Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
De gedenkplaat bevindt zich in de hall van het museum "Mayer Van den Bergh" gelegen in de Lange Gasthuisstraat 19 te Antwerpen.
Fritz Mayer was een verwoed verzamelaar, van schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen, glasramen, enz... Voor ieder werk vond hij een geschikte kamer in zijn museum en kreeg hierdoor eeen uitzonderlijke collectie.
Hij werd in 1887 tot de adelstand verheven en verkreeg de toelating zijn naam te binden aan zijn moeder en van toen af heette hij Fritz Mayer Van den Bergh.
Zijn al te vroege dood in 1901 was voor zijn moeder, Henriette Van den Bergh, een enorme klap en besloot zijn verzameling voor het geslacht te vrijwaren. Zij heeft hem altijd gesteund en liet het museum bouwen (1901-1904) om het levenswerk van haar zoon te bewaren.
Bron : - Ippa's museumgids van Julien Remoortere, dd. sept. 1987) - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Para-commando's en oorlogsvrijwilligers
Belgische Para's - oorlogsvrijwilligers voor Korea Deze 5 gedenkplaten vonden wij terug naast de riviermijnenveger M.477 aan het Scheepvaart- museum ter hoogte van de Orteliuskaai.
"""Kamina Korea 18-12-1950 18-12-1990"""
Op 9.12.1950 wordt de HMS Royal Harold overgemaakt aan de Belgizsche Zeemacht en krijgt de naam AP907 Kamina.
Op 18.12.1950 verlaat het de haven van Antwerpen richting Pusan te Korea om daar zo'n 670 Belgische en Luxemburgse militairen af te leveren die samen als de Belgian United Nations Command (BUNC) zullen vechten in de Koreaanse oorlog.
Na enkele veranderingen en verbeteringen voor het transporteren van troepen.
Op 1.12.1952 wordt het dan "AP957 Kamina".
Who dares win and United we conquer
"""Ter ere aan de Belgische Para-commando's 1942-1992""" Stichters van / de eenheden / in Engeland 1942 / Commando Commandant G. Danloy S.A.S. Commandant E. Blondeel """Aan al degenen / die doorzetten, om te overwinnen. """Aan allen die de / Rode en Groene muts / dragen of gedragen hebben, en steeds deze 'spirit' bleven behouden"""
U.S.A. Army
"""Vertrek van de Belgische en Luxemburgse oorlogsvrijwilligers naar Korea"""
"""Opgedragen aan al de eenheden van de luchtafweer die de stad en de haven verdedigd hebben tegen de vliegende bommen in 1944 en 1945.
Bron : - Milpedia De foto's komen uit eigen beheer -o-o-o-O-o-o-o-
De gedenkplaat bevindt zich achteraan op het schip, dat op het droge licht van het Scheep- vaartmuseum aan de Orteliuskaai.
Het is een Amerikaans ontwerp en verschillende landen waaronder België, Italië en Frankrijk mochten deze schepen onder licentie bouwen.
Het is 34,50 meter lang, 6,70 meter breed en werd door 2 motoren van 1260 pk aangedre- ven. Het kon een snelheid ontwikkelen van 15 knopen. De bemanning bestond uit 2 officie- ren, 4 onderofficieren en 12 matrozen.
Het werd gebouw in 1958 te Kruibeke en in 1989 geschonken aan het Nationaal Scheepvaart- museum in Antwerpen.
Bron : - www.debinnenvaart.nl - de foto's komen uit ons eigen beheer.
- Egidius Karel Gustaaf WAPPERS Kunstschilder geboren te Antwerpen op 23.8.1803 en gestorven te Parijs op 6.12.1874 op 71jarige ouderdom. Hij werd begraven te Montmartre. Zoon van : - Karel en : - Maria Leonard.
De gedenkplaat hangt boven zijn geboortehuis in de Zirkstraat 17-19 en is vanop de begane grond praktisch onleesbaar. Waarom deze gedenkplaat zo hoog moest hangen is ons een raadsel. De boodschap luidt echter :
"""Geboortehuis van Gustaaf Wappers kunstschilder 1803-1874"""
Op 13.6.1835 kreeg Gustaaf Wappers bezoek van de Belgische vorsten aan zijn atelier toen gelegen in de Gratiekapelstraat.
Op 27.1.1840 werd hij na het overlijden van Mattias Van Bree, directeur van het Academie
In 1869 kreeg hij zijn straat, nl de Wappersstraat (de huidige De Keyserlei tussen Frankrijk- lei en Van Ertbornstraat).
In 1893 kreeg de huidige Meir en Schuttershofstraat de naam van Wappersstraat.
en tijdens het Rubensjaar in 1977 kreeg hij uiteindelijk de plaats aan het Rubenshuis, nl. "De Wapper".
Pas vele jaren na zijn dood ontdekte men zijn waarde als kunstenaar, leermeester en Vlaming
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Het BROUWERSHUIS Op de gevel van het Brouwershuis, gelegen in de Adriaan Brouwersstraat nr 20, bevinden zich twee platen. Eén met de vermelding : "Hydraulische inrichting 1553-1554" en een tweede dat het als "beschermd monument" werd geclasseerd.
Het Brouwers -of Waterhuis werd in 1550 gebouwd door de architect G. Van Schoonbeke.
Het bevat een bewaard gebleven waterdistributie-mechanisme dat in de 16° eeuw de omliggen- de brouwerijen van drinkbaar water voorzag.
Bron : - www.toerismevlaanderen.be - De foto's komen uit ons eigen beheer.
Antwerpse gedenkplaten : - Heroïsme van het Canadese Leger
- Heroïsme van het Canadese leger Deze gedenkplaat vonden wij op de gevel van het Steen, bij het betreden van het Noorder- terras.
Het is een eerbetuiging voor de soldaten van het Canadese leger dat met Britse en Poolse genie-eenheden de Scheldemonding heeft bevrijd.
De tekst op de plaat luidt :
"""Opgedragen aan het heroïsme van het Canadese leger dat met Britse en Poolse genie- eenheden in de herfst van 1944 na hevige gevechten de Scheldemonding heeft bevrijd om de haven van Antwerpen te Openen."""
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse gedenkplaten : - Jan Cornelis Van Rijswijck
- Jan Cornelis VAN RIJSWIJCK De meest geliefde burgemeester van de stad Antwerpen. Hij werd geboren in de Zwartzusterstraat aan het nr 13, op 14.2.1853 en stierf te Tesselt op 23.9.1906.
Zwartzusterstraat betreft een huis uit de 17° eeuw, dat verbouwd werd in de 19° eeuw.
De gedenkplaat is omringd door een bronzen bloemenkrans en medaillon en is vervallen zodat het opschrift nauwelijks te lezen is. Het luidt als volgt :
"""Geboortehuis van Jan Van Rijswijck oud-burgemeester van Antwerpen 14.2.1853"""
Jan Van Rijswijck was gemeenteraadslid in 1881 en Schepen van onderwijs in 1889.
Hij was burgemeester tijdens de wereltentoonstelling in 1894 en bij de werken en bouwen van de Middenstatie, het Tolhuis, het Loodswezen en de uitbreiding van de haven.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Cornelius SCHUT Eén van de beroemdste schilder, werd gedoopt te Antwerpen op 13.5.1597 en stierf op 68 jarige leeftijd te Antwerpen op 30.4.1655, totaal vereenzaamd en gebroken.
Hij was de briljanste leerling van P.P. Rubens.
Hij is de zoon van Willem en Suzanna Schernille
Gedurende 15 jaar woonde Cornelius Schut in de Paddengracht nr 23 (de huidige Prinses- straat) in het huis "Het Ghulden Pantser".
Zijn gedenkplaat is aangebracht tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping en is zo goed als onleesbaar, maar hangt ook veel te hoog.
De tekst zou moeten zijn : """In dit huis woonde Cornelius Schut : kunstschilder 1597-1655"""
Eén van zijn werken "Hemelvaart van Maria" bevindt zich in de kathedraal te Antwerpen. Zijn meesterwerk is echter : "De onthoofding van Sint-Joris" dat zich bevindt in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Ciné REX De gedenkplaat is ingewerkt in de vloerstenen aan de ingang van het UGC-komplex, aan de kant van de De Keyserlei.
Het herdenkt de slachtoffers van de vliegende bommen-campagne van de Duitsers, en waarvan de dankbetuiging gaat aan de geallieerden eerste eenheden en hulpdiensten die vele mensenlevens redden.
De plaat werd ingehuldigd op 27.11.2009 op initiatief van de vzw Herdenking van de 1° V-bom te Antwerpen.
Op 16.12.1944, te 15.23 uur verwoeste een V2-bom de volgepakte bioscoop volledig, waar op het ogenblik de film "Buffalo Bill" werd gedraaid.
Het dak kwam naar beneden en viel op de aanwezigen. Daarnaast ontplofte de ketel van de verwarming, waardoor vele slachtoffers levend verbrandden.
Bij deze laffe aanslag werden 567 personen gedood en 289 gewond.
De filmzaal en meer dan 130 huizen werden beschadigd.
Bron : - www.nieuwsdossier.nl - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Renaissancehuis DEN BAERS Op de gevel van dit huis in de Hoogstraat nr 3, het voormalig huis "den Bers ( 1395-1399), "den Grooten Baers (1577-78)", "den Crieckboom (1578)", "Gulden Cam (?1507-?1569)", "den Kam" (?1852) kan men de volgende tekst lezen :
"""PSAL : 82 - Salich is den rechter die den oprechten erft &&&& 1578 Prov' II - Maer valsch is die Tonghe die haeren naesten bederft""".
Bron : - www.inventaris.vioe.be - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- GESNEUVELDE ZEELIEDEN Het monument ter ere van de gesneuvelde zeelieden staat opgesteld achter het Loodswezen aan de Tavenierskaai, langs de zijde van de Schelde.
Het werd opgericht op 28.9.1930 en is een ontwerp van Simon Goossens, die het beeld signeerde door "Ed. Lesetre et Cie / Fondeur Bruxelles".
Op de gestileerde scheepsboeg van het stenen schip is volgende tekst aangebracht. """Aan de zeelieden gesneuveld voor België / Hulde aan de zeelieden voor België gesneuveld gedurende de oorlog 1914-18 /1940-45""""
Bron : - www.inventaris.vioe.be - de foto's komen uit ons eigen beheer
- ONBEKENDE VLUCHTELING Deze gedenkplaat bevindt zich in de doorgang naar de binnentuin van de Sint-Pauluskerk. De ingang bevindt zich in de Sint-Paulusstraat, via een poort.
In de binnentuin staat het standbeeld van de "onbekende vluchteling", dat werd ingehuldigd ter nagedachtenis van alle vluchtelingen die hun tocht naar het rijke Westen niet overleefden.
- Hendrik CONSCIENCE De man die zijn volk leerde lezen en van de historische roman "De Leeuw van Vlaanderen".
Van deze schrijver vonden wij 3 verschillende adressen, waarop gedenkplaten werden aangebracht, nl. in de Pompstraat 30 - Prinsesstraat 14 en Carnotstraat 93.
De mooie gedenkplaat in de Pompstraat wordt aangeduid als zijn geboortehuis.
In het huis aan de Prinsesstraat 14 schreef hij "Het Zwarte Paard" en
In de Carnotstraat 93, dat nu een appartementsgebouw is, en gekend was als "In de koning van Spanje" ging hij in 1837 wonen, na het verlaten van de ouderlijke woning.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens - de foto's komen uit ons eigen beheer.
- HUIS van SPANJE Op de gevel van het huis "Spaengien -of Pand Van Spanje", dat toehoorde in 1484 aan de Oude Voetboog, gelegen aan de Grote Markt nr 7, kunnen we de volgende tekst lezen :
"""Commodo publico et / ornamento collegium / vetus S. Georgi /arcubalistariorum re""".
Wat deze tekst betekent kunnen we echter niet verhalen.
Een feit is dat het pand, het gildehuis was van Sint-Joris, die op de top van de gevel staat afgebeeld, het leven redde van een prinses door de draak te doden.
Bron : - www.belgiumview.com - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Karel VAN DEN OEVER Was een Vlaams schrijver, die geboren werd te Antwerpen op 19.11.1871 in het huis "De ghulden Bock",en er ook stierf op 6.10.1926, als zoon van : - Jakob, kleinhandelaar in textielwaren, en - Paulina Teysen, dochter van de burgemeester van Putte.
Zijn gedenkplaat vinden we terug in de Steenhouwersvest aan het pand 18.
In 1905 was hij de stichter van het maandblad "Vlaamsche Arbeid".
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Pieter APPELMANS Werd geboren te Antwerpen in 1373 en overleed er op 25.5.1434. Architect en steenkapper.
Zijn gedenkplaat werd aangebracht tegen de Zuidertoren van de kathedraal, aan het monument "De steenkappers", aan de Jan Blomstraat, vroeger het "Molengat" geheten. Vanaf de 18° eeuw was het nog Rioolstraat. In 1968 Jan Blomstraat naar de van Duitsland afkomstige stadsbouwmeester.
Ter gelegenheid van het bezoek van koning Leopold III en koningin Astrid aan Antwerpen, werd de gedenkplaat op 12.5.1935 plechtig onthuld samen met het Appelmans monument.
Tegenover dit monument, aan de Tempelstraat is een inscriptie te vinden met de naam "R. Appelmans". Wijst dit naar 'rue Appelmans'. We weten het niet, maar willen het toch vermelden.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piete Schepens. - De foto's komen uit ons eigen beheer.
- Arthur GOEMAERE Geboren te Gent op 28.10.1841 en overleden te Antwerpen op 25.9.1902. De man met verschillende beroepen : militaitr journalist, schepen, leraar, zakenman...
Als journalist is hij vooral bekend voor zijn sociale bewogenheid.
Hij werd met een gedenkplaat herdacht in een lei die zijn naam draagt, nl. aan het nr 28 van de Arthur Goemaerelei, tegenover de Bosmanslei. De plaat is tweetalig opgesteld en heeft als opschrift :
"""Aan Arthur Goemaere dagbladschrijver schepen van de stad Antwerpen stichter van den Belgischen Persbond in 1885 en van de Union Internationale des Associations de Presse in 1868"""
Komt in 1868 naar Antwerpen en huwde Gabrielle De Keyser, dochter van de bekende kunstschilder en directeur van de Akademie voor Schone Kunsten, Nicaise De Keyser, naar wie de De Keyserlei werd genoemd.
Bron : - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Kanonbal 1814 Dit is wel geen gedenkplaat toch wijst het naar de geschiedenis wanneer in 1814, deze kanonbal, te bezichtigen in de gevel van het pand Adriaan Brouwersstraat 19, door de Engelse navy aan het adres van Napoleon werd afgevuurd.
Het opschrift luidt : """ 3 F Anno 1814 G.D.M.F."""
De foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Abraham VERHOEVEN Werd geboren te Antwerpen ca 1575 en gestorven aldaar ca 1652.
Zijn gedenkplaat werd uitgebeiteld in de steen van het pand nr 6 van de Lombardenvest, waar het Dagbladmuseum was gevestigd.
Hij was journalist en één van de eerste krantenuitgevers.
Hij was uitgever van "Zijn Nieuwe Tijdinghe" waarvan het eerste exemplaar verscheen op 27.6.1629.
Bron : - uit schrijvers op Linkeroever (uitgave dd. 4.5.2003) - erfgoedcel Antwerpen, AMVC - Letterhuis. - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.