De loft der zotheid
Don't forget to smell the roses....
05-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sooreh Hera
Ik las vandaag onderstaand krantenartikel in de Standaard.
Ik vind vooral dat deze prachtige kunstenares haar werk moet verderzetten.
Onderaan het artikel staat een link naar de website van Sooreh Hera



"Uitoefening van de homofiele geaardheid in het openbare leven is niet gewenst. We laten ons daarbij leiden door de bijbel," zegt een SGP kamerlid, en voegt eraan toe dat als homosexualiteit toegestaan was, niet Adam en Eva in de bijbel waren gekomen maar Adam en Ewald!

Religie wil altijd controle over de sexualiteit van de mens uitoefenen, met als meest dwingende verbod het taboe op homosexualiteit. De drie grote godsdiensten zijn altijd fel gekant geweest tegen elke afwijkende vorm van sexuele beleving: binnen de islamitische wereld staat op homosexualiteit nog steeds de doodstraf.
Sooreh Hera



Krantenartikel uit De Standaard 05/12/2007
 Het Gemeentemuseum van Den Haag weert enkele foto's van een Iraans-Nederlandse fotografe. 'Ze zijn beledigend voor een groep in de samenleving.' De fotografe is na doodsbedreigingen ondergedoken.

Sooreh Hera, de Iraans-Nederlandse fotografe (34), heeft vannacht niet in haar eigen bed geslapen. Sinds gisteravond verblijft ze op een geheim adres, omdat ze doodsbedreigingen heeft ontvangen. 'We hebben al iemand vermoord in Nederland (Theo Van Gogh, nvdr.), binnenkort zal jij de volgende zijn', had een stem op haar mobiele telefoon gezegd. Aan de telefoon vanuit Den Haag vertelt ze dat ze voor de opnames voor het televisieprogramma Nova al onherkenbaar is gemaakt, omdat het voor haar te gevaarlijk is geworden.

Hera verliet Iran zeven jaar geleden. Dit jaar studeert ze af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk 'Adam en Ewald, zevendedagsgeliefden' was geselecteerd voor een groepstentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum. Het zijn foto's over homoseksualiteit. De directeur van het Gemeentemuseum, Wim van Krimpen, had ze gekozen omdat hij ze 'bijzonder' vond.

Maar dit weekend werd bekend dat enkele foto's van Hera niet worden geëxposeerd. 'De directie heeft besloten om enkele werken van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera, die als beledigend worden ervaren in bepaalde groepen van de samenleving, niet in de tentoonstelling 7up op te nemen', staat in de persmededeling van het museum.

De gewraakte foto's zijn beelden van homoseksuele mannen met maskers waarop de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali worden afgebeeld. De modellen zijn Iraanse bannelingen in Nederland die onherkenbaar geportretteerd wilden worden.

'Het idee om hen maskers van Mohammed en Ali op te zetten, is van mij', zegt Sooreh Hera. 'Daarmee wil ik de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover seks aanklagen. Homo's worden er zeer hard aangepakt, terwijl homoseksuele handelingen er heel gewoon zijn.'

Op 29 november had Hera in het dagblad 'De Pers' het lef van directeur Van Krimpen geprezen om haar werk tentoon te stellen. Vele moslims vinden immers dat de profeet Mohammed niet mag worden afgebeeld.

Maar enkele dagen later werd duidelijk dat de museumdirecteur, toen hij zijn selectie maakte, niet had beseft dat de maskers Mohammed en Ali moesten uitbeelden. Hij besliste prompt om de foto's uit de tentoonstelling te halen. Ook een filmpje van de kunstenares wordt niet getoond.

'Mijn verantwoordelijkheid als museumdirecteur gaat verder dan het ophangen van een fotootje', liet van Krimpen maandag optekenen in de Nederlandse kranten. Hij vindt dat het werk té politiek is en dat zijn museum geen plek mag zijn waar bepaalde groepen in de samenleving mogen worden beledigd. De suggestie dat hij onder druk is gezet en dat hij bang is, lacht van Krimpen weg. 'Dat is absolute onzin. Wij hebben geen bedreigingen gehad', zegt hij.

Hera vindt het verschrikkelijk dat enkele van haar foto's van de tentoonstelling worden verwijderd. 'De islam is een echte maffia geworden. Eerst weigert het museum, later heeft YouTube mijn filmpje van de site gehaald. De islam is een groot gevaar, hij bedreigt de vrijheid in het Westen.'

Maar besefte ze dan zelf niet dat moslims aanstoot zouden nemen aan haar foto's? Sooreh Hera: 'Daar ben ik niet mee bezig, dat interesseert mij niet. Kunst is eerlijk, als kunstenares mag ik alles maken.' Ze maakt duidelijk dat ze geen begrip heeft voor de kritiek van de moslims (zie inzet). 'Zij moeten niet zeggen hoe ik moet denken. Ik mag hen toch ook niet zeggen dat ze niet naar de moskee mogen gaan? Het is een kleine minderheid die hier de regels wil stellen.'

Hera heeft er weinig vertrouwen in dat de overheid haar bescherming zal bieden: 'Theo Van Gogh werd niet beschermd en Ayaan Hirsi Ali werd ook aan haar lot overgelaten.' (Theo Van Gogh wilde geen bescherming, en de beveiliging van Hirsi Ali in de Verenigde Staten is pas enkele maanden geleden stopgezet, nvdr).

In het telefoongesprek gisteravond vertelde Hera dat ze niet meer terug naar huis zou gaan. 'Het gevaar volgt mij. En ik wil nog niet dood. Het is de tweede keer dat ik voor de islam op de vlucht moet slaan.'

In Nederland heerst commotie over de beslissing van de directeur van het Haagse Gemeentemuseum. Directeurs van verschillende andere musea hebben al gezegd dat zij in geen geval zouden overwegen om de foto's weg te halen. Het museum van Gouda heeft al laten weten dat de omstreden foto's daar in ieder geval kunnen worden opgehangen.

www.soorehhera.com



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Zalig Kerstfeest
  • Sooreh Hera
  • Deel 5 Afval is voedsel
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 24/12-30/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!