Wanneer de herfst zijn kopje opsteekt en de vele bloemen langzaam verdorren, steken deze krokusvormige bloemen hun hoofdje boven de grond. Ze kondigen niet de lente aan, maar bloeien pas als de zomer voorbij is. Hun naam hebben ze daarom ook niet gestolen Colchicum autumnale Stijlloos betekent dat bloeien zonder bladeren, deze komen in het voorjaar tevoorschijn Van oorsprong is het bolgewas afkomstig uit het gebied Kolchis, een landschap aan de oostkust bij de Zwarte Zee. De Grieken noemden de plant Kolchicon en naar aangenomen wordt zijn zij de vinders van de plant De gifmengster Medea woonde in het gebied Kolchis. Misschien bediende ook zij zich van het gif dat in Colchicum voorkomt. De plant is namelijk buitengewoon giftig !
Lysimachia clethroides, ook wel olifantstaartje genoemd is een vasteplant voor volle zon of halfschaduw en een wat vochtige grond De plant wordt ongeveer 80 cm hoog en bloeit met grappige sierlijk overhangende trossen. Het blad kan in wat koudere gebieden mooi verkleuren naar oranje en gele tinten Reserveer wel genoeg plek in je border voor deze plant, hij vormt na een paar jaar een forse kluit, wel 1.5 meter breed De plant bloeit van juli tot september, soms oktober. het olifantenstaartje is een wederik, maar niet zo'n woekeraar als de puntwederik of penningkruid
Deze vlinderstruik niet te sterk terugsnoeien De hoogte na 10 jaar is 250 cm De bloemkleur is goudgeel en is goed winterhard De bloeiperiode van boterachtige -gele, geurende bloemen sieren deze struik van de late lente tot de vorst bloemekes verzekert !
De dropplant is een vaste plant voor in de volle zon Het is een mooie, gezond ogende plant, De nogal stijvige plant heeft lancetvormig tot ovaal geurend blad wordt tussen de 50 en 90 centimeter hoog De stengels zijn vierkant en zacht behaard Vanaf juli tot september staat de plant in volle bloei met langbloeiende bloemaren met buisvormige bloemen Bijen bezoeken de dropplant volop dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een tuin waar bijenbezoek hoog wordt aangeslagen De plant verlangt een goed doorlatende, vochtige grond en is redelijk winterhard De minder winterharde Agastache-soorten kunnen buiten overleven als ze een beschutte plaats en een flinke mulchlaag hebben
De kwee houdt van lichte schaduw en zon, lichte tot kleigrond en wortelt oppervlakkig Hij heeft graag een wat lichte vochtige grond. Sommige kweerassen hebben kruisbestuiving nodig, de rea's mammoth is een zelfbestuiver Jam van kweeperen : Was de kweeperen, maak sap met een stoom-extractor zo doe ik het, maar zo gaat het ook snij de kweeperen in dunne plakjes Overgiet de kweeperen met warm water een 5 cm boven de stukjes Breng dit langzaam aan de kook, als ze zacht zijn, neem je de pot van het vuur en laat je alles een nachtje staan, druk al het vocht er goed uit met een neteldoek of keukenhanddoek Neem een liter sap, met een halve kg geleisuiker laat vervolgens koken zoals het op de verpakking staat en giet de kokend hete kweeperenjam in glazen bokaaltjes en schroef het deksel erop Kweeperenlikeur voor een liter 2kg kweeperen 400gr suiker 1 liter alcohol van 40% 1 kaneelstok 2 kruidnagels werkwijze: Los er per liter 200 - 300 gram suiker in op en meng dit in gelijke delen met de alcohol van 40 %. Voeg de kruiden toe tot de smaak laat enkele weekjes staan . Kweeperenlikeur 2 Dit heb je nodig 3 kweeperen 300 g suiker halve vanillestokje opengesneden handvol amandelen 1 fles witte rum of wodka werkwijze : Schil de kweeperen,snij ze in grove stukken en verwijder de pitten doe ze in een pot met deksel samen met de suiker het vanillestokje, de amandelen en de drank zet het op een warm plekje en roer regelmatig na een week of acht de likeur zeven en in een fles doen geniet ervan maar ... maar met( maten !)
Benodigheden : Halve isomobol van 25 cm doorsnee Rijstpapier is er in heel veel kleuren houtlijm vermengt met wat water moet licht lopend zijn 8 parelspelden van 6,5 cm. lang Plastiekschaaltje van 14 cm. oasisbol van 12 cm. De halve ismobol verdelen in achtgelijke stukken Het rijstpapier in stukken scheuren niet te groot Stukje voor stukje op de isome plaatsen en in smeren met de houtlijm de stukjes even laten drogen dan de stukken aan elkaar steken met de parelspelden de parels aan de buitenkant . van de oasisbol een stukje snijden om een vlakvak te hebben goed laten volzuigen met water en op het schaaltje plaatsen naar keuze bloemen insteken of herfstvruchtjes en zaaddoosjes
De grote bloeiwijzen vol kleine, lila rechtopstaande bloemen doen weinig denken aan het klassieke fuchsia-beeld F. arborescens kan een vrij forse plant worden, maar ook in een kleine pot kan hij mooi bloeien Afhankelijk van de lichtval lijken de bloemen soms purper soms lila.
De tas is gemaakt op een ondergrond van karton de bladeren van Stachys byzantina 'Cotton ball' zijn er met koud lijm op gekleeft de handvaten zijn ranken van de hop in de tas zit oasis waar de hortensia's in gestoken zijn.
Deze vaste plant is een vrij onbekende vaste plant voor achteraan in de border Het is een stevige planten groot rond 200cm die houd van een zonnige standplaats Bloeit pas laat in de zomer (september, oktober en kan best gecombineerd worden met minder zware vaste planten zoals solidago, asters, Rudbeckia In het voorjaar kan men de plant delen
Het is een gemakkelijke borderplanten die gedijen in de volle zon of in de halfschaduw Het zijn vrij grove, mooie planten met glimmende bladeren en stevige stengels die geen steun hoeven. De bloemen zorgen voor een weelderig bloeiende border vanaf juli tot oktober. Het best gedijen de schildpadbloemen op een iets vochtige bodem op een voedselrijke bodem. De planten zijn eenvoudig te vermeerderen door ze in het voorjaar te delen. Het nemen van zomerstek of zaaien in het voorjaar kan ook Chelone obliqua (rode schildpadbloem) ontleent zijn naam aan de schildvormige bovenlip van de bloemkroon. Het Griekse woord Chelone betekent schilpad.
De planten hebben enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloementjes De soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad Ze zijn een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan is er nog de heerlijke geur van de bloemen Het zijn langzaam groeiende planten voor een goede en niet te droge humusrijke grond Droogte in de zomer is funest voor de soorten met donker blad Geef de planten jaarlijks wat mest, en gun ze wat tijd om zich tot mooie pollen te ontwikkelen Pas na drie jaar bereikt de plant zijn edele en statige uitstraling Gezien de hoogte zijn het planten die (in groepen) achter in de border passen Probeer een plek te vinden in de halfschaduw.
Vlierbessensiroop,bij griep en verkoudheid Ingredienten : rijpe vlierbessen 4 a 5 kruidnagels suiker (kristal, riet of kandijsuiker) Bereidingswijze : Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef kook het gezeefde vliersap vervolgens in een kookpan samen met de suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding 1 liter sap op 1 kg suiker) Schep op het einde het schuim, met een schuimspaan weg
Vlierbessenjam met appels: benodigheden: 2,5 kg rijpe vlierbessen 500 gr in stukjes gesneden appel 2,5 kg suiker Kook de bessen met een een bodempje water in een grote pan, wrijf ze door een zeef en kook dit samen met de appel tot moes voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken als preventief griepmedicijn Overgiet vlierbessen met brandewijn tot dat ze net onderstaan. Laat dit afgedekt twee weken in de zon staan. Daarna pers je de bessen licht uit Elke dag een klein glaasje.
Deze bladverliezende bosrank bloeit van juni t/m. september met kleine witte bloemen U kunt deze plant gebruiken voor het begroeien van een pergola, muur of schutting of u kunt deze ook in een pot of bak op het balkon zetten. Als u een clematis wilt inplanten, zorg er dan voor dat u hem wat dieper, met een paar knoppen in de grond zet Dit moet gedaan worden omdat de clematis gevoelig is voor de verwelkingziekte Door de plant goed te bemesten en voldoende water te geven kunt u de kans op de ziekte verminderen Deze kleinbloemigen soorten zijn minder gevoelig voor deze ziekte dan de grootbloemigen.
De bloemen doen aan orchideeën denken door de aparte tekening. Een sierlijke bloem met gespikkelde bloemblaadjes van wit en lila Deze Tricyrtis houdt van meer zon dan de andere cultivars maar is ook de minst vorstbestendige Enige winterbescherming is dan wel nodig T.formosana is een hogere soort (tot 90cm) die zichvrij flink kan uitbreiden door middel van de wortel-stokken Donkergroen, glanzend blad Breidt zich goed uit Bloeitijd: augustus- oktober SoortenTricyrtis Tricyrtis Formosana : Deze populaire variant heeft een witte achtergrond met paarsroze stippen met drie brede en drie smallere bloemen. Aan de basis van de bladeren zit een gele tint. De plant kan tot 90 centimeter hoog worden. Tricyrtis Tojen : Dit soort heeft witte bloemen met blauwpaarse tinten aan de rand van de brede bloemen. Tricyrtis perfoliata : Deze kleine variant heeft gele bloemen met rode stippen rond de rand en aan de basis van de bloemen. Wat de hoogte betreft, wordt hij amper 15 centimeter hoog, hij groeit wel sterk uit in de breedte en bereikt 30 à 35 centimeter.Dit type zal je dus verder uit elkaar moeten planten. Tricyrtis hirta : De één meter hoge plant heeft sterk vertakte stengels waaraan kleine, witte bloemen groeien met paarse stippen langs de rand van de bloemen. De bloemen zijn iets kleiner dan gewoonlijk. Tricyrtis lasiocarpa : Witte en paarse bloemen wisselen elkaar af. In het midden zitten gele tinten en over de hele bloem zitten kleine, rode stippen. Tricyrtis macranthropsis : Een niet zo vaak aangetroffen variant met lichtgele bloemen en bruinpaarse stippen
Deze Talictrum verlangt een plekje in de halfschaduw en staat graag in een humusrijke bodem Direct zonlicht op het blad kan voor problemen zorgen. Zorg dus voor gefilterd licht door haar in de schaduw van bomen of heesters te plaatsen, maar niet te dicht erop Deze plant is ook te gebruiken als borderplant, op een iets zonniger plek De bodem moet dan wel goed vochthoudend zijn Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Een sierlijke hoge plant van 100cm. met tere luchtige lilaroze bloempjes. Het blad loopt in het voorjaar laat uit Liefst staat hij in lichte schaduw op een altijd vochtige grond.
De pluimhortensia is een van de gemakkelijkste hortensia's, is perfect winterhard en stoort zich veel minder aan droogte dan haar soortgenoten Ook wat snoeien betreft stelt deze plant geen eisen: ze kunnen in de winter gesnoeid worden, tot twintig cm boven de grond Typerend voor de plant zijn de peervormige bloemhoofden, soms ook 'schapenkoppen' genoemd. Het bekendst is 'Grandiflora' die twee tot drie meter hoog en breed wordt, maar ook elk jaar sterk kan worden ingesnoeid De grote kegelvormige bloemtrossen zijn twintig tot dertig centimeter lang en zowat tien centimeter breed. De bloei begint eind juli en de groenwitte bloemen
Men kan nu verschillende gewassen vermeerderen Buxus,taxus coniferen . Het stek matriaal moet goed afgerijpt zijn Ik zelf stek in volle grond stekjes van rond de 10 cm Doe 3/4 van de onderste blaadjes eraf zet ze dan in volle grond in rijtjes dicht op elkaar dit bevorderd de wortelgroei goed vochtig houden de eerste weken ! In de bloemenborders Men kan nu vaste planten aanplanten, de grond is nog goed op gewarmd waardoor de wortels zich nog goed ontwikkelen voor de winter .. Denk er tijdig aan om zaden te verzamelen voor volgend jaar Laat deze goed drogen en bewaar de zaden donker en droog De winterbloeiend planten zoals viooltjes, sierkolen en winterheide kunnen de volgende maanden je bloembakken of tuin wat opfleuren Bloembollen kunnen deze maand volop in de grond Het is nu de moment om voorjaars bloeiende bloembollente planten, Tulpen, Narcissen ,sneeuwklokjes,krokussen. Om een natuurlijk resultaat te bekomen strooi de bollen met de hand uit en plant ze waar ze neergekomen zij.
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer