Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Maurits Sabbelaan
MAURITS SABBELAAN
Dit pleintje heeft ook geen naam en is gelegen op de grens van Antwerpen en Hoboken, in de wijk "Kiel". Het is een mooi pleintje gelegen tussen de Maurits Sabbelaan en de Hendriklei
.
Maurits Sabbe was een Vlaams auteur en voorverchter van de Vlaamse Beweging. Hij werd geboren te Brugge op 9.2.1873 en overleed te Antwerpen 12.2.1938.
De blikvanger is het standbeeld van Wildrief Pas, nl "De Aarde".
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lodewijk de Raetstraat
LODEWIJK DE RAETSTRAAT
Dit is een speelplein zonder naam gelegen aan de Lodewijk de Raetstraat en bezijden de Emiel Vloorsstraat, in de wijk "Kiel".
De straat werd genoemd naar Lodewijk de Raet die geboren werd te Brussel op 17.2.1870 en overleden te Vorst op 24.11.1914. Hij was een Vlaams economist, ambtenaar en politicus.
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Burgerwelzijn
BURGERWELZIJN
Burgerwelzijn is een doodlopende L-vormige binnenplaats, gelegen in de wijk "Seefhoek" bezijden de Handelstraat tussen de Lange Zavelstraat en de Herderinstraat.
Ze werd geopend ca 1876 op de gronden van het toenmalige "Weldadigheidsbureel".
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Deze plein draagt ook geen naam, maar is bij de Antwerpenaren gekend als het "Schoolplak". Ze is gelegen tussen de Lange Stuivenbergstraat en de Erwtenstraat. .
De naamgeving werd in 1869 aan deze straat gegeven in verband met de aldaar gevestigde gemeentelijke school.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief.
Dit pleintje grenst aan de Viséstraat en ligt achter de woningen van de Viséstraat en het Oude Badhuis. Gezien het een pleintje is wordt het opgenomen in ons bestand.
Het ligt tussen de Trapstraat en het Stuivenbergplein, dat in 1877 geopend werd op de bedding van de vroegere z.g. Hollandse spoorweg en Oostenrijksestraat genoemd; verlengd tot aan Stuivenbergplein in 1879.
In 1919 werd het genoemd Viséstraat naar de in W.O. I zwaar geteisterde gemeente in de provincie Luik.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Deze plaats draagt wel de naam van "Kipdorpbrug", maar is in feite wel een plaats. Ze is gelegen tussen de Sint-Jacobsmarkt en de Frankrijklei.
Op deze plaats komen de Kipdorpvest - Jezusstraat - Lange Nieuwstraat - Sint-Jacobs- markt, Molenbergstraat en Frankrijklei uit.
De naam herinnert aan de brug over de vestingwaters aan de buitenzijde van de toen hier gelegen Kipdorppoort (gesloopt in 1866).
Op de hoek met de Frankrijklei waar nu de "Theaterbuilding" (Tijsmansbuilding) gebouwd in 1965-71 door architect P. Tombeur, staat, stond vroeger het "Jeugdtheater" of "Vlaamse Schouwburg".
Bron : - Bouwkundig erfgoed. - de foto' komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen (buiten categorie) : - Pottenbrug
POTTENBRUG
Dit pleintje heeft wel niet de naam van plaats of plein, maar heeft wel de vorm van een pleintje beplant met groen en zitbanken .
Het is gelegen bezijden de Minderbroedersrui, en omringd door de Kleine -en Grote Goddaert en de Engelse Beurs.
De blikvanger is echter het beeld van Paul Van Ostayen.
Vroeger bevond zich hier aan de ingang van de Minderbroedersstraat, (straat juist tegenover het pleintje) een stenen brug over de rui. Deze kreeg toen de benamingen van "Minnebrugge" (1367 - 1424) - "Drije Marieënbrug" (1466, 1470, 1473) en "Marieënbrugge" (1480). "Pottenbrug" of "Kiekenmerckt" verwijst dan weer naar de markten die er gehouden werden op deze plaats.
In XVII werd het nog "Buerkensbrug" de naam die verwijst naar het klooster der Minderbroeders.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Gedenkplaten van Louise Roessingh en de familie Haest
Louis ROESSINGH en de familie HAEST
Beide gedenktplaten vonden wij terug op de gevel van de Lange Doornikstraat nr 27.
Louise ROESSINGH werd geboren in Assen in 1873 en overleed te Antwerpen in 1951. In de winter werkte en woonde hij in de Zilversmidstraat, doch door de heraanleg van dit stadsgedeelte werd zijn gedenkplaat aangebracht op de voormelde gevel.
In de zomer verbleef hij in Drenth, waar hij sinds 1948 ereburger werd van Westerbork. Zijn huis is nu het museum voor Artistiek Nalatenschap.
De afbeelding van Louis Roessingh is een copie van het portret geschilderd door zijn leerling, de Antwerpse kunstschilder Frans HAEST (1902 - 1977). Hij was een Antwerpse grootmeester in de schilderkunst.
De tweede gedenkplaat verwijst naar de familie HAEST.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen (buiten categorie) : - Kleine Koraalberg
KLEINE KORAALBERG
Gelegen tussen Zirk-, Doornik- en Hofstraten. Dit pleintje kreeg wel niet de naam van plaats of plein, doch de vorm getuigt wel degelijk dat het een plein is.
De eerste naam van die straatjes was " Pantstraetken".
Ca. l7l3 werd het "Coraelstrate" naar het uithangbord "den Coraeltacke" (reeds vernoemd in 1579); XIX-toevoegsel "berg" wijzend op de hoge ligging. Beide straten werden in 1553 door de stadsmagistraat geopend op de gronden van het Engels pand: daar dit wegens het vertrek der Engelsen leegstond werd het aan de juweliers en kooplieden in edelgesteenten toegewezen; om de toogang te vergemakkelijken werden twee verbindingsstraatjes aangelegd, het ene naar de Zirk-, het andere naar de Hof- en Doornikstraten.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief.
Gedenkplaat ter herninnering aan de gesneuvelde radiotelefonisten
GESNEUVELDE RADIOTELEFONISTEN
Deze gedenkplaat gaan we niet terugvinden in de stad Antwerpen, doch de afbeelding werd ons toegestuurd door de gepensionneerde Leo Van Bulck, nog steeds tijdelijk werkzaam op het bedrijf "Radio Holland Belgium", dat aan de basis lag van het S.A.I.T.
De meeste radiotelefonisten, (ondergebracht bij S.A.I.T., die de Belgische Koopvaardij beheerste), zijn omgekomen aan boord van zeeschepen, die gezonken of in brand waren gegaan.
De gedenkplaat kon geen plaats vinden in Antwerpen, doch om geen afbreuk te doen van hun verdiensten tijdens de WO II willen wij deze gedenkplaat hier een plaatsje geven. Zij heeft een hoogte van 1900 mm - breedte van 1140 mm - dikte van de boordsteen : 110 mm en dikte van de gedenkplaat : 45 mm.
Bron : - Leo Van Bulck - de foto komt uit zijn beheer
Antwerpse gedenkplaten : - V-bom op Sint-Bernardsesteenweg
V-bom op
Sint-Bernardsesteenweg
Op 9 december
1944 te 11.37 uur werd het Kiel zwaar getroffen door een
inslag van een V-bom op de Sint-Bernardsesteenweg te
Antwerpen, ter hoogte van de Alfons de
Cockstraat.
Bij deze inslag vielen 42 doden en 94
gewonden.
De gedenkplaat bevindt aan de ingang van de
binnenkoer van de sociale woningen, gelegen aan de
Sint-Bernardsesteenweg.
Op 13 oktober 1944 viel de eerste V-bom te Antwerpen in de Schildersstraat. Hierbij vielen 1.993 doden en vermisten en 3.434 gewonden als gevolg van de 722 bominslagen tussen oktober 1944 en maart 1945.
De gedenkplaat werd aangebracht in de vorm van een steen, tussen de plavuizen gelegen voor het Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats, kant Schildersstraat.
Ze werd ingehuldigd op initiatief van de VZW "Herdenking 1° V-bom Antwerpen"- 4.9.2004
- PORTEUR FATIGUE Is een standbeeld van Arthur Dupagne (1895 - 1961) dat zich bevindt in de hal van het Tropisch Instituut gelegen aan de Natoinalestraat te Antwerpen.
Arthur Dupagne werd geboren te Luik en overleed te Brussel. Hij was beeldhouwer en een leerling van Georges Petit en Oscar Berchmans in de Koninklijk Academie van Schone kunsten van Luik.
Zijn verblijf in Belgisch-Kongo tussen 1927 en 1935, waar hij tewerkgesteld was als exploitatie-ingenieur van de diamantmijnen van Kasaï, brengt hem in contact met de beeldhouwkunst van de Tshokwe-stam.
Hier werd hij getroffen door de krachtige schoonheid van de autochtonen. Deze ontdekking inspireert hem tot het maken van monumentale beeldhouwwerken, die hem veel bestellingen opleveren. Zo verkreeg hij een opdracht voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1938 en in Brussel in 1958.
(Bron : - wikipedia) - de foto's komen uit eigen beheer.
- August HOFMAN Deze marmeren gedenkplaat bevindt aan de gevel van de Godefriduskaai nr 6 te Antwerpen met de vermelding :
""" Aan August Hofman Door de Duitschers voor het vaderland neergeschoten op 11 mei 1917 """
August Hofman was een scheepsbevrachter, die geboren werd te Stekene op 18.7.1862 en stierf te Charleroi op 11.5. 1917.
Hij bracht dienstplichtige Belgen over de grens.
De doodstraf werd voltrokken in Charleroi.
Zijn grafmonument bevindt zich op de krijgsbegraafplaats vlakbij het monument ter ere van de gefulsilleerde Belgische Soldaten.
Bron : - www.schoonselhof.be - de foto van de gedenkplaat komt uit ons eigen beheer. - de foto's van de grafzerk en van August Hofman van de site schoonselhof.
- BEVRIJDINGSTUNNELS Deze gedenkplaat bevindt zich op de A12 ter hoogte van de Jan Van Rijswijcklaan en de Populierenlaan te Antwerpen. Zij is geplaatst onder de tank A27 Cruiser Mark VIII, simpel- weg 'Cromwelltank' geheten. Het is een unieke Britse tank uit de Wereldoorlog II, die aan de stad Antwerpen werd geschonken.
De plaat werd aangebracht onder de tank ter ere van : - Major General G.P.B. Roberts - Major General J.B. Churcher en - Brigade Brigadier C.B/C. Harvey
en... ter gelegenheid van de 35° herdenking van de bevrijding van de stad Antwerpen op 4 september 1944.
Ze werd onthuld op 9 september 1979 door Zijne Excellentie Sir Peter Wakefield, Ambassa- deur van Groot-Britannië.