Dit blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. U kunt het archief raadplegen per maand. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Andre Maroy, een cafébaas uit Kaster, werd op 4 mei 1991 vermoord door vier gangsters. Dat gebeurde toen de man rond 22 uur naar buiten ging om zijn hond eten te geven. Zijn echtgenote werd gekneveld. De daders doorzochten de woning en gingen aan de haal met 170.000 Belgische frank en waardepapieren voor een bedrag van 1,8 miljoen oude munt.
Enkele dagen na de feiten werden vier zigeuners opgepakt, allen leden van de zogenaamde clan Becker, die haar uitvalsbasis heeft in Quaregnon, niet ver van Bergen. Zij ontkenden hun betrokkenheid bij de feiten. De zaak had een jarenlang vervolg voor de rechtbanken.
De R-vierkes stroomden toe voor de vaststellingen en de BOB droeg nog witte kousen.
Marcel, in 1974 kwamen we op een blauwe maandagochtend samen toe in de brigade Kortrijk. Jij van brigade Ruiselede en ik als bleuke van Brussel. We kregen onmiddellijk een grote camionette en we moesten de baan op. Het “klikte” onmiddellijk tussen ons, zoals het voor Jou met iedereen “klikte”. Je was een prachtmens, fiere en goede Gendarm, topcollega, optimist en vader voor vele jonge Rijkswachters, daarom noemden ze U ook “Pa”. Zonder dan nog Uw fameuze optredens niet te vergeten. We zullen nog dikwijls herinneringen aan U ophalen. Het ga Je goed daarachter.
We vernemen het overlijden van onze collega Marcel Callewaert. Marcel zou zaterdag laatstleden 88 jaar geworden zijn. Hedenmorgen is hij overleden in het rusthuis Carpentier in Kuurne.
Marcel, gendarm in hart en nieren, levensgenieter en artiest is niet meer.
De Chef Eddy Decorte gaat kantschriften gaan uitvoeren met de dienstfiets en misschien wel ergens stoppen om een colaatje te drinken. Het poetsgerief was nooit ver weg in de brigades.
We vernemen het overlijden van Ivan Schakman, ex-lid van de Brigade Kortrijk en de laatste jaren calltaker bij de politie Kortrijk. Ivan was genietend van zijn NVAP.
Mooie foto van de Kortrijkse Rijkswachtkazerne rond 1930. Rechtsboven aan het venster de districtscommandant heeft alles in het oog ! Aan de ingang een dienstfiets en enkele binnenwoners. Die ingangspoort heb ik nog weten vervangen in de jaren 1980. Het gebouw is nog identiek.
De Nationale Vereniging Miliciens en Beroepsmilitairen van België afdeling Roeselare brengt zondag aanstaande 19.05.2019 hulde aan rijkswachter Georges Golinvaux. Georges Golinveaux werd gekwetst tijdens de 18 daagse veldtocht te Moorsele. De rijkswachtbrigadier stierf in mei 1940 na een aanval van Duitse gevechtsvliegtuigen. Golinvaux staat symbool voor de vele gesneuvelden. Zie gevoegde uitnodiging.
In 1970 zaten we samen op de trein naar Brussel op weg naar onze toekomstige firma. Je ging bij de infanterie en ik bij de cavalerie. Onze wegen splitsten zich na de opleiding. Jij als fier "Zwaantje" op een grote moto, ik in een burgerpakje. Maar telkens we elkander tegen kwamen was het lachen geblazen en feest. Het ga Je goed vriend.
De zoon van onze collega Rudy Vansteenkiste (Misdrijfanalist district Kortrijk) heeft de frituur "Foodkorner" aan de Kortrijksestraat 138 in Heule (aan den traveir). Alles huisbereid, netjes, verzorgd, lekkere menu's...allé welke zendarm eet er nu niet graag frietjes.
Een artikel uit de Krant van West Vlaanderen aangaande de op ruststelling van Johan Deseyn, ex-lid van de brigade Harelbeke. Johan is tevens een begenadigd schrijver in het genre psycho horror. Hij is in 2018 reeds aan zijn zeventiende boek toe, voor meer info hierbij enkele links naar zijn werken.
DEERLIJK - Johan Deseyn (58) gaat met pensioen na een lange carrière bij rijkswacht en politie. Tijdens een zitting van de politieraad van PZ-Gavers werd hij gehuldigd. Voor hem en zijn echtgenote Carine Devos waren er geschenken.
Johan Deseyn is een geboren en getogen Deerlijkenaar. Eind 1978 trad hij in dienst bij de rijkswacht in Brussel en bleef er tot maart 1984. Daarna verhuisde hij naar de Havenbrigade in Gent (tot februari 1992). Hij werd in 1992 lid van de Rijkswachtbrigade in Harelbeke en bleef dit tot de politiehervorming in 2001. In de nieuwe politiezone Gavers (Harelbeke-Deerlijk) werd hij politie-inspecteur, een functie waarin hij thans met pensioen gaat.
“In Brussel moest ik één jaar allerlei diensten vervullen: piket, ambassades bewaken en drie jaar patrouilles anti-banditisme. In de havendienst deed ik brigadewerk met interventiedienst (met de combi op baan, red.)”, overloopt Johan zijn carrière. In de politiezone werkte hij acht jaar in een combinatie interventiedienst/dispatcher, twee jaar in de dienstplanning (kantoor in Deerlijk) in combinatie met plantondiensten en bijstand aan ploegen op baan. De laatste vijf jaar deed hij volledig interventiedienst.
Mensen helpen
“Het liefst voerde ik opdrachten uit waarbij ik mensen kon helpen of bijstaan. Slachtoffers van wat dan ook helpen en veroorzakers van onheil laten stoppen”, gaat Johan verder. Het samenwerken in de groep omschrijft hij als een aangenaam gegeven dat bijdroeg tot het goed uitvoeren van alle opdrachten. “Ik zal hen missen. De laatste jaren was ik de ‘oudste’ van de bende en bood graag mijn ervaring aan voor degenen die mij om bijstand vroegen.”
Voortaan zal hij meer tijd hebben om boeken te schrijven. “Al sinds mijn 14de schrijf ik verhalen. Die verhalen werden novelles en novelles werden boeken, romans. Op 17 oktober werd mijn 14de boek officieel voorgesteld bij uitgeverij Kramat in Westerlo. Het was mijn twaalfde roman”, zegt Johan met enige trots.
Verder omschrijft hij zichzelf als een huisman. “Huishouden, tuin onderhouden, ouders en schoonouders bijstaan indien nodig en als alles goed gaat een taak als opa in het voorjaar van 2018”, besluit Johan met een blik in de toekomst. (MVD)
Wie kent Marcel niet ? Voorbeeld van een straatgendarm, vaderfiguur voor zijn jongere medewerkers en eeuwige optimist. Een artikel uit de KW KRANT van 2017. Marcel verblijft momenteel in een rusthuis in Kuurne.
KUURNE - Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksverjaardag werden Marcel Callewaert en Agnés Hoornaert door een delegatie van het gemeentebestuur en de Orde van de Ezel gehuldigd.
Het was feest bij Marcel Callewaert en Agnés Hoornaert naar aanleiding van hun zestigste huwelijksverjaardag. Marcel is de jongste uit een gezin van vier kinderen en liep zijn kleuterschool bij de Zusters in het Sint-Vincentius Apaula in Gits. Zijn lagere school werkte hij er af in de Jongensschool. Vervolgens volgde Marcel een opleiding kleermaker, al was dat dik tegen zijn zin. Hij had liever voor bakker gestudeerd. Marcel ging halftijds aan de slag als postbode en kleermaker. Na zijn legerdienst trad hij aan bij de rijkswacht, een job die hij uitoefende tot zijn pensioen in 1987.
Agnés is afkomstig uit een gezin van vier kinderen en was eveneens de jongste. Ze groeide op in Lichtervelde, waar ze haar kleuter- en lagere school doorliep. Agnés, die haar ouders op jonge leeftijd verloor, werd met haar broers en zus opgevoed door haar tante.
Marcel en Agnés leerden elkaar kennen in café ‘De Zwaan’ in Lichtervelde, waar ook geregeld werd gedanst. Toen Agnés haar oog liet vallen op Marcel, bezweek die snel voor haar charmes. Het paar trad in Lichtervelde in 1957 in het huwelijk en verhuisde naar Brussel, waar Marcel werkte. Later volgde nog een verhuizing naar Ruiselede om uiteindelijk in 1974 zich definitief in Kuurne te vestigen. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren: Geert, Anne-Mieke en Martine. Die zorgden ondertussen voor negen kleinkinderen. Het diamanten paar mocht ook al een achterkleinkind verwelkomen. (NSK)
Charles Pyncket en zijn echtgenote Julienne getrokken in Eksaarde in 1957. Charles deed dienst in de brigades St Niklaas Waas en Moorsel om dan voor vele jaren in de brigade Kortrijk zijn plicht te vervullen. Hij was er tevens een van de laatste brigadecommandanten. Momenteel (2018) vertoeft hij in een rustoord in Marke.