Paus Franciscus Overleden (Wist u waarschijnlijk al)
Paus Franciscus - 21 april
Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936 in Buenos Aires, Argentinië, was de 266e leider van de Katholieke Kerk en de eerste paus uit Latijns-Amerika. Voordat hij op 13 maart 2013 werd gekozen, diende hij als aartsbisschop van Buenos Aires en werd hij in 2001 kardinaal. Bekend om zijn nederigheid en toewijding aan sociale rechtvaardigheid, heeft hij de nadruk gelegd op een Kerk, die de armen prioriteit geeft, inclusiviteit bevordert en de dialoog aangaat met andere religies. Sinds zijn aantreden als paus heeft Franciscus zich gericht op wereldwijde kwesties zoals klimaatverandering, migratie en economische ongelijkheid. Hij heeft hervormingen doorgevoerd om de transparantie binnen het Vaticaan te vergroten en heeft een sterke houding aangenomen tegen corruptie en schandalen rond seksueel misbruik. Paus Franciscus is op 88-jarige leeftijd overleden.
Joshua bomen onder de Melkweg, Californië, Verenigde Staten
Joshua bomen onder de Melkweg, Californië, Verenigde Staten
De afbeelding van vandaag toont een woestijnicoon - de Joshua-boom - afkomstig uit de Mojave-woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Deze opmerkelijke boom groeit de eerste tien jaar snel, gemiddeld zo'n 7 centimeter per jaar. Daarna vertraagt de groei tot ongeveer 4 centimeter per jaar en gedurende zijn levensduur kan hij oplopen tot 15 meter. Hun lange, rommelige en ruwe uiterlijk lijkt op het uiterlijk van een baard, wat bijdraagt aan de unieke en ruige charme van de boom. Joshua Tree National Park, waar deze iconische bomen gedijen, ligt in het zuidoosten van Californië, ongeveer 210 kilometer ten oosten van Los Angeles. Het park beslaat meer dan 3.217 vierkante kilometer en brengt twee verschillende woestijnecosystemen samen: de Mojave en de Colorado. Dit park is een schatkamer van natuurlijke wonderen en historische wonderen.
Paasnaam
Er wordt beweert dat niemand zonder een "Paasnaam" wordt geboren. Dat zou wel eens kunnen, maar het laatste regeltje op de hieronderstaande afbeelding mag je met een korreltje zout nemen.
Fantastisch Paasweekend
Alle bloggers(ters)
Zalig
Paasweekend
Geniet ervan !
Mmm... Lekker een gekookt eitje
Hoe maak je een perfect gekookt eitje?
Niets lekkerder dan een kakelvers eitje en op Pasen mag dat zeker niet ontbreken. Maar hoe zorg je voor een perfect zachtgekookt eitje? Enkele tips.
Hoe kook je een ei?
Zorg ervoor dat de eieren die je wilt koken op kamertemperatuur zijn. Wanneer ze te koud zijn, gaan ze barsten in het kookwater door het grote temperatuurverschil.
Om dezelfde reden moet je de bolle kant van het ei - waar het luchtreservoir zit - ook een prikje geven met een eierprikker of een naald zodat er wat lucht kan ontsnappen.
Breng ondertussen voldoende water aan de kook: de eieren moeten helemaal onder staan wanneer ze je straks in het water dompelt.
Leg de eieren een voor een op een lepel en laat ze voorzichtig zakken in het kokende water. Zet het vuur meteen wat lager zodat het water iets minder borrelt en de eieren niet tegen elkaar aanbotsen.
Haal de eieren na de juiste kooktijd (zie hieronder) uit het water en laat ze meteen schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen en het pellen te vergemakkelijken.
Wat is de juiste kooktijd voor een ei?
wat is de kooktijd?
Een zachtgekookt eitje (om brood of 'soldaatjes' in te dippen): 4 à 5 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei.
Een zachtgekookt eitje met een iets minder lopende dooier (om te serveren met ramen): ongeveer 6 minuten
Een hardgekookt eitje met een smeuïge dooier (voor in een slaatje): ongeveer 7 minuten
Een hardgekookt eitje (voor eiersalade): ongeveer 9 minuten
Terug van weggeweest
Ik ben terug thuis. Drie dagen eerder dan voorzien. Heb me goed geamuseerd in Luxemburg maar genoeg is genoeg. Heel mooie streek waar je heel wat kunt bezichtigen. Wandelen door natuurlijke bossen met talrijke kronkelende waterlopen met hier en daar een watervalletje. Af en toe gaan fietsen om de streek te verkennen en daar hoort een terrasje bij. Jammer genoeg is het beginnen regenen en was de pret voorbij. Vanwege de aanhoudende buitjes heb ik dan maar een einde gemaakt aan mijn vakantie. Nu is het dan weer tijd om de dagelijkse dingen aan te vatten en daar hoort bloggen ook bij. Morgen of overmorgen kom ik even een bezoekje en een groetje brengen op jullie blog. Vriendelijke groetjes en tot dan.
Groeten uit het regenachtige Luxemburg
Tot op heden al een leuke vakantie gehad in Luxemburg. Maar vanmorgend was het niet zo'n best weertje en dacht ik een kaartje te sturen van uit deze mooie omgeving. Je ziet vooraan de abdij Neonmunter. Ik weet niet hoe die er van binnen uiziet maar dat gaan we zo meteen proberen te ontdekken. Daarna gaan we nog enkele kastelen en burchten bezoeken. Wat we hier nog allemaal hebben gedaan, laat ik je binnenkort weten als ik weer thuis ben. Groetjes iedereen, vanuit het prachtige Luxemburg.
Op Vakantie tot 20 april 2025
Vanwege Paasvakantie zal ik afwezig zijn vanaf 's avonds 6 april tot en met 20 april 2025. In deze periode verschijnen er logischerwijze geen berichten op mijn blog. Ik hoop er weer te zijn vanaf 21 april.
Ik dank iedereen voor de aandacht en wens jullie nog veel bloggenot.
Graag tot na de paasvakantie en alvast Zalige Paasdagen.
Een intrigerende erotische thriller die balans zoekt tussen macht en overgave, verlangens en zelfontdekking. Babygirl biedt een gedurfde kijk op menselijke driften, schitterend vertolkt door Nicole Kidman en Harris Dickinson. De Nederlandse Halina Reijn bewijst opnieuw haar unieke talent met deze gelaagde, prikkelende film die je niet loslaat.
Halina Reijn (Instinct, Bodies Bodies Bodies) levert met Babygirl een provocerend meesterwerk dat de grenzen van macht en intimiteit aftast. Ze brengt een verhaal dat zowel spannend als diepgaand is, met Nicole Kidman in een van haar meest kwetsbare en krachtige rollen. Naast haar schitteren Harris Dickinson die je eerder in onze bioscoop zag in Triangle of Sadness en Antonio Banderas (Pain and Glory). Met een slimme mix van humor, spanning en psychologische gelaagdheid geeft Reijn een eigentijdse, feministische draai aan de klassieke erotische thriller.
Romy, CEO van een vooraanstaand technologiebedrijf, lijkt alles te hebben: succes, een stabiel huwelijk met regisseur Jacob, en een liefdevol gezin. Toch knaagt een gevoel van leegte aan haar. Wanneer de charmante en mysterieuze stagiair Samuel haar pad kruist, stort Romy zich in een intense affaire die haar zorgvuldig opgebouwde leven ontwricht. Terwijl de machtsdynamiek tussen hen verschuift, wordt Romy gedwongen haar diepste verlangens en angsten onder ogen te zien. Maar hoeveel controle kan ze opgeven zonder alles te verliezen?
Lang geleden dat een film zo het hoofd én het kruis prikkelde als Babygirl: een erotische thriller van Halina Reijn die tegelijk provocerend, kwetsbaar en grappig is.
Deze film is geschikt voor kijkers vanaf 16 jaar.
Bye, bye maart, welkom april
Tot volgend jaar maart! Maart maakt plaats voor april. Hopelijk krijgen we in de maand april veel zonneschijn en weinig regen. Dit gaan we zelf niet kunnen voorspellen omdat de natuur met de weersomstandigheden zijn eigen gangetje maakt.
Maar vast staat dat we toch al wat meer activiteiten kunnen gaan doen. Beetje in de tuin werken, wandelen, fietsen.. zijn er al enkele waar we ons mee kunnen bezig houden.
Het is weldra ook pasen en dan kunnen de jongsten gaan paaseieren zoeken. Fijn om ze bezig te zien. Er is ook de paasvakantie waarin de kids zich kunnen uitleven. Anderen gaan dan op vakantie en dat beloofd dan weer plezant te zijn. Aan activiteiten nooit geen gebrek.
Ik wens al de bezoekers van mijn blog het allerbeste in april en amuseer jullie. De paasvakantie gaat snel voorbij en dan begint de dagelijkse romp-slomp weer. Groetjes en tot ziens.
Noodpakket van minstens 72 uur
Inhoud noodpakket: medicatie en EHBO
In deze onzekere tijden raad de Europese commissie iedereen aan om steeds een noodpakket in huis te hebben. Noodpakket waarmee je minstens 72 uur kan overleven. (Drie dagen, langer is nog beter). Lees hieronder
De Europese Commissie raadt iedereen aan om een noodpakket in huis te halen. Met zo'n noodvoorraad zou je minimum 72 uur kunnen overleven in het geval er zich een oorlog, een natuurramp of een nieuwe epidemie voordoet.
Naast water, voeding en batterijen moet je ook bepaalde medicijnen en andere spullen uit je apothekerskast voorzien in je noodpakket. Het lijstje hieronder haal je zonder voorschrift bij de apotheker. Neem jij of een gezinslid levensnoodzakelijke medicatie op voorschrift? Voorzie daar dan ook een kleine voorraad van, waar je drie dagen mee verder kan.
1. Verband, pleisters en kompressen
Hieronder een lijstje waar je je keuze uit kan maken.
kleefpleisters, bij voorkeur in hypo-allergische uitvoering
wondpleisters, individueel verpakt en op rol
steri-strips voor kleine snijwonden die geen echte hechting hoeven
bloedstelpende watten
steriele compressen: individueel verpakt (5 cm x 5 cm), om een wonde te reinigen en eventueel te bedekken en te beschermen.
zwachtels
enkele steriele drukverbanden
2. Ontsmettingsmiddel
Kies bij voorkeur voor een niet- of licht kleurend, niet-prikkelend ontsmettingsmiddel, zoals (een waterige oplossing op basis van) chloorhexidine, tosylchlooramide of povidon-jood. Verschillende ontsmettingsmiddelen zijn verkrijgbaar in handige verpakkingen voor eenmalig gebruik.
3. Handige hulmpiddelen
schaar
pincet
veiligheidsspelden
koortsthermometer
4. Medicatie
Onmisbaar is een koortswerend en pijnstillend middel, zoals paracetamol, aspirine en/of ibuprofen.
Daarnaast kan je ook een kleine voorraad minder noodzakelijke, maar toch handige medicijnen voorzien tegen buikpijn, misselijkheid of diarree.
Hopelijk heb je je noodpakket nooit nodig, maar als dat ooit toch het geval zou zijn, dan moet alles wel nog bruikbaar zijn. Check daarom regelmatig (elk jaar bijvoorbeeld) de vervaldatum van de spullen in je pakket en vervang waar nodig.
Leuke maandag en fijne week gewenst
Voor ik aan de nieuwe week begin, kom ik graag even een fijne dag wensen. Dit is niet uit gewoonte dat ik dat doe, gewoon uit vriendschap en om te laten weten dat alles nog goed met me gaat. Met mij gaat het dus goed en ik hoop van jullie hetzelfde. Maak er in ieder geval een tof weekje van.
Groetjes en graag tot één van de volgende dagen.
Hoeveel water drinken per dag
Dit is de aanbevolen hoeveelheid water die u elke dag moet drinken
Drinkwater is een beetje als ademhalen: we weten dat het van levensbelang is, maar we staan er niet altijd bij stil. Toch speelt hydratatie een belangrijke rol in de manier waarop ons lichaam functioneert, van onze hersenen tot onze huid, spieren en organen. Eén vraag blijft: hoeveel glazen water moeten we eigenlijk per dag drinken om gezond te blijven? Hoewel de regel van 8 glazen per dag vaak wordt aangehaald, ligt de werkelijkheid iets genuanceerder.
Waarom hydratatie essentieel is
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Elke cel, elk orgaan en elke lichaamsfunctie is afhankelijk van deze kostbare vloeistof om goed te kunnen functioneren. Water speelt een fundamentele rol bij:
Regeling van de lichaamstemperatuur
Het transport van voedingsstoffen en zuurstof in het bloed
Verwijdering van afvalstoffen door de nieren
Goede werking van de gewrichten
Spijsvertering en metabolisme
Kortom, zonder voldoende hydratatie vertraagt ons hele lichaam. De huid wordt dof, het energieniveau daalt, de concentratie verslechtert en de kans op hoofdpijn neemt toe. Ja, drinkwater is een serieus onderwerp!
De bekende regel van 8 glazen water per dag
Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je 8 glazen water per dag moet drinken om gezond te blijven. Deze aanbeveling is gebaseerd op een algemene schatting van de waterbehoefte van het lichaam, namelijk ongeveer 2 liter per dag. Een glas water bevat gemiddeld 250 ml, we komen al snel uit op de bekende 8 glazen. Deze regel is gebaseerd op algemene onderzoeken waaruit blijkt dat de gemiddelde persoon ongeveer 2 liter water per dag verliest via ademhaling, transpiratie, urine en ontlasting. Om dit verlies te compenseren, moet u de balans herstellen door 2 liter water te drinken. Behalve… onze waterbehoeften zijn niet universeel. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw gewicht, uw fysieke activiteit, de buitentemperatuur en zelfs uw dieet.
Hoe berekent u uw werkelijke waterbehoefte?
Als u een meer persoonlijke aanpak wenst, is er een eenvoudige methode: het is raadzaam om tussen de 30 en 40 ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken. Laten we een voorbeeld nemen:
Een persoon met een gewicht van 70 kg moet tussen de 2,1 liter (70 x 30 ml) en 2,8 liter (70 x 40 ml) water per dag drinken.
Een persoon met een gewicht van 90 kg heeft dus 2,7 tot 3,6 liter water per dag nodig.
En dat is nog niet alles! Bepaalde factoren vergroten deze behoeften:
Lichamelijke activiteit: Wanneer u sport, verliest uw lichaam vocht door te zweten. Het wordt aanbevolen om per uur dat u sport 500 tot 1000 ml extra te drinken.
Klimaat: Als u in een warm of vochtig gebied woont, is de behoefte aan water vanzelfsprekend groter.
Dieet: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten (meloen, watermeloen, komkommer, sla), zijn rijk aan water en dragen bij aan de hydratatie. Ongeveer 20% van onze dagelijkse waterinname komt uit onze voeding.
Zwangerschap of borstvoeding: Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, hebben een hogere waterbehoefte (ongeveer 2,5 tot 3 liter per dag).
Tekenen dat u een watertekort heeft
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of u uitgedroogd bent, maar er zijn bepaalde signalen die u kunnen waarschuwen:
Droge mond
Donkere urine (als uw urine donkergeel is, is dit een teken dat u een watertekort heeft)
Onverklaarbare vermoeidheid
Hoofdpijn
Doffe of droge huid
Hunkering naar eten (ja, uitdroging wordt vaak verward met honger)
Een kleine tip: als je wacht met drinken tot je dorst hebt, is het al te laat! Dorst is een signaal dat het lichaam te weinig water heeft.
De risico's van slechte hydratatie
Lichte uitdroging kan leiden tot een laag energieniveau, concentratieproblemen en hoofdpijn. Op de lange termijn kan een te lage waterconsumptie leiden tot:
Nierproblemen (zoals nierstenen)
Spijsverteringsproblemen (zoals constipatie)
Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Een achteruitgang van de fysieke en mentale prestaties
Het is echter ook mogelijk om te veel te drinken. Overhydratie komt zelden voor, maar het kan een onevenwicht van elektrolyten (vooral natrium) veroorzaken en leiden tot hyponatriëmie, een ernstige aandoening. Maak je geen zorgen, je zult echt heel veel moeten drinken om dit punt te bereiken.
Hoe u meer water in uw dagelijkse leven kunt opnemen
Als het drinken van 2 tot 3 liter water per dag een onmogelijke opgave lijkt, volgen hier enkele eenvoudige tips:
Begin de dag met een groot glas water: na een nacht slapen is uw lichaam van nature uitgedroogd.
Voeg fruit of kruiden toe: een beetje citroen, munt of komkommer geeft je water meer smaak.
Drink voor elke maaltijd een glas: zo blijft u gehydrateerd zonder dat u er bij na hoeft te denken.
Gebruik een herbruikbare waterfles: Als u een waterfles bij de hand hebt, zult u vaker drinken.
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan water: komkommers, watermeloenen, meloenen en sinaasappels zijn uw beste bondgenoten.
Hoeveel glazen water moet je per dag drinken? De 8-glazenregel is een goed begin, maar het beste is om naar uw lichaam te luisteren en uw consumptie aan te passen aan uw activiteit, uw dieet en luistert naar uw lichaam.
Allemaal mee met de zomertijd ?
Als je alle klokken in huis van wintertijd naar zomertijd hebt gezet, dus een uurtje vooruit hebt gedraaid, dan ben je mee met de zomertijd. Nu alleen nog hopen dat we een mooie zomertijd gaan krijgen.
Klokken zijn verzet van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart 2025 naar het zomeruur.
Daar is het zomeruur weer: wat betekent dat juist en wanneer schakelen we over?
Twee keer per jaar verzetten we de klok. In het najaar een uur achteruit, in het voorjaar een uur vooruit. Wanneer gaat de zomertijd in 2025 in? Waarom gaat de klok eigenlijk een uur vooruit? Wat levert het ons op?
Wat houdt het in?
Om 2 uur ‘s ochtends wordt de klok 60 minuten vooruit gedraaid en wordt het dus 3 u. Dat betekent dus één uur minder slaap maar het blijft ‘s avonds wel langer licht.
Wanneer schakelen we over?
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart. Om 2 uur ‘s ochtends draaien we de klok een uur vooruit.
Ieder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en wordt deze weer teruggedraaid op de laatste zondag van oktober. Op 26 oktober 2025 gaat de wintertijd weer in. Dat is eigenlijk de standaardtijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd.
Waarom schakelen we over?
De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ‘s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig. Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme. Men komt echter niet tot een overeenkomst om de echte zomertijd te laten staan. Dus, geen omschakeling te maken naar het winteruur.
Is dit enkel in België of ook in andere landen?
De zomer- en de wintertijd leidt in veel landen tot verwarring, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over, waardoor het een kluwen wordt. Volgens Vias Institute gebeuren er in de eerste week na de omschakeling naar de zomertijd ook meer ongevallen op de Vlaamse wegen.
In 2018 opperde de Europese Commissie om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen. Volgens peilingen waren heel wat Europeanen voor dit idee te vinden, maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee te kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke ‘klok’ ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.
Welke landen hebben zomertijd?
Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland. Ook zijn er landen, bijvoorbeeld Australië en de Verenigde Staten, die in sommige delen van het land de tijd verzetten. Niet ieder deel van het land doet dus mee, wat weer voor tijdsverschil binnen het land zorgt.
Geweldig
Geweldig
Het geheime recept voor een langer leven
Zou jij een paar jaar extra willen leven als dat betekent dat je wat vaker linzen en havermout moet eten? Volgens wetenschappers is een plant-based dieet een van de sleutels tot een langer en gezonder leven. Maar let op: niet alle plantaardige voeding is per se goed voor je. Dus hoe pak je het dan slim aan?
Dr. Luigi Fontana, onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, raadt aan om twee dagen per week plantaardig te eten en dat op te bouwen naar vijf dagen. Maar pas op: vegan koekjes en instant noedels blijven ongezond.
Een studie gepubliceerd in Medical News Today toont aan dat wie meer dan 10% van zijn calorieën haalt uit plantaardige ultra-bewerkte voeding (zoals chips en wit brood) een 5% hoger risico heeft op hartziektes en 12% meer kans op vroegtijdig overlijden. Maar wie onbewerkte, plantaardige voeding eet, verlaagt net zijn risico.
Wat moet je dan wél eten?
Geen stress, je hoeft je eetpatroon niet drastisch te veranderen. Focus op deze zes voedingsgroepen:
Volle granen – Bruine rijst, volkoren pasta en haver verlagen het risico op diabetes en hartziekten.
Peulvruchten – Bonen, linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten en zijn goed voor je darmen en hart.
Noten – Amandelen, cashews en pistachenoten zijn rijk aan goede vetten en vitamines.
Zaden – Chia, zonnebloempitten en sesamzaad zitten vol proteïne, mineralen en antioxidanten.
Gezonde vetten – Extra vierge olijfolie en avocado’s verbeteren je cholesterol.
Groenten en fruit – Low-glycemische opties zoals appels, broccoli en tomaten stabiliseren je bloedsuiker.
Focus dus op onbewerkte, voedzame ingrediënten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Begroet mensen
Begroet mensen...
Wanneer bloggers elkaar gaan bezoeken dan groeten ze vaak andere bloggers met een fraai plaatje met daarbij eventuele tekst erbij. Een groet via het gastenboek.
Afrikaanse olifanten in Namibië
Afrikaanse olifanten in Namibië
Woestijnolifanten, gevonden in Namibië en Mali, zijn Afrikaanse bosolifanten die zich hebben aangepast aan de barre omstandigheden van de Namib- en Sahara-woestijnen. In deze extreem droge gebieden valt jaarlijks minder dan 7 centimeter regen. In vergelijking met andere bosolifanten hebben woestijnolifanten langere poten, bredere voeten en iets kleinere lichamen. Deze veerkrachtige, herbivore wezens migreren tussen waterpoelen en volgen oude routes op basis van seizoensgebonden voedsel en waterbeschikbaarheid. Mannelijke woestijnolifanten zwerven vaak alleen over uitgestrekte gebieden, terwijl door vrouwen geleide familiegroepen in de buurt van rivieren blijven, waar voedsel overvloediger is. Hun ongelooflijke aanpassingsvermogen wordt getoond door hun vermogen om lange afstanden af te leggen, soms bijna 70 kilometer in één nacht, om hun favoriete mirrestruiken te vinden.
Film: Pearl Harbor (Oorlogsdrama)
Pearl Harbor (de film) vertelt het verhaal van de Japanse aanval op Parl Harbor, de belangrijkste Amerikaanse marinebasis in de Grote Oceaan. Het drie uur durende epos is daarvoor opgedeeld in drie delen: eerst een liefdesverhaal voor 7 december 1941, dan het verhaal van de aanval zelf, en tenslotte het verhaal van een Amerikaanse aanval op Tokio in 1942.
Kort overzicht van de verhaallijn van Pearl Harbor
Het eerste deel van Pearl Harbor gaat over de driehoeksrelatie tussen de piloten Rafe McCawley (Ben Affleck), Danny Walker (Josh Harnett) en Evelyn Johnson (Kate Beckinsale). Omdat Amerika in 1941 nog steeds niet bij de oorlog betrokken is, meldt Rafe zich aan bij de Britse luchtmacht en laat zijn vriendin Evelyn achter in Amerika.
Danny en Evelyn worden ondertussen overgeplaatst naar de Amerikaanse basis op Pearl Harbor, waar ze de Japanse aanval natuurlijk in levende lijve meemaken. Dit deel van de film is prachtig gemaakt, met dure en realistische special effects; echt iets om in de bioscoop te zien dus. Toch is de film niet zo indringend als Saving Private Ryan, daar de "bloederige" effecten achterwege zijn gelaten. Ook voor de tere ziel nog aan te zien dus.
Het derde deel van de film gaat over de aanval van een squadron Amerikaanse bommenwerpers op Tokio in april 1942. De aanval wordt geleid door Luitenant-Kolonel Jimmy Doolittle (gespeeld door Alec Baldwin) en is in feite de vergelding voor de aanval op Pearl Harbor. In de film heeft deze aanval eigenlijk weinig te zoeken, behalve dat hierdoor de geknakte ego's van Amerikaanse bioscoopbezoekers weer wat opgekrikt kunnen worden. (Een dramatische nederlaag: dat is geen goed einde van een Hollywoodfilm!)
De reactie op Pearl Harbor in Amerika
Pearl Harbor heeft in de VS een zeer goede opening beleefd en grote bezoekersaantallen. De critici zijn meer verdeeld, vooral daar de film qua realiteitszin nogal eens een steekje laat vallen. Zo heeft Dorie Miller (gespeeld door Cuba Gooding Jr.), hoewel die persoon echt bestaan heeft, in werkelijkheid nooit een Japans vliegtuig neergehaald.
Daarnaast is de romantische verhaallijn in de film nogal oppervlakkig volgens vele critici, en ook ik vraag me af wat de aanval op Pearl Harbor met romantiek te maken moet hebben. Een meer realistische verslag van de aanval en de oorzaken erachter (met opbouwende spanning als de 7e december steeds dichterbij komt) was waarschijnlijk leuker geweest. De film haalt daarom bij lange na het niveau van Saving Private Ryan niet.
Toch lijkt de film het bekijken waard, al was het maar vanwege de prachtige special effects. De aanval op Pearl Harbor in de film wordt nu al Oscarmateriaal genoemd. Let wel op: de hele film is bijna drie uur lang: geen tussendoortje dus.
Ik ben Julien en woon in Mol. Ben geboren in 1954 en was werkzaam bij de technische dienst "Sociaal Huis" te Mol. Heden ben ik gepensioneerd en heb ik nog wat tijd over om me bezig te houden met het beheren van een blog. Uiteraard heb ik nog tal van andere hobby's. Op mijn blog zal ik een varieteit van berichten, tekstplaatjes, soms wat over mezelf en bijzonderheden plaatsen. Kort samengevat van alles en nog wat, wat menig mens zou kunnen smaken. Al thans dat hoop ik toch. Ik heet alle bezoekers van harte welkom en een aangenaam verblijf op dit blog. Neem gerust uw tijd. Wanneer je na het verlaten van mijn blog een berichtje achterlaat dan breng ik zeker een tegenbezoekje. Tot dan!
E-MAIL MIJ
Wie geen blog of site heeft kan altijd reageren via e-mail. Laat wel even weten waar ik jou kan vinden om te antwoorden. Wil je me iets vragen mag je me ook altijd mailen.Klik op onderstaande knop.