De Zwinstreek
Cultureel nieuws uit Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis
Inhoud blog
  • Joseph Benoît Suvée en het neoclassicisme
  • Lezing over testament van Lodewijk van Gruuthuse
  • Lezing over Operatie Switchback in Heist
  • 14de-eeuwse grafsteen ondekt in Brugse kathedraal
  • Zeeuws etymologisch woordenboek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    19-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joseph Benoît Suvée en het neoclassicisme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Groeningemuseum in Brugge is op vrijdag 19 oktober 2007 de tentoonstelling “Brugge – Parijs – Rome: Joseph Benoît Suvée en het neoclassicisme” geopend. De tentoonstelling is tot 6 januari te zien, dagelijks van 9 u. 30 tot 17 uur, behalve op maandag. De catalogus (208 blz., 138 kleurenill.), kost 30 euro.

     

    Joseph Benoît Suvée (Brugge 1743 – Rome 1807) is de spilfiguur voor de ontwikkeling van het neoclassicisme in de Zuidelijke Nederlanden op het einde van de achttiende eeuw. In 1771 wint Suvée, als eerste buitenlander, de prestigieuze Prix de Rome in Parijs – vóór Jacques Louis David, het latere boegbeeld van het neoclassicisme. Zo verblijft Suvée in Parijs op het moment dat het neoclassicisme als nieuwe stijl wordt uitgewerkt en is hij als het ware de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment. Voor zijn jongere stadsgenoten treedt hij op onnavolgbare wijze op als leraar en bemiddelaar en inspireert hij hen tot de voortzetting van hun opleiding in Parijs en Rome. Ook in de collectiepresentatie “Brugge-Parijs-Rome, Joseph Benoît Suvée en het neoclassicisme” is Suvée de  spilfiguur. Zijn “Ontdekking van de tekenkunst” is een icoon van het neoclassicisme. Daarnaast tonen naaktstudies en landschappen zijn virtuoos tekentalent.

     

    In het neoclassicisme zijn de helden uit de oudheid maar ook uit de eigentijdse woelige geschiedenis de protagonisten in de kunst. De thema’s worden met grote moraliserende en emotionele geladenheid in beeld gebracht. De majestueuze “Dood van de vrouw van Belisarius” is het enige bekende historiestuk van Franciscus Kinsoen. Interesse voor de oudheid is principieel romantisch van aard, dit wordt wel eens vergeten gezien het zuivere neoclassicisme gekenmerkt door de strenge lijnvoering en koele kleuren. Maar het komt duidelijk tot uiting niet alleen in de emotioneel geladen heroïsche thema’s maar ook en vooral in de landschappen en ook in de portretten. Zeker bij de burgerportretten, zoals deze van Franciscus Josephus Kinsoen, Joseph Denis Odevaere en Jean-Bernard Duvivier, waar de interesse voor het individu en zijn karakter blijken.

     

    Het neoclassicisme is de periode in de kunstgeschiedenis bij uitstek waar meer dan ooit binnen het oeuvre en de opleiding zoveel belang aan studie en voorbereiding door tekening wordt gehecht. Daarnaast zijn ook vele tekeningen vervaardigd als autonome werken. Een ruime selectie uit het Prentenkabinet van de Musea Brugge toont de neoclassicistische tekenkunst in al haar facetten: portretten, landschappen, compositieschetsen, gewaadstudies, academische naakten, studies naar antieke sculpturen enz.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-10-2007, 21:55 geschreven door Zwinneblomme
    Reacties (0)
    18-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing over testament van Lodewijk van Gruuthuse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Museum Sincfala, Pannenstraat 140 in Heist, spreekt op zondag 21 oktober om 10 uur Jan van der Weerden over het testament van Lodewijk van Gruuthuse: een middeleeuwse eewiglevensverzekering. Het is een organisatie van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.

    Lodewijk van Gruuthuse werd geboren omstreeks 1427 en overleed op 24 november 1492. Hij was als monopoliebezitter van het gruutrecht onnoemelijk rijk. Daarnaast was hij onder andere raadsheer van het Bourgondische hof, ridder van de Orde van het Gulden Vlies en betrokken bij het huwelijk van Karel de Stoute met Margareta van York. In zijn in Brugge bewaarde testament heeft hij zijn eeuwig leven "verzekerd", de werken van barmhartigheid indachtig?

    Jan van der Weerden uit Cadzand is stadsgids in Brugge en is geoeid door de figuur van Lodewijk van Gruuthuse. Via diens testament komen de kerkelijke gebruiken en de sociaal-ecnomische situtie van Gruuthuses tijd tot leven.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-10-2007, 13:24 geschreven door Zwinneblomme
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing over Operatie Switchback in Heist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Begin september 1944 dachten vele bewoners in de omgeving van Knokke-Heist dat de oorlog snel voorbij zou zijn, maar niets daarvan. Integendeel voor de Zwinstreek, Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland begon de ellende toen maar pas. De Duitsers verschansten zich achter het Leopold- en het Schipdonkkanaal en de Canadezen geraakten bij Moerkerke de kanalen niet over. Pas een maand later lukte dat wel en begon een moeizame opmars vanuit het oosten naar Knokke: Operatie Switchback was begonnen en begin november stonden de bevrijders in Zeebrugge.

    Op dinsdag 13 november om 14 uur geeft journalist en publicist Chris Weymeis over Operatie Switchback een lezing in het Museum Sincfala in Heist. Info: 050 630 430.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    18-10-2007, 13:14 geschreven door Zwinneblomme
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14de-eeuwse grafsteen ondekt in Brugse kathedraal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij restauratiewerkzaamheden aan het zuidelijke transept van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge is een bijzonder waardevolle grafsteen ontdekt. Hij zat verwerkt in een van de steunberen. Omdat die sterk gehavend is, moet die deels worden afgebroken en hersteld. De grafsteen is, vermoedelijk omstreeks 1400, in twee stukken gezaagd en elk deel is in de steunbeer als druipsteen gebruikt. Ondertussen zijn beide delen van de grafsteen alblootgelegd.

    Volgens Ronald Van Belle, een autoriteit op het gebied van middeleeuwse grafplaten, gaat het om een uitzonderlijke vondst, uniek voor België. De steen vertoont wel beschadigingen en barsten, maar niettemin is de voorstelling schitterend bewaard gebleven. Zij stelt een man en zijn echtgenotes voor en dateert van circa 1350-1360. Figuratief is het stuk verwant aan de koperen grafplaten uit die tijd.

    De provincie West-Vlaanderen, die opdrachtgever van de restauratiewerkzaamheden is, zal het nodige doen om de grafsteen te bergen en tentoon te stellen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    18-10-2007, 11:33 geschreven door Zwinneblomme
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeuws etymologisch woordenboek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg wordt op vrijdag 19 oktober het "Zeeuws etymologisch woordenboek" van de hand van dr. Frans Debrabandere voorgesteld. Het boek verklaart waar de Zeeuwse woorden vandaan komen en hoe hun dialectische betekenis is ontstaan.

    Met Zeeuws worden in het boek de dialecten van Zeeland en Goeree-Overflakkee bedoeld. Verwantschap met de Vlaamse dialecten valt sterk op, maar ook taalkundige banden met Holland en Brabant ontbreken niet. Middelnederlandse en Vroegnederlandse voorbeelden laten zien dat de dialectwoorden vaak heel oude adelbrieven hebben.

    Het "Zeeuws etymologisch woordenboek" is samengesteld op verzoek van de Stichting Johan Hendrik van Dale. Die stichting is werkzaam in de gemeente Sluis, de stad van Johan Hendrik van Dale, als culturele stichting. Zij organiseert, steunt en ontwikkelt activiteiten in of ten behoeve van de stad en de gemeente Sluis, met bijzondere aandacht voor taal, taalbeleid, dialect en literatuur. Dr. Frans Debrabandere maakt deel uit van het bestuur van de stichting.

    Debrabandere is gespecialiseerd in naamkunde, dialectstudie, etymologie en taalzorg. Hij publiceerde al het "Woordenboek van de Familienamen in België en Noord-Frankrijk" (1993, 2003), het "Kortrijks Woordenboek" (1999), het "West-Vlaams Etymologisch Woordenboek" (2002) en het "Oost- en Zeeuws-laams Etymologisch Woordenboek" (2005).

    Het boek "Zeeuws Etymologisch Woordenboek" van dr. Frans Debrabandere verschijnt bij Uitgeverij Atlas in Amsterdam. Het telt 400 bladzijden en kost 39,90 euro. ISBN 9789045000800.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    18-10-2007, 11:31 geschreven door Zwinneblomme
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 15/10-21/10 2007
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!