Het Executieoord Rieme-Oostakker is de plaats in de Gentsedeelgemeente Oostakkerwaar 66 verzetsstrijderstussen 8 februari 1943 en 24 augustus 1944 door de Duitsebezetter werden geëxecuteerd.
Hier wordt ook de herinnering levend gehouden aan de 20 verzetslieden die omkwamen op de executieplaats van Rieme . Dat terrein moest in 1998 verdwijnen omwille van de aanleg van het Kluizendok van de Gentse haven.
De executies werden in het geheim voltrokken en de slachtoffers werden anoniem begraven. Een aantal van de in Rieme gedode verzetsstrijders werd teruggevonden in een massagraf in Hechtel-Eksel . Bovendien werden er ook Duitse militairen en Belgische criminelen gefusilleerd. Door deze omstandigheden is het nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er de dood vonden. Na de Bevrijdingwerd het massagraf in Oostakker blootgelegd. De slachtoffers werden geïdentificeerd en in hun woonplaatsen begraven. De kruisjes op het terrein hebben dus een symbolische betekenis. Toch is het executieoord ook een begraafplaats: in 1952 werden de overblijfselen bijgezet van 15 in Münchenonthoofde West-Vlaamse politieke gevangenen.
Een gedenkplaat, gelukkig heb je er een interessante uitleg bijgedaan om dit beeld te begrijpen. Dit is echt een registratie zonder meer. Spijtig dat je op deze site niet op zoek bent gegaan naar een meer creatieve benadering.
18-105 mm f/3.5-5.6 Shot at 18 mm (35mm film equiv: 27mm)
Exposure:
Manual exposure, 1/800 sec, f/9, ISO 200
Flash:
Off, Did not fire
Date:
September 6, 2014 2:23:05PM
Reconstructie van de elektrische draad bij smokkelaarscafé 'kempkes' op de grens tussen België (kinrooi - molen Beersel) en Nederland (leudal) uit WOI.
Grenzen, prikkeldraad, muren, hier elektriciteit, ook in onze huidige tijd komt dit regelmatig voor. Mensen, velen onwetend van de gevaren van deze hoogspanningsleiding kwamen tekort bij deze draad en werden geëlektrocuteerd. Bij de foto kan je je wel iets voorstellen, toch is hij braafjes en heeft weinig emotie in zich.
Omzetting in ZW/w helpt om de tijdgeest terug te brengen. De site zelf is mooi opgekuist waardoor dit beeld toch wat wringt in authenticiteit. Goede scherpte, compo is te rechtaan.
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/2,500 sec, f/10, ISO 1250
Flash:
Off, Did not fire
Date:
August 25, 2014 3:20:12PM
Op 10 juni 1944 zijn 642 inwoners van Oradour sur Glane, waaronder 197 mannen, 240 vrouwen en 205 kinderen, op een brutale wijze vermoord door de nazi's.
De brand verwoeste de stad volledig.
Na al de jaren lijkt het wel of het is gisteren gebeurd. Zeer realistische weergave waarbij het dramatisch gebeuren bijna tastbaar wordt. Ook de zw/W uitvoering brengt je terug in de tijd.
Mooie compositie met veel diepte. De boom geeft een goed evenwicht in de foto. Goede scherpte en belichting. Aan de lucht te zien zal dit ook een mooi beeld in kleur geven.
18-200 mm f/3.5-5.6 Shot at 29 mm (35mm film equiv: 44mm)
Exposure:
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/100 sec, f/6.3, ISO 250, Compensation: -2/3
Flash:
Off, Did not fire
Date:
August 16, 2013 12:18:18PM
Kaaskerke, Diksmuide, Pervijze, Reigersvliet, de Dodengang... namen die met bloed staan geschreven in de annalen van het Belgisch-Duitse front op Vlaamse grond. AAN DE IJZER hebben onze voorouders gevochten in erbarmelijke omstandigheden. Ze probeerden er te overleven in een oorlog waar ze zelf geen vat op hadden. AAN DE IJZER ligt hun geschiedens. AAN DE IJZER ligt jullie geschiedenis!
Mooie overzichtsfoto van dit speciale monument. De omzettingnaar zw/w is goed geslaagd.
De uit de hoek vertrekkende lijnen leiden je verder het beeld in en maken een goede diepte.
AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED [II] Shot at 18 mm (35mm film equiv: 27mm)
Exposure:
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/100 sec, f/5.6, ISO 100
Flash:
Off, Did not fire
Focus:
AF-A, at 2.0m, with a depth of field of about 5.2m, (from about 81cm before the focus point to about4.4m after) AF Area Mode: Auto-area
Date:
September 6, 2014 5:02:05PM
Het verzetsmonument in Dokkum (gemeente Dongeradeel) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig gevangenen uit Leeuwarden en Groningen die op 22 januari 1945 aan de Woudweg te Dokkum door de bezetter werden gefusilleerd.
De namen van de twintig slachtoffers luiden: D. Adler, H.E. Blaauw, H. Boersema, J.W. Bukers, J. van Dijken, J. Duursma, A. Frensdorf, H.I. van Gelder, A. Heijdenrijk, L. Hulshoff, H.F.W. Krohne, H. Krolis, H. Lommert, E. Meinsma, W. Moorman, G. Postma, J. Ruinen, A.E. Sachs, F. Walters en H. Woldring.
Op 13 januari 1945 ontdekte de bezetter wapens op een boerderij in de buurt van het afwerpterrein onder Aalsum bij Dokkum. In de omgeving volgde een reeks arrestaties. Op 19 januari zouden drie arrestanten worden overgebracht naar Leeuwarden. Een van hen was de apotheker dr. Pieter Engelbertus Gunster. In zijn apotheek was het hoofdkantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Hier werden geregeld vergaderingen gehouden. Om Gunster te bevrijden hebben verzetsstrijders de arrestantenwagen bij het dorp Valom gedwongen te stoppen. Een lid van het Sonderkommando Albrecht uit Leeuwarden werd bij deze overval gedood, evenals de Belgische chauffeur. De Duitse Grundmann wist te ontkomen. De gearresteerde Gunster, die een schotwond in zijn knie had, kon worden bevrijd. De wraak van Kommando Albrecht was meedogenloos. Aan de Woudweg werden twintig gevangenen, zonder enige vorm van proces, neergeschoten. Deze massaexecutie was de grootste die in de provincie Friesland heeft plaatsgevonden.
Monument bij ons in de straat.
Monument voorgesteld, bijna symmetrisch tegen een natuurlijke achtergrond. De foto verteld het verhaal van een x aantal gesneuvelden. Het verhaal achteraf lezend, heeft dit monument een gruwelijke achtergrond. De foto heeft deze emotie echter niet in zich. Het blijft een gewone registratie.
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/32 sec, f/5.6, ISO 250
Flash:
Off, Did not fire
Date:
September 6, 2014 3:42:35PM
Mijn vader is deze maand 30 jaar geleden overleden, mijn moeder is met Kerst dit jaar 10 jaar geleden hem nagegaan.
Bij het opruimen van haar spulletjes kwam ik oude bonkaarten, identiteitspapieren en briefjes tegen, waarvan er ééntje in een enveloppe van het Ministerie van Oorlog.
Het betreft het ontslagbewijs uit Militaire Dienst van mijn vader.
Een mooie benadering van het onderwerp, dit kan ook met het fotograferen van briefwisseling. In die tijden een onheils bericht, een geruststelling, nieuws van een jarenlang gevangen familielid.
In de foto elementen die verwijzen naar de oorlog, in een diagonaal met op de achtergrond een bonkaart of iets dergelijk. Goede scherpte en natuurlijke kleur.
Auto exposure, Program AE, 1/100 sec, f/4.2, ISO 160, Compensation: -0.7
Flash:
Off, Did not fire
Focus:
AF-S, Center AF Area Mode: Single Area
Date:
September 5, 2014 2:26:19PM
Executieoord Oostakker - Rieme
De kruisjes op het terrein hebben dus een symbolische betekenis. Toch is het executieoord ook een begraafplaats: in 1952 werden de overblijfselen bijgezet van 15 in München onthoofde West-Vlaamse politieke gevangenen.
Het koelbloedig vermoorden van mensen, hier aan executiepalen, in het heden met een mens, het beroerd en vervult vele mensen met afschuw. Een foto met verhaal en heeft dynamiek door de verwijderende lijn van executiepalen.
Mooie scherpte en diepte misschien hier ook een sepia of zw/w om de dramatiek te verhogen.
Auto exposure, Not Defined, 1/250 sec, f/5.6, ISO 450
Flash:
Auto, Did not fire
User Comment:
CH.D.V
Date:
September 5, 2014 9:43:11AM
In Kalmthout werd er een heuse strijd gestreden. Op het pleintje voor het station staat een herdenkingsmonument voor de Canadese soldaten die Kalmthout aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijd hebben.
Buiten het standbeeld dat zeer realistisch gemaakt is breng je hier toch een bepaalde sfeer over door het in het avondlicht te fotograferen. Het lijkt wel of deze soldaat nu door de straten van Kalmthout loopt. Een zeer goede dof maakt de foto af.
Auto exposure, Program AE, 1/200 sec, f/7.1, ISO 250
Flash:
none
Date:
September 6, 2014 9:11:43AM
Exact 70 jaar geleden gebeurde dit drama in Merksem, Duitsers bestormden de electriciteitscentrale. De arbeiders moesten één voor één buiten komen op de eerste verdieping. Daar werden zij onthaald op mitrailleurvuur.
Straks volgt hier een herdenkingsplechtigheid.
Een muurplaat, een registratie, dit beeld kan me niet beroeren, er is geen emotie aanwezig.
Je kan zeggen maar dit is toch relevant, deze gedenksteen. Ja, dit is juist maar voor deze opdracht zijn we op zoek naar meer, een foto die ons raakt, die bv een rilling door je jaagt of een gedachte, iets dat een persoonlijke herinnering vormt.
Scherpe foto met goede compo en natuurlijke kleuren.
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/800 sec, f/6.3, ISO 320, Compensation: +1/3
Flash:
Off, Did not fire
Focus:
At 49m, with a depth of field from about 2.6m to infinity
User Comment:
ASCII
Date:
August 31, 2014 4:22:51PM
Tijdens de jaarlijkse bloemencorso in Blankenberge thema dit jaar was "extremen"
deze praalwagen ontwerp en uitvoering : Corsogroep Wonderland Dendermonde
droeg de titel: "100 jaar stond de tijd stil"
Zowel de praalwagen de uitbeelding van de figuranten als de muziek erbij waren schitterend, en geloof me kippenvel hoor !
Om de gruwel der oorlogen te benadrukken voor deze omzetting gekozen.
Wie denkt nu bij een bloemencorso aan oorlog? Toch kan je het hier zien. Creatief uitgevoerd om dit beeld in Zw/W te brengen, met de bloemenwagen in kleur had je zeker niet de dramatiek die het beeld nu uitstraalt.
Prachtige compositie en een mooi contrast van deze soldaat t.o.v. de lichtere lucht.
24-120 mm f/3.5-5.6 Shot at 24 mm (35mm film equiv: 36mm)
Exposure:
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/320 sec, f/8, ISO 400, Compensation: -2/3
Flash:
Off, Did not fire
Date:
September 5, 2014 2:11:27PM
Executieoord Oostakker - Rieme
Deportatiewagon
Inderdaad zulk een beestewagen waarmee de mensen werden gedorteerd maar zonder de uitleg is de link moeilijk te leggen. Ook weinig dramatiek en emotie wat dit onderwerp toch vraagt.
Technisch goede foto van scherpte, kleur en compositie.
Aperture-priority AE, 1 sec, f/8, ISO 200, 200, Compensation: -2
Flash:
none
User Comment:
ASCII
Date:
September 4, 2014 2:25:48PM
Aan ingang een gedenkplaat met volgende tekst :
Palen voor de welke 52 helden voor de kop geschoten werden omdat zij hun vaderland lief hadden.
In liefde en waardigheid gestorven voor het vaderland. Mooie spreuk voor een droevige waarheid. Een architectuur en daardoor ook het beeld dat je niet doet terug denken aan de gruwel van een wereldoorlog. Daarvoor is de foto en deze poort te kleurrijk.
Een foto van een goede scherpte en natuurlijke kleur. De compo is recht toe, recht aan.
Dit beeld straalt een totale trieste en gelatenheid uit. Een orginele benadering van het onderwerp zou ik het niet durven noemen.
Mooie scherpte en de omzetting naarZw/W past bij dit beeld. Gebruikmakend van de achtergrond maak je een verticaal kader wat het beeld nog ten goede komt.
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/400 sec, f/13, ISO 800
Flash:
Off, Did not fire
User Comment:
ASCII
Date:
September 2, 2014 3:12:07PM
Zicht op het Duits Militair Kerkhof in Lommel, waar 40.000 soldaten van de 1ste en 2de wereldoorlog begraven liggen.
Mooi uitgangspunt om deze immense begraafplaats in beeld te brengen. Als je door deze poort stapt wordt je geconfronteerd met het zinloos verlies van 40.000 jonge mensen. Wat hier goed in beeld is gebracht.
Techniek en afwerking zijn iets minder. De poortopening staat er wat scheef bij, ook de horizon met de graven is wat scheef en laat dit nu juist het aandachtspunt zijn. Wel goede dieptewerking wat de immensheid van de waanzin versterkt.
Auto exposure, Program AE, 1/15 sec, f/4.5, ISO 200
Flash:
Auto, Fired, Red-eye reduction, Return detected
Date:
August 27, 2014 3:56:37PM
Vorige week ben ik samen met mijn kameraad eens naar de bunkers van Zoutelande (op Walcheren-Zeeland) gereden. Die bunkers zijn door vrijwilligers terug ingericht zoals het soldatenleven van de moffen in WO-II was.
Een minder betrokken foto waar de emotie opborrelt, die je bij deze onderwerpen kan hebben als je ze ziet. Buiten dan de helmen die als het ware op het netvlies van de ouderen onderons zijn ingebrand.
Scherpte en compositie zijn in orde. De belichting is goed maar iets te vlak. Misschien had een sepia uitvoering iets meer van de tijd en emotie terug gebracht
wereldoorlog het is iets om te herinneren het is iets waar je uren over kunt nadenken
het iets waarvan ik nooit zal weten hoe het er was het is iets dat ik niet begrijp
het is iets waar mensen stierven voor niks waarom ziet niemand hoe onnodig oorlog is
ik haat het gewoon en ik huil diep in mezelf voor iedereen die stierf in de grote oorlog
en mensen van eender welke oorlog dat ooit is geweest dit is voor jullie , ik herinner jullie
2014: Herdenking van de eerste wereldoorlog 1914 -1918 (100 jaar geleden)
Deze maand gaan we onze eer betonen aan alle slachtoffers van deze oorlog en ook van de tweede wereldoorlog (1940-1944).
Foto's van soldatenkerkhoven, herdenkingsplechtigheden, oorlogskampen, evenementen over de oorlog ...kortom alles wat ons herinnert aan deze 2 wereldoorlogen.
Graag hadden we een kleine tekst bij jouw foto : waar is de foto genomen en wat is de link met de oorlog ?
De inzendingen starten op maandag 25 augustus 2014
en eindigen op zondag 21 september 2014
Nog snel even de spelregels op een rijtje:
Foto’s worden via de mailgroep ingestuurd.
Gebruik als titel enkel “Opdracht van de maand”
Foto's onder een andere titel ingezonden worden niet opgenomen.
Er mogen geen archief foto's ingezonden worden, alleen foto’s die recent en speciaal voor deze maandopdracht genomen zijn, dus foto's gemaakt vòòr 24 augustus 2014 (dag van aankondiging) worden niet aanvaard.
Er mogen 2 foto's per maand ingestuurd worden, in elke periode 1 foto, welke besproken zullen worden.
Foto’s in landschapsformaat mag de langste zijde tot 1024 pixels breed zijn, de hoogte van de foto’s maximaal 800 pixels voor beide formaten.
De zwaarte van de foto mag tot 450 Kb zwaar zijn.
Periode 1 van maandag 25 augustus 2014 tot zondag 7 september 2014.
Periode 2 van maandag 8 september 2014 tot zondag 21 september 2014.
Door inzending voor de "opdracht van de maand" in de mailgroep, zijn de deelnemers akkoord om hun foto(‘s) op het web (opdracht van de maand blog) te plaatsen.
Ingezonden foto’s zijn onherroepelijk, eens ze op de "opdracht van de maand" blog staan kunnen ze niet meer verwijderd worden.
Omtrent bewerkingen van foto’s volgen we de regels van de mailgroep, bewerkte foto’s zijn ook toegelaten.