Bij restauratiewerkzaamheden aan het zuidelijke transept van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge is een bijzonder waardevolle grafsteen ontdekt. Hij zat verwerkt in een van de steunberen. Omdat die sterk gehavend is, moet die deels worden afgebroken en hersteld. De grafsteen is, vermoedelijk omstreeks 1400, in twee stukken gezaagd en elk deel is in de steunbeer als druipsteen gebruikt. Ondertussen zijn beide delen van de grafsteen alblootgelegd.
Volgens Ronald Van Belle, een autoriteit op het gebied van middeleeuwse grafplaten, gaat het om een uitzonderlijke vondst, uniek voor België. De steen vertoont wel beschadigingen en barsten, maar niettemin is de voorstelling schitterend bewaard gebleven. Zij stelt een man en zijn echtgenotes voor en dateert van circa 1350-1360. Figuratief is het stuk verwant aan de koperen grafplaten uit die tijd.
De provincie West-Vlaanderen, die opdrachtgever van de restauratiewerkzaamheden is, zal het nodige doen om de grafsteen te bergen en tentoon te stellen.