Inhoud blog
  • Een beetje overdrijven kan geen kwaad
  • Stamnummer 10o
  • Alweer. .
  • Vooruit,achteruit!! (2)
  • Vooruit,achteruit! (1)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Het nu,het toen en het misschien
    Waar waren we,waar zijn we en waar gaan we heen?
    01-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Parijs over Glasgow naar de Toekoms?(2)

    Morgen is het zover: in Glasgow start de twee weken durende hoogmis over het klimaat. Zal die gunstige resultaten opleveren? Of blijft het bij fraaie beloften en een beetje groenwassen? Hoe liggen de kaarten?

    Uit alle verklaringen van wereldleiders blijkt dat iedereen het enorme probleem onderkent en in de hoogdringendheid gelooft. Maar uit de goeie ouwe Mechelse cathechismus weten we dat het geloof zonder de werken dood is.

    We weten dat sinds het akkoord van Parijs(het geloof) de CO2uitstoot toegenomen is(de werken).

    Wie moet er het hardst aan de slag? Zeven landen,China,VS,India,Indonesië,Rusland,Brazilië en Japan zorgen samen voor een kleine 60% van de emissies. Als je kijkt naar de uitstoot per persoon dan loopt Qatar op kop,gevolgd door andere olieproducenten. De landen die onzedelijk rijk geworden zijn met fossiele brandstoffen,springen er ook het royaalst mee om.

    De commentaren van de zeven gerootste vervuilers zijn weinig hoopgevend. Koploper China zegt onomwonden dat het tot 2030 zijn steenkoolproductie nog gaat opdrijven,maar tegen 2050 willen ze wel klimaatneutraal zijn...Brazilië,Indonesië en India verklaren dat zij nog niet echt kunnen meedoen,omdat hun levensstandaard omhoog moet, de Japanners doen waar ze goed in zijn:mysterieus glimlachen en zwijgen. Poetin zegt dan weer zijn steentje bij te dragen 'zonder zijn kwetsbare economie te schaden'. Pressifent Joe Biden wil wel volop meedoen maar moet op eieren lopen om de nodige zware uitgaven goedgekeurd te krijgen.

    Alleen de EU en Groot-Brittanië houden geen slag om de arm. Zij hebben uitgewekte plannen en zijn bereid de hoge kosten -geraamd op 7000 miljard!- te dragen. Maar de twee braafste leerlingen tellen maar mee voor 9% van de uitstoot, en de atmosfeer opdelen en zijn eigen stuk ervan netjes houden,dat is onmogelijk.

    Er is dus grond voor gerede twijfels aan een stevuge vooruitgang,daar in Schotland. Dat optimisme een plicht is,is een kreet waar ik niet achter sta.Wat ik wel zeker weet is dat wij,de homo sapiens onszelf regelmatig verbazen. Niemand had de val van de Berlijnse muur voorspeld,of de implosie van de Sovjet-Unie echt zien aankomen.

    En als u mij 10 jaar geleden voorspeld had,dat er vandaag vuurvaste communisten in het Vlaams Parlement zouden zitten,had ik gezegd: "Voor die mens geen drank meer,want hij is zat"

    Hopelijk verbazen we onszelf nog eens. In het belang van alle hummeltjes en nog ongeboren wurmpjes. Waar ook ter wereld.

    Tot de volgende.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 14/02-20/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!