Pretpraters, BIS Produkties en Hotel Jarretelle trekken dit jaar samen onder de noemer 'Gentse Feesten Vooruit' naar het publiek. Het Kunstencentrum opent de deuren voor theater, comedy en cabaret.

Naast gratis muziek op de tien klassieke pleinen, zijn er ook nog zes internationale muziekfestivals: Gent Jazz Festival, MiramirO, Internationaal Puppetbuskersfestival, 10 Days Off, Jeugdcircusfestival en Boomtown & Alles Kan. Dat laatste is een project van de Gentse Jeugddienst waarbij het programma werd samengesteld door zeven jongeren, die telkens in één artistieke discipline het beste opkomende talent selecteerden.

'Er is echter veel meer dan dat, op 350 locaties bieden 218 organisatoren 951 verschillende activiteiten aan, goed voor 3.907 activiteiten', aldus cultuurschepen Lieven Decaluwe. Uitbureau Gent komt ook weer met een 'kinderfeestenpocket' op de proppen. Onder meer de kleutermusical 'Raad eens hoeveel ik van je hou' zit in het programma.

De actiegroep 'Plasactie', die ijvert voor evenveel gratis sanitair voor vrouwen als mannen, greep de programmavoorstelling aan om de tariefverhoging voor toiletgebruik aan te klagen. 'We vragen de stad de effectieve kostprijs van een toilet te berekenen, toiletten als basisinfrastructuur te voorzien, horeca te verplichten toiletten open te stellen en wildplassen niet meer te beboeten zolang de problemen niet zijn opgelost', klonk het.