Vermits sojamelk de basis vormt voor een aantal andere bereidingen zullen we dit als eerste behandelen.Om 2,5l te bekomen starten we met 650 gr gele sojabonen.Eventueel kunnen we deze eerst ontvliezen door ze zeer grof te malen zodat we 2 helften bekomen en reeds een aantal losgekomen vliezen, die we met behulp van een haardroger kunnen afblazen.Deze bonen laten we minimum 30h weken in het 3dubbel volume water.Dan met 3l water aan de kook brengen en tijdens het koken mixen tot fijne brokjes en door roeren aanbranden verhinderen.Dan de verwarming een tiental minuten uitschakelen en al roerend terug aan de kook brengen.Doe dit zo 3maal.Plaats dan een kaasdoek in een zeef en vang zo de gemalen bonen op.De bekomen vloeistof is de sojamelk in een verhouding voor volwassenen.Voor baby's gaan we gewoon minder bonen gebruiken,ongeveer één derde wat neerkomt op 200gr.Deze melk kunnen we vrijblijvend aanpassen aan onze smaak door zout of rietsuiker en andere smaken toe te voegen.De gemalen bonen die we verwijderd hebben is de "OKRA".en is zeer lekker als we ze zachtjes laten bakken in olijfolie of een mengeling van bioboter en olijfolie.Als de notengeur door de verwarming vrijkomt brengen we op smaak met tamari of shoyu.Een uitstekend idee als vleesvervanger in spaghettisaus of over een groenteslaatje. Zie ook www.soja.be
Reacties op bericht (1)
15-12-2008
Amai
maken jullie dat altijd zelf?
15-12-2008 om 23:25
geschreven door sabine
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek