In de loop van de maand mei 2011 verschijnt het zestiende jaarboek van het Stijn Streuvelsgenootschap. Thema van het boek is zoals de titel laat vermoeden, het autobiografische boek Heule (1942), aangevuld met bijdragen over andere herinneringsgeschriften. Enkele representatieve fragmenten uit Heule zijn in het jaarboek opgenomen.
Leden van het Stijn Streuvelsgenootschap ontvangen het boek gratis thuis gestuurd. Het kan ook afgehaald worden ter gelegenheid van de voorstelling van het jaarboek die zal plaatsvinden in Heule. De gelegenheidstoespraak zal worden gehouden door David Van Reybrouck, winnaar van de AKO Literatuurprijs 2010 en de Libris Geschiedenis Prijs 2010. Plaats, datum en uur worden hier later nog meegedeeld.
Het lidmaatschapsgeld van het Stijn Streuvelsgenootschap bedraagt 25,00. Het bedrag is over te maken op rekening 385-0162881-81 (IBAN: BE36 3850 1628 8181, BIC: BBRUBEBB).
Dit 16e jaarboek kwam tot stand dank zij de sponsoring van De Provincie West-Vlaanderen, het gemeentebestuur van Wevelgem, Het Vlaams Fonds voor de Letteren en Drukkerij Strobbe
De dagen dat het nacht is. Verhalen en muziek uit het Belgische fin de siècle
(samenstelling: Tom Sintobin)
Inhoud:
CD 1
Eugène Ysaÿe, Rêve denfant, door Jenny Spanoghe (viool) en Luc Devos (piano)
Cyriel Buysse, De biezenstekker, gereciteerd door Jessie De Caluwe
Eugène Ysaÿe, Poco lento, door Lydia Mordkovich (viool)
CD 2
Eugène Ysaÿe,, Exil, door Groot Symfonisch orkest v.d. BRT o.l.v. Irwinn Hoffman
Stijn Streuvels, Op de dool, gereciteerd door Lut Missinne
Karel van de Woestijne, De dood, gereciteerd door Hans Vandevoorde Karel van de Woestijne, Het geheim, gereciteerd door Hans Vandevoorde Herman Teirlinck, Landelijke historie, gereciteerd door Jessie De Caluwe
Guillaume Lekeu, Stijkkwartet in G: poco allegro e molto Scherzoso, door Spiegel String Quartet, Stefan Willems (viool), Leo Neve (altviool) en Jan Sciffer (cello)
De dubbel-cd kan besteld worden per storting van 10,00 euro op rekening 385-0162881-81 van Stijn Streuvelsgenootschap te Kortrijk (leden van het Stijn Streuvelsgenootschap, werkjaar 2009, betalen 7,50 euro). Wie lid wenst te worden maakt 25,00 euro over op de voormelde rekening, eventueel vermeerderd met 7,50 euro voor de dubbel-cd.
Op de Algemene Statutaire Vergadering van het Stijn Streuvelsgenootschap van 13 maart 2008 werd de nieuwe webstekwww.streuvels.be van het genootschap voorgesteld.
De webstek is opgehangen aan de server van de Katholieke Universiteit Leuven, campus Kortrijk.
U vindt er uitgebreide informatie over Stijn Streuvels en zijn werk en uiteraard ook over het Stijn Streuvelsgenootschap en de jaarboeken van het genootschap. Lid worden kan via het inschrijvingsformulier.
Op 26 mei 2008 wordt onder de titel Een wijf is een wijf. Mannen en vrouwen bij Stijn Streuvels het 13e jaarboek (2007) voorgesteld . De presentatie gaat door in KUL-Kortrijk om 19:30 u (lokaal B 422).
Vanaf Pasen 2008 gaat Het Provinciaal Museum Lijsternest tijdelijk dicht.
Het was al lang bekend dat het provinciaal museum HetLijsternest, het landhuis van Stijn Streuvels in Ingooigem, dringend aan restauratie toe is. Scheuren in de muren bedreigen het voortbestaan van het huis. Ook de schuur moet gerenoveerd worden.
Blijkens een persbericht vangen de werkzaamheden aan in de loop van 2008. Het museum gaat dicht voor een periode van minstens 4 jaar.
Wie toch de landelijke Streuvelssfeer wil proeven kan nog altijd het bewegwijzerde Streuvels-wandelpad meepikken, ongeveer 5 km met start aan het Lijsternest. Er kunnen evenwel geen fietsen meer gehuurd worden aan het Lijsternest
Het blog-bericht van 24 december (zie hieronder) lokte menige reactie uit. Nogal wat lezers stuurden een e-postbericht en betreurden even zo goed de dreigende ondergang van het Heulse Streuvelshuisje als het gebrek aan belangstelling van het Kortrijkse Schepencollege.
Ook burgemeester Stefaan De Clerck reageerde. Hij verzekert dat de gesprekken verder lopen en dat misschien toch een oplossing uit de bus komt. Ik wil zeker niet beloven wat ook niet kan, aldus de burgemeester. De vraag is wat niet kan en vooral wat wèl kan.
De burgemeester ontkent het gebrek aan belangstelling van het schepencollege: Ik kan u verzekeren dat wij reeds met verschillende personen gezocht hebben naar een oplossing, dit uiteraard in overleg met de brouwer-eigenaar. Een verheugende en hoopgevende boodschap!
Voor dit huis in Heule dient zich een ad hoc oplossing aan die we graag samen met de heulenaars verder realiseren. Ik volg het dossier verder op en hoop op de bereidwillige medewerking van de brouwer-eigenaar. Verder vindt de burgemeester het spijtig dat in de vorige blog (zie hieronder) het verhaal eindigt in clichés. Effectief: teleurstelling en ontmoediging leidden wellicht tot onverbloemde gedachten.
Maar er is dus duidelijk nog hoop. Het Kortrijkse schepencollege is nog altijd begaan met het huisje. We gunnen burgemeester De Clerck graag het nodige respijt. Op hoop van zegen?
Opknapbeurt kan nog lang op zich laten wachten titelt Het Nieuwsblad/De Standaard van 29 november 2007.
Voor het in stand houden van het Streuvelshuis ziet het er somber uit. In het voorjaar van 2007 was er enig optimisme toen de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V-NVA) zich in volle gemeenteraad uitsprak Helemaal akkoord met deze resolutie. We schatten de waarde van Streuvels te weinig in. Helemaal akkoord dus om er alles aan te doenom het beschermde huisje niet te laten vervallen (zie hieronder ons blog-bericht Het Streuvelshuis (vervolg 2) d.d. 19 mei 2007).
Volgens de krant strekt dit alles blijkbaar niet ver. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD) verklaarde: De stad zal niets kopen, maar de eigenaar kan wel aanspraak maken op subsidies. Omer-Jean Vander Ghinste (van brouwerij Bockor, de eigenaar en gebruiker als opslagplaats voor drank - van het huisje) spreekt zich evenmin echt uit over een opknapbeurt.
Verder gaan de engagementen voorlopig niet schrijft de krant.
M.a.w., er zijn geen engagementen. Het Kortrijkse stadsbestuur is niet van plan uit te voeren wat zich opdringt, nl. de aankoop van het al bij al kleine huisje, om het na restauratie beschikbaar te stellen in de culturele en/of sociale sector. De politieke wil om dit te realiseren is momenteel niet aanwezig in het Kortrijkse schepencollege.
Jammer dat Stijn Streuvels (ereburger van Kortrijk) maar in Heule woonde en niet op het Buda-eiland, of in de schaduw van de Tacktoren, of aan de rand van de openbare en andere bouwwerken die momenteel Kortrijk overwoekeren. Of is het Streuvelshuisje niet design en/of megalomaan genoeg, zo vraagt menigeen zich af?
Het zou Kortrijk te schande zijn indien het huisje straks tenietgaat. Laat de stad zich de loef afsteken door bv het nabije Harelbeke (Peter Benoithuis) en Deerlijk (René De Clercqhuis)?
Vroege verhalen van Stijn Streuvels integraal op het net
(foto: voorplat van Van Nu en Straks (eerste reeks))
Een bloemlezing van de vroegste schetsen van Stijn Streuvels
waarvan de meeste (13) in voordruk opgenomen werden in het avant-gardetijdschrift Van Nu en Straks(1893-1894 en 1896-1901) (en (1) bewerking in DWB (1924))
kunnen in integrale oorspronkelijke versie gelezen worden via de onvolprezen webstek van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl). Zie onder primaire teksten
Die publicaties maken het voor de lezer mogelijk en interessant om de verhalen in devroege en oorspronkelijktaal (van Streuvels) te kunnen lezen. De bundels waarin de schetsen her en der werden opgenomen, en de latere edities van die bundels, laten dikwijls een gereviseerd taalgebruik zien.
Zie ook, voor de integrale versie van enkele van Streuvels romans, ons berichtWerk van Stijn Streuvels integraal op het net(d.d. 7 juli 2007) verder in deze blog.
Filip de Pillecyn, Stijn Streuvels en zijn werk (1932)
Ca. 25 jaar na Streuvels eerste biograaf André de Ridder publiceerde Filip de Pillecyn bij Lannoo te Tielt zijn kijk op de toen 60-jarige Stijn Streuvels. Gelijktijdig verscheen in Nederland dezelfde editie bij uitgever L.J. Veen te Amsterdam. Bij Lannoo verscheen in 1943 een herdruk.
Tijdens de zitting van 14 mei jl. van de Kortrijkse gemeenteraad werd door de raadsleden Moniek Gheysens (Open VLD), Christine De Puydt (CD&V) en Bart Caron (Spirit) een resolutie ingediend. Ook Jan Deweer (Vlaams Belang) sloot zich aan.
Het besluit werd onder algemene goedkeuring aanvaard. Burgemeester Stefaan De Clerck verklaarde zich Helemaal akkoord met deze resolutie. We schatten de waarde van Streuvels te weinig in.
De initiatiefnemers vroegen: in verband met het voormalige woonhuis van Stijn Streuvels" (Heuleplaats 9), "een visie te ontwikkelen op het literatuurbeleid, contact op te nemen met de hogere overheden" om "een schrijvers- en residentiebeleid" uit te tekenen en om "er alles aan te doen om het beschermde huisje niet te laten vervallen (Info: Kortrijks Handelsblad van 18 mei 2007)
In Heule (deelgemeente van Kortrijk) wordt op Erfgoeddag (22 april 2007) een merkwaardig initiatief genomen.
Gemeenteraadslid en modeontwerpster Monique Gheysens (Open VLD) en dichteres Lut de Block (lid van de Adviescommissie Letteren van de provincie West-Vlaanderen) bekommeren zich over het voortbestaan van het Streuvelshuis.
Daarmee doet Monique Gheysen haar verkiezingsbelofte gestand (onze blog Het Streuvelshuis in Heule van 9 oktober 2006, zie hieronder).
Beide dames willen de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen aansporen om van het Streuvelshuis naar het voorbeeld van o.a. Leuven, Antwerpen, Brussel, Sint-Jans-Cappel (F) (het geboortehuis van Marguerite Yourcenar), enz. een schrijvershuis te maken, waar auteurs en literatuurliefhebbers ten allen tijde terecht kunnen.
Bedoeling is in het schrijvershuis, o.a. logies te verlenen aan (internationale) auteurs en vertalers (ook aan debutanten), literaire cursussen te organiseren, lezingen tehouden, enz.
Op erfgoeddag kan iedereen zijn steun betuigen aan dit initiatief door ter plaatse de petitie (een JA-formulier) te ondertekenen. Wie niet aanwezig kan zijn, kaninstemming betonen door per e-post een eigen JA-formulier te sturen naar streuvelsnestvoorschrijvers@hotmail.com.
Doen!
(Info: Kortrijks Handelsblad Krant van West-Vlaanderen, 20 april 2007)
Foto: Het Streuvelshuis in 1942 (foto Stijn Streuvels)
In onze blog Toerisme in Streuvelsland brengen wij het Streuvelshuis in beeld. Het nu erg vervallen huis op het dorpsplein van Heule (deelgemeente van Kortrijk) waar Stijn Streuvels zijn jeugdjaren doorbracht, dreigt spijtig genoeg ten onder te gaan bij gemis aan onderhoud. Indien de overheid niet spoedig ingrijpt is het huis reddeloos verloren.
In het verleden toonde het Kortrijkse stadsbestuur geen belangstelling voor het in stand houden van het Streuvelshuis.
Maar er is hoop: op 8 oktober 2006 hadden er gemeenteraads-verkiezingen plaats. In haar opmerkelijk origineel en rijkelijk geïllustreerde verkiezingspamflet schreef de Heulse politica en modeontwerpster Moniek Gheysens, wij citeren: Voorstel Heule: het literaire nest van Kortrijk?
Waarom Watou als we Heule binnen handbereik hebben? Heule én de Kortrijkse regio zijn begenadigd met artistiek talent. Literatuur leeft in Heule met o.m. Joris Denoo, Erik Spinoy, Pol Vermeersch
Ik wil dan ook voorstellen het Streuvelshuis uit te bouwen tot een lokale tentoonstellingsruimte, annex artistiek buurtcafé, met info over de actuele Kortrijkse kunstenaars. Film-, video- en andere kunstenaars kunnen zich melden.
Foto: het huis waar Stijn Streuvels in Heule van eind 1879 tot 11 mei 1887 woonde. De woning is erkend door 'Monumenten en Landschappen'. Spijtig genoeg verkeert het gebouw in erbarmelijke toestand. Indien de overheid niet spoedig ingrijpt is het huis reddeloos verloren.
Opgelet: Het Lijsternest is gesloten sinds Pasen 2008. Wegens restauratiewerken zal het Lijsternest gedurende ca. vier jaar niet toegankelijk zijn. De heropening wordt einde 2011 verwacht. Van zodra beschikbaar zal aanvullende informatie hier vermeld worden.