Inhoud blog
  • `t is weer voorbij
  • Solidariteit
  • The boys and their toys
  • beginnen
  • kaartjes
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn gedacht.
    Bedenkingen over het dagelijkse leven.
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse leerkrachten

    Om het tekort aan Vlaamse leerkrachten aan te vullen wil men Nederlanders aantrekken om de job te doen.   Voor mij niet gelaten maar dan moeten ze toch een beetje Vlaams leren.   Wij spreken wel grotendeels dezelfde taal  maar er zijn toch enkele verschillen die voor misverstanden kunnen zorgen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Zo kwam er op turnkring van mijn dochter ooit een Nederlandse  turnjuffrouw.   Op een dag sta ik te kijken naar de training en ik hoor hoe ze  de kinderen, die allemaal aan één kant van de zaal staan, opdraagt om naar de andere kant te lopen.  Heel de groep begint enthousiast te crossen naar de andere kant.   De juffrouw  kwaadweg:  Ik had toch gezegd lopen en niet rennen.  De kinderen staan er beteuterd naar te kijken, voor  hen  is dat toch hetzelfde.

    De juf, zich van geen kwaad bewust draagt hen op om terug naar de andere kant te lopen.  De kinderen rennen natuurlijk weer, wel een beetje minder enthousiast .  De juf wordt kwaad en ik vind het nodig haar uit te leggen dat lopen voor een Vlaming inderdaad rennen betekent en dat wat zij verstond onder lopen bij ons gaan is.  Ze bekeek me lelijk en zei niets, ik denk dat ze me niet geloofde en dat heel de klas met mij erbij met haar voeten aan het spelen was .

    Dat gebruik van jij en jou dat is ook nog zo iets.  Wij Vlamingen zijn dat niet zo gewoon, toch niet in mijn contreien.  Als ik beschaafd Nederlands spreek gebruik ik voor Jan en Klein Pierke u en uw.

    Ik kom de laatste tijd nogal eens met Nederlanders in contact en het is mij al twee keer overkomen dat de persoon waarmee ik sta te praten op een nogal neerbuigende toon zegt:  je mag  jij tegen mij zeggen hoor.    Dan denk ik ja natuurlijk mag ik dat maar ik doe dat  niet want dat klinkt niet in mijn oren.  Op een keertje zeg ik het toch eens hoor: het is niet omdat ik zoveel eerbied heb voor jou dat ik u zeg,  wij zeggen nu eenmaal tegen iedereen u,  ook tegen onze kinderen en soms wel tegen de kat en de hond.  Tegen de kinderen:  geef dat speeltje eens terug, dat is niet van u, tegen de hond ga eens mooi in uw mandje liggen.

    Het is niet waarschijnlijk dat een Nederlander dit leest maar ingeval van, ‘tis dat maar dat ge ’t weet.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    23-06-2012
    *
    Ik ben een Nederlandse en ik lees dit, een beetje laat, maar beter laat dan nooit. Ik vind dit soort dingen wel grappig, ook ik heb met de eigenaardigheden van de Vlamingen èn van de Walen moeten leren. sffbc6.jpg

    23-06-2012 om 08:09 geschreven door Loewiesa


    19-12-2011
    Groeten van Fjak@,
    Hihi neen ik ben geen Nederlandse maar goed gezegd van jou hihi Groeten van Fjak@

    19-12-2011 om 11:04 geschreven door Fjak@




    Archief per week
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!