Wat is GPS ? xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wel, dit is het welbekende acroniem voor Global Positioning System, een plaatsbepalingsysteem dat door het Amerikaanse leger in voege gesteld werd.
De technologie werd al een tijdje geleden opengesteld voor commercieel gebruik en vormt vandaag de basis voor de meeste navigatiekits. Ondertussen zijn er betaalbare universele GPS-ontvangers die men vlot op de computer kan aansluiten.
Met behulp van GPS kan je niet alleen je positie tot op enkele meters nauwkeurig bepalen, maar ook de route uitstippelen die je wilt rijden. Dit gebeurt aan de hand van satellieten die een uniek signaal uitzenden. Een GPS-ontvanger vangt deze signalen op en zet deze om naar informatie zodat je weet op welke locatie je zit.
GPS kan meer dan je zo snel mogelijk van A naar B brengen. Sommige navigatiesystemen hebben namelijk ook speciale mogelijkheden, zoals het weergeven van de dichtstbijzijnde tankstations, winkelcentra en horecagelegenheden. Deze punten kan je ook van tevoren instellen, zodat de route erop aangepast wordt.
Als weggebruiker, motorrijder in ons geval, leent dit systeem je ook de mogelijkheid tot het uitstippelen van de mooiste routes, snelwegen vermijden en als je je verloren waant, herberekent het systeem zelf een alternatieve route. Indien je een mooie route gereden hebt en je zou deze willen opslaan voor een volgende keer, dan kan dat ook. Je kan deze namelijk ook weer terugzoeken in het navigatiesysteem en overbrengen in je PC.
Motorrijders hebben deze techniek ondertussen ook ontdekt en gebruiken het ook steeds vaker. In een auto kan je namelijk nog makkelijk een kaart uitvouwen, maar die truc werkt op de motor natuurlijk niet. Natgeregende of kapot gewaaide kaarten op de motor zijn verleden tijd met een navigatie-systeem. Uiteraard gelden als motorrijder ook andere eisen dan welke een automobilist stelt. Het toestel moet makkelijk te bevestigen zijn op de motor, shockproof en waterbestendig zijn, het scherm moet helder zijn als de zon erop schijnt en het is natuurlijk ook handig als je hem kunt aansluiten op de accu. Ondertussen zijn er daarom speciaal voor motoren aparte, volwaardige navigatiesystemen met ingebouwde GPS -ontvanger en bijbehorende software om kaarten in te laden en routes te berekenen.
Ikzelf gebruik de GARMIN type xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />276C. Een toestel met 10000 trackpunten, ideaal voor het maken van uitgebreide reizen. Door dit toestel kan ik op voorhand mn interessante punten vastleggen, mooie wegen en bezienswaardigheden aandoen zonder intensief gebruik te maken van een landkaart. Helemaal zonder zou ik niet durven, de aanvulling van een kaart heb je soms echt wel nodig.
Het gebruik van een GPS-toestel in het verloop van een reis zal ik in de toekomst beschrijven.
Vriendelijke groeten en blijf gezond
Hermine en Wilfried.
|