een kritische kijk op onze 'beschaving' (?) homo homini lupus of 'l'enfer c'est les autres'
05-02-2007
tips voor goedkopere vakantie
Zo ga je goedkoper op vakantie
Hoe vroeger je aan de vakantieplanning begint, hoe interessanter de prijzen en hoe ruimer de keuze. Vergelijken tussen touroperators kan behoorlijk interessant zijn, zelfs voor identiek hetzelfde hotel of appartement.
Ben je niet echt avontuurlijk aangelegd en boek je daarom liever een pakketreis bij een touroperator? Daar is niks mis mee. Maar ook dan loont het de moeite om een beetje te vergelijken en te zoeken. Niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar ook naar de beste periode om te vertrekken. Boek je vroeg, of neem je het risico te wachten op een last minute-aanbieding? Met een paar uur reken- en puzzelwerk vooraf, kan je al snel genoeg besparen om je tijdens je vakantie een extra etentje of een paar exotische cocktails te veroorloven. Op de prijs van eenzelfde kamer in eenzelfde hotel kan je 100 tot 200 euro besparen, als je tijdig de prijzen vergelijkt, bijvoorbeeld via de websites van vier grote touroperators Sunjets, Neckermann, Jetair en Thomas Cook.
Prijsvergelijking: Opvallend is dat Sunjets en Neckermann systematisch goedkoper zijn dan Jetair en Thomas Cook. De twee eerste touroperators zijn dan ook rechtstreekse verkopers: je kan bij hen alleen een reis bestellen via het internet, een call center of, in het geval van Neckermann, de eigen reiswinkels. Jetair en Thomas Cook verkopen hun reizen alleen via reisbureaus.
Bij een rechtstreekse verkoper ben je niet altijd goedkoper af, want nogal wat reisbureaus bieden klanten gratis vervoer naar en van de luchthaven. Als je dat zelf moet organiseren, kan je dat flink wat geld kosten.
Vroeg boeken Versus last minute: Veel touroperators geven interessante vroegboekkortingen. Wie zo lang mogelijk wacht om te boeken in de hoop te kunnen profiteren van een interessante last minute-aanbieding, kan bedrogen uitkomen. Het aanbod van last minutes is beperkt, en dus alleen geschikt voor wie niet te kieskeurig is over de bestemming van de vakantie.
Wanneer vertrek je?: Als je wat kan schuiven met je vertrekdatum, loont het de moeite om de prijzen op verschillende vertrekdata te vergelijken, ook als je alleen maar met vakantie kan gaan in juli of augustus. Ben je niet gebonden aan schoolvakanties, dan is het goedkoper om buiten het hoogseizoen te gaan. Maar ook dan loont vergelijken: september kan duurder zijn dan juni. Nog een laatste tip: vertrekken op vrijdag of maandag is vaak goedkoper dan op zaterdag of zondag. Het loont zeker de moeite te checken of het mogelijk is je vakantie een dagje eerder of een dagje later te beginnen.
Annulatieverzekering: Boek je bij Jetair of Thomas Cook, dan zit er een standaard-annulatieverzekering in de prijs van je reis. Maar dat is een vrij beperkte verzekering: bij annulatie wordt er tot hoogstens 625 euro terugbetaald. Ook bij Neckermann en Sunjets rekenden we een annulatieverzekering mee, maar die biedt een uitgebreidere waarborg dan de standaardverzekeringen van Jetair en Thomas Cook. Hou bij prijsvergelijkingen hier dus ook rekening mee. Bepaal eerst welke verzekeringen je wil, en ga dan pas aan het vergelijken.
Maaltijden: Jetair en Sunjets bieden je (meestal) de mogelijkheid om af te zien van maaltijden tijdens je vlucht. Dan bespaar je met twee 32 euro heen en terug als je niet eet of een snack in je handbagage stopt.
Documenten: Bij Sunjets krijg je 5 euro korting extra wanneer je ermee instemt je reisdocumenten alleen online te ontvangen.
Touroperator of niet?: De Belgische touroperators vertegenwoordigen maar een kleine dertig procent van de reismarkt in ons land. Dat is minder dan in veel andere Europese landen. De Belg is met andere woorden, ook op vakantiegebied, een doe-het-zelver: hij boekt zijn vakantieverblijf graag rechtstreeks bij de verhuurder, en organiseert zelf zijn transport. Voor een citytrip loont het echter meestal wel de moeite om je hotel te boeken via een touroperator in plaats van rechtstreeks bij het hotel. Zeker in de zomervakantie kan je koopjes doen door een citytrip te boeken bij een touroperator.
VN-klimaatpanel waarschuwt voor nooit geziene temperatuurstijging
Tegen het einde van de 21ste eeuw dreigt er voor de aarde een opwarming van het klimaat 'zonder voorgaande' met 1,1 tot mogelijk zelfs 6,4 graden Celsius. Zo waarschuwt het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties in zijn vierde rapport dat vrijdag in Parijs werd voorgesteld.
(belga) - Al de sedert jaren waargenomen opwarming van het klimaatsysteem is volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zonder voorgaande. Elf van de afgelopen twaalf jaar behoren tot de twaalf warmste sedert het begin van de weerwaarnemingen in de helft van de 19e eeuw, aldus het rapport.
Volgens de deskundigen is het ook duidelijk dat de opwarming van de aarde grotendeels door de mens veroorzaakt is. Natuurlijke factoren spelen een volledig ondergeschikte rol.
Het onder andere op circa 400 computersimulaties gebaseerde rapport stelt zes temperatuurscenario's voor. In het beste geval is tegen 2100 met een opwarming van 1,1 tot 2,9 graden Celsius te rekenen, in het slechtste geval met een temperatuurstijging van 2,4 tot 6,4 graden. De stijging van het zeewaterpeil bedraagt tegen 2100 in het beste scenario 18 tot 38 centimeter, in het slechtste 26 tot 59 centimeter.
De volgende twee decennia zal de temperatuur volgens het IPCC om de tien jaar met 0,2 graden stijgen. Zelfs als de concentratie van broeikasgassen in het jaar 2000 op het toenmalige peil was bevroren, zou er toch nog een temperatuurtoename van 0,1 graden Celsius per decennium te verwachten zijn.
De wetenschappelijke kennis over de invloed van de mens op het klimaat is momenteel beter dan ooit voorheen, verklaarden de circa 2500 IPCC-experts. Dat het de menselijke activiteit sedert 1750 is, die de opwarming veroorzaakt, stellen zij nu "met zeer grote waarschijlijkheid". Tussen 1850 - het begin van het optekenen van weerwaarnemingen - en het jaar 2005 is de temperatuur met 0,76 graden gestegen.
In het vierde IPCC-verslag sedert 1990 staat voorts dat de stijging van het peil van de zee versnelt. Van 1961 tot 2003 is er gemiddeld 1,8 millimeter per jaar bijgekomen. Tussen 1993 en 2003 steeg het zeewaterniveau gemiddeld zelfs met 3,1 millimeter per jaar.
Op lange termijn zijn talrijke veranderingen te verwachten als droogte, zware neerslag, hittegolven en krachtige tropische cyclonen.