verse groentenmacedoine (in mini-kubusjes gesneden): tomaat (ontpit), courgette, gele peper
broodcroutons (in kleine blokjes gesneden roggebrood, stevig gekruid met mengeling van tijm, marjolein, rosemarijn, oregano, look) krokant aangebakken (klein beetje boter) samen met magere baconreepjes
voor de vinaigrette
geitekaas (chevredou), scheutje olijfolie, paar druppels notenolie, limoen en balsamico-azijn (naar smaak) en een stuifje mango-azijn + verse bieslook, peterselie en basilicum.
bereiding de slamengeling besprenkelen met enkele druppels notenolie en goed mengen de groentenmacedoine goed mengen met de vinaigrette, kwartiertje laten rusten en dan alles mengen onder de sla de lauwe croutons en baconreepjes over de sla verdelen
Met het nieuwste schip van Costa Cruises, Costa Luminosa, hadden we een prachtige 13-daagse cruise naar Noorse Fjorden en Noordkaap.
Tips en info die we cruiseliefhebbers niet willen onthouden:
Costa Luminosa is een mega-schip, bijna 3000 passagiers, maar is qua inrichting toch net iets "gemoedelijker" dan andere megaschepen van dezelfde rederij Algemeen krijgt Costa hier, voor dit schip en voor deze cruise, van ons een 7,5 op 10 Eten: verzorgd en uitgebreid aanbod; voor een cruise van bijna 2 weken mocht er wat meer variatie zijn, zeker wat de buffetten betreft; een minpunt is dat er 's avonds feitelijk alléén in het grote restaurant kan gedineerd worden, zeer vroeg (18:30) of zeer laat (21:15) want als alternatief is er enkel het pizzabuffet, wel positief de prijzen en kwaliteit van de "huiswijn" in de restaurants Service: cabine - en restaurantpersoneel met veel goede wil en zeer vriendelijk maar niet altijd zeer professioneel; veel nieuwe crew op dit nieuwe schip; personeel receptie nogal "wispelturig" met afwisselend goed en slecht humeur Ontspanning: gezien op twee weken slechts 2 "zeedagen" weinig animatie overdag; de avondshows (prachtig theater !) meestal verzorgd door eigen Costa-perfomers en dus veel déjà-vue; goed uitgeruste fitness-zaal en enkele nieuwigheden zoals simulator formule 1, 4-d cinema enz... Route: Onvergetelijk wat de Noorse Fjorden betreft maar de Noordkaap is toch een beetje een afknapper: het is er koud en tijdens ons verblijf ook grijs en triest en in vergelijking tot wat we ervoor en erna gezien hebben in de Noorse Fjorden feitelijk een non-event; wie niet goed is ingelicht zal ook wel schrikken van de prijzen in winkels, restaurants en drankgelegenheden in Noorwegen Goede punten voor: snelle en éénvoudige inscheping voor wie vooraf via internet de check'in procedure heeft opgevolgd, aan boord een aantal self-service kiosken voor reservatie van excursies, shuttles en extra diensten waardoor aanschuiven aan receptie- en tourbalie niet meer hoeft; uitgebreide en goed functionerende roomservice (gezellig ontbijten of afternoon tea op je balkon!), , voordelige internettarieven voor wie zijn eigen laptop gebruikt; geen verbinding in kajuit maar zonder probleem in bijna alle gemeenschappelijke ruimtes); rokers worden niet gediscrimineerd (zoals biev. op Azamara) zonder last voor niet-rokers Minder geslaagd: het reuze tv-scherm op het "overdekte" zonnedek wat na een paar dagen toch wel echt begint te irriteren
Een tip voor wie vanuit Amsterdam vertrekt: parkings in de buurt van de haven zijn zeer duur (ong. 30 per dag); de trein is een mogelijkheid maar met bagage heb je nog altijd een taxi nodig van station naar de haven en terug en alles bij mekaar kom je toch gauw aan een 120 voor 2 personen. Wij reserveerden een "park & fly" formule in een hotel bij Schiphol, relax een dag vooraf vertrekken, 's morgens rond negen uur met de auto naar de haven voor afleveren van de bagage (15 minuten), daarna met de auto terug naar het hotel waar de auto gedurende de cruise geparkeerd blijft op een besloten parking en dan zonder bagage met hotelbusje naar Schiphol (gratis) en vandaar met trein naar Amsterdam CS (4 Euro per persoon) op 5 minuten wandelen van het schip . Na de cruise zelfde scenario in omgekeerde richting. Totale prijs: ongeveer 120
De foto's van onze cruise weldra op seniorennet (al een beperkte selectie gepubliceerd op www.cruise-shop.be)
Foto's te bekijken op : http://fotoalbum.seniorennet.be/Walibri/azamara
Sinds twee weken terug van een prachtige 25-daagse cruise aan boord van Azamara Quest.
Vertrokken in Singapore met stops in Maleisië, India, Emiraten en Egypte en eindpunt Athene.
Niettegenstaande onze rijke cruise-ervaring (15 cruises sinds 1995) met verschillende maatschappijen (Cunard, RCCL, Costa, Celebrity, MSC ...) toch een verrassende belevenis.
Geen varende city met een paar duizend "inwoners" (onze laatste cruise vorig jaar met Navigator of the Seas, 120.000 ton, meer dan 3000 passagiers !) maar een gezellig en gemoedelijk schip van goed 30.000 ton met aan boord 600 gelukkige gasten.
Zo'n "klein"schip, het was wel even wennen maar reeds vanaf de tweede dag het goede gevoel: een modern met smaak ingericht schip met alle faciliteiten, comfort en "passende" luxe.
Een negen op tien voor service, spijs en drank (geen verplichte uren of plaats voor diner, twee à la carte restaurants zonder toeslag, ganse dag gratis grillsnacks, warme en koude dranken...)
Geen storende luidruchtige aankondigingen in vijf talen ( elke dat slechts 1 keer, gedurende een tiental minuten, uitsluitend in het Engels), geen drummen voor de buffetten en geen vervelend lange wachtrijen aan receptie, excursiebalie of bij in- of ontscheping in de aanleghavens.
Voor wie op zoek is naar een cruisevakantie "back to the basics" is Azamara een absolute aanrader .
Vlaams Huis in New York . De kleine "kantjes" van De Gucht.
België probeert zich al decennia lang via diverse unitaire instellingen in het buitenland te verkopen met allerlei geldverslindende initiatieven.
Wie geregeld in het buitenland vertoeft of buitenlandse kranten leest, moet nog altijd vaststellen dat België als land of regio een non-event is gebleven.
Dank zij Navo, EU en Europa, kent men er Brussel meestal wel maar dikwijls weet men er niet eens in welk land Brussel wel ligt.
In het buitenland is België meestal sinoniem voor een verward en verdeeld landje van bierdrinkers en pralinesnoepers die hard werken om nog harder te kunnen feestvieren.
Vooraleer zijn frustraties uit te werken op de zeldzame positieve Vlaamse initiatieven zou De Gucht beter eens de inventaris opmaken van de miljarden die nationaal al zijn opgesoupeerd (ook door liberalen) aan de wanhopige promotie van "België-Belgique-Belgien-Belgium".
Chique elitaire feestjes in de ambassadesalons gaan daaraan niks veranderen.
Gelukkig zijn er altijd een aantal knappe, intelligente en moedige mannen en vrouwen geweest die er in geslaagd zijn hun produkten en kennis uit te dragen naar de verste uithoeken van onze aardbol; dit meestal zonder (of moet ik zeggen, ondanks) de tussenkomst van ministers of prinsen. Dat het hier vooral Vlamingen betreft, zal niemand verwonderen.
Laat Brussel met of zonder burgemeester Freddy zichzelf maar promoten via Europa, geef Elio de kans via zijn (waarschijnlijk verdienstelijk) Waals Marshallplan de troeven van Wallonië te etaleren en geef de Vlamingen, nu ze stilaan hun aangeboren bescheidenheid durven doorbreken, eindelijk toch eens de kans zelf te beslissen hoe en waar de eigen Vlaamse centen te besteden.
Emancipatie van de regio's is toch ook één van de fundamenten voor een goede staatshervorming ?
Maar dat zal De Gucht ook wel weten, dus zal hij wel andere "motieven" gehad hebben voor deze drieste tackle op het Vlaams initiatief in New York.
Elke echte Vlaming met een beetje politieke interesse weet wel in welke richting te denken ... of wil De Gucht met zijn "negativisme" gewoon de antipool zijn van zijn "goednieuwshow" - partijgenoot Guy Verhofstadt.
(voor mac-gebruikers)
Ik ontwerp en implementeer al een tiental jaar zelf websites op Mac en gebruikte daar het intussen reeds lang verdwenen sofwareprogramma "homepage" van claris software (dat ook de eerste versies van "filemaker" ontwierp maar inmiddels ook verdwenen is). Gezien er echter geen "homepage"-versie voor MAC OSX bestaat, was het zoeken naar een alternatief. Apple zelf biedt wel, binnen het .mac pakket, met i.web een makkelijke manier om websites te maken en op het net te plaatsen maar het programma is vooral bedoeld voor het "sharen" van bievoorbeeld foto-albums (degelijk !) en toch beperkt wat layout en content mogelijkheden betreft. Na diverse testen van verschillende commerciële websoftware voor mac (demo-versies) vond ik enkele weken terug wat ik zocht: RapidWeaver van Realmac software. Voor een zeer lage prijs een prachtig sofwareprogramma met uitgebreide mogelijkheden en functies qua layout, contentverwerking, grafische tools enz... Heb je een beetje html-kennis dan kan je dat perfect toepassen maar het kan ook zonder énige notie van html of ervaring. RapidWeaver is inmiddels zo populair geworden dat er via heel wat ontwikkelaars en webfreaks extra uitbreidingen beschikbaar zijn welke zonder énige moeite in RapidWeaver kunnen geïntegreerd worden; de meeste van deze uitbreidingen (extra "thema's", "scripts" ....) zijn freeware (volledig gratis) of voor een prijsje (vb 10 Dollar) te downloaden. Ook in Nederland is RapidWeaver zeer populair en zitten er een aantal enthousiaste ontwikkelaars (kijk eens op www.henkvrieselaar.nl). Er bestaat ook een zeer interessante videocursus op internet (rapidweaverlessons) : maandabonnement 15 dollar. Ben zelf al aan de slag met een compleet nieuwe website (voor een vriend)... het is nog maar een eerste "ontwerp" vooral bedoeld om zelf expertise op te doen met alle mogelijkheden en functies van RapidWeaver maar het geeft toch al een idee (www.cruise-shop.be). Succes !
Ik ben al jaren een fervent cruise-liefhebber en promotor.
Eén van de minpunten met cruises is dat je meestal zelf je vervoer moet regelen naar de vertrekhaven en vanuit de aankomsthaven van de cruise.
Het initiatief van MSC om, voor 2009, een aparte brochure op de markt te brengen met prijzen inclusief het georganiseerd vervoer per vliegtuig of trein + de transferten naar en van het schip is dan ook een goede zaak voor de Belgische cruiseliefhebbers.
Bovendien zijn de prijzen extra scherp berekend en omvat de brochure een zeer ruim aanbod zowel voor de Middellandse Zee (vertrekken uit Spanje, Italië) als naar het Noorden (vertrekken uit Copenhagen en Amsterdam).
Deze speciale brochures zijn verkrijgbaar op het vakantiesalon maar kunnen ook via Internet gedownload worden Nl-versie: http://www.msccruises.be/downloadCatalogo.asp?page_id=2982 FR-versie: http://www.msccroisieres.be/downloadCatalogo.asp?page_id=2781
Apple Mac computers zijn al vele jaren de meest gebruikte computers voor professionele grafische en multimedia toepassingen (drukkerijen, publiciteitsbureaus, uitgeverijen, cd en dvd ....)
Sinds de apple gebruik maakt van de standaard Intel processor-chips is er nu ook een overvloed aan softwares voor dagelijks gebruik en hobby beschikbaar. Ook het wereldwijde succes van de andere Apple - produkten (iPod, iPhone) hebben heel wat mensen overtuigd van de degelijkheid en vooral de gebruiksvriendelijkheid van de apple-computers (bureau en portable).
Alléén op gebied van opleidingen en cursussen blijft het aanbod, vooral in België zeer karig. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat ook wie nog nooit met een computer gewerkt heeft, onmiddellijk aan de slag kan op een mac-computer en verder "al doende" de vele mogelijkheden kan ontdekken.
Maar een beetje hulp kan nooit kwaad, zeker niet wanneer je toch wat sneller resultaat wil halen uit de vele beschikbare mogelijkheden die apple en andere softwareontwikkelaars ter beschikking hebben.
Als "oude" macfan (sinds 1987) wil ik dan ook een aantal mac-gerichte opleidingen en cursussen organiseren zoals: inleiding gebruik mogelijkheden MAC OSX opleiding apple of applebased softwares: multimedia: iTunes, iPhoto, iMovie administratie/office: iWorks (Pages),Filemaker Pro (Database) internet: Safari, Fairfox, Apple Mail, Eudora, .mac www: RapidWeaver (zelf prachtige websites ontwerpen)
Interesse ? Stuur een mailtje (waltermerckx@mac.com) met opgave van uw woonplaats en de opleidingen die U kunnen interesseren.
Heeft U andere vragen of suggesties ivm mac, laat het me weten.
Eergisteren shopping-uitstap naar Waasland Shopping gemaakt.
En terwijl de vrouw koopjes deed, een theetje gaan drinken in Le Plaza.
En aan den lijve ervaren dat theedrinken een dure bezigheid is: 1 zakje Lipton, 20 cl warm water, 1 zakje suiker en 1 koekje : 3,40 Euro ! (dat is toch zo'n 140 oude Belgische frank ).
Ik begrijp dat horecazaken het niet altijd makkelijk hebben en voor mij mogen ze best hun boterham verdienen maar er zijn toch grenzen ....
Daarna in Waasmunster een lekkere Leffe gedronken voor 2,40 Euro met gratis een schaaltje pinda's... het kan dus ook anders, gelukkig maar.
Recent (26 06 2008) aangekocht electrisch ziekenbed, hout type Braekevelt vita B12.
Te koop : prijs o. t. k. (nieuw 2319,9 EUR)
Ook te huur per maand 100 Euro z.matras, 125 Euro m.aangepaste matras (ex. vervoer vanuit Eeklo)
Blijkbaar zijn nogal wat mensen op zoek naar een makkelijke manier om DVD's te maken van oude video-opnamen (VHS).
Dat kan uiteraard met een combi-recorder Video/DVD maar dat is een nogal duur apparaat en bovendien kan je de opnames niet bewerken (muziek toevoegen, titels, menu's etc.).
Zelfs zonder veel technische kennis en zonder groot budget is het mogelijk professioneel uitziende, hoogkwalitatieve DVD-films te maken (met intro's, keuzemenu, muziek, titels, extra teksten, zelfs speciale effecten voor overgangen en dgl).
Qua hardware heb je enkel een converter nodig: Canopus ADVC110 (http://desktop.thomsongrassvalley.com/products/ADVC110/index.php), prijs ong. 140 Euro incl. btw, een MAC (power of intel - desktop of portable) met interne dvd-brander (optie externe dvd-brander LaCie) en qua software volstaat de met MAC meegeleverde i-movie (voor import en bewerken filmmateriaal) en i-dvd (voorbereiding voor/en branden dvd's).
Na 40 jaar actief te zijn geweest in de reis- en vakantiewereld, als zelfstandige maar ook in dienst bij de belangrijkste organisaties zoals VTB, Airtour, Neckermann, Thomas Cook enz. wil ik mijn kennis en ervaring nog een beetje ten dienste stellen van alle 50-plussers.
In mijn beroepsactiviteit werd ik uiteraard ook verplicht me de nieuwste technologische middelen eigen te maken (computer, internet) en uiteindelijk maakte ik hiervan mijn hobby (speciaal alles wat met Apple-Mac te maken heeft).
Heeft U als 50-plusser vragen hierover of plannen, misschien kan ik U helpen.