Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes Cranberrycompote wordt vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden Cranberry sap is erg rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de antioxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd Kaascake Het is volop het seizoen van de cranberry's,deze ''Amerikaanse cheesecake'' is wel zo toepasselijk bij het seizoen. Benodigdheden 200 gram countrykoekjes, in stukken 50 gram zachte roomboter 600 gram roomkaas naturel 50 ml sinaasappelsap 150 gram suiker 100 gram witte chocolade, in stukjes 3 eieren, losgeklopt 1 zak cranberry's 340 gram 100 ml rode port Verwarm de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachine of met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk het goed aan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in de springvorm. Bak de kaascake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Haal de kaascake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Kook de cranberry's in de port. Laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is geworden en de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's over de kaascake … smakelijk
|