Een nieuw jaar, een nieuwe fotoblog. hopelijk geniet u ook zo van het kijken, als wij van het fotograferen en plaatsen in deze blog
Gr. Dikkie en Frans.
27-03-2011
Walacra
*
Schipdeur Perrydok wordt 'uitgetild'
VLISSINGEN - Met behulp van een drijvende bok tilt aannemer Heijmans vrijdagmorgen om 10.30 uur de schipdeur uit het Perrydok. Met deze stalen schipdeur kon het dok in de glorietijd worden afgesloten en droog gezet. De restauratie van de schipdeur is een essentieel onderdeel van de totale restauratie van het droogdok op het Scheldekwartier.
Het Perrydok dateert uit 1705 en is het eerste droogdok op het vaste land van Europa en het oudste droogdok van Nederland. Het is gebouwd voor het onderhoud van oorlogs- en linieschepen van de marine. In 1834 werd het sluishoofd volledig vernieuwd en de oude sluisdeuren werden vervangen door een schipdeur. De bijzonder drijvende deur was destijds van hout gemaakt.|
De deur die nu is vrijgegraven en vrijdag wordt uitgetild, is van staal en in 1931 in gebruik genomen. De gemeente zet de deur eerst in een groot frame op de kade. Na een grondig onderzoek, beslist de gemeente aan wie zij de restauratie en reconstructie uitbesteedt. Op de schipdeur stond een soort burg, waarover een treintje liep en werknemers konden lopen. Deze burg met leuning is gesloopt en moet worden gereconstrueerd.
Dok als hart van nieuwbouwplan
Het Perrydok is in 1974 gedempt ten behoeve van de bouw van een bedrijfshal voor de toenmalige Scheldewerf. De gemeente restaureert het nu, zodat het weer in gebruik kan worden genomen. Het vormt straks het hart van het nieuwbouwplan Bestevaêr in het Scheldekwartier. De bouw voor de eerste 50 woningen uit dit plan is in februari gestart.
Voor de restauratie van het Perrydok heeft de gemeente Vlissingen een Europese subsidie ontvangen van € 500.000. De subsidie is verkregen in het kader van project ROI (Revitalisering Oude Industriehavens
Dus vanmorgen even weesten kijken
23-03-2011
Strandwerken
Strand bij Vlissingen en Dishoek wordt opgespoten
VLISSINGEN - Een deel van het strand langs de Walcherse zuidwest-kust wordt binnenkort opgespoten met zand.
De zandsuppletie betreft het deel vanaf het Vlissingse badstrand tot en met Dishoek (het strandvak bij paviljoen Zeester). De zandsuppletie is nodig om de kust sterk te houden na het verlies van strandzand door zee en wind.
Dredging International uit het Belgische Zwijndrecht gaat het werk uitvoeren in opdracht van Rijkswaterstaat. Eind volgende week wordt begonnen met de aanvoer van materieel. Een week later, rond 11 maart, begint het baggeren en opspuiten. Dit zal ongeveer vijf weken duren. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden dus net voor Pasen afgerond.
Het zand voor de suppletie wordt door een sleephopperzuiger gehaald op een plek op de Noordzee, dertig kilometer varen. Vanaf een plek voor de Walcherse kust wordt het zand via een drijvende leiding naar de stranden vervoerd.
Het opspuiten gebeurt per strandvak. Waar niet gewerkt wordt, zijn de stranden bereikbaar.
22-03-2011
Ons Boerengoed
*
20-03-2011
Het Dokje
Iedere keer als we langs het dokje komen, we moeten er voor omrijden, even kijken hoe het er mee staat.
En laat ik dan ook weer toevallig een camera bij mij hebben, zoals altijd, anders ga ik niet de deur uit.
19-03-2011
De beste voorbeelden van jugendstil in Vlissingen zijn de wit gepleisterde huizen Spuistraat 59-65, gebouwd in 1910 naar plannen van P.F. Smagge voor Belgische loodsen.
De Belgische loodshuizen zijn vier jugendstil-panden aan de Spuistraat 59-65 in Vlissingen. De huizen zijn in 1910 gebouwd in opdracht van Belgische loodsen. De Belgische loodshuizen zijn gebouwd naar een ontwerp van de in Vlissingen geboren en in Antwerpen opgegroeide architect P.F. Smagge. De witgepleisterde huizen zijn aan straatzijde uitgevoerd met karakteristieke hoge hoekpartijen en gietijzeren hekwerken op de erkers. De witte gevels zijn met rode verf voorzien van geometrische versieringen. De panden zijn genoemd naar de kinderen van de Belgische loodsen die er woonden: Villa Louise (59), Villa Maria (61), Villa Blanche (63) en Villa Yvonne
(65).
Op de voorgrond de ingang van een ondergrondse parkeergarage,
Tot 1910 was dit de Achterhaven, nu Spuistraat.
Na de Watersnood van 1906 dempte men in 1909 drie havens; de Koopmanshaven veranderde in het Bellamypark en ter plaatse van de Achterhaven en de Nieuwe Haven ontstond bebouwing.
Vlissingen is ontstaan uit het noordwestelijk van de stad gelegen vissersdorp Oud-Vlissingen
(eerste vermelding 1427). Begin 14de eeuw (tussen 1304 en 1308) werd een nieuwe haven
aangelegd in opdracht van graaf Willem III. Deze haven is de basis voor het ontstaan van
Nieuw-Vlissingen. Ze bestond uit drie delen: Voorhaven, Koopmanshaven (nu Bellamypark)
en Achterhaven (Spuistraat). Uit archieven weten we dat in de Achterhaven voornamelijk vis,
zout en veen werden verhandeld (aanvankelijk). Later (in de 17de eeuw) kaas, bouwmateriaal
en stenen.
In 1910-1911 werd de Achterhaven gedempt
Rond 1890 moet het er hier zo uitgezien hebben,
nog niet gedempt.
geloof het best, maar ben enkele jaren later geboren.
Nog even over het Dokje van Perry, over dat oude dokje in Vlissingen wat men weer aan het open graven is. Ik heb nog wat oude foto's opgeduikeld en linksboven is te zien dat dit oude dokje geheel van hout is gemaakt. Op de foto rechtsboven is te zien dat er een schip in ligt ter reparatie en linksonder is te zien dat men het in 1974 aan het dichtgooien was, hier is ook nog te zien het oude postkantoor.
Rechtonder dus een recente foto van het uitgraven.
18-03-2011
De waarheid ligt op straat
het niet breed hebben niet rijk zijn
wie het breed heeft laat het breed hangen iemand die veel geld heeft kan veel geld uitgeven
werken als een molenpaard hard werken
slapende rijk worden veel geld verdienen zonder er iets voor te moeten doen
Gisteren bij het opslaan van de foto’s, schoot het ene na het andere spreekwoord mij te binnen.
vooral die ene, die mijn Opa sprak als hij mijnheer Pastoor zag voorbij komen, met zijn Bolknak.
“VAN WERKEN WORDT JE NIET BREED”.
En waarom ik daar op kwam, was het huis naast het huis van Michiel de Ruyter.
Al werkte hij nog zo hard, het huis werd niet breder.
Het pand heet, 'De gecroonde Liefde'.
Over de achtergrond van Anna van Gelder is weinig bekend. Haar ouders waren allebei afkomstig uit Arnemuiden. Haar broer Evert werd daar geboren in 1611. Kort hierna zullen haar ouders naar Vlissingen zijn verhuisd, want hier werd Anna – hoogstwaarschijnlijk in 1613, maar in ieder geval vóór 8 januari 1614 – geboren. Zowel haar vader als haar broer Evert worden vermeld als zeeman. In 1637 trouwde Anna met Jan Pauwelsz. uit Veere, eveneens zeeman. Het jonge paar woonde in Vlissingen, en van de kinderen die werden geboren, zouden Grietje en Jan in leven blijven. Jan Pauwelsz. klom op tot scheepskapitein. Als kapiteinsvrouw zal Anna gezorgd hebben voor de proviandering van zijn schip. Volgens de traditie binnen de zeevaart kreeg de kapitein namelijk een vast bedrag voor de aankoop van levensmiddelen voor zijn bemanning. De kapiteinsvrouwen deden de hiertoe noodzakelijke inkopen.
Tweede huwelijk
De eerste man van Anna van Gelder overleed tijdens een reis naar de Antillen. Als 38-jarige weduwe met twee kinderen hertrouwde zij in 1652 met Michiel Adriaansz. de Ruyter, op dat moment kapitein op de koopvaardij en zelf weduwnaar met vier kinderen. Anna was zijn derde vrouw. Het is goed mogelijk dat zij elkaar al langer kenden, want zowel Michiel de Ruyter als Jan Pauwelsz. hadden als schipper gevaren voor de Vlissingse redersfamilie Lampsin. Bovendien zou Anna bevriend zijn geweest met De Ruyters tweede vrouw, Cornelia Engels. In datzelfde jaar trad De Ruyter in dienst van de Admiraliteit te Amsterdam.
Drie jaar later, in 1655, verhuisde het gezin De Ruyter van Vlissingen naar Amsterdam, waar het ging wonen op het nieuwe waalseiland (tegenwoordig Prins Hendrikkade). Uit alles blijkt dat Michiel en Anna een hecht huwelijk hadden. Wanneer De Ruyter op zee was, schreef hij vaak verscheidene malen per week aan zijn vrouw. Hij sprak haar in zijn brieven aan met ‘moeder’. Anna vergezelde haar man waar mogelijk, reisde met hem mee naar Den Helder of Hellevoetsluis om hem uit te zwaaien en stond hem bij terugkomst weer op te wachten.
************
Voor de liefhebbers van geschiedenis betreffende onze Michiel.
Afgelopen woensdag tijdens mijn vrijwilgerswerk met mijn cliënt Vlissingen in geweest.
Hij, 81 jaar oud op de scootmobiel en ik op de fiets er achter aan, langs de haven, het dokje, beeldenhuis, Nieuwstraat, en daar kwamen we Anna tegen
Rond het Arsenaal en de Jachthaven
Dobberende dozen
Naast het Beeldenhuis, en om de hoek staat nieuwbouw.
Mooi ?????
In de volksmond "Dobberende dozen".
Mauiritzhuis.
Tegenover het Beeldenhuis staat het Mauritzhuis.
Hard nodig aan een opknapbeurt toe.
Het Beeldenhuis
Het Beeldenhuis (Hendrikstraat 25) heeft een natuurstenen pilastergevel in Lodewijk XIV-stijl van 1730, ontworpen door Jan Peter van Baurscheit de Jonge voor het Huis Westerwijk aan de Dokkade, in opdracht van Johan Westerwijk - schepen van Vlissingen en bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie.
De gevel is overgebracht na de sloop van Huis Westerwijk in 1930
Het door zeepaarden geflankeerde beeld van Neptunus op het fronton en de vier allegorische vrouwenfiguren (Afrika, Europa, Azie en Amerika) op de balustrades aan weerszijden daarvan zijn symbolen van handel en scheepvaart.
Op de verdieping bevindt zich een balkon met smeedijzeren hekwerk.
In de opzetstukken met cartouche-achtige motieven boven de balkondeuren is een vrouwenkop verwerkt.
*****
De gevel is opgeknapt, de bomen ingekort, nu goed zichtbaar.
Dit was in het verleden wel anders
15-03-2011
De westerscheldedijk
15 maart, de temperatuur is goed,
maar verder is het een grijze troep.
toch even de fiets gepakt, richting Ritthem, en de waterkant.
Bij de buitenhaven nog even op een bankje gezeten,
14-03-2011
VORDEN – Vanwege de enorme belangstelling voor de opknapbeurt van het beeld van Michiel de Ruyter worden er binnenkort twee kijkdagen gehouden. Het beeld wordt gerestaureerd bij smederij Oldenhave in Vorden.
Het bedrijf kreeg de afgelopen tijd zoveel verzoeken om de restauratie te volgen, dat samen met de gemeente Vlissingen is besloten om de kijkdagen te houden. Willen Oldenhave is restaurator:
Een kennis, Bart van Hasselt, is weesten kijken naar de werzaamheden, hierbij enkele van zijn foto's.
Bart is een geboren Vlissinger, en nog wel op de boulevard.
Enkele keren per jaar komt hij weer naar zijn geboortestad.
Mijn dank daarvoor
Zaterdag 19 februari Vorden Oldenhave restauratie standbeeld Michiel de Ruijter
Wie Vlissingen zegt......
Zegt zon, zee en Boulevart.
En wie op de boulevart komt, komt vanzelf uit bij Michiel.
Michiel de ruyter, het standbeeld op het bolwerk.
En jaren in stormen, met het zoute water, heeft het beeld aangetast,
dus nu wordt het in Vorden opgeknapt.
Als tijdelijke vervanger staan er nu foto's
11-03-2011
Een mooie ochtend
11 maart, de zon schijnt, rond een uur of 10 op / bij de Punt,
09-03-2011
Sloehaven Vlissingen Oost
ELBE 9452842,
hopperzuiger, 29-10-2010 opgeleverd (BV) door Ben Kien Shipyard, Haiphong, Vietnam (BK-D-001)
als ELBE aan SHZ Seine B.V., Sliedrecht, in beheer bij Baggerbedrijf de Boer B.V., Sliedrecht,