Zeer vroeg in het voorjaar, als de winter nog niet echt is weggetrokken, zie je de witte bloesem van de Sleedoorn als reuzensneeuwvlokken op de takken liggen. In kwakkelige lentes vallen de Sleedoorns niet zo op, omdat bij aanhoudend vochtig weer de bladeren al tussen de bloemen verschijnen Maar in een helder voorjaar springt de Sleedoornbloesem in het oog en verbaas je je erover dat er eigenlijk zoveel van die struiken in ons land zijn. Hoe vroeg de struik ook bloeit, het zal toch tot pas in de late herfst duren voordat de pruimpjes met hun grote pitten rijp zijn en van groen via blauw naar blauwzwart verkleuren. Het is wonderlijk dat deze vrucht zo lang kan profiteren van de zon in lente en zomer om pas na de eerste nachtvorst in de late herfst echt rijp te worden Een heerlijk recept voor een'sleedoorndrupke': Neem 1,5 kg Sleedoornpruimpjes, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever.Was de vruchten en prik ze flink aan met een dikke naald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de jenever door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde jenever over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Dit drankje is ook werkzaam tegen stress omdat het de adrenaline naar beneden haalt.
|