De Engelse Dr. Richard Wiseman (van de University of Hertfordshire) heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar humor. Hij gebruikte daarvoor Internet, en liet mensen uit verschillende landen stemmen op grappen die ook weer ingestuurd waren door mensen van over de hele wereld.
Er blijken nogal wat verschillen te zijn. Zo lijkt het er op dat Duitsers eigenlijk overal wel om kunnen lachen, terwijl Denen, Belgen en Fransen een voorkeur hebben voor absurde humor. Engelsen, Ieren, Australiërs en Nieuw Zeelanders houden van woordgrappen. Amerikanen en Canadezen zijn dol op grappen over superioriteit, dat wil zeggen grappen waarin ontzettende stomkoppen voorkomen, of waarin mensen voor gek gezet worden.
Het lijkt er dus sterk op, dat mensen die op verschillende plekken in de wereld wonen ook een ander gevoel voor humor hebben. We hebben hiernaast een paar grappen gezet die hoog scoorden. Om te beginnen de twee die internationaal het hoogst scoorden, en die dus het dichtst bij een soort universeel gevoel voor humor komen. Daaronder de beste grap per land. In het Engels, want het onderzoek was in het Engels uitgevoerd. Misschien dat het daardoor op sommige fronten niet helemaal betrouwbaar is voor de niet-Engelstalige landen, maar het is wel intrigerend, vinden we.
De afgelopen jaren hebben zich in Nederland, Vlaanderen of zelfs de hele wereld een aantal grote gebeurtenissen afgespeeld, waarop gereageerd is met geruchten en grappen. De voornaamste zijn:
in 1996: Marc Dutroux moppen
in 1997: Lady Di is dood
in 1998: Bill Clinton gaat vreemd
in 2000: De vuurwerk-ramp in Enschede
in 2001: Brood is dood
in 2001: VS onder vuur
in 2002: Pim Fortuyn in de politiek
De vele tientallen moppen die gemaakt zijn naar aanleiding van de affaire Dutroux kunnen goed illustreren hoe het mechanisme van de humor werkt. Laat duidelijk wezen dat niemand, maar dan ook niemand kinderverkrachting en kindermoord leuk of lollig vindt. Dit kan niet de reden zijn, waarom er onder gewone mensen zoveel Dutroux-moppen hebben gecirculeerd. België en ook Nederland was diep geschokt door de mensonwaardige gebeurtenissen. En toch komt er na een periode van ontzetting en rouw zo'n mopje
Nog geen week na de moord op Fortuyn waren de eerste mopjes er al. Een voor alle partijen acceptabel grapje luidde:
Wat krijg je als Pim Fortuyn wordt gecremeerd?
Een verstrooide professor.
Een mopje met een meer politieke lading luidde:
Waarom wordt Pim Fortuyn in Italië begraven?
Nederland is te vol!
Dan is er de moslimvrouw: na 11 september wordt zij regelmatig afgebeeld in sluier of burqa. Een parodie op dit beeld is de Taliban Barbie.Grappen zijn vaak noodzakelijk om over een bepaalde klap heen te komen. Ze kunnen links en rechts ook gebruikt worden om zich af te zetten, om een onderscheid te creëren tussen 'wij' en 'zij', tussen 'eigen' en 'vreemd', tussen 'vertrouwd' en 'bedreigend'. Verhalen zijn nooit prententieloos: ze kennen altijd betekenissen toe, ze leggen altijd getuigenis af van een bepaalde perceptie
Toen God de vrouw schiep was Hij al zes dagen aan het werk. Er verscheen een engel die zei: "Waarom spendeert u zoveel tijd aan dit model?"
En de Heer antwoordde: "Heb je al gezien aan welke voorwaarden ze moet voldoen? Ze moet helemaal te wassen zijn, 200 beweegbare delen hebben die allemaal te vervangen zijn, een schoot hebben waar vier kinderen op kunnen zitten, een kus die alles kan genezen, van een geschaafde knie tot een gebroken hart EN ze mag maar een paar handen hebben."
De engel was overweldigd door alle voorwaarden: "Een paar handen! Niet te geloven! En dat is het standaard model? Dat is teveel werk voor 1 dag. Neem op z'n minst morgen erbij om het af te maken."
"Maar dat gaat niet," zei de Heer. "Ik ben bijna zover, ik heb deze creatie die zo dicht bij mijn hart ligt bijna afgerond. Ze geneest zichzelf als ze ziek is EN werkt 18 uur op een dag.
"De engel kwam dichterbij en raakte de vrouw aan. "Wat heeft U haar zacht gemaakt Heer." "Ze is zacht" zei de Heer, "maar ik heb haar ook hard gemaakt. Je hebt geen idee wat zij kan doormaken of voor elkaar kan krijgen."
"Kan ze ook nadenken?" vroeg de engel. De Heer antwoordde: "Ze kan niet alleen nadenken, ze is ook in staat om zaken te beredeneren en te onderhandelen."
Toen viel de engel iets op, hij raakte de wang van de vrouw aan."Oeps, ik geloof dat deze lekt! Ik zei toch dat u er teveel instopte."
"Dat is geen lekkage," corrigeerde de Heer "dat is een traan.
De traan is haar manier om uiting te geven aan haar vreugde, haar leed, haar pijn, haar teleurstellingen, haar liefde, haar eenzaamheid, haar droefheid en haar trots."
De engel was onder de indruk. "U bent geniaal, Heer. U heeft aan alles gedacht! De Vrouw is werkelijk ongelooflijk. "En dat is ze!"
Logisch dat de Franstaligen "Vlaams" niet als een taal beschouwen.. De Nederlandssprekende Belg,ook beter bekend als Vlaming is helemaal niet eens Nederlandstalig...Dialect-talig.. Nederlands was al oorspronkelijk een Duits dialect .. Maar Vlaams..Wat is dat? Het oortergende onverstaanbare gebrabbel in het Hents? Antwaaaarps,de voertaal van de Vlaamse TV toneel reeksen? Bruhs?Alsof je een hete aardappel in je mond hebt.. Liiimbuuurgs al zeker niet. Limburgs is absoluut niet representatief voor de snelle"Vlaamse natie".. Vlaams is geen taal maar een spraakgebrek! Ik wacht op de dag der verlossing dat in elke stad die men Nederlandstalig noemt men er ook een klein beetje verstaanbaar Nederlands kan horen. Binnen enkele jaren zijn enkel de migranten ,die een taalcurcus volgden ,de echte Nederlandstaligen en diegenen die in aanmerking komen voor een baan als omroeper of journaal reporter bij de Nederlandstalige TV.
De lekkerste koffie ter wereld is volgens kenners 'Kopi Luak'. De bonen voor deze koffie worden verzameld uit de ontlasting van een bepaald type wilde kat die op Sumatra voorkomt. Deze 'Luak-kat' eet koffiebessen. De onverteerde koffiebonen worden uitgepoept en ingezameld. 250 gram van deze koffie kost 200 euro
Anekdotes zijn humoristische voorvallen, vreemde gebeurtenissen of rake uitspraken, gevat in een pakkend verhaal.
Een anekdote wordt vaak verteld als een stukje uit het echte leven, al blijft het meestal onduidelijk of een verhaal ook werkelijk heeft plaatsgevonden.