Ik las op de site van "De Standaard" hetgeen volgt:
BRUSSEL - Volgens premier Yves Leterme blijft 15 juli de deadline voor een verklaring rond de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in het VRT-programma Terzake. Leterme vindt ook dat de deelstaten betrokken moeten worden bij de discussie over de staatshervorming.
Open VLD eiste dinsdag in de media dat premier Leterme tegen 15 juli een akkoord heeft over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en op de proppen komt met een een stevig sociaal-economisch plan.
In Terzake bevestigde de eerste minister dat 15 juli de deadline blijft, hoewel daar volgens hem 'een paar dagen bij of af' kunnen. Hij had naar eigen zeggen ook geen moeite met de uitspraken van zijn coalitiepartner. Die herhaalt alleen maar wat is afgesproken, luidde het.
De premier liet weten dat het kernkabinet volgende week samen met de ministers voor Institutionele Zaken - Didier Reynders en Jo Vandeurzen - gaat bekijken hoe de zaken zullen worden aangepakt. 'Ik verwacht daar voorstellen te zullen neerleggen over de globale aanpak', stelde Leterme.
De regeringsleider voegde eraan toe dat wat hem betreft ook de deelstaten best mee aan de onderhandelingstafel zitten. 'Hoe kun je het arbeidsmarktbeleid hervormen indien de gewesten daar niet bij betrokken worden?', liet hij optekenen.
'Geven en toegeven'
Yves Leterme herhaalde dat er voor BHV een onderhandelde oplossing moet worden gevonden. Zonder oplossing voor het dossier is geen goed bestuur mogelijk, meent hij. 'Het moet worden opgelost. De vaste wil moet er zijn en dat veronderstelt een vorm van kwetsbaarheid en dat men op 1 jaar voor de verkiezingen met geven en toegeven een oplossing probeert te vinden', zei Leterme.
De eerste minister benadrukte dat de Vlaamse partijen moeten aanvaarden dat de Franstaligen bepaalde dossiers op tafel leggen (de uitbreiding van Brussel). Dat houdt volgens hem niet automatisch in dat die eisen ook in het uiteindelijke compromis zitten.
Over de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand wees de premier erop dat dit in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid is. 'Maar ook zij is betrokken en een belanghebbende partij. Ook van die kant is exclusieven stellen niet de meest verstandige aanpak van het dossier', klonk het.
Leterme kondigde tot slot nog aan dat de ministerraad zich volgende vrijdag een hele dag gaat buigen over de budgettaire en sociaal-economische toestand. Bedoeling is dat in samenspraak met de sociale partners gekeken wordt welke sociaal-economische maatregelen kunnen worden genomen. De premier had het over het vastleggen van een aantal randvoorwaarden voor het sociaal-economische beleid.
Mijn commentaar: Geen woorden maar daden.
De problemen van het Federale België zijn gekend. Waarom nog wachten om beslissingen te nemen?
|