Het is de jaarlijkse periode van het moslimfeest, het offerfeest en vooral in Antwerpen is dat niet zonder betekenis. Voor zon 24.000 moslims werden dinsdag (gisteren) 4000 schapen geslacht. Zonder verdoving vernamen we.
Meteen komt de problematiek van het onverdoofd ritueel slachten van dieren weer naar boven. De politiek kijkt daar niet naast. Ook bij N-VA niet.
Kamerlid Flor Van Noppen heeft naar aanleiding hiervan zijn wetsvoorstel om daar komaf mee te maken, opnieuw ingediend. Tijdens de vorige legislatuur werd het niet behandeld. In het voorstel wordt het artikel uit de dierenwelzijnwet geschrapt, dat bepaalt dat dieren die in een slachthuis geslacht worden, niet moeten verdoofd worden, als ze geslacht worden volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten.
"We kunnen als maatschappij niet langer aanvaarden dat dieren op een dergelijke manier aan hun einde komen", zegt Flor Van Noppen, die voor de goedkeuring van zijn voorstel rekent op de steun van alle politici die het onverdoofd ritueel slachten verwerpelijk vinden.
Maar het offerfeest blijft een religieus gebeuren, waarbij traditioneel een schaap wordt geslacht. Onze vleesproductie vraagt uiteraard dat dieren worden gekweekt, getransporteerd en uiteindelijk gedood. Hoe zouden we anders vlees op ons bord krijgen?
Maar het is zo dat daarbij zeer strenge regels moeten worden gevolgd om het zo diervriendelijk mogelijk te laten verlopen. Dat er uitzonderingen bestaan voor het onverdoofd slachten van dieren - om welke reden dan ook - is voor de N-VA in strijd met alle inspanningen op dit vlak. In de meeste Europese lidstaten is het trouwens al lang verboden.
Van Noppen wil een halt toeroepen: "Uit dossiers van GAIA blijkt dat slachthuizen om economische redenen nogal soepel omspringen met het begrip rituele slachting. Bijna elk schaap en een vijfde van alle kalveren in ons land wordt blijkbaar ritueel geslacht. Dit misbruik moet stoppen."
Het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten is dus zeer eenvoudig. Het vraagt enkel de schrapping van de uitzondering voor rituele slachtingen uit de dierenwelzijnwet. Flor Van Noppen heeft het voorstel om die uitzondering uit de wet te halen, dus opnieuw ingediend en rekent op een snellebespreking en goedkeuring ervan in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer.
|