Clematis recta is geen klimmende clematis en wordt daarom onder de vaste planten groep gerekend Dit is een rechtop groeiende, niettemin vrij hoog (100 tot 120 centimeter) groeiende clematissoort die in de zomer bloeit met enkelvoudige melkwitte bloemen Maar gaat vaak hangen met de massa witte bloemen van 1.5 cm groot kan ook goed gebruikt worden tussen kleine heesters die als steun kunnen dienen Het zijn sterke planten De gewone Clematis recta heeft groen blad maar er bestaat dus een cultivar 'Purpurea' met dezelfde eigenschappen maar heeft een paars-grijs blad en doet de piepkleine witte bloempjes goed uitkomen
De incalelie's zijn prachtige, knolvormende vaste planten voor de border die geschikt zijn voor een goed doorlatende tuingrond Vooral de eerste jaren goed afdekken in de winter, daarna zijn ze beter winterhard Het geslacht telt ongeveer 50 soorten De naam verraadt de verwantschap met de lelieachtigen Kenmerkend zijn de gedraaide bladeren, waarbij de onderzijde van het blad naar boven gekeerd is De broze wortels moeten bij het planten voorzichtig behandeld worden. Alstroemeria verlangt een warme, beschutte standplaats in de zon of in de halfschaduw. De grond moet doorlatend zijn, kalkarm, maar rijk aan voedingsstoffen en humus Ze slaan moeilijk aan, maar dan verspreiden ze zich snel en zijn ze soms wel eens te uitbundig. Vermeerderen door zaad of wortelstok. Voorzichtig wortel stekken nemen in maart-april. Laat daarbij zoveel mogelijk aarde aan de gevoelige wortels zitten Zaaien en meteen daarna op de gewenste plek uitplanten.
Het zeeuws knoopje staat het liefst in halfschaduw, ook zonnig,maar dan alleen op voldoende vochtige grond bij voorkeur koel,vochtig , humus- en kalkrijk Het Zeeuws knoopje is sterk en probleemloos Het knoopje kan worden gescheurd of gezaaid Scheur de planten in het voorjaar in kleine delen en plant ze op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit Aan het begin van de zomer kan er worden gezaaid het beter om planten te scheuren, om hun echtheid te behouden zoals de kleur.
Lupinen staan graag, zonnig tot halfschaduw het liefst op een zure of neutrale grond, en een doorlatende grond kalkrijke grond moet vermeden worden Ze kunnen in vrij lichte grond groeien omwille van het feit dat ze hun eigen stikstof aanmaken door middel van een bacterie die in symbiose met hun wortels leeft Wel wintervocht vermijden. Ze bloeien van mei tot in juli Door de uitgebloeide bloemen regelmatig af te knippen volgt er een tweede bloei in augustus/september Zet de hoge soorten niet op een winderige plaats. Lupines worden druk bezocht door bijen en hommels.
Een heel aparte plant die tijdens de bloei een weerzinwekkend onaangename geur verspreidt en daardoor aasvliegen en kevertjes aantrekt Die zorgen dan voor de bestuiving van de plant De vruchten zijn rode bessen Standplaats : in een droge tot normale bodem, zeker droog in de winter De Dracunculus heeft wel 2 à 3 jaar nodig vooraleer hij wilt bloeien.
Wie zijn hagen voor de langste dag nog niet heeft geschoren kan dit ook nu nog goed doen De meeste haagplanten krijgen nu hun tweede groeischeut waardoor ze zich nog snel kunnen herstellen De ligusterhaag kan terug een snoeibeurt gebruiken Knip liguster vrij kort en strak om een mooi geheel te behouden Door te snoeien dwing je de plant om terug tevertakken Hoe vaker je een haag knipt, hoe bossiger deze wordt Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen ze gaan anders spoedig overheersen Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kopstekken bij sierheesters. Hakken en wieden zal men niemand verbieden Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten langer doorbloeien Verzamel zaden Vergeet uw borders niet te bemesten planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken! Strooi als er regen wordt voorspeld Kunstmest op het gazon en herhaal dat om de vijf à zes weken tot aan de herfst, zo hou je je gazon gezond !
Groeit op elk normale of vochtige bodem . Houttuynia cordata is een vaste plant die van juni tot augustus met witte bloemen bloeit Het is een bodembedekker die echter sterk kan woekeren met de ondergrondse uitlopers Zowel de witte worteluitlopers als de bladeren hebben een opvallende geur die door vele tuinliefhebbers als onaangenaam wordt ervaren De nederlandse naam van moerasanemoon wijst er op dat het de plant het ook zeer goed doet aan de vijverrand en zelfs in ondiep water tot 10 cm. Vermeerderen van de moerasanemoon kan door deling
Wie zijn hagen voor de langste dag nog niet heeft geschoren kan dit ook nu nog goed doen De meeste haagplanten krijgen nu hun tweede groeischeut waardoor ze zich nog snel kunnen herstellen De ligusterhaag kan terug een snoeibeurt gebruiken Knip liguster vrij kort en strak om een mooi geheel te behouden Door te snoeien dwing je de plant om terug tevertakken Hoe vaker je een haag knipt, hoe bossiger deze wordt Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen ze gaan anders spoedig overheersen Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kopstekken bij sierheesters. Hakken en wieden zal men niemand verbieden Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten langer doorbloeien Verzamel zaden Vergeet uw borders niet te bemesten planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken! Strooi als er regen wordt voorspeld Kunstmest op het gazon en herhaal dat om de vijf à zes weken tot aan de herfst, zo hou je je gazon gezond !
De Oosterse klaproos of de vaste papavers zoals ze ook wel genoemd wordt heeft prachtige als fluweel lijkende bloemblaadjes. Deze tere bloemblaadjes omringen het hart waaromheen lange meeldraden zitten Het zijn gemakkelijke planten die je kunt verkrijgen in vele kleuren.
Een typische Chinese roos, de bloemen zijn groen gekleurd, de buitenste blaadjes gebronsd en de smalle, meer naar binnen gerichte zijn lichter van kleur. Bloemetjes zijn klein, de blaadjes smal en puntig. De bloemblaadjes zijn eigenlijk kelkblaadjes. Deze roos is een zeer aparte.
Waterlelies zijn verkrijgbaar voor een diepte vanaf 15 cm t/m 150 cm het heeft weinig zin om een grote soort in een minivijvertje te zetten of andersom De middelgrote soorten zijn het meest geschikt voor de doorsnee tuinvijver Waterlelies zijn niet alleen onbeschrijfelijk mooi maar dragen ook flink bij aan het klimaat in de vijver Zij gebruiken, net als de andere waterplanten de voedingsstoffen in het water en zorgen voor schaduw in de vijver waardoor algen minder kans krijgen. De bladeren mogen niet meer dan 30 procent van het vijveroppervlak bedekken Eind april komen de eerste bladeren op het wateroppervlak te liggen en geeft de plant zuurstof aan de lucht Rond juli komen de eerste bloemen Eveneens vormen hun bladeren een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren bij dreigend gevaar Elke bloem bloeit gedurende drie of vier dagen de momenten van haar sierlijke opening in de ochtend en sluiting in de namiddag om daarna nooit meer te openen en droevig in de diepte te verzinken Door de jaren heen gaan de bladeren van de waterlelie steeds dichterbij elkaar staan, het is dan tijd om de plant te scheuren. De beste tijd om dat te doen is half april Haal de plant aan de kant en zoek de neus op, dit is de plaats waar het blad te voorschijn komt Snijd de knol 15 cm vanaf de neus recht door en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen Het is belangrijk om de waterlelies in de juiste grond te zetten, het ideale grondmengsel bestaat uit: 40 % vette blauwe klei 40% laagveen 20% grof rivierzand.
Verbascum komt in de natuur voor en er zijn ook gekweekte vormen De plant groeit op droge of lichte vochtige grond en in volle zon Verbascum is in de tuin vooral goed te gebruiken als een accentplant In een border met voornamelijk lage planten kan Verbascum een overgang vormen naar de hogere planten achter in de border Hij bloeit vrijwel de hele zomer Door onderlinge kruising zijn veel hybriden ontstaan Er zijn tweejarige en overblijvende soorten
Amsonia tabernaemontana, ook wel blauwe ster genoemd, heeft blad als dat van een wilg, slank en sierlijk, en bloeit lichtblauw in het voorjaar. Het melksap van deze plant kan de huid irriteren Standplaats; Lichte zonnige standplaats en humusrijke grond.
De klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) tot de familie van de Hydrangeaceae Een klimhortensia heeft groot, min of meer ovaal blad dat langs de randen getand is. In de zomer staat deze klimplant vol met grote schermen witte bloemen Ze zijn steriel en bedoeld om insecten aan te lokken. De klimhortensia stelt geen buitengewone eisen aan de samenstelling van de grond,op alle gronden,mits niet te zwaar, groeit hij goed. Na het planten duurt het een tijd voor een klimhortensia zijn weg vindt maar als hij eenmaal groeit, kan de hoogte twintig meter worden Naast hoogtegroei groeit deze hortensia ook flink in de breedte. Een klimhortensia kan in het begin het beste worden geleidspreid de scheuten over de te bedekken muur , zet ze aan de muur vast Later hoeft er niet meer te worden geleid, een klimhortensia is zelfhechtend. De aanhechting met hechtwortels zal uw muur niet kapotmaken. Breedte en hoogte kunnen door middel van snoeien, in de zomer na de bloei of in de winter worden gedaan Wegknippen van uitgebloeide bloemschermen direct na de bloei is niet nodig,juist in de winter zijn de dan bruin geworden schermen decoratief, vooral als er een laagje sneeuw over ligt of de schermen berijpt zijn In het voorjaar kunnen de oude schermen nog worden verwijderd worden
De bloei is in Juni t/m augustus De rechtopstaande stengels zijn behaard en naar boven toe meestal vertakt De bloemstelen zijn lang en dun De bladeren zijn verdeeld in lijnvormige slippen. In de oksels van de korte, lijnvormige schutblaadjes groeien 1 of meer steelblaadjes De bloemen zijnlang gesteelde bloemtrossen met weinig, ongeveer 2 cm grote bloemen kelk-kroonbladen zijn donkerblauw tot paarsblauw. Het vruchtbeginsel is kaal en langwerpig en het loopt bovenaan uit in een vrij lange stijl.
Een zeer originele Rugosa roos (Saunders 1922) dankzij de kleurrijkheid van zijn bloemen Indien hij op zijn best is, maakt hij veel bloemen aan in de lente een soepele houding met een mat gebladerte Hij herbloeit een beetje op het einde van de zomer, zeker indien u zijn verwelkte bloemen verwijdert De okerkleurige knoppen openen zich in luchtige dubbel ambergele bloemen die verbleken op het einde van de bloeitijd De bloemen verspreiden een citroengeur Zeer gezond zoals alle Rugosas hij verdraagt grote vriestemperaturen en vraagt weinig onderhoud maar vraagt twee jaar om zich te ontwikkelen Gebruik : Hagen, geïsoleerd, wilde tuinen Vergezel hem van een clematis van grote blauwe of witte bloemen en vanaf zijn tweede jaar, kan u aan zijn voet kleine struiken planten zoals Potentilla, vrouwenmantel Ziektes: Goede weerstand geen enkele behandeling nodig !
De prikneus is een opgaande vaste plant die het goed doet op droge arme grond beter dan op goede voedselrijke grond De planten hebben veel vertakte stengels met grijs behaard blad, wat er al op wijst dat ze niet te nat mogen staan Alle grijsbladerige planten doen het goed op droge grond ! Zeker in de winter is een goed water doorlaatbare bodem van groot belang Het is een kortlevende vaste plant die zich hevig kan uitzaaien Na de bloei de stengels kort afknippen om de bloeiperiode te rekken Vermeerderen door zaaien, stekken of scheuren. Wanneer je enkele uitgebloeide bloemstengels laat staan zullen er zich massa's zaaddoosjes vormen met telkens honderden zaadjes Deze zaaien zich rijkelijk uit Wat er teveel wordt uitgezaaid kun je wel vrij gemakkelijk uittrekken
De meeste lelies zijn winterhard De plantbollen zijn geschubd, de meeste leliegroepen die bij ons verkrijgbaar zijn behoren de hybriden van o.a. Lilium candidum (witte Madonnalelie), L. auratum (goudbandlelie), L. regale (Koningslelie), L. lancifolium syn. L. tigrinum (tijgerlelie), L. martagon (Turkse lelie, tulbandlelie), L. speciosum (Japanse lelie, prachtlelie, roze lelie) Vele lelies zijn welriekend, o.a. L. candidum, L. regale, L. speciosum en L. longiflorum zijn befaamd om hun kleur, vorm en geur Maar niet alle lelies zijn geurend Ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar: wit, roze, geel, oranje, rood met strepen en stippels. De bloemgrootte kan gaan van 7 tot 25 cm De lelies kunnen verschillende jaren op de zelfde plaats blijven.
Een doorbloeiende klimroos die tot de winter goed bloeit met parelmoerroze komvormige bloemen en donkere bladeren. De plant bloeit enorm rijk met bloemen in trossen. Deze bloemen hebben een diameter van ongeveer 7cm. Een zeer sterke klimroos die zelfs in de halfschaduw kan staan en erg goed bestand is tegen ziektesDeze klimroos groeit goed uit in de breedte waardoor deze ook ideaal is als gevelbeplanting Zoals alle rozen verlangen klimrozen een goede vruchtbare bodem en een plekje in de volle zon dat goed in de wind ligt Rozelaars willen immers een luchtige, zeg maar winderige standplaats Op een plekje in de luwte zijn ze, zoals vele andere rozelaars overigens, vatbaarder voor allerhande schimmelziekten. Op plaatsen waar de wind door de ranken kan spelen, zijn klimrozelaars sterk en gezond Het is goed zware gronden luchtiger te maken en lichte zandgronden met organische mest en humus te verrijken Ook de pH speelt een rol, rozelaars groeien het liefste in neutrale tot zwak kalkrijke bodems. Clematis 'Prince Charles' behoort tot de Jackmanii groep De Jackmanii groep bloeit zeer rijk gedurende de gehele zomer en kan ieder jaar sterk teruggesnoeid worden. Het zijn over het algemeen grootbloemige clematissen maar er zijn cultivars met relatief kleinere bloemen en ook zijn er dubbelbloemigen. De bloemen hebben 4 tot 6, meestal bedekkende, bloembladen. Ze bloeien meestal rondom Juni - juli - augustuswaarbij sommige nog een tweede maal nabloeien.
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer