Ik las hetgeen volgt op de site van 'De Standaard:
"De secretaresses van de commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg en directeur-generaal Jean-Marie Van Branteghem worden tijdelijk ontzet uit hun functie. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) vanmiddag bekend in de Kamercommissie.
Dewael werd door een rist volksvertegenwoordigers van meerderheid en oppositie aan de tand gevoeld over de detachering van de woordvoerster van de federale politie en over de secretaresses van de top van de politie.
Minister Dewael kondigde aan dat commissaris-generaal Fernand Koekelberg hem woensdagvoormiddag heeft laten weten dat Sylvie Ricour en Anja Savonet gedetacheerd worden. Ze worden voorlopig ontzet uit hun functies, in afwachting van de resultaten van het onderzoek, om de sereniteit te herstellen.
Bezorgd om imago politie
'Ik ben bezorg om het imago van de federale politie en vraag me af of dit alles het functioneren niet bemoeilijkt', zei Dewael. 'Het imago van de commissaris-generaal moet onbesproken zijn. Hij heeft dat begrepen en laat weten dat de twee secretaresses gedetacheerd worden en ontzet worden uit hun functie. Daarmee hoopt meneer Koekelberg de sereniteit te kunnen herstellen.'
Koekelberg en Van Branteghem kwamen in opspraak nadat bekend raakte dat hun secretaresses allebei een grote promotie hadden gekregen. Ze stegen van niveau C naar niveau A, zonder aan een examen meegedaan te hebben. Dat gebeurde tegen een negatief advies van de eigen juridische dienst in.
Koekelberg ontkende dat de promoties onrechtvaardig waren. 'Het gaat niet om een benoeming, maar om een tijdelijke aanstelling in een hogere functie', zei hij. Het Comité P, de de politiediensten controleert, voert nu een onderzoek om na te gaan of ze terecht een promotie kregen.
Els Ceemput
Wat de woordvoerster van de federale politie, Els Cleemput, betreft, verduidelijkte Patrick Dewael dat commissaris-generaal Koekelberg op 30 april op basis van verklaringen van vroegere en actuele leden van de persdienst een intern onderzoek bevolen heeft naar haar functioneren.
In afwachting werd Els Cleemput bij wijze van interne ordemaatregel gedetacheerd naar de Algemene Directie van de Ondersteuning en Beheer (DGS).
Over het onderzoek wilde de minister zich niet uitlaten omdat het intern is, en omdat hij niet mag prejugeren in een lopend onderzoek om de rechten van de verdediging niet te schaden." Mijn bedenkingen: zulke toestanden komen geregeld voor in het Federaal Openbaar Ambt. Deze worden veroorzaakt door de topambtenaren zelf, die bewust en gewild, de geldende reglementen overtreden, denkende dat hun praktijken niet zullen 'uitlekken' naar de buitenwereld.
Maar hier is het anders afgelopen. Niet alleen de media, maar ook de politiek heeft er zich van meester gemaakt!
Er is nog een lange weg af te leggen vooraleer we over een 'correct' ambtenarenkorps zullen kunnen beschikken in de toekomst! Maar er is beterschap. De meeste van deze 'topambtenaren' zijn pensioengerechtig (dus van de 'signatuur' van de vroegere politieke kultuur) en zullen, gelukkelijk, binnenkort uit het 'gezichtsveld' van het Openbaar Ambt verdwijnen.
|