Wereldoorlog I
De oude spoorwegbedding van Diksmuide naar Nieuwpoort vormde tijdens de eerste wereldoorlog de grens van de Belgische verdedigingslinie. Het kunstwerk langs het fietspad, 104 gelijkvormige blokken in grijs beton, verwijst ernaar.
De blokken zijn in groepen geplaatst: 4, 8, 19, 14 en 11, 11, 19 en 18. Samen vormen deze aantallen de datums 4/8/1914 en 11/11/1918: het begin- en eindpunt van de oorlog. Coeman koos voor beton omdat dit materiaal tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gebruik werd als strategisch beschermingsmiddel. Tenslotte verwijst de regelmatige afstand tussen de blokken naar de houten loopbruggen of "passerellen" in de IJzervlakte die de soldaten gebruikten om natte, drassige plekken te overbruggen.
Het fietspad
Jaren geleden vormde de provincie West-Vlaanderen de oude spoorwegbedding om tot fietspad. In 2001 zorgde de Vlaamse Landmaatschappij, vanuit het landinrichtingsproject de Westhoek voor de kers op de taart. Zij maakte het fietspad veiliger, bracht signalisatie aan, plaatste zitbanken en schuilhokjes ... .
Lanschapskunst in de Westhoek
Eerder dit jaar kon men al kennismaken met een kunstwerk bij de loopgraven in Fortem. Op 22 oktober 2004 werd langs het fietspad een kunstwerk van Coeman ingehuldigd. In beide gevallen zorgde de ruilverkaveling in voor de concrete uitvoering op het terrein.
Beide kunstwerken kwamen niet toevallig tot stand. Het initiatief ging uit van de provincie. Met een project "landschapskunst in de Westhoek" wil deze de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden. |