Sabbat Cake
Ingrediënten 125 tot 150 g rozijnen 1/4 dl whisky 1/4 onbespoten sinaasappelschil 1/4 onbespoten citroenschil 80 g gekonfijte vruchten 3 eieren 200 g boter 200 g griessuiker 500 g zelfrijzende bloem 10 g kaneelpoeder 1 zakje vanillesuiker snuifje zout
voor de afwerking: 30 g gepelde walnoten 1/2 dl honing 1. Rozijnen mengen + laten wellen in de whisky. 2. Hak de citrusschillen zeer fijn. Voeg ze met de gekonfijte vruchten bij de rozijnen en de whisky. 3. Cakedeeg maken: De boter mixen, dan de suiker eronder mixen. 4. De eidooiers scheiden van het eiwit. De dooiers bij het boter-suikermengsel mixen. 5. De bloem zeven boven het boter-suiker-eigeelmengsel en mixen. 6. Eiwitten stijf kloppen en bij het beslag doen. 7. De kaneel, vanillesuiker, vruchtenmengsel en het snuifje zout bij het cakedeeg mengen. 8. Gaarbakken, halfweg de baktijd de temperatuur lichtjes verminderen. Als de cake te donker wordt afdekken met een stuk aluminiumfolie. 9. Afwerken met honing en walnoten
Samhain Pompoensoep
benodigdheden:
3 grote tomaten ontveld en ontpit 2 prei (het witte deel en een klein beetje groen in kleine stukjes) 2 ajuinen in kleine snippers 2 aardappels in blokjes 600 gr pompoen in blokjes kerie, peper en zout 1dl room 1 laurierblad 1.5 l kippenbouillon peterselie croutons boter
bereiding : smelt de boter in een soepketel , fruit de ajuinen , dan aardappels en prei toevoegen, na 1 minuut de pompoen toevoegen... dit mengsel 3 minuten laten .....dan laurier toevoegen en de kippenbouillon erover gieten en tot kookpunt brengen, op een lager vuurtje 20 minuten laten koken ..... tomaat toevoegen,laurier uitvissen en mixen, kruiden en afwerken met room ,peterselie en croutons
Maanbrood
Benodigdheden: 1 pak broodmix Water Snufje kaneel Honing
Bereiding Water en kaneel toevoegen aan broodmix en goed kneden. 15 min. laten rijzen, weer kneden en dan nogmaals 15 min. laten rijzen. De helft van het deeg in een vollemaansvorm kneden en van de andere helft twee sikkels kneden, één wassen en één afnemend. De sikkels aan de volle maan leggen. Het geheel aan de bovenkant bestrijken met honing. In een op 200 graden voorverwarmde oven plaatsen gedurende 25 min. Regelmatig controleren want de honing kan zwart worden.
Pompoenbrood
Benodigdheden 2 kopjes pompoenvlees uit blik of gekookt 1 kopje gesmolten boter of margarine, licht gezouten 3/4 kop water 2 theelepels bakpoeder 1 kopje rozijnen 4 eieren 3 2/3 kopjes meel 2 1/4 kopjes suiker 1 1/2 theelepel zout 1 theelep nootmuskaat 2 theelepels kaneel 1 kop fijngehakte walnoten
Bereiding Roer de pompoen, de boter, het water en de eieren goed dooreen. Voeg bloem, suiker, zout, nootmuskaat en bakpoeder toe. Meng dit ook weer goed door elkaar en voeg nu ook de rozijnen en de noten toe. Vorm hiervan een brood in een ingevette en met bloem bestoven vorm of vormen. Bak het geheel een uur op 175 graden Celsius, tot de bovenkant goudbruin is.
Midzomer Honderdvruchtensalade
1 verse hele ananas in blokjes gesneden 1/2 verse kersen 1 grapefruit in partjes verdeeld 2 mandarijnen in partjes verdeeld 1 pond blauwe en groen druiven zonder pit 2 kopjes groene en oranje meloenbolletjes 2 perzikken ontpit en in blokjes gesneden 2 nectarines ontpit en in blokjes gesneden 1/2 pond aardbeien 2 pruimen ontpit en in blokjes gesneden
Schep alle ingrediënten in een grote fruitschaal en meng ze dooreen. Klop 1 kopje slagroom p/p stijf in een gekoelde kom met 2 eetlepels sinaasappelsap en een snufje zout. Serveer de vruchtensalade in een kommetje met de slagroom. Wel voldoende slagroom maken zodat voor ieder een kopje beschikbaar is of je maakt een grotere kom slagroom. Versier met een takje verse munt bovenop de fruitsla.
Nehellenia Sibbe: appelkoek met run
Een zonnewiel van slagroom met daarop de hele runencirkel. De appel komt in de mythologie voor als vruchtbaarheidssymbool en is in tijden van koude goed te bewaren. Zo'n runencirkel of een keuze van een of meerdere runen passend bij een bepaald feest bv. Jule, kan natuurlijk ook op griesmeelpudding gemaakt worden, of op een taart met vers fruit in de zomer.
Om de koek te maken is het volgende nodig: · springvorm 26 cm Æ · 250 gram bloem (100 roggemeel + 150 zelfrijzend bakmeel) · 150 gram boter · 150 gram lichtbruine basterdsuiker · 3 eieren · snufje zout · poedersuiker · 600 gram geschilde appels (bijvoorbeeld Elstar) · 1 theelepel kaneel · 1 eetlepel basterdsuiker · snippertjes sinaasappelschil · tenminste 24 gepelde garneer-amandelen · klein stukje pure chocolade · slagroom (geklopt met wat basterd- en vanillesuiker)
Schil de appels en snijd een deel voor de buitenste rand in schijfjes. Doe dit met wat basterdsuiker en kaneel in een schaaltje. Snijd de rest van de appels in kleine blokjes voor binnenin de runencirkel. Snipper een stukje sinaasappelschil erbij (liefst zonder oranje verf). Zet dit in een ander schaaltje met wat basterdsuiker en kaneel. Doe de boter in een beslagkom en zet deze op een pan heet water om te smelten. Roer daar de basterdsuiker door en vervolgens de eieren en het snufje zout. Daarna met de garde goed klutsen. Dan de gezeefde bloem er doorheen spatelen. Vet nu de springvorm in met boter en bestrooi hem met beschuitkruimels. Het beslag mag nu in het blik. Dan worden de appelschijfjes aan de buitenrand geplaatst en de blokjes in het midden. Dit alles mag de oven in gedurende 60 minuten op 175°C. Tijdens het bakken kan de slagroom geklopt worden met wat basterd- en vanillesuiker en kan het runenkerven beginnen. Hiervoor is een vlijmscherm puntig mesje nodig en vooral geduld. Met de punt wordt in de bolle kant van de gepelde amandel de rune gekerfd. Als ze alle 24 af zijn wordt het stukje pure chocolade in een schoteltje op een pannetje verwarmd zodat dit smeerbaar wordt. Met hetzelfde mes worden alle runen volgesmeerd. Rustig laten drogen en daarna alle overtollige chocolade wegschrapen. Zodra de koek uit de oven komt kan er het beste een dun laagje poedersuiker overheen gestrooid worden, dan drogen de appels minder uit. Het opmaken van de koek mag pas als deze geheel is afgekoeld. Met een slagroomspuit wordt eerst de buitencirkel aangebracht en vervolgens het zonnewiel in het midden. Als kroon op het werk worden de runen op de cirkel van het zonnewiel gelegd.
Kruidenbrood (leuk als cadeau!)
250 gram bloem 4 eetlepels bakpoeder 1 theelepel zout 1 theelepel mosterdpoeder 1 ei 25 gram boter 1œ dl melk 1 eetlepel dille 1 eetlepel peterselie 1 eetlepel bieslook 1 eetlepel basilicum
Gebruik het liefst verse kruiden en hak deze goed fijn. Smelt de boter zacht en klop hierin het eitje met de melk los. Voeg hierbij de gezeefde bloem en bakpoeder, zout en mosterdpoeder. Kneed nu de tuinkruiden erdoor, maak van het deeg een rol en doe deze in een beboterde cakevorm. Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 180 C en bak het brood in circa 60 minuten gaar. Als een ingeprikte breinaald schoon uit het brood komt is het gaar.
Kruidenolie (leuk als cadeau!)
œ liter olijfolie 3 takjes basilicum 2 takjes rozemarijn 3 takjes tijm 2 takjes lavendel 1 takje salie
Was de kruiden goed en dep ze droog met keukenpapier. Bind de takjes samen en hang ze in een schone fles. Vul de fles met de olijfolie en sluit de fles goed af. Laat deze op een niet te warme plaats 2 weken trekken. Bewaar het koel en donker, maar niet in de koelkast.
Olijfolie moet luchtdicht worden bewaard, liefst in gekurkte flessen. Spijsolie daarentegen mag nooit in flessen met een kurk worden bewaard. Gooi de olijfolie niet weg als hij troebel wordt; zet hem even wat warmer weg, of in een warm waterbadje, en het zal weer helder worden.
Rozenblaadjes Azijn
3 takjes dragon œ bosje bieslook 1 sjalotje 3 takjes munt 20 blaadjes van de wilde roos 2 vlierbloesemschermen 1 liter witte wijnazijn
Was de kruiden, sla ze droog en doe ze in een schone fles. Pel de sjalot, snijd deze in ringen en stop die bij de kruiden. Was de blaadjes van de wilde roos en de vlierbloesemschermen. Ris de vlierbloesem van de schermen en leg ze samen met de rozenblaadjes in de fles. Giet de azijn erop en sluit de fles af. Laat de azijn 4 - 6 weken staan, zeef deze daarna en vul de fles bij met witte wijnazijn.
Jam maken
We gaan samen Jam maken online!
zit je al klaar? nodig: een paar lege potten die goed schoon zijn. lapjes stof en een kartelschaar touw vers fruit naar keuze 1 kilo geleisuiker of voor suikervrij mensen: marmello of fructose ( natuurwinkel) evt likeur bij abrikozen, smaakt grand marnier likeur prima. Ook voor het najaar om bij chocolade- taart te gebruiken. Maar ook lekker is gewoon: sinaassappel likeur!
was het fruit en evt schillen. Neem een grote pan en doe het fruit erin, evt met een paar druppels verse citroen. Je kunt likeur naar wens nemen.
Voeg de suiker of de niet suiker ( diabetici) in de pan en laat het fruit ongeveer 10 min indikken.
Doe de jam in de potjes en zet ze op de kop afgsloten op een theedoek. Knip met een kartelschaar een vierkantje dat als hoedje op het potje past. Afbinden met touw of een elastiekje
Evt een hangeschreven kaartje erop met jouw naam of de naam van de ontvanger en ..... wat erin zit!
|