Werkgevers & Kinderbijslagfondsen: om van te snullen!
Ik kom zojuist te lezen in De Tijd dat de werkgevers er tegen zijn om één fonds op te richten, zoals door de consultant Deloittre geadviseerd aan de Vlaamse Regering. Dat dit een besparing van 197 miljoen euro kan opleveren, daar hebben Van Eetvelt en Co geen oor naar: hun machtsbasis is in gevaar en dan hebben argumenten, die ze zelf uitspelen naar de syndicale organisaties, geen waarde meer en zijn niet van tel.
Wie kan dat geloven dat in Vlaanderen er 13 (dertien) fondsen zijn die deze kindergelden uitbetalen aan de werknemers. Dat is toch pure verspilling! Onmiddelijk na WO II was dat misschien nog verdedigbaar (geen giraal geld, niemand van de wernemers had een geldrekening, hoogstand in de ideologische discussies, enz..). Maar nu in 2016, 70 jaar na het einde van deze oorlog, waar het verzenden van een mail niets kost, het opmaken van een overschrijving en de uitvoering ervan in een fluitje van een cent geregeld is én kan vermenigvuldigd worden, lijkt mij het standpunt van Voka & Unizo niet meer van deze tijd.
De Sociale Zekerheid is een gewrocht aan het worden. Steeds maar heeft men er bijgebouwd als er geld voor was; nooit heeft men iets afbebouwd. En de partners willen niets inleveren, noch de vakbonden (de Werkloosheidsuitkeringen zijn in de volksmond de 'oorlogskas' genoemd), noch de werkgeversorganisaties, bewijze bij deze de discussie omtrent de kinderbijslagfondsen.
"Het Vlaams Parlement moet zijn cateringcontract vernieuwen, maar oppositiepartij Groen vreest dat er onvoldoende garanties zijn op het vlak van duurzaamheid."
Vooral Groen wil meer duurzame produkten verwerkt zien in de verschillende keukens van het Vlaams Parlement. Daar is niet op tegen, integendeel! Maar, nu gaan ze een werkgroep oprichten om na te gaan of de proportie van duurzame produkten toeneemt in de tijd.
Ik dacht dat er interessantere zaken te doen waren in het Parlement, of vergis ik mij!?
Het Vlaams Parlement en hun leden is maar een schim van wat ik en ook anderen gedacht hadden dat het zou moeten zijn! De tijden zijn anders: Europa is er, de Mondialisering is ook nu een feit, de Wereld is nu inderdaad een dorp geworden, enz... Maar dat legt niet alles uit! De grote uitdagingen van het heden, de echte bekommernissen van de mensen, fundamentele vragen worden niet gesteld noch besproken.
In een gesprek met een Krant uit het Noorden van dit Land, is Tobbach the old terug van wegeweest te zijn.
ik ben het met hem eens dat de steden en gemeenten geen boodschap meer hebben en zeker niet ondersteund worden door de Vlaamse Regering en de Vlaamse Parlementsleden.
Als ik soms via TV zie hoe het er aan toegaat in het Vlaams Parlement, jongens toch, 't is huilen met de pet op! Als dat de verkozenen zijn van het Volk, die het Algemeen Belang dienen te verdedigen, dan zijn we nog niet zo thuis! Triest, ongelooflijk welke benulligheden er daar worden geproduceerd! En dat allemaal op kosten van de Gemeenschap! Een Gewest onwaardig.
Dus, Tobback de Echte, heeft dik gelijk als hij zegt dat hun bezigheden meer het initiatief van de besturen lam legt dan deze te bevorderen.
Voor zes op de tien studenten is het eerste jaar van de universiteit een te hoge drempel.
Nieuwe wijn in oude zakken!
Als ik in 1962 mijn eerste jaar aan de KUL afwerkte, werd in de eerste les al gezegd: kijk links en rechts van jou en één van de twee zal het tweede jaar niet halen.
Het slaagpercentage van de 1ste Kan. was in 1962 42.5 %! Dus, wat met de toestand van nu!
En de 'overgang' van de middelbare naar den 'Unif' was al zeer moeilijk toen. Wie niet alles op alles zette in het eerste jaar, kwam er niet.
Het verschil nu, is dat men dat in economische termen uitdrukt.
Werkervaring belangrijker dan diploma bij aanwervingen
UNIZO heeft het warm water uitgevonden! Werkervaring is belangrijker bij aanwervingen.
Dat systeem bestaat al meer dan 60 jaar in Duitsland en werkt zeer goed: het is één van de successleutels van de Duitse Economie na WO II. In Duitsland gaat het hem over een structurele visie op lange termijn, die positieve resultaten laat zien. Hier, in ons Land, is het een bevlieging die nu en dan eens opduikt in de geesten van ondernemers als het hun past.
Opleiding, investeren in 'human capital' is voor elke ondernemer niet zo evident. Het kan ook riscicovol zijn! In alle geval zijn het 'kosten' en die willen ondernemers zo veel mogelijk vermijden of ingekrimpt zien.
In de jaren 60 van vorige eeuw, waar de werkloosheid historisch laag was (2.8 % van de werkende bevolking) waren er permanent tekorten op de arbeidsmarkt. De orderboekjes puilden uit van toekomstig werkvolume! Om dit op te lossen werd door de werkgevers gevraagd aan de toenmalige RVA in versneld tempo 'Beroepsopleiding' te organiseren in gans het Land.
De crisis van '74/'75 brak de tendens van tekorten op de arbeidsmarkt: het leger werklozen groeide in een snel tempo aan tot 350.000 eenheden. Dus keuze (indien moest aangeworven worden) genoeg voor de wergevers. Aan opleiding (een kost) werd niet meer gedacht!
Nu heden de vooruitzichten van de arbeidsmarkt weer ongunstig worden voor de werkgevers (minder kandidaten voor de beschikbare jobs) wordt opleiding en investeren in 'human capital' terug in de étalage gezet!
Het warm water is dus niet meer uitgevonden, het bestond reeds!
Gezinsbond wil niet dat gezinnen met kinderen de dupe worden van tegenvallende begroting
De Gezinsbond heeft schoon spreken! Dit is een organisatie die particuliere belangen verdedigd nl. de gezinnen die kinderen hebben. Maar wat met gezinnen die geen kinderen ten laste hebben? Worden die verdedigd door één of andere belangengroep?
Ik ben van mening dat dé besparing op de publieke begroting van dit land zou zijn: de kinderbijslag met al de aanverwanten éénvoudigweg af te schaffen. Iemand die kinderen wenst, deze opvoedt, dient ook de middelen vrij te maken om in deze behoeften te voorzien. Iemand die een wagen aankoopt, vraagt toch ook niet aan de Overheid om deze te betalen (gedeeltelijk) en te onderhouden (gedeeltelijk)!
Trouwens de sector "Kinderbijslag" in de Sociale Zekerheid van ons Land heeft geen enkeke 'binding' met arbeid dat o.a. werkloosheid en ziekte wel hebben. Het is een stelsel dat gegroeid is in beter tijden (periode van de Golden sixties) als de SZ nog 'winst' maakte. Maar de tijden zijn verandert.
De Gezinsbond doet haar werk! Maar wordt geïnspireerd door een verouderde visie op de samenleving.
Dat iedereen zijn verantwoordelijheden neemt, ook deze die kinderen wensen en hebben. Het Land zal er beter bij varen.
Alle initiatieven van de regering ten spijt blijft België een zeer duur land voor mobiele telefonie.
Deze titel las ik zopas op internet (site van De Standaard).
Mijn onmiddellijke reactie: wat doen de politici hieraan?
Verder in het artikel: België is één van de duurste van Europa! Dus we betalen allen veel té veel voor GSM-verkeer! Hoe is dit mogelijk in Europa, een ééngmaakte markt? Ik stel mij zeer serieuze vragen hierbij!
En dan komt Kroes, euro-commissaris zeggen hierop:
"Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen.".
Bij het lezen van deze commentaar viel ik bijna van mijn stoel. Maar deze cijfers zijn al lang gekend: wat doet Kroes daaraan, welke maatregelen neemt zij om aan die toestanden te verhelpen? Ik vraag het mij af! Actie, a.u.b. Daden...en dit liefst zo vlug mogelijk!
'We leven langer, dus het is niet onlogisch dat we langer gaan werken'
Dit las ik vandaag op de site van "De Standaard".
Ik ben daar helemaal niet mee akkoord. Iedereen heeft zijn mening, en mag die hebben: dus ook ik! Politici, want hier gaat het hem om, trachten ons nu 'warm' te maken om langer te gaan werken om de "Sociale Zekerheid" zogezegd 'betaalbaar' te houden.
Waarom deze drang om immers maar op dit thema terug te komen en de mensen 'hersenspoelend' hen in te prenten om een loopbaan van 50 of meer jaren te realiseren?
Ik denk dat zij nattigheid voelen. Zij willen de 'jongeren' niet opzadelen met een té grote financiële last tijdens hun loopbaan, anders zullen zij, de jongeren, hen de rug toekeren! Maar het zijn maar die jongerren zelf die zullen meer moeten werken. Versta wat moet verstaan worden!
Dé oorzaak dat de tekorten in de "Sociale Zekerheid" uit de hand gelopen is, is de schuld van de politici zelf. Dat de pensioenen en de uitgaven voor gezondheidszorgen in de toekomst onbetaalbaar worden, is te danken aan diezelfde politici, die niet de nodige maatregelen genomen hebben en die nu vroeging hebben en pleiten voor langer werken.
Zolang de Sociale Zekerheid enkel door de 'sociale partners' beheerd werd, was er geen probleem. De jaarrekeningen waren in evenwicht, er waren zelfs overschotten. De politici, om hun herverkiezing om de 4 jaar veilig te stellen, hebben systematische de 'vetpotten' van Egyptie aangesproken om de Sint te spelen en het spel zat op de wagen.
Het is altijd gemakkelijk (maar volgens mij nodig) de verantwoordelijken aan te wijzen, maar wat moet er nu worden gedaan om de situatie recht te trekken?
Ik denk, en ik niet alleen, dat ons Sociaal Zekerheidsstelsel aan een grondige hervorming toe is.
Het kwam tot stand na WO II: bijna 70 jaren later is er toch het één en het ander (sociologisch) veranderd! Niet alleen is het welvaartpeil en de koopkracht van de ganse bevolking gestegen, zijn er technologische middelen aanwezig waar we in de jaren 50 maar enkel konden van dromen, maar is ook de samenleving fundamenteel gewijzigd.
Het gezin, met één verdiener, is niet meer de spil, de standaard van onze samenleving zoals die fungeerde 50 jaar geleden. De hieraan verbonden rechten zijn dan ook achterhaald.
In een volgende bijdrage zal ik meer uitleg trachten te geven hoe ik de toekomstige SZ zie.
De laatste tijd lees ik in tal van kranten en op Internet commentaren van zgn. specialisten (?) om de boven de 100.000 euro staande spaarbedragen te laten verdampen voor de eigenaar van de tegoeden, als de bank ten onder gaat.
Nu ook vandaag, Rutten, het nieuwe gezicht van Open-VLD, wordt dit standpunt ingenomen. Haar commentaar: '...soms kan het niet anders.'
Als ik dat lees, begint mijn bloed te koken!
Hoe is het mogelijk zulke standpunten in te nemen.
Als ik mijn boekentas in bewaring geef in een station, dan ga ik ervan uit dat ik deze na een zekere tijd ook terug in ontvangst kan nemen.
Als ik mijn wagen op een betaalde parking achterlaat, ibidem.
Kerstboodschap van Albert II...niet naar de goesting van sommigen!
Ik heb, zoals alle landgenoten de Kerstboodschap van de Koning beluisterd. En ik vond dat deze zeer konkreet was en er zaken werden gezegd die moesten gezegd worden.
Ik kan de reacties van enkele NV-Aers werkelijk niet begrijpen. Leven zij niet in deze wereld!
Dit is nu toch in het politiek belgische landschap dé partij bij uitstek die bij elke gelegenheid de andere taalgemeenschap aan de schandpaal nagelt, zomaar omdat het in hun strategie past. Dat een niet onbelangrijk deel van de publieke opinie dit niet meer pikt, is ook de laaste tijd overduidelijk gebleken.
Dat de Koning dit nu vertolkt, vind ik meer dan normaal. In het algemeen belang en dit van het Land, heeft hij zelfs de plicht te waarschuwen voor dit soort populisme met alle gevolgen vandien. De geschiedenis van vorige eeuw spreekt boekdelen.
Ik vind dat de media, en vooal de VRT, van de komende gemeentenraadsveriezingen er een echte soep van maken. Altijd dezelfde vragen van: gaat Janssens in A'pen schepenen worden onder DW, is De Croo geen partijvoorzitter meer na 14 oktober e.k., zulke stomme en idiote vragen! Wat is een mens daar van wijzer? De kiezers zullen binnen enkele dagen hun stem uitbrengen en dan kan verder gezien worden hoe de zaken verlopen. De e.k. verkiezingen zijn zeer lokaal, hangen af van de persoon van de kandidaat, hoe er bestuurd werd de laatste zes jaren en van specifieke situaties in het dorp of de stad. Veralgemenen is, volgens mij, uit 'den boze'. Dat sommige politieke partijen van de verkiezingen een 'nationale test' willen van maken, stoort mij zeer. Dit is geen 'eerbied' betuigen aan de 'fundamentele democratie' die de gemeenteraadsverkiezingen uiteindelijk zijn! Maar het meest dat me stoort is dat de media, die door ons betaald wordt, dit spel meespeelt. Triest, maar waar!
"Eind augustus raakte tot grote consternatie van velen in Frankrijk bekend dat een Chinees - alleen al die benaming, alsof het om de uitbater van een take-away restaurant gaat - het Château van Gevrey-Chambertin had gekocht, in wat toch één van de meest gereputeerde appellaties van Bourgogne blijft."
Mijn kommentaar:
Dit domein dat maar 10.000 flessen kan leveren jaarlijks, en daarom dan ook als zeer duur op de markt verschijnen, met een verouderde "cuverie", is dus nu niet meer 'frans'. Wat is daar mis aan. Als de eigenaars het 'lokale' bod ook nog té laag vonden, een reden te meer!
De fransen zijn 'chauvinistisch', en dat blijk nogmaals nu met deze affaire . In de Bordeaux-streek reageren ze heel anders, ja zelfs positief op de overname van tientallen chateau's. Ja, het eeuwige verschil tussen '(wijn)boeren' en '(wijn)bourgois'!
Ik lees zojuist op de site van "De Stabdaard" hetgeen volgt:
"De Gezinsbond betreurt dat de Vlaamse regering de aangekondigde kindpremie nog eens uitstelt. De organisatie zegt de "aankondigingspolitiek" beu te zijn."
Mijn kommentaar:
Dat de Gezinsbond zijn leden verdedigd en zijn doelstellingen wil nastreven: OK. Maar we moeten toch eens ernstig zijn of worden! Diegenen die kinderen willen en ze dan ook opvoeden, dat ze de nodige gevolgen dragen voor hun keuze.
Als ik een nieuwe PC wil aankopen ga ik ook niet aan deVlaamse regering vragen voor een bedrag om deze aankoop te ondersteunen.
Ik las vandaag op de site van 'De Standaard' hetgeen volgt:
"De splitsing van de Belgische politieke partijen in Franstalige en Nederlandstalige partijen in de jaren zeventig was een vergissing. Dat heeft CD&V-vicepremier Steven Vanackere gezegd tijdens een gedachtenwisseling met de pers. Vanackere toonde zich voorstander van een nationale kieskring."
De Voorzitter van de CD&V reageert hierop:
"In een reactie plaatst CD&V-voorzitter Wouter Beke de uitspraken van Vanackere in een breder kader. 'Steven Vanackere heeft een aantal historische beschouwingen gegeven', zegt Beke.
'Voor mijn politieke actie vandaag vertrek ik van de huidige realiteit: eerst zijn de partijen communautair gesplitst en het zijn de gesplitste partijen die het hele federaliseringsproces op gang hebben getrokken.'
Volgens Beke maken ook de huidige staatshervorming en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde deel uit van dit proces. 'Deze realiteit is onomkeerbaar', zegt Beke. 'Een federale kieskring vandaag zal die realiteit niet doen veranderen en staat ook niet op de agenda.'"
Beke was nog een jong manneke als die nationale partijen uit elkaar zijn gegaan en heeft dus de periode voordien niet meegemaakt.
Maar de waarheid heeft zijn rechten! Vanaf het uiteenspatten van de "Traditionle Partijen" is de 'kloof' tussen de gezetenen in het Noorden van dit Land totaal veranderd t.o.v. de gezetenen in het Zuiden van dit Land.
De beide Gemeenschappen zijn meer en meer uit elkaar gegroeid, juist omwille van de 'spitsing' van deze nationale partijen.
Fantoonbevoegheden zijn niet welkom in het Noorden van dit Land!
Ik las op de site van 'De Standaard' wat volgt:
'Wij komen luisteren, we hebben nog altijd geen lijst gezien', zei Muyters voor aanvang. 'Maar wij willen niet dat federaal bepaalt wat Vlaanderen betaalt'. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verwacht vooral dat er 'werkafspraken' worden gemaakt.
De ministers zullen onder meer praten over een hogere bijdrage van de deelstaten voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren. Nu betaalt vooral de federale overheid daarvoor
Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) herhaalde wat hij zei toen hij nog vicepremier was in de federale regering. 'De deelstaten moeten wat meer betalen voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren. Ik ben niet van gedacht veranderd nu ik weer in Brussel zit.'
Het gaat hem om de "fantoombevoegheden" in dit fijne land dat België heet!
Maar zijn de Verantwoordelijken van o.m. het Noorden van dit Land dan zo stekeblind om niet in te zien dat zij, en dit gedurende meerdere jaren reeds, lasten hebben doorgeschoven naar het Federale niveau.
De pensioenlasten van hun ambtenaren wordt voor een groot deel betaald door Brussel-Nationaal.
Nu het moment van de waarheid aangebroken is, nu ze moeten betalen, lasten op zich nemen, doen ze alsof zij van niets weten.
Dat is ongehoord voor 'beroepspolitici' naar mijn mening. Of is het voor hun 'achterban' er mooi uit te komen. Meer eerlijkheid en (politieke) durf kan van hen verwacht worden.
Na een jaar rustpauze op het schrijven van mijn 'schrijfsels' ben ik terug van weggeweest te zijn! Tot nu had ik een "werkpaard" van 7 jaar oud: dat niet altijd present gaf en vele tekenen van vermoeidheid vertoonde! Nu heb ik een nieuw pronkdiertje, 'n 'draagbare' die het, althans hoop ik, het veel beter, zoniet zeer goed zal doen. Dus! En nu zien dat ik dat 'stukske' dat ik hier nu finaliseer ook nog op mijn blog krijg! Hopelijk, na één jaar inactiviteit, lukt het mijn dan toch nog wel.
My my, at waterloo napoleon did surrender Oh yeah, and I have met my destiny in quite a similar way The history book on the shelf Is always repeating itself
Waterloo - I was defeated, you won the war Waterloo - promise to love you for ever more Waterloo - couldnt escape if I wanted to Waterloo - knowing my fate is to be with you Waterloo - finally facing my waterloo
My my, I tried to hold you back but you were stronger Oh yeah, and now it seems my only chance is giving up the fight And how could I ever refuse I feel like I win when I lose
Waterloo - I was defeated, you won the war Waterloo - promise to love you for ever more Waterloo - couldnt escape if I wanted to Waterloo - knowing my fate is to be with you
And how could I ever refuse I feel like I win when I lose
Waterloo - I was defeated, you won the war Waterloo - promise to love you for ever more Waterloo - couldnt escape if I wanted to Waterloo - knowing my fate is to be with you Waterloo - finally facing my waterloo
By the rivers of Babylon, there we sat down ye-eah we wept, when we remembered Zion.
By the rivers of Babylon, there we sat down ye-eah we wept, when we remembered Zion.
When the wicked Carried us away in captivity Required from us a song Now how shall we sing the lord's song in a strange land
When the wicked Carried us away in captivity Requiering of us a song Now how shall we sing the lord's song in a strange land
Let the words of our mouth and the meditations of our heart be acceptable in thy sight here tonight
Let the words of our mouth and the meditation of our hearts be acceptable in thy sight here tonight
By the rivers of Babylon, there we sat down ye-eah we wept, when we remembered Zion.
By the rivers of Babylon, there we sat down ye-eah we wept, when we remembered Zion.
By the rivers of Babylon (dark tears of Babylon) there we sat down (You got to sing a song) ye-eah we wept, (Sing a song of love) when we remember Zion. (Yeah yeah yeah yeah yeah)
By the rivers of Babylon (Rough bits of Babylon) there we sat down (You hear the people cry) ye-eah we wept, (They need their God) when we remember Zion. (Ooh, have the power)
(x2) Près des rivières de Babylone Là nous nous sommes assis Ou-uais nous avons pleuré En nous remémorant Zion
(x2) Quand le méchant Nous a emmenés en captivité Il nous a demandé une chanson Maintenant comment devons-nous chanter les louanges de Dieu, dans ce monde étrange
(x2) Laissons les mots de nos bouches Et la méditation de nos coeurs Être acceptable en ta présence, ici ce soir
(x2) Près des rivières de Babylone Là nous nous sommes assis Ou-uais nous avons pleuré En nous remémorant Zion
Près des rivières de Babylone (les larmes sombres de Babylone) Là nous nous sommes assis (tu dois chanter une chanson) Ou-uais nous avons pleuré (chante une chanson d'amour) En nous remémorant Zion (ouais ouais ouais ouais)
Près des rivières de Babylone (des morceaux rugueux de Babylon) Là nous nous sommes assis (tu entends les gens pleurer) Ou-uais nous avons pleuré (ils ont besoin de leur Dieu) En nous remémorant Zion (ooh, ayons la puissance)