We hebben de finale gehaald en deze foto is dan zeker op z'n plaats.
%%%FOTO1%%%
Klik op de foto om te vergroten.
Er wordt nu verder gewerkt aan een boekwerkje met meer details van de reis en de beste foto's. Kan wel een paar maand duren maar informatie hierover volgt later.
Als we wakker worden zitten we volop in China. De trein wurgt zich door een smalle mooie vallei. Na Datong krijgen we hetzelfde menu aangeboden zoals voorheen tussen Moscow en Baïkal. Armtierige en vervallen bedoeningskes waar hier en daar een wakkel manneke wat patatjes rooit en zijn overblijvende witte kolen evalueert.
Het dal wordt prachtiger met de minuut en noteren hier een daar een perceel zonnnebloemen en appelbomen langs de oevers van een smalle rivier. De rit gaat door vele tunnels ( een vijftigtal dacht ik ) en hier en daar een stuwmeer met een stuwdam, maar zonder aktiviteit. Niet voldoende water op dit ogenblik. Als het zaakje maar niet vastroest ondertussen, dacht ik voor mezelf.
Met nog 82 km te gaan krijgen we in Kanzhuang een extra locomotief aangemeten die de onze een handje moet helpen om over de steile klim te komen, over het oude tracé van de Grote Muur.
We meanderen stilaan de stad binnen en traditiegetrouw gaat dit langs oude industriën, vervallen gebouwen, opslagplaatsen en vieze woonbuurten.
Wat nu volgt is een regelrechte aanval op ons aanpassingsvermogen. Een supermodern treinstation met duizenden wiebelende gepakte en gezakte reizigers, het stationsplein waar we alle moeite van de wereld hebben om in groep te blijven, een korte rit in een supermoderne bus langs drukke brede boulevards naar ons chique " de luxe "hotel. Tussen het plantrekkerige treinleven en dit koninklijk optrekje liggen amper 30 minuten. Even acclimatiseren is nu aan de orde.
s' Anderdaag nemen we de uitdaging uit om onze weg te zoeken tussen massa's mensen en toeterende auto's om Tiananmen Square, de Forbidden City, Mao's Mausoleum en nog vele andere chinese " musten " te bezoeken. Dit alles in maten en gewichten die onze verbeeldingen te boven gaan.
De smog heerts deze dag over de stad. Zoals jullie allen wel weten heeft men voor en tijdens de Olympische Spelen gepoogd om alternatief te gaan rijden. De ene dag de auto's met even nummerplaten, de andere dag de onveven. Maar het gaat de Pekinzen financieel zo goed dat ze meteen een tweede auto kochten met aangepaste nummerplaat zodat het probleem opnieuw diende aangepakt te worden. Het huidig systeem bestaat erin dat er elke dag twee laatste nummers niet meer de stad in mogen. Bv: op maandag de nummers eindigend op 1 en 7, dinsdag de nummers eindigend op 2 en 8 enz... Men moet iets verzinnen in een stad waar er per dag 2 000 voertuigen bijkomen.
En Shanghai is nog erger. Nog meer inwoners op veel minder km². De inschrijvingskost voor een nieuwe wagen overtreft zelfs de prijs van de wagen. Nummerplaten worden er per opbod verkocht...
Zondag onze laatste dag. Als afsluiter beklimmen we de Great Wall, deze indrukwekkende enorme constructie en bezoeken we de Olympische site. Sorry beste supporters, maar wij kennen geen passsende woorden om deze enorme stukturen en gebouwen te omschrijven.
De reis is vlekkeloos verlopen. Ons reisbureau TIARA uit Breda heeft uitstekend werk geleverd. We werden op elke plaats keurig opgewacht door perfect engelstalige gidsen met zeer verzorgd vervoer. Onze lieve reisbegeleidster Linda stond steeds paraat om met haar aanstekelijke glimlach onze wensen in te vullen en ons bij te staan met extra raad en daad. Hulde aan Linda en haar organisatie.
Last but not least, hulde aan al onze medereizigers. De kans is zeer klein dat we nog ooit met zo een gezellige groep op stap zullen gaan. We hebben van elk van hen genoten en wensen ze allen veel geluk toe in hun verder leven.
Ondertussen heeft Air Austrian ons weer veilig degropt op Zaventem en ruilen we de Vodka terug in voor een gezonde Duvel.
Dank aan diegenen die ons gevolgd hebben. Hopelijk hebben jullie wat meegenoten van onze overgetelijke ervaringen.
VAN BREEDSPOOR NAAR SMALSPOOR ( verschil is 9 cm )
Zoals reeds eerder vermeld, de rit door de Gobi woestijn is vrij ééntonig maar toont toch weer aan hoe ontzettend groot deze landen zijn. Af en toe staat er een eenzaam manneke aan iets dat voor een overweg moet doorgaan, zwaaiend met een geel vlaggetje, om de trein aan te geven dat de doorgang veilig is. Merkwaardige vaststelling want in kilometers in de omtrek is geen ander levend wezen te bespeuren, laat staan een woning.
De grensovergang met Mongolie gaat vlot, maar reken maar op anderhalf uur. Iets later worden we door veelkleurige verlichting verwelkomd in een prachtig Chinees station. Dankbaar gebruiken we de dertig aangeboden minuten om onze meest elementaite behoeftes te bevredigen want we moeten weer snel allemaal de trein op en de toiletten worden gesloten voor minstens 3 uur.
De trein wordt in stukken geknipt en beetje bij beetje in een enorme loods geduwd teneinde de omderstellen aan te passen op een andere spoorbreedte. Dit is een spectaculair gebeuren en alle reizigers plakken als zuignappen aan de vensters om geen moment te missen van dit staaltje techniek. Eerst worden de onderstellen losgeschroefd. Nadien gaat het treinstel door middel van 4 hydraulische pompen de hoogte in, passagiers inbegrepen. De brede onderstellen worden verwijderd, de smalle aangevoerd, schroef... schroef...schroef. Het hele gebeuren neemt ongeveer twee uur in beslag en dit alles zonder een druppel ongemak voor de passagiers. Met ogen en oren dichtgesealed zou je van de hele oefening niets merken.
Het merendeel van ons ligt al vredig te slapen als we onze paspoorten terugkrijgen en dit kleurig stationneke te verlaten om ons te gaan mengen tussen de andere 17,5 miljoen inwoners van Beijing.
We verlaten Rusland aan het Baikal meer, het diepste meer ter wereld. Het water is zo zuiver dat je er meteen kan van drinken. Deze watervoorraad vertegenwoordigt 20% van de totale zoetwaterstock van de hele planeet. Even anders uitgedrukt: er is voldoende water om de gehele wereldbevolking gedurende 40 jaar lang met 50 liter water per dag te voorzien. We kunnen dus beter goede maatjes blijven met die Russen. Dit is naar onze mening ook de enige plaats in Rusland waar aan aktief milieubeheer wordt gedaan om deze zuivere voorraad te vrijwaren.
Vroeg in de maandagmorgen stouwen ze ons terug in ons compartiment richting Ulan Bataar, hoofdstad van Mongolie. Na de middag krijgen we al de eerste indrukken van de prachtige natuur dat het land van de grote Genghis Kahn ons te bieden heeft.
Onze trein is nu wat viezer dan de vorige maar maar we krijgen zuivere lakens en er is nog steeds heet water ter beschikking voor soepjes en thee. Genietend van al het moois dat ons buiten word aangeboden komen we aan de Russische grens met Mongolie. We noteren iets na 5 in de namiddag. Wat nu volgt is geen typfout: we dieselen Mongolie binnen na middernacht. Al die tijd tussenin hebben de Russische en Mongoolse polities en douane nodig gehad om onze identiteiten en bagages te checken. Miserie... miserie, maar het hoort erbij!
De volgende morgen genieten we van een uitgebreid bezoek aan Ulan Bataar. Nadien worden we in een gammel busje richting bergen gebracht waar we gedropt werden in een heus Ger-kamp. Wat een luxe vergeleken met de confort in de trein! Plots ruimte zat en een kacheltje. Niet te geloven dat deze nomaden erin slagen om deze tent neer te halen in een uur om ze dan vele kilometers verder in dezelfde tijd weer op te bouwen.
Woensdag te gast bij een lokale, self-supporting, koe- schaap en geitenherder en werden aldaar vergast op diverse lekkere melkprodukten van eigen maak.
Drie van ons vullen de dag met een fantastische wandeling in dit bovennatuurlijk stukske aards paradijs en dit terwijl Louis stiekem 22 km gaat joggen als voorbereiding op de halve marathon van Eindhoven.
Donderdag weer de trein op. Iets minder vies, nu richting Beijing. Maar dit gaat niet zonder een overdosis zand op te snuiven. We sporen uren en uren door de Gobi woestijn. Het fijne zand zoekt zijn weg via de kleinste spleetjes van de wagons en vult de gangen met fijn stof, al zouden er tien turken aan het roken zijn geweest.
Kuchend verlaten we Mongolie en het breedspoor. De overgang van breed naar smal ( zoals ook onze standaard in West Europa ) is een verhaal op zichzelf en is onderwerp voor een volgend berichtje.
Sorry dat we al een paar dagen van ons niets hebben laten horen maar geen Internet beschikbaar in Mogolie en Gobi woestijn. Op dit eigenste moment zitten we al een paar uur in Peking na laatste treinreis. ( jammer ) Echter, we willen graag de draad terug oppikken waar we jullie de laatste keer verlaten hebben, namelijk bij het verlaten van Rusland.
BORTSJ, BLINI EN OMUL
In een reisverslag hoort uiteraard ook een gastronimisch verslag thuis. We kunnen dit heel kort maken door te concluderen dat de lokale keuken nauwelijks indruk op ons heeft gemaakt. Een eerste niet te onderschatten handicap is de taal. Heel zelden is een vertaalde menukaart beschikbaar. Soms kan je terugvallen op een engelstalige " short list " met een beperkte keuze van traditionele, ook bij ons bekende gerechten. Op hulp van de bediening hoef je niet te rekenen want engels of een andere vreemde taal is voor hen " een ver van mijn bed show ", zelfs het bestellen van een glas water in de betere restaurants is een zwetende ervaring.
De porties zijn klein, heel klein en worden ook niet opgesmukt met patat, slaatjes of groenten. Groenten? Niks van gezien! Kan ook niet want de zomers zijn veel te kort om groenten te kweken.
Nochtans op de lokale groentenmarkt die we gisteren afschuimden vonden we patatten, tomaten, radijzen, koriander met hopen, poivrons en aubergines en bergen boschampignons.
Uiteraard kan de klassieke Borstsj ( soep van rode bieten en vlees ), Blini ( pannekoeken met diverse vullingen ) en vleessoep op ons dieet niet ontbreken. Het meest exotische wat ons werd aanbevolen was OMUL, een forelachtige vis die enkel in het Baikalmeer zou te vinden zijn. Maar deze vis werd meer misbruikt als een lokroep voor toeristen. Jammer dat we hem niet gerookt hebben kunnen proeven.
Van toeristen gesproken: Heel weinig. Hier en daar een verdwaalde fransman ontmoet en voor de rest NADA.
Morgen, als god en internet het wil, volgt een verslag uit het fascinerend Mongolie.
Veel geluk aan jullie allen, het onze kan voorlopig niet op!
De russiche spoorwegen bezitten niet alleen een gigantisch spoorwegnet maar ook landerijen, fabrieken en onroerend goed. Het is een staat in de staat.
Daarbovenop komt de aardigheid dat het gehele net functioneert volgens de Moscow time. In het beginne van onze trip leek dit heel verwarrend. Maar bedenk maar iets beters bij de wetenschap dat tussen Moscow en Petropaviosk 9 uren tijdsverschil wordt gemeten.
De afspraak in ons super gezellig compartiment is als volgt: Laura volgt de belgische tijd, Louis de Moscow tijd en Chantal de lokale tijd. Op het moment dat dit verslag werd voorbereid , mag Chantal voor de vijfde keer , na drie dagen treinen, de tijd een uurtje vooruitschuiven. T.t.z. Meerbeek tijd 15:30 u, Moskow tijd 17:30 en lokale tijd 22:30 u.
Met andere woorden we stapten van de trein om 4.07 en eens op het perron was het plots 9.07 u ( Baikalmeer tijd ). Ben je nog mee?
We hebben het nog steeds ontzettend naar onze zin temidden van een gezellige en lustige medereizigers. Morgen, heel vroeg, spoeden we ons naar het station om richting Mongolie te vertrekken waar we dinsdagavond aankomen.
Na 4 nachten en 3 volle dagen reizen heeft trein nr. 10 ( de Baikal ) al onze verwachtingen meervoudig ingevuld. We hebben tijd zat gehad om kennis te maken met onze 12 medereizigers en kunnen ons moeilijk voorstellen dat er een smakelijkere coctail te mixen viel met deze verschillende karakters.
De trein verveelt geen moment. Buiten zorgt de herfst voor prachtige kleuren op de eindeloze zilverberken bossen, afgewisseld door moerassen en glooiende vlakten.
Als de loco na een paar uur sleuren aan de vele wagons toch beslist om even halt te houden storten onze dames zich op de mini winkeltjes en de Babousjkas ( de moeders van Rusland )die gehuld onder dikke sjaals gerookte makreel, hardgekookte eieren e.a. lekkernijen in de aanbieding hebben. De belangrijkste taak voor Laura en Chantal bestaat erin om tijdens de korte stops ( max. 20 minuten ) genoeg proviand op te slaan om de volgende periode in de trein te overleven. Niet eenvoudig want we moeten nog de eerste rus tegenkomen die engels verstaat, laat staan spreekt.
Louis is Floor manager and Waste Disposal Manager en zorgt ook voor het op peil houden van " liquiditeiten ". Jullie nederige dienaar is aangesteld als Security Manager en blijft braafjes op wacht in het coupe tijdens de uitstapjes van het triootje.
We hebben nu ongeveer 5 000 km afgelegd en bevinden ons in de buurt van Irkutsk, aan de boorden van het Baikal meer. Terwijl het hier vorige week nog sneeuwde genieten we nu van zomerse temperaturen. Hier blijven we een paar dagen touren rond dit fabelachtig meer om maandag onze trip verder te zetten naar Ulaan Bataar, hoofdstad van Mongolie. Daar slaan we letterlijk en figuurlijk onze GER tenten op voor een paar dagen.
M.a.w. alles verloopt prima. Het enige wat we tot nu toe nog missen is een glimlach op die mooie lange benen op hoge hakken. Blijkbaar werd dit volk geboren met een tekort aan een bepaald soort spieren... Al was het maar een glimlach.
Het begon al goed in Zaventem., maandag in de vroege ochtend. Louis mocht bij de handbagage-controle al meteen zijn rugzakje leegschudden, En wat kwam er te voorschijn: twee doosjes ALPRO, bakken en braden, gevuld met door Laura met eigen handen gebakken cake! De benieuwde beambte vroeg aan Louis: What are you going to do with this cake ? Louis richtte zijn wijsvinger naar het plafond en zei droogjes: " Eat it in Space ".
Om herhaling te vermijden hebben we in Wenen dan maar snel de " Space Cake " verorberd.
Op de vlucht tussen Wenen en Moscow las Chantal in de krant de horoscoop van de dag, iets wat ne mens al niet gauw doet als je in een vliegtuig zit. En wat stond er letterlijk in de horoscoop va n Chantal: "Jullie vriend zal de volgende dagen een vreemd gedrag vertonen ". Men had ons wat eerder kunnen verwittigen.
Vandaag de doordeweekse toerist uitgehangen in Moskow. Met een uiterst bekwame en vakkundige gids alle hoekjes van het Kremlin ontdekt, foto's genomen van St. Basil etc. etc.
Maar wie zou het in godsnaam in zijn hoofd krijgen om de cultuur en de extreme rijkdom van de Sovjet cultuur te gaan ontdekken in de ondergrondse Metrostations. Dat zou je toch ook niet doen in Parijs, Brussel, London of New York? In Moskow wel! Paleizen diep onder de drukke boulevards. Niet dat we rust gevonden hebben in de stations want hier worden dagelijks 9 miljoen tickets verkocht...
We hebben nu een piepklein stukje van Moskow ontdekt, genoeg om verlekkerd te zijn en snel eens terug te komen.
We maken ons nu klaar om te gaan sporen. Onze trein vetrekt iets voor middernacht en het zal nu een dag of drie duren alvorens we weer eens " voet op perron " zetten.
Good luck to all of you en de groeten van ons vier.
Vertrek uit Moscow via Omsk naar onze eerste stop Irkutsk. Daar verlaten we de trein voor een paar dagen om te douchen en de benen te strekken in Listvianka aan de boorden van het legendarische Baikalmeer. We recupereren rondom en op het meer en sporen dan verder naar Ulan Ude, waar we de Transiberian verlaten om over te stappen op de Trans Mongolian Express.
Deze brengt ons eerst naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolia. Daar mogen we een paar dagen uitblazen in een Gerkamp ( Mongools tentenkamp ) in Terelj, want we hebben ondertussen al ongeveer 6 500 km afgelegd.
Tijd om te gaan genieten van de Gobi woestijn tot Erlian, waar we nu kiezen voor de Peking Express om in de vooravond van 18 september in de Olympische stad aan te komen.
Uiteraard nemen we nog 3 dagen de tijd om Beijing onveilig te maken alvorens Air Austria ons terug naar Wenen/Brussel brengt.
We hebben er drie jaar over gedaan om uiteindelijk toch te beslissen deze reis te boeken. Samen met onze goede vrienden Louis en Laura Verbiest vertrekken wij ( Chantal en ikzelf ) maandag aanstaande naar Moscow om dinsdagavond aldaar op de Transiberische trein te stappen met eindbestemming Beijing ( Peking ).
De reis duurt 15 dagen en ongeveer de helft hiervan zullen we doorbrengen op de trein. Via het Baikalmeer en dwars door Mongolië zullen we Peking binnentuffen op 19 september.
We hebben begrepen dat in Rusland en Mongolië internet beschikbaar is ( in China niet altijd ) en willen de mogelijkheden van een blog benutten om jullie op de hoogte te houden van onze ervaringen.