Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals coca cola, thee, redbull
zijn algemene erkende middelen om je wakker te houden en je alertheid gedurende de dag te versterken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en verjaagt vermoeidheid terwijl het je concentratie en waakzaamheid (tijdelijk) verhoogt.
Voor de meeste mensen zijn dosissen van 200 tot 300 milligram cafeïne volkomen onschadelijk. Dit komt overeen met 2 tot 4 koppen koffie per dag.
Wat is voor de meeste té veel :
Bij meer dan 500 tot 600 Mgr. per dag, 5 tot 7 koppen kunnen volgende symptomen optreden:
- slapeloosheid
- nervositeit en rusteloosheid
- geïrriteerdheid
- nausea of andere maag- en darmstoornissen
- snelle of onregelmatige hartslag
- angsten
- hoofdpijn
- spierbevingen
Maar
sommige personen zijn extra gevoelig voor cafeïne en reageren al op 1 kop koffie met angsten, geïrriteerdheid, hoofdpijn of slapeloosheid
In de eerste plaats heeft dit te maken met je gewoonte om regelmatig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Toch zijn andere factoren even belangrijk zoals je body mass, je leeftijd, medicijnengebruik, gebruik van hormonen, je stresstoestand en je algemene gezondheid, je angstgevoeligheid. Onderzoeken geven aan dat mannen gevoeliger zijn voor cafeïne dan vrouwen.
Slapen en cafeïne : een onderschatte combinatie
Een volwassene heeft elke nacht 7 tot 8 uur slaap nodig. Regelmatig slaapverlies (door stress, te veel werk, of door te veel cafeïne ) mondt uit in slaapdeprivatie. Want slaapverlies is cumulatief, het stapelt zich op. Het resulteert na een tijd in een chronisch slaaptekort waarbij je dagelijkse prestaties en alertheid worden ondermijnd. Dit slaaptekort en dit gebrek aan alertheid gedurende de dag zullen de meeste maskeren door te grijpen naar cafeïnehoudende dranken zoals bvb. Koffie of cola. Maar deze dranken zullen je ervan weerhouden s nachts voldoende rustig en diep te slapen. Ofwel zal je slaaptijd ingekort worden, ofwel zul je regelmatig wakker worden en je slaap is niet diep genoeg. s Morgens ben je niet uitgerust en om fit te worden zal je weer terug naar de cafeïne grijpen
enz
en de vicieuze cirkel is rond. In combinatie met slaappillen is dit een moordende carrousel.
Wist je trouwens dat het 8 uur duurt vooraleer cafeïne uit je lichaam is verwijderd. Onderzoekers raden je aan, wil je van een rustige natuurlijke slaap genieten, gedurende 8 uur alle cafeïnegebruik te mijden.
Medicijnen en cafeïne
- Sommige antibiotica (ciprofloxacine en norfloxacine) verlengen de werking van cafeïne. Het is aan te raden, indien je deze antibiotica inneemt, je gebruik van cafeïnehoudende dranken sterk te beperken.
- Theophylline (een bronchodilator) wordt veel gebruikt bij ademhalingsmoeilijkheden zoals astma, emfyseem
Het wordt verstoven in de keel en zo rechtstreeks ingeademd. Theophylline verwijdt de luchtpijpen (bronchiën) door de omliggende spiertjes te ontspannen. Maar het heeft tegelijkertijd cafeïneachtige effecten. Als je het neemt samen met cafeïnedranken dan wordt de concentratie van theophylline in je bloed gevoelig verhoogd. Dit kan aanleiding zijn tot nausea, overgeven en hartkloppingen.
Als je je cafeïnegebruik wil verminderen
Als je van de ene op de andere dag volledig stopt, weet dan dat je enkele dagen opgezadeld zit met hoofdpijnen, nervositeit en geïrriteerdheid. Dit is van voorbijgaande aard.
Als je gradueel vermindert kan je deze vervelende symptomen vermijden. Je kunt ook gedeeltelijk overschakelen op cafeïnevrije koffie en cola.
Tot slot: let op voor pijnstillers. Sommige merken bevatten tot 130 Mgr. cafeïne per dosis. Je ontwenningsverschijnselen bestrijden met deze pijnstillers is geen goed idee.
06-08-2011 om 11:29
geschreven door frans
|