Tweejarige planten als viooltjes, muurbloemen, madeliefjes en vergeet-mij-nietjes kunnen nog uitgeplant worden Gladiolen rooien en op een luchtige,vorstvrije plaats laten drogen, niet in de zon laten drogen De bollen kunnen niet blijven staan, Ze moeten gerooid worden in oktober, voor de vorst invalt. Snijd na het rooien de stengel af tot 1 cm boven de knol. Schud de aarde van de knol, en laat een week drogen. Bewaren op een koele, droge plaats. De bollen vormen broedbolletjes. Breek ze af en behandel ze precies als de grote knollen. Na een drietal jaar bloeien ze Het beste is ieder jaar op een andere plek planten of verse grond in de border aanbrengen. Dahlia's kunnen eind oktober gerooid worden, snij de stengels 10-15 cm boven de knollen af, De grond voorzichtig tussen de knollen halen en de knollen laten drogen in de zon, daarna op een laagje turf bewar op een vorstvrije en luchtige plaats Bolgewassen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats Krokussen en de vele botanische tulpen moeten bij voorkeur op een juist zonnige plek geplant worden Overigens zijn er heel veel bolgewassen die op een schaduwrijke plek geplant kunnen worden Dit zijn onder andere blauw druifje (Muscari), anemoon (Anemone nemorosa), daslook (Allium ursinum), holwortel (Corydalis cava), helmbloem (Corydalis solida), gele helmbloem (Corydalis lutea), knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans), lenteklokje (Leucojum vernum), wilde of boshyacinth (Scilla nonscripta),zomerklokje
Het zien van dartelende vlinders maakt ons vrolijk Ze "vlinderen" van de ene bloem naar de andere Opvallen is het verschil tussen de bloemen want de ene krijgt veel meer bezoekers dan de andere Bekende vlinderlokkers onder de vaste planten zijn: De korenbloem (Centaurea), fijnstraal (Erigeron), leverkruid (Eopatorium), Lavendel, en bergamotplant (Monarde). Vlinderheesters zijn : De vlinderstruik(Buddleja Davidii) de vlinders zijn hier dol op ,ze vliegen kilometers om als ze een vlinderstruik ruiken want vlinders vinden alles met een ongelooflijk reukzintuig. Maar zo vinden ze ook de struikheide,hebe, de bloemen van de struikklimop (Hedera helix 'Arborescens') Vuurdoorn, seringen en de mooie bloemen van ligustrum Quihoui Er zijn er meer, maar enkele van deze aangeplant heeft u volgend jaar een vlindertuin.
Aster ze zijn struikachtig en hebben prachtige kleuren, terwijl de natuur langzamerhandkleur en blad verliest. Deze Asters zijn uit de de asters novae- angliae en de Aster nova-belgii voortgekomen.
Deze Pennisetum Fireworks is een mooie verschijning in de border en vergt weinig onderhoud De opvallende rood kleurige langwerpige ronde pluimen verschijnen in de nazomer en blijven tot in de late herfst pronken. De bloemen kunnen mooi in een droogboeket gebruikt worden. Het schitterende blad contrasteert mooi met andere planten in uw tuin.
Deze Lobelia is een rijkbloeiende en heeft graag een zonnige plaats de bloeitijd is augustus september Er zijn 2 soorten lobelia's De ene soort met heel veel kleine blauwe bloempjes en dan zijn er de soorten die winterhard zijn en soms meer dan 1,5 m hoog kunnen worden De hoog opgroeiende lobelia's houden van een doorlopende vochtige bodem, en kunnen slecht tegen uitdrogen verzorging: De tuinlobelia's vragen regelmatig water Ze verdragen uitdrogen slecht vermeerderen : Zaaien, ontkiemen bij constante temperatuur, dus buiten onder glas maart - april De grotere soorten kun je scheuren
De bloemen komen voor in brede trossen met stevige bloemstengels Voor de soort zijn de bloemen groot te noemen (5-6 cm) waarvan de puntige gele knoppen licht geel openen om wit te ontluiken De gele stuifmeeldraden met de helmknoppen maken lang het sierraad uit van de bloem. Typische kenmerken van de moschataspecies zijn: de bijzonder fijne geur, de vorm van de trossen en de subtiliteit van de bloemen. Het blad is weelderig groot en rond, bruinachtig groen glanzend terwijl het zeer jonge gewas roodachtig-bruin uitloopt Hoogte 120-150 cm. De variateit kan solitair, in massieven of in combinatie met vaste planten in de mixed borders gebruikt worden. Deze roos werd uitgekozen door Koningin Paola en kreeg haar koosnaam Rosalita, die ze als kind had. Louis Lens noemde deze roos naar koningin Paola De prinses was dol op rozen en was goed bevriend met de bekende rozenveredelaar uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Samen met haar hofdames bezocht de prinses af en toe (incognito en rijdend in een "Geitje") zijn huis en kwekerij aan de Mechelbaan Paola, die toen nog op paleis Belvadre woonde, had de roos zelf gekozen bij Louis Lens en hij wilde haar Belle de Belvadrea noemen, maar Paola had liever een meer discrete naam die niet rechtstreeks naar haar verwees Gravin Nanda d'Ursel, ook van Italiaanse afkomst, verklapte aan Lens dat Paola toen ze een klein meisje was Rosalita of roosje werd genoemd, en dat werd ook de naam van de nieuwe en meermaals bekroonde roos (gewonnen in 1997)
Geef de planten een zonnige standplaats in een voedzame en vochthoudende grond Zorg dat de grond in de winter wel doorlatend is Een ideale plant voor zandgronden, en minder geschikt voor de zware klei.
De bloem wordt gevormd door een heleboel kleine bloemen Op de top van de stengel en bloem zit een kruin van jonge groene bladeren De bloemen produceren veel nectar, zodat er altijd veel bijen rond de Eucomis zitten De plant is erg geschikt als pot plant, welke je gedurende de winter binnen kunt zetten Begin met water te geven wanneer de groei van de plant weer begint Ik heb ze sinds enkele jaren ook in de volle grond geplaats, waar ze het ook heel goed doen Ze zaaien zich zelfs spontaan uit
Deze Sedum vereist een humus rijke grond,volle zon en op tijd water. De verrassing van deze Sedum is niet alleen de grootte, maar vooral de verkleuring die in de loop van het seizoen optreedt: van lichtgroen in het voorjaar naar paars-rood in de zomer. de stengels en de dikke bladeren zijn bruinrood getint Deze kleur maakt deze sedum al bijzonder In augustus verschijnen stervormig afgeplatte schermen met roze bloemen. De Matrona heeft beduidend sterkere 4stengels, waardoor de plant niet hoeft te worden gesteund Konijnen en slakken laten deze Sedum ongemoeid. Door de zoutzurige smaak van het vocht in het blad.
Mispels zijn oude, Europese vruchten groeien aan kleine struikachtige bomen die de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt zijn De mispel is haast een museumstuk Vroeger was de mispel algemeen bekend en werd hij in heel veel tuinen aangeplant . Mispels hebben een niet te natte, kalkrijke grond nodig en zijn absoluut zonaanbidders In mei, juni komen er grote witte bloemen aan de struik De zoetige geur is onmiskenbaar Pas na 3 of 4 jaar geeft de struik vruchten. Het bijzondere van de mispel blijkt uit het gezegde zo rot als een mispel'. De vruchten moeten inderdaad lang aan de struik blijven hangen; dit komt uiteindelijk de smaak ten goede. Omstreeks oktober kan je gaan oogsten laat er eerst een paar lichte nachtvorsten overheen gaan, voordat u oogst De vorst zorgt ervoor dat het vruchtvlees zacht wordt. Als men de vruchten nog een tijdje op een koele donkere plaats bewaart wordt het vruchtvlees bruin, zacht en zoet Ze lijken dan wel rot te worden, maar zijn het beslist niet Mispels werken sterk laxerend, ze verlichten menstruatiepijn.
Het is plantje is zeer geschikt om op beschaduwde plaatsen in de tuin die door overhangende takken van bomen of struiken in een schemertoestand verkeren te plaatsen Het is een groenblijvende vaste plant, die opgewassen is tegen minimale lichttoetreding. In de nazomer komen tussen de grasachtige halmen rechtopstaande bloemstengels te voorschijn met paarse, kraalvormige bloemen. Liriope verlangt een goed doorlatende grond Voeg voor het planten een flinke hoeveelheid humusmateriaal aan de grond toe. Bij een plantafstand van vijftien centimeter onderling is de bodem binnen twee jaar volledig bedekt. In het tweede jaar na aanplanten wordt het aantal bloemstengels beduidend meer dan in het eerste jaar. Aan het begin van de lente kunnen eventueel bruin geworden bladen worden weggeknipt, ook is het dan tijd om te groot geworden pollen te scheuren en elders uit te planten.
Wanneer de herfst zijn kopje opsteekt en de vele bloemen langzaam verdorren, steken deze krokusvormige bloemen hun hoofdje boven de grond. Ze kondigen niet de lente aan, maar bloeien pas als de zomer voorbij is. Hun naam hebben ze daarom ook niet gestolen Colchicum autumnale Stijlloos betekent dat bloeien zonder bladeren, deze komen in het voorjaar tevoorschijn Van oorsprong is het bolgewas afkomstig uit het gebied Kolchis, een landschap aan de oostkust bij de Zwarte Zee. De Grieken noemden de plant Kolchicon en naar aangenomen wordt zijn zij de vinders van de plant De gifmengster Medea woonde in het gebied Kolchis. Misschien bediende ook zij zich van het gif dat in Colchicum voorkomt. De plant is namelijk buitengewoon giftig !
Lysimachia clethroides, ook wel olifantstaartje genoemd is een vasteplant voor volle zon of halfschaduw en een wat vochtige grond De plant wordt ongeveer 80 cm hoog en bloeit met grappige sierlijk overhangende trossen. Het blad kan in wat koudere gebieden mooi verkleuren naar oranje en gele tinten Reserveer wel genoeg plek in je border voor deze plant, hij vormt na een paar jaar een forse kluit, wel 1.5 meter breed De plant bloeit van juli tot september, soms oktober. het olifantenstaartje is een wederik, maar niet zo'n woekeraar als de puntwederik of penningkruid
Deze vlinderstruik niet te sterk terugsnoeien De hoogte na 10 jaar is 250 cm De bloemkleur is goudgeel en is goed winterhard De bloeiperiode van boterachtige -gele, geurende bloemen sieren deze struik van de late lente tot de vorst bloemekes verzekert !
De dropplant is een vaste plant voor in de volle zon Het is een mooie, gezond ogende plant, De nogal stijvige plant heeft lancetvormig tot ovaal geurend blad wordt tussen de 50 en 90 centimeter hoog De stengels zijn vierkant en zacht behaard Vanaf juli tot september staat de plant in volle bloei met langbloeiende bloemaren met buisvormige bloemen Bijen bezoeken de dropplant volop dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een tuin waar bijenbezoek hoog wordt aangeslagen De plant verlangt een goed doorlatende, vochtige grond en is redelijk winterhard De minder winterharde Agastache-soorten kunnen buiten overleven als ze een beschutte plaats en een flinke mulchlaag hebben
De kwee houdt van lichte schaduw en zon, lichte tot kleigrond en wortelt oppervlakkig Hij heeft graag een wat lichte vochtige grond. Sommige kweerassen hebben kruisbestuiving nodig, de rea's mammoth is een zelfbestuiver Jam van kweeperen : Was de kweeperen, maak sap met een stoom-extractor zo doe ik het, maar zo gaat het ook snij de kweeperen in dunne plakjes Overgiet de kweeperen met warm water een 5 cm boven de stukjes Breng dit langzaam aan de kook, als ze zacht zijn, neem je de pot van het vuur en laat je alles een nachtje staan, druk al het vocht er goed uit met een neteldoek of keukenhanddoek Neem een liter sap, met een halve kg geleisuiker laat vervolgens koken zoals het op de verpakking staat en giet de kokend hete kweeperenjam in glazen bokaaltjes en schroef het deksel erop Kweeperenlikeur voor een liter 2kg kweeperen 400gr suiker 1 liter alcohol van 40% 1 kaneelstok 2 kruidnagels werkwijze: Los er per liter 200 - 300 gram suiker in op en meng dit in gelijke delen met de alcohol van 40 %. Voeg de kruiden toe tot de smaak laat enkele weekjes staan . Kweeperenlikeur 2 Dit heb je nodig 3 kweeperen 300 g suiker halve vanillestokje opengesneden handvol amandelen 1 fles witte rum of wodka werkwijze : Schil de kweeperen,snij ze in grove stukken en verwijder de pitten doe ze in een pot met deksel samen met de suiker het vanillestokje, de amandelen en de drank zet het op een warm plekje en roer regelmatig na een week of acht de likeur zeven en in een fles doen geniet ervan maar ... maar met( maten !)
Benodigheden : Halve isomobol van 25 cm doorsnee Rijstpapier is er in heel veel kleuren houtlijm vermengt met wat water moet licht lopend zijn 8 parelspelden van 6,5 cm. lang Plastiekschaaltje van 14 cm. oasisbol van 12 cm. De halve ismobol verdelen in achtgelijke stukken Het rijstpapier in stukken scheuren niet te groot Stukje voor stukje op de isome plaatsen en in smeren met de houtlijm de stukjes even laten drogen dan de stukken aan elkaar steken met de parelspelden de parels aan de buitenkant . van de oasisbol een stukje snijden om een vlakvak te hebben goed laten volzuigen met water en op het schaaltje plaatsen naar keuze bloemen insteken of herfstvruchtjes en zaaddoosjes
De grote bloeiwijzen vol kleine, lila rechtopstaande bloemen doen weinig denken aan het klassieke fuchsia-beeld F. arborescens kan een vrij forse plant worden, maar ook in een kleine pot kan hij mooi bloeien Afhankelijk van de lichtval lijken de bloemen soms purper soms lila.
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer