Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
filosofie is voor iedereen
wat is vrijmetselarij ? vanaf 02.09.2007
30-09-2007
MEESTERS VAN ONTHECHTING
Het boeddhisme is ontegensprekelijk de leer van de onthechting. Maar is er in deze wereld een grondige reden voor onthechting? De westerse filosofie heeft nooit echt belangstelling getoond voor het oosters denken. Het is wachten geworden tot Schopenhauer de oudste oosterse geschriften gaat bestuderen en zijn wellicht aangeboren pessimisme door die studie gaat versterken. De allegorie van de 'grot' van Plato moet reeds een eerste wantrouwen gewekt hebben t.a.v. de wereld waarin wij ons ganse leven doorbrengen, maar het boeddhisme gaat onverpoosd verder met onthechting om aan het lijden te ontkomen .Ons lijden is het gevolg van geboorte, ouder worden, ziekte en dood.
Onze rationele traditie weerhoudt ons het begrip 'karma' als vanzelfsprekend te aan- vaarden, daar we reeds eerder 'het aards tranendal' en 'eeuwige hemelse zaligheid' zoals het christelijk aanbod luidde, radicaal verworpen hebben. Maar het illusoire van het decorum waarin we leven is na Plato zowat door alle westerse filosofen stilzwijgend of bevestigend aanvaard en heeft tot eerder hallucinante ontdekkingen geleid, die blijkbaar nog niet echt tot ieders bewustzijn zijn doorgedrongen en het wellicht nooit zullen zijn, onbewust maar ook volledig bewust en om aanvaardbare redenen : the show must go on and business as usual...
Zonder echt boeddhist te zijn meen ik wel dat onthechting op hogere leeftijd noodzakelijk is om enige harmonie in de laatste levensjaren te bereiken. Alle materieel bezit wordt geleidelijk met enige afstandelijkheid bekeken, hoeveel tijd en inspanning het ook geƫist heeft om het te vergaren. Het verlaten van beminde wezens blijft een kwelling tot de laatste seconde van bewustzijn. Voor zover ik weet zegt het boeddhisme nergens expliciet dat wat we zien niet echt bestaat, en slechts het gevolg is van de aard van ons gezichtsvermogen, wat de natuur aanvaardbaar maakt. Iedereen heeft wel nood aan enige onthechting, al was het maar om het blinde materialisme de kop in te slaan.
PS : P.D, een trouwe correspondente die mij letterlijk op de voet volgt, meent, en ik hoop terecht, dat ook het boeddhisme zijn twijfels ventileert over de 'werkelijk- heid die de natuur ons 'weerspiegelt'.
Reacties op bericht (1)
02-10-2007
meesters van onthechting
De heer Michel Vuijlsteke schreef op zijn blog volgende post: http://blog.zog.org/2007/09/kapow.html. Daarin staat een prachtig stuk overgenomen over de betekenis van Karma en hoe Karma werkt. Nog nooit eerder zag ik het op zulk een bevattelijke manier uitgelegd staan. Ik meen dat de Boeddhistische leer zegt, dat lijden een gevolg is van ons verlangen. Met andere woorden door het ontwikkelen van steeds meer niet primaire behoeften, die we onmogellijk allemaal kunnen bevredigen, verlangen we meer en lijden we meer. Ons lijden zou ook voortkomen uit hoe we de wereld, het leven bekijken en wat wij voor 'echt' aanzien. Het Boeddhisme meent, als ik me goed herinner, wel degelijk dat wat wij in ons dagelijks leven waarnemen geen realiteit is maar een beeld dat slechts door ons lichaam werd geproduceerd en waar we ons dan ook niet aan moeten vastklampen. Onthechting is denk ik inderdaad broodnodig voor elke persoon op zich en voor het (menswaardig) voortbestaan de mensheid in zijn geheel.