Opknapbeurt kan nog lang op zich laten wachten titelt Het Nieuwsblad/De Standaard van 29 november 2007.
Voor het in stand houden van het Streuvelshuis ziet het er somber uit. In het voorjaar van 2007 was er enig optimisme toen de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V-NVA) zich in volle gemeenteraad uitsprak Helemaal akkoord met deze resolutie. We schatten de waarde van Streuvels te weinig in. Helemaal akkoord dus om er alles aan te doen om het beschermde huisje niet te laten vervallen (zie hieronder ons blog-bericht Het Streuvelshuis (vervolg 2) d.d. 19 mei 2007).
Volgens de krant strekt dit alles blijkbaar niet ver. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD) verklaarde: De stad zal niets kopen, maar de eigenaar kan wel aanspraak maken op subsidies. Omer-Jean Vander Ghinste (van brouwerij Bockor, de eigenaar en gebruiker als opslagplaats voor drank - van het huisje) spreekt zich evenmin echt uit over een opknapbeurt.
Verder gaan de engagementen voorlopig niet schrijft de krant.
M.a.w., er zijn geen engagementen. Het Kortrijkse stadsbestuur is niet van plan uit te voeren wat zich opdringt, nl. de aankoop van het al bij al kleine huisje, om het na restauratie beschikbaar te stellen in de culturele en/of sociale sector. De politieke wil om dit te realiseren is momenteel niet aanwezig in het Kortrijkse schepencollege.
Jammer dat Stijn Streuvels (ereburger van Kortrijk) maar in Heule woonde en niet op het Buda-eiland, of in de schaduw van de Tacktoren, of aan de rand van de openbare en andere bouwwerken die momenteel Kortrijk overwoekeren. Of is het Streuvelshuisje niet design en/of megalomaan genoeg, zo vraagt menigeen zich af?
Het zou Kortrijk te schande zijn indien het huisje straks tenietgaat. Laat de stad zich de loef afsteken door bv het nabije Harelbeke (Peter Benoithuis) en Deerlijk (René De Clercqhuis)?
|