Inhoud blog
  • Een beetje overdrijven kan geen kwaad
  • Stamnummer 10o
  • Alweer. .
  • Vooruit,achteruit!! (2)
  • Vooruit,achteruit! (1)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Het nu,het toen en het misschien
    Waar waren we,waar zijn we en waar gaan we heen?
    25-12-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter?

    Er speelt zich een studie in wit en zwart af op het grasveld.Twee eksters en een roek jagen eendrachtig de wit en zwart gevlekte kat weg.

    Het gras staat erbij of het eind juni is onder een lucht in een spectrum van grijs. Van duif over cement, tot lei en lood. Een alwetend apparaat vertelt me dat het 8 graden is,dus weer een winter die zich niet aan de afspraken houdt. Bij een fatsoenlijke winter hoort sneeuw. De enige sneeuw van de laatste jaren hangt aan de muur onder de vorm van zelfgemaakte foto's. Goed, er zijn er bij uit sneeuwzekere landen,die tellen dus niet echt mee,maar evengoed zijn er van Gooik en Lombeek met een wit ingepakte Zeppos-molen. Dat is mijn personlijke tegenhanger van Bruegels 'Jagers in de sneeuw'. Bruegel leefde in de Kleine Ijstijd,dus die had sneeuw zat. De laatste keer dat we enkeldiep in de sneeuw liepen zal in 2009 of 2010 geweest zijn. Er zijn dus tienjarigen die sneeuw alleen kennen van het internet,ochgot. Dan 1956,van dat jaartal ben ik zeker,toen ik na de cathechismus van de kerk naar huis fietste in een sneeuwbui met vlokken als babyhandjes. Ik reed op een gammele fiets over  schots en scheve,puntige kasseistenen,maar in mijn elfjarig brein was ik Briek Schotte of Germain De Rijcke op weg naar de zege in een historische Ronde van Vlaanderen.

    In een treffelijke winter komt na de sneeuw,de vorst.Zo'n Siberisch koufront met nachten tot -15°,waarvan het KMI zegt dat het nog dagen zal aanhouden. Dat is het moment om naar een Nederlandse zender te schakelen waar de eerste vergadering van De Friesche Elf Steden luve worrdt uitgezonden.Nadien komen de ijsmeesters en de rayonhoofden,die bemoedigend stellen dat,mits nog een paar koude nachten, het mogelijk gaat gebeuren. HET is de  Elfstedentocht,eens dat woord gevallen,wordt Nederland nog gekker dan het van nature al is. Iedereen hangt aan de lippen van een ijsmeester die verklaart dat het ijs op het Slorermeer nog moet aansterken,of het rayonhoofd dat zich zorgen maakt over op het ijs waaiende sneeuw in Stavoren. Waarop half Stavoren uitrukt om een sneeuwscherm op te trekken. Tot de voorzitter der Elf Steden het verlossende "It giet aon" uitspreekt. Je mag er niet aan denken dat alle voorwaarden vervuld worden in de komende weken en,wegens omikron,alleen wedstrijdschaatsers mogen starten in de eerste Tocht sinds 1996. Dan moet half Nederland aan de Xanax en de Prozac.

    Ach winter,het woord alleen al. Volgens mij zeer geschikt als naam voor een bier in de klasse van Duvel."En voor meneer? Doe mij maar een Winter",zoiets. Dan was er nog de winter van 1963.

    Die was met wekenlange extreme vorst,voor onze generatie wat 1976 voor de zomers was. 

    Mogen we nog een keer terug naar 1956?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 14/02-20/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!