Sennet is een ouderenmagazine, misschien zijn jullie dat vergeten? Op onze leeftijd heb je meestal al vaker met rouw en verlies te maken gehad... en alleen de vraag roept alweer rouw en verdriet op voor veel mensen. Ik vind het persoonlijk heel onbehoorlijk om daar zo'n item van te maken met een jonge mooie psychologe..
Helaas, weer een psychologe aan het woord die van de achterblijver een slachtoffer maakt. Na het overlijden van een dierbare is het zaak zo snel mogelijk weer "normaal" behandeld te worden. Natuurlijk wil je dat niet altijd, maar op straat of waar je ook bent mogen ze je aanspreken op je verlies maar ook over dagelijkse zaken. Je omgeving hoeft er geen 24 uur bij stil te staan wat jij meemaakt. Thuis uithuilen, schelden of tieren is helemaal goed en als je dat wilt is het prettig als je bij iemand terecht kunt in je omgeving, die de hele situatie kent. Er zijn gevallen waar je boos bent op degene die sterft, omdat hij tijdens zijn ziekte jouw leven tot een hel heeft gemaakt. Hierover praten mag niet: "van de doden niets dan goeds", een heel verkeerd standpunt.
Ben zelf mijn man verloren toen ik 49 was en weet waar ik het over heb. Ook als ik de adviezen van psychologen zie tijdens rouwverwerking. Vaak blijkt daaruit dat zij niet weten waar ze het over hebben omdat ze nog niets meegemaakt hebben. Ik erger me hier mateloos aan.
Boek: Helpen bij verlies en verdriet, een gids voor het gezin en de hulpverlener.
Geschreven door Prof.Dr. Manu Keirse, psycholoog, doctor in de geneeskunde en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de K.U.Leuven. Keirse is voorzitter van de Federale Evaluatiecommissie Palliatieve Zorg, het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel en diverse zorgvoorzieningen in Vlaanderen. Uitgeverij Lannoo.
Van dezelfde auteur: Boek: Later begint vandaag, Antwoorden over de laatste levensfase palliatieve zorg en euthanasie. Boek: Vingerafdruk van verdriet en Van het leven geleerd.
Prof.Dr. Keirse schrijft vanuit eigen ervaringen en brengt het moeilijke gegeven in een gewone en verstaanbare taal. Zijn voordrachten zijn een échte aanrader en een mooie aanzet tot zijn boeken. Ward S.(58) Laakdal
Gedichtenbundel: Pe dede de, libi de/Waar dood is, is leven.
Ik heb na de dood van mijn jongste broer een gedichtenbundel uitgegeven met gedichten van dierbaren. Die wordt in de familie veel gelezen bij begrafenissen en crematies.
"Pe dede de, libi de/Waar dood is, is leven" Carry-Ann Tjong-Ayong, Uitgave stichting Vice Versa Utrecht, 2005. Nog te bestellen na overmaken van 12 Euro op 206 3134, INGbank. Carry-Ann (71) Utrecht
Boek: Springdag. Ik stuur je graag even naar dit boek dat recent is verschenen. Het is een kinderboek, maar uit de reacties leren de illustratrice en ik dat ouderen het heel bruikbaar vinden om samen met hun kleinkinderen te lezen. Vandaar dat ik dacht dat het je misschien zou interesseren.