In de aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg wordt op vrijdag 19 oktober het "Zeeuws etymologisch woordenboek" van de hand van dr. Frans Debrabandere voorgesteld. Het boek verklaart waar de Zeeuwse woorden vandaan komen en hoe hun dialectische betekenis is ontstaan.
Met Zeeuws worden in het boek de dialecten van Zeeland en Goeree-Overflakkee bedoeld. Verwantschap met de Vlaamse dialecten valt sterk op, maar ook taalkundige banden met Holland en Brabant ontbreken niet. Middelnederlandse en Vroegnederlandse voorbeelden laten zien dat de dialectwoorden vaak heel oude adelbrieven hebben.
Het "Zeeuws etymologisch woordenboek" is samengesteld op verzoek van de Stichting Johan Hendrik van Dale. Die stichting is werkzaam in de gemeente Sluis, de stad van Johan Hendrik van Dale, als culturele stichting. Zij organiseert, steunt en ontwikkelt activiteiten in of ten behoeve van de stad en de gemeente Sluis, met bijzondere aandacht voor taal, taalbeleid, dialect en literatuur. Dr. Frans Debrabandere maakt deel uit van het bestuur van de stichting.
Debrabandere is gespecialiseerd in naamkunde, dialectstudie, etymologie en taalzorg. Hij publiceerde al het "Woordenboek van de Familienamen in België en Noord-Frankrijk" (1993, 2003), het "Kortrijks Woordenboek" (1999), het "West-Vlaams Etymologisch Woordenboek" (2002) en het "Oost- en Zeeuws-laams Etymologisch Woordenboek" (2005).
Het boek "Zeeuws Etymologisch Woordenboek" van dr. Frans Debrabandere verschijnt bij Uitgeverij Atlas in Amsterdam. Het telt 400 bladzijden en kost 39,90 euro. ISBN 9789045000800.
|