Aanstaande zaterdag gaat het nieuwe zomerseizoen van Europa-Park van start. Het Europa-Park Resort viert dan de 50steverjaardag en kan met trots terugkijken op een uiterst succesvolle geschiedenis.
Het park opende zijn deuren in de zomer van 1975 en ontving dat seizoen 250.000 gasten, vandaag de dag is het familiebedrijf één van de meest geliefde toeristische bestemmingen in Duitsland. In de 50 jaar van zijn bestaan heeft Europa-Park ongeveer 150 miljoen gasten verwelkomd en is nu het verreweg grootste attractiepark bij onze oosterburen en het best bezochte attractiepark met een seizoensopenstelling ter wereld. Meer dan 100 attracties en internationale shows staan garant voor plezier en vermaak voor het hele gezin op een oppervlakte van 95 hectare.
Daarnaast is Waterwereld Rulantica zeker een bezoek waard. Bezoekers kunnen daar, zowel binnen als buiten, genieten van puur waterplezier in diverse waterattracties. Europa-Park is al lang niet alleen een klassiek attractiepark, het is ook een gerenommeerde conferentielocatie en een perfecte locatie voor evenementen en televisieproducties. Dankzij Duitslands grootste hotelresort met talrijke restaurants is het ook een populaire korte vakantiebestemming voor gasten uit de hele wereld.
Van visie naar realiteit: het ontstaan van Europa-Park
Tijdens een reis door de VS in 1972 komen Franz Mack en zijn zoon Roland op het idee om hun eigen attractiepark te openen met een aanbod voor alle leeftijden. Het park moet ook dienen als showroom voor de attracties die door Mack Rides in Waldkirch werden gemaakt, de potentiële klanten kunnen dan zien hoe deze in de praktijk werken. Terug in Duitsland wordt de eerste taak het zoeken naar een geschikte locatie. De realisatie van dit project neemt uiteindelijk drie jaar in beslag. Hoewel Duitse parken in deze tijd over het algemeen een regionale focus hadden, kijkt de familie Mack vanaf het begin over de grenzen heen. De huidige locatie Rust staat niet vanaf het begin op de agenda. In Breisach, een stad direct aan de Duits-Franse grens én meer dan 4000 jaar oud, ligt een locatie rond het Europameer, die in eerste instantie ideaal lijkt voor de plannen.
Hoewel de voorbereidingen vergevorderd zijn en er al vergunningen zijn afgegeven, strandt het project uiteindelijk door een bezwaar van de Dienst Waterwegen en Scheepvaart, die zijn eigen plannen heeft voor de locatie. Wat wel overblijft van dit project is de naam van het park: Europa-Park. Breisach was namelijk de eerste Europese stad die in 1950 een proefstemming hield over de vorming van een Europese federale staat op initiatief van de “Europa-Union Deutschland” en die zich sindsdien heeft ingezet voor de Europese gedachte.
Bij de verdere zoektocht naar een locatie gaat de aandacht nu uit naar een locatie direct aan de snelweg Karlsruhe/Basel in de buurt van Neuenburg. Ook hier wordt meteen begonnen met de planning, maar komt er bezwaar vanuit de overheid: de snelwegautoriteit van Stuttgart eiste de verbreding van een snelwegonderdoorgang, wat aanzienlijke kosten en inspanningen met zich mee zou brengen.
Links Roland Mack bij de opening op 12 juli 1975
Maar wie dacht dat het project stil zou komen te liggen door deze tegenslagen kreeg al snel ongelijk. In Rust, ook niet ver van de snelweg Karlsruhe/Basel, vindt men uiteindelijk een locatie rond een eeuwenoud kasteelpark dat eigendom is van de gemeente. Het vissersdorp Rust, dat destijds minder dan 3.000 inwoners telde, steunt het attractieparkproject vanaf het begin. Met name de toenmalige burgemeester Erich Spoth, inmiddels overleden en ereburger van het park, steunt de plannen actief en stelt het gebied, met het kasteel aan de oever van de Alte Elz, beschikbaar. Een naburig sprookjespark wordt ook aangekocht, wat het totale gebied op 16 hectare brengt. Na lange onderhandelingen met autoriteiten en instanties kan de bouw eindelijk beginnen. Europa-Park opent zijn poorten voor het eerst in 1975.
1975 - 1985: Oprichtingsjaren, groei ondanks de aanvankelijke weerstand
De ontwikkeling van Europa-Park leest als een geschiedenisboek. In de 18e eeuw zijn de werkplaatsen in Waldkirch al beroemd om hun vaardigheden op het gebied van wagenbouw. In 1870 maake het bedrijf de sprong naar de kermis- en draaimolenbouw. Al in 1915 is het bedrijf Mack Rides “hofleverancier” van Circus Krone, waarna in 1921 de bouw van de eerste (houten) achtbaan volgt. Vanaf 1930 specialiseert het familiebedrijf zich in kermiswagens, draaimolens, spooktreinen en achtbanen. In 1951 bouwt Mack de eerste houten bobsleebaan en slechts een jaar later waagt het bedrijf de oversteek naar de VS. Onder Franz Mack wordt het bedrijf een wereldwijde onderneming. De succesvolle opkomst van het bedrijf is gebaseerd op innovatieve attractieconcepten en de toetreding tot de attractieparkindustrie. Dit laatste gebeurt in 1975 met de oprichting van Europa-Park in Rust, dat onder andere een “showroom” moet worden voor de producten van het eigen bedrijf. Onder leiding van Franz Mack en zijn zonen Roland en later Jürgen ontstaat een ideale combinatie van parkfaciliteiten, entertainment, cultuur en de sensatie van de attracties - bijna allemaal gebouwd door het moederbedrijf Mack in Waldkirch.
Maar niet iedereen gelooft in het succes; de aanvankelijke scepsis is groot. De koppen “De faillissementsgier zweeft boven Rust” of “Wat zal er gebeuren met de vrijetijdsruïne in het Badense vissersdorp” behoren tot de eerste, niet bepaald enthousiaste persreacties op het idee van de familie Mack om een attractiepark te bouwen in Rust. De bezoekersaantallen geven de ondernemers echter gelijk: 250.000 bezoekers in 1975, 700.000 een jaar later en de eerste miljoen bezoekers in 1978. Een beslissende stap wordt gezet in 1982 met de opening van het Italiaanse themagebied en de realisatie van het Europese themaconcept met decorontwerper en filmarchitect Ulrich Damrau.
Beleef kamperen op een nieuwe manier: onafhankelijk, spontaan, individueel. De ONTOUR VAN Solaris wekt duurzame elektriciteit op – dankzij het laadproces tijdens het rijden, een 260 W BÜTTNER DOMETIC zonne-energiesysteem en een 100 Ah SUPER B lithium-accu kunt u tot vier dagen* zelfvoorzienend blijven. Het slimme systeem voor het opwekken, opslaan en opladen van energie voorziet op betrouwbare wijze in uw dagelijkse energiebehoeften - waar u ook bent.
Voorbeeldberekening voor 2 personen en 4 dagen elektrische zelfvoorziening:
Twee personen gebruiken dagelijks licht, verwarming, koelkast, waterpomp en elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones en verbruiken samen ca. 1,13 kWh/dag.
Het voertuig laadt de 100 Ah SUPER B lithiumbatterij al op met 0,6 kWh tijdens de reis met slechts 2 uur rijtijd. De zonnepanelen leveren gemiddeld 0,9 kWh/dag.
Met een opbrengst van 1,5 kWh op de dag van aankomst en ca. 0,9 kWh op de 2 volgende dagen en een verbruik van 1,13 kWh/dag is de energie voldoende voor maximaal 4 dagen zelfvoorzienend reizen, inclusief aankomst- en vertrekdagen.
Zonnestelsel van 260 W voor maximale prestaties
De ONTOUR VAN Solaris wordt geleverd met een krachtig 260 W BÜTTNER DOMETIC Power Black Line zonne-energiesysteem inclusief zonnelaadregelaar. De twee zonnepanelen van 130 watt, elk met 80 high-performance cellen, zijn stevig bevestigd door een framemodule en leveren altijd betrouwbaar optimale prestaties. En dit zelfs bij zwak zonlicht of gedeeltelijke schaduw. Ze blijven ook onder moeilijke omstandigheden actief en zorgen voor een duurzame, betrouwbare energievoorziening op de weg.
100 Ah SUPER B Lithium Batterij
Samen met het 260 W BÜTTNER DOMETIC zonne-energiesysteem vormt de 100 Ah SUPER B lithiumbatterij een onverslaanbaar team.
De hoogwaardige en gecertificeerde 100 Ah lithiumbatterij, geproduceerd in Europa, blijft dankzij geïntegreerde sensoren en een ingebouwd verwarmingselement te allen tijde klaar voor gebruik, zelfs in koude omstandigheden. En spatwater en stof kunnen de batterij niet beschadigen dankzij de IP56-bescherming. Dankzij LifePO4-cellen heeft de 100 Ah lithiumbatterij een hoge energiedichtheid, een lange levensduur en thermische stabiliteit. Bovendien weegt hij 18 kg minder dan een vergelijkbare AGM-accu, waardoor hij bijzonder licht is.
Het intelligente accumanagementsysteem bewaakt de accu continu en kan via de app worden uitgelezen – en natuurlijk is deze functie naadloos geïntegreerd in de HOBBYCONNECT-app. Zo heb je te allen tijde alle slimme functies in één oogopslag.
Het leven in de ONTOUR VAN Solaris
De ONTOUR VAN Solaris is uw ongecompliceerde metgezel - voor spontaan, gepland en natuurlijk voor avontuur. Met intelligente functies en ongecompliceerde apparatuur die zich aanpast aan uw behoeften. Of het nu gaat om slapen, koken, douchen of ontspannen, de praktische uitrusting zorgt voor een heerlijk ongecompliceerde kampeerervaring. Dankzij de volledige uitrusting van HobbyComplete en de exclusieve uitrusting van de Solaris edition heeft u af fabriek al veel extra's aan boord - en bent u duurzaam en onafhankelijk op de weg, met uw eigen elektriciteit direct vanaf het dak.
De ONTOUR VAN Solaris met 140 pk op basis van Citroën tilt uw camping naar een hoger niveau. Met de krachtige combinatie van een 260 W BÜTTNER DOMETIC zonne-energiesysteem en een 100 Ah SUPER B lithium-accu is uw stroomvoorziening tot 4 dagen volledig zelfvoorzienend*. Dankzij de uitgebreide volledige uitrusting van HobbyComplete en de Solaris edition uitrusting ter waarde van € 4.000 heb je alles aan boord, wek je je eigen stroom op en reis je duurzaam. Het limited edition-model wordt standaard geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak, met een automatische transmissie als optie. Of het nu gaat om een meer, bergen of duinlandschap - met de ONTOUR VAN Solaris maakt u van elke plek uw favoriete plek.
Vanlife Romantiek
Elke dag van uw vakantie ergens anders wakker worden of altijd op uw favoriete strand – dat is altijd fijn in de knusse achterbak van de ONTOUR VAN Solaris. Het Frans bed kan over de gehele breedte van het voertuig worden uitgeschoven. Met het rugvriendelijke lattenbodemsysteem en de hoogwaardige koudschuimmatrassen kunt u rustig in slaap vallen en fris wakker worden.
Kook en geniet
Alles wat u nodig heeft om kleine snacks of grote gerechten te bereiden in een compacte keuken: met praktische kasten en lades, de ruime koelkast en een krachtig gasfornuis met elektrische ontsteking is alles kinderspel - zelfs opruimen en afwassen.
Alles aan boord
De compacte wasruimte maakt bijzonder effectief gebruik van de beschikbare ruimte. Het toilet is draaibaar, zodat er veel ruimte gecreëerd kan worden om te douchen. Het scharnierende raam zorgt voor natuurlijk licht en een optimale ventilatie van de wasruimte. De matglazen ruit zorgt voor de gewenste privacy. En het douchegordijn vindt zijn plaats achter het paneel wanneer het niet in gebruik is.
Individueel slaapcomfort
De hoogwaardige koudschuimmatras past zich in combinatie met de GOODSIDE lattenbodem® optimaal aan de lichaamscontouren aan. Het systeem wordt geleverd met glasvezel lamellen in drie verschillende hardheidsgraden. Ze zijn compatibel met elkaar – afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.
REMIS verduisteringssysteem voor voor- en zijruiten in de cabine
Het beproefde REMIS plisségordijnsysteem voor de bestuurderscabine kan eenvoudig en snel zijwaarts worden bewogen en beschermt tegen ongewenste blikken en zonlicht.
Radio PIONEER 9" touchscreen incl. Apple Car Play / Android Auto en achteruitrijcamera
Praktische allrounder: de 9" touchscreen-mediacenter van PIONEER verbindt uw mobiele telefoon met de auto via WiFi of Bluetooth via Android Car of Apple Car Play. Het is een DAB/DAB+ digitale radio, display voor de muziek- of navigatie-apps en de achteruitrijcamera in één. De nieuwe achteruitrijcamera, die Pioneer tegelijkertijd levert, biedt twee verschillende cameraperspectieven die handmatig kunnen worden bediend via het mediacenter.
Malibu verschijnt voor de eerste maal op Mercedes-Benz. Hij is 7,5 m lang met comfortabele zitplaatsen een dubbele bodem ontbreekt zelfs niet. De ronde verbinding van dak en wanden zoals we kennen van de Carthago’s wordt toegepast. Het Mercedes-Benz basisvoertuig ontbrak nog, dat is nu in gebruik bij de Malibu’s
We bekeken de Malibu I 490 RB-LE.
Voor het dak werd hagelbestendig polyester gebruikt eveneens voor de onderste bodemplaat. In de wanden zien we ramenvensters van goede kwaliteit. Eens in het interieur we met bewondering naar het meubilair dat gevezen en verlijmd is. Voor het hang en sluit werk heeft de fabrikant niet op een euro gekeken. De keukenladen rollen op kogellagers en sluiten automatisch. De grijze kleur van de kussens past aangenaam tussen het meubilair.
De 22cm hoge dubbele bodem is bereikbaar via een groot deksel in de binnen vloer en enkele kofferdeksels langs buiten. De schuin lopende doorgang eindigt achterin aan de enkele bedden, hij verhoogd het ruimtelijk uitzicht van het interieur. In een 7,92 m lange integraal heeft men natuurlijk veel plaats om een ruim bemeten zitgroep te plaatsen. Hij heeft een L-zitbank en een zijzit plus een groot verschuifbaar tafelblad. In de zijzitbank kan men redelijk wat bagage bergen. Tussen de L-zitbank en de douchecel is met wat goede wil de L-keuken. In het donkere aanrecht heeft de kookplaat drie branders met elektrische ontsteking. Daarnaast een ronde afdekbare spoelbak. Boven en onderaan is voldoende bergplaats voor keukengerief van de bewoners. Tegenover de keuken is het sanitair met een deur die het woongedeelte van de slaapkamer kan afsluiten. Helemaal achterin zijn de enkele bedden met 2 treden bereikbaar. De bedden zijn 0,85 m breed en er kan zoals bij de meeste kampeerauto’s één groot bed van gemaakt worden. Onder de voeteinden zijn berg en kleerkasten. Buiten de enkele bedden is vooraan nog een hefbed zodat 4 personen een volwaardige slaapplaats vinden.
Samengevat
Met de Malibu I 490 RB-LE brengt de fabrikant een ruime integraal op de markt. Hij heeft alles aan boord wat zwervers nodig hebben. Luxe uitrusting werd weggelaten om de prijs te drukken.
Technische gegevens.
Basisvoertuig: Mercedes-Benz Sprinter 415 CDI met laag chassis.
Geert Meyfroidt en Sociaal Incapabele Michiel roepen op om altijd een fietshelm te dragen Vandaag wordt de tweede ‘Dag van de Fietshelm’ georganiseerd door de Hersenletsel Liga
Vandaag organiseert de Hersenletsel Liga in samenwerking met verschillende partners de tweede editie van de ‘Dag van de Fietshelm’. In aanwezigheid van ambassadeur Geert Meyfroidt werd de aftrap gegeven van een nieuwe campagne waarbij mensen aangemoedigd worden om altijd een fietshelm te dragen. Een ludiek filmpje van Sociaal Incapabele Michiel met een fietser die na een val een hersenletsel opliep, ondersteunt de campagne. Elk jaar worden 550 fietsers in ons land in het ziekenhuis opgenomen met een ernstig hoofdletsel. Uit de laatste gedragsmeting van Vias blijkt dat in België ongeveer 30% van de fietsers een helm draagt.
Uit een studie van Vias institute op basis van ziekenhuiscijfers uit heel België blijkt dat 42% van de zwaargewonde fietsers in het ziekenhuis een ernstig hoofdletsel opliep. Elk jaar belanden zo gemiddeld 546 fietsers na een ongeval in het ziekenhuis met een ernstig letsel aan het hoofd. Ernstige hoofdletsels hebben vaak onomkeerbare gevolgen zoals hersenletsels. De zichtbare en vaak onzichtbare gevolgen draag je voor de rest van je leven. Om fietsen veiliger te maken is het dus belangrijk dat we inzetten op maatregelen om zowel het aantal ongevallen te verminderen als op het gebruik van beschermingsmiddelen om de ernst van de ongevallen te laten dalen. De fietshelm is een relatief goedkoop en effectief middel om je hoofd beter te beschermen en helpt zo de ernst van een letsel verminderen. Het is wel belangrijk dat je een helm met de juiste maat draagt en die ook op een goede manier vastmaakt: niet te strak en niet te los. Wanneer een helm niet goed op je hoofd zit, vermindert het gewenste effect. Hoe goed beschermt een helm? Helmen die in ons land verkocht worden, moeten voldoen aan een Europese norm EN 1078 (voor volwassen) of EN 1080 (voor kinderen). Uit labotesten blijkt dat bij een val gehomologeerde helmen in staat zijn om de kracht die tijdens een botsing op het hoofd wordt overgebracht meer dan te halveren omdat de helm de schok absorbeert. Het dragen van de fietshelm in een ongeval reduceert zo de kans op het oplopen van een ernstig hoofdletsel met maar liefst 60%.
Ongeveer 1 op de 6 fietsers in Vlaanderen draagt een fietshelm Uit de laatste gedragsmeting van Vias bleek dat 29% van de fietsers in ons land op het moment van de waarneming een fietshelm droeg. In Vlaanderen (17%) wordt de fietshelm minder vaak gedragen dan in Wallonië (46%) en Brussel (54%). De helmdracht ligt sowieso wel hoger bij wielertoeristen en gebruikers van bakfietsen. ‘Dag van de Fietshelm’ met ambassadeur Geert Meyfroidt Met de campagne ‘Breek er je hoofd niet over, draag een fietshelm’’ wil de Hersenletsel Liga, samen met vele partners, fietsers aanzetten om tijdens deze tweede ‘Dag van de Fietshelm’ een fietshelm te dragen en zo het aantal zware hoofdletsels te helpen verminderen. Uiteraard is het de bedoeling dat het dragen van de fietshelm een goede gewoonte wordt en blijft. Geert Meyfroidt is Diensthoofd Intensieve zorgen van het UZ Leuven en ambassadeur van de campagne. Hij weet als geen ander wat de impact kan zijn van een ernstig hoofdletsel: “Toen de Hersenletsel Liga me contacteerde om ambassadeur te worden van de Dag van de Fietshelm heb ik niet getwijfeld. Op onze afdeling intensieve geneeskunde zien wij jaarlijks veel slachtoffers van hersentrauma door een verkeersongeval of valpartij, vaak met ernstige gevolgen, tot zelfs overlijden en blijvende invaliditeit, ook bij jonge mensen. Met wetenschappelijk onderzoek proberen we te zorgen voor betere overlevingskansen en uitkomsten voor dergelijk ernstig traumatisch hersenletsel, maar voorkomen is beter dan genezen. Het dragen van je helm bij het fietsen maakt een enorm verschil, en het is zo belangrijk dat iedereen zich daar bewust van is. We hebben echt een cultuuromslag nodig, en hopelijk draagt deze campagne daar toe bij. Eén klap kan je leven veranderen!” Campagnevideo met Sociaal Incapabele Michiel Blikvanger van de campagne is een video waarin een slachtoffer van een fietsongeval (en lid van de Hersenletsel Liga) figureert in een ludiek filmpje met Sociaal Incapabele Michiel. Al grappend maken ze duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van het niet-dragen van de fietshelm. Deze spot zal via sociale media verspreid worden.
Campagnevideo met Sociaal Incapabele Michiel
Op de site www.dagvandefietshelm.be staat een overzicht van alle andere acties die in het kader van deze dag georganiseerd worden. Aan de hand van getuigenissen van fietsers die een ongeval hadden wordt het verschil duidelijk tussen degenen die wel een helm droegen en zij die geen helm droegen op het moment van het ongeval. De campagne wordt daarnaast uitgedragen via meer dan 5000 affiches. In tal van ziekenhuizen, overheidsgebouwen en bedrijven is de digitale affiche te zien op tv-schermen.
Sylvie Roobrouck had een zwaar fietsongeval en droeg geen helm.
Monique Tissen viel op haar hoofd tijdens een fietsritje, maar droeg wel een helm.
Dag van de Fietshelm: werk van vele partners Deze 2de editie van de Dag van de Fietshelm is een initiatief van de Hersenletsel Liga en wordt gesteund door Vias institute en de Belgische verenigingen van Neurochirurgen (BSN), Neurologen (BVN-SBN), Spoedartsen (BECEP), Kinderartsen (BPA) en Revalidatieartsen (KBVFGR-SRBMPR). De campagne kwam tot stand met financiële steun van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Annick De Ridder, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport: “In mijn beleidsplannen, en meer bepaald het Masterplan Fiets dat ik dit jaar nog zal voorstellen, willen we meer mensen overtuigen om vaker de fiets te nemen. We willen meer mensen verleiden naar de fiets. Ik ben absoluut van overtuigd dat het dragen van een fietshelm (zware) hoofdletsels kan vermijden. Daarom zetten we ook sterk in op sensibilisering. Zo subsidiëren we dit jaar de Dag van Fietshelm die door de Hersenletsel Liga wordt georganiseerd. We betrekken daarbij lokale besturen om een actieve rol te spelen bij de sensibilisering rond het dragen van een fietshelm. Die sensibilisering zal ook deel uitmaken van het Masterplan Fiets. Een helmplicht vind ik een stap te ver, omdat zo’n verplichting ook mensen ertoe kan aanzetten om niet voor de fiets te kiezen.”
200 000 Vlamingen hebben een Niet-Aangeboren Hersenletsel De Hersenletsel Liga vzw (https://hersenletselliga.be/) is een patiëntenorganisatie die streeft naar een betere levenskwaliteit van personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun omgeving. In Vlaanderen hebben naar schatting 200.000 mensen een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Een Niet-Aangeboren Hersenletsel is schade aan de hersenen die ontstaat in de loop van het leven door een beroerte, ongeval, zuurstofgebrek, infectie, hersentumor, enz. Er zijn zowel zichtbare gevolgen zoals verlamming, bewegingsproblemen of spraak-, zicht- en slikstoornissen als onzichtbare gevolgen zoals overprikkeling, vermoeidheid, moeilijkheden met plannen en uitvoeren van taken, gedragsveranderingen, concentratiestoornissen, veranderde persoonlijkheid,…
1975-2025: 50 jaar geleden werd de autogordel verplicht 1 op de 4 bestuurders die sterft, draagt nog altijd zijn gordel niet op moment van het ongeval
50 jaar geleden werd in ons land de verplichting ingevoerd om vooraan in een voertuig de gordel te dragen. Momenteel draagt 95% van de auto-inzittenden vooraan hun gordel. Een nieuwe statistische analyse van Vias toont aan dat 1 op de 4 bestuurders die om het leven kwam in een ongeval zonder tegenpartij, de gordel niet droeg. Bij de bestuurders van een bestelwagen is dat probleem nog groter. 4 op de 10 droeg daar geen gordel op het moment dat het ongeval zich voordeed.
Analyse van dodelijke ongevallen zonder tegenpartij Onderzoekers van Vias institute hebben alle dodelijke ongevallen waarbij slechts één gemotoriseerde gebruiker betrokken was in de afgelopen 10 jaar geanalyseerd. Ze ontdekten dat op het moment van het ongeval meer dan één bestuurder op vier (27%) geen veiligheidsgordel droeg. Op snelwegen was dit zelfs één op de drie bestuurders (33%)! De situatie is nog erger voor bestuurders van bestelwagens: bijna 4 op de 10 droeg geen gordel op het moment van het ongeval. Het gaat in totaal over meer dan 230 verkeersdoden die de laatste 10 jaar als bestuurder geen gordel droegen en om het leven kwamen in een enkelzijdig ongeval. Daarnaast zijn er ook nog de personen die om het leven komen in een ongeval met tegenpartij en geen gordel droegen. Toch zijn de cijfers over de overleden bestuurders niet zo verrassend: - Iemand die uit het voertuig wordt geslingerd heeft 5 keer meer kans om te sterven dan iemand die zijn gordel om heeft. - Een veiligheidsgordel vermindert het risico om te overlijden of ernstig gewond te raken bij een ongeval met 40-50%. - De impact van een ongeval met een snelheid van 50 km/u vermenigvuldigt het gewicht van een persoon met een factor 13. Een volwassene van 80 kg wordt zo een massa van iets meer dan een ton. Als je dus je gordel niet draagt, ben je een potentieel gewicht van 1000 kilo dat in de wagen mogelijk andere inzittenden kan verwonden. 1975-2025 : 50 jaar gordel verplicht vooraan ! In ons land werden het dragen van de veiligheidsgordel vooraan verplicht vanaf 1 juni 1975. Destijds was dit verre van vanzelfsprekend. Er was hevig verzet uit sommige hoeken en er deden veel valse geruchten de ronde over de gordel. Sommigen beweerden zelfs dat mensen in de auto zouden stikken of, erger nog, onthoofd zouden worden. Er waren talloze bewustmakingscampagnes nodig om de meest terughoudende mensen te overtuigen van het nut van de gordel.
Voor 1975 speelden sensibiliseringscampagnes vooral in op angst.
In 1975 werd een campagne gehouden om het grote publiek te informeren over de verplichting om een gordel te dragen. 95% draagt zijn gordel vooraan, 79% achteraan Tegenwoordig is het dragen van de veiligheidsgordel vanzelfsprekend. Uit de laatste gedragsmeting van Vias institute blijkt dat 95% van de bestuurders en passagiers vooraan de gordel draagt. Achterin daarentegen doet slechts 79% van de passagiers de gordel om (de verplichting voor passagiers op de achterbank werd nochtans al in 1991 van kracht). Er zijn echter verschillen afhankelijk van… - het Gewest: de gordeldracht in Wallonië (93%) is lichtjes lager dan in Vlaanderen (95%) en Brussel (98%). - het type voertuig: de gordeldracht is lager bij de passagiers vooraan van een bestelwagen (87%) ten opzichte van de passagiers van een personenwagen (95%). - het geslacht: 94% van de mannen klikt zich vast ten opzichte van 96% bij de vrouwen. - de leeftijd: de gordel dragen wordt iets minder vaak vastgesteld bij inzittenden jonger dan 25 jaar (92%) dan bij oudere inzittenden (95%). - het wegtype: binnen de bebouwde kom (92%) wordt de gordel minder vaak gedragen in vergelijking met wegen buiten de bebouwde kom (95%) of de autosnelweg (96%). - het gedrag van de bestuurder: het percentage passagiers dat de veiligheidsgordel draagt is bijna 2x zo hoog wanneer de bestuurder een veiligheidsgordel draagt dan wanneer de bestuurder dat niet doet (94% vs. 50%) In 1958 uitgevonden door een Zweedse ingenieur De driepuntsveiligheidsgordel die we vandaag kennen werd in 1958 uitgevonden door Nils Bohlin, een Zweedse ingenieur die voor Volvo Cars werkte. In die tijd waren auto's al uitgerust met een veiligheidsgordel, maar die had alleen een gesp rond de buik. Bohlin realiseerde zich dat bij een ongeluk niet alleen het onderlichaam stevig op zijn plaats moest worden gehouden, maar ook het bovenlichaam. Minder dan een jaar later was de driepuntsgordel geboren: één riem ging over de borst en een andere over de heupen. Volgens schattingen van Volvo heeft deze uitvinding wereldwijd al meer dan 1 miljoen levens gered! Meer info: Vias institute
Al ziet men de kleine caravans met hun speciale vormen nog niet zoveel op campings verschijnen, toch is er een stijgend aanbod.
Doorgaans hebben ze een interieur met een oppervlakte zo groot als een tweepersoonsmatras. Het slaapcomfort hangt een beetje af van het type matras meestal is dat redelijk goed. Zitten rond de tafel gebeurt buiten onder een luifel of laat ons zeggen in een achtertent in vouwstoeltjes. Ze wordt ook kleedkamer gebruikt. Tegen de zijwanden van de caravan hangt een resevewiel en mogelijk een waterkit, soms nog andere attributen die de wanden sieren. Zelfs voor fietsen is ergens een plaats voorzien. Onder de omhoog klapbare achterwand is een spitsvondige keuken ingebouwd. Een uittrekbare keuken met tweepits kookvuur en spoelbakje zijn altijd voorzien. Een koelkast of box behoort tot de uitrusting. Links en rechts van de caravan zijn dikwijls laden voor bagage. Voor een gezin met 2 kinderen kan men op veel modellen een daktent monteren.
Meestal hebben ze zware alle terreinbanden, ze zijn goed voor kampeerders die de “gewone” wegen verlaten. Wie op de normale wegen blijft en het bij gezellige campings houdt laat best lichte banden monteren. Omdat die caravanetjes een beperkte omvang hebben wil dat niet zeggen dat ze weinig gewicht op de wielen zetten. Soms zijn ze verrassend zwaar door hun speciale vorm en al hetgeen er van buiten aanhangt. Ook de keuken en laden zijn iets zwaarder door hun constructie. Bij het rijden is de luchtweerstand wat groter zeker met al de zaken die aan de buitenkant gemonteerd zijn.
Wie voor een vakantie het comfort van thuis kan missen en wat sportief aangelegd zal veel aangename vakantiedagen kunnen doorbrengen met zulk een opvallende vakantie aanhanger.
Een nieuwe halfintegrale Base met stapelbedden zelfs mogelijk met 6 slaapplaatsen is op komst.
Zijn vorige modellen zijn nauwelijks gestart en de fabrikant uit Italië ontwikkelde al een nieuwe reeks. Na de T 6,9 SB volgt een T 6,9 BB Base. Aan de buitenkant is zo goed als niets te onderscheiden van zijn oudere broeders. Er werd eveneens voor hetzelfde basisvoertuig, de Fiat Ducato, gekozen. Met een lengte van 6,99 m kunnen de meeste kampeerauto’s van deze lengte net onder de 3,5 ton blijven.
%%%FOTO1%%%
Met het oog op wat grotere gezinnen werd het interieur knap aangepast. Achterin zijn stapelbedden met een bed van 2,1 x 0,9 m en één van 2,06 x 0,87 m. Zo kunnen buiten kinderen ook volwassenen er onder de wol kruipen. Vooraan kan de zitgroep tot een tweepersoonsbed worden omgebouwd. Boven kan door wat op te leggen een hefbed geïnstalleerd worden. Op die manier zijn er 6 volwaardige slaapplaatsen. Door zijzitbanken te monteren kunnen er alvast 4 zwervers comfortabel de soep en patatjes eten. Aanpalend de linker zijzitbank is de keuken geplaatst. Tussen keuken en de stapelbedden bleef genoeg plaats over om er het sanitair te bouwen. Wc en wastafeltje vinden er hun plaats. Daar tegenover is een afzonderlijke douchecabine, een kleerkast plus de grote 135 l compressor koelkast. De bovenkasten zijn in wit materiaal uitgevoerd met een handgreep. Het aanrecht van de keuken met 2 branders en spoelbakje zijn in RVS en wordt met een plaat afgedekt. Boven en onder zijn voldoende kasten voor het gerief van een gezin.
Om de aankoopprijs niet te moeten opdrijven werden de nieuwste Etrusco kampeerauto’s eenvoudige uitgerust. Echter alles wat men nodig heeft voor een leuke vakantie is aan boord.
Volgens de fabrikant zou de T 6,9 BB Base rijklaar 2793 kg wegen, zo blijft er voldoende laadvermogen over.
Laat je niet misleiden: B-rijbewijs tot 4.250 kilo is alléén voor ‘alternatieve brandstoffen’
> Laat je niet misleiden: B-rijbewijs tot 4.250 kilo is alléén voor ‘alternatieve brandstoffen’
Gepubliceerd op
Laat je niet misleiden: B-rijbewijs tot 4.250 kilo is alléén voor ‘alternatieve brandstoffen’
De afgelopen tijd verschenen op diverse websites op het gebied van kamperen en campers berichten over een vermeende wijziging in de Europese rijbewijsregels. Kampeerauto's tot 4.250 kilo zouden binnenkort met een gewoon B-rijbewijs bestuurd mogen worden. Die claim klinkt aantrekkelijk voor veel gebruikrs, maar er klopt helemaal niets van. Daar is aanvankelijk sprake van geweest, maar dat plan is al tijden geleden aangepast toen het richting het Europees Parlement ging.
Dat stond overduidelijk in de persberichten. Maar ondanks dat bleven en blijven de media die misleidende informatie geven. De Europese richtlijn waarnaar wordt verwezen, heeft namelijk niets meer te maken met dieselrijders. Hij geldt alleen nog maar voor bedrijfsvoertuigen met een alternatieve aandrijving, zoals elektrisch of waterstof, en voor voertuigen van hulpdiensten. Voor dieselkampeerauto's geldt nog steeds een maximumgewicht van 3.500 kilo als je ze met een rijbewijs B wilt besturen, en dat blijft ook zo.
Wat staat er echt in de EU-richtlijn?
Eerder deze week bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over nieuwe regels rond het rijbewijs. De inhoud daarvan kun je hier lezen. Eén van de onderdelen daarvan is dat bestuurders met een B-rijbewijs voertuigen tot 4.250 kilo mogen besturen, mits deze zijn aangedreven door alternatieve brandstoffen.
Alleen ‘alternatively-powered’
Het staat er heel duidelijk in een van de koppen: “alternatively-powered”. De andere uitzondering die men maakt is voor voertuigen van hulpdiensten, zoals ambulances. Je kunt er gewoon niet omheen.
Maar kennelijk leest men daar – in het kader van wishfull thinking? – toch maar al te graag overheen. Misschien hechten bepaalde media ook wel meer waarde aan hun bezoekersaantallen dan het waarheidsgehalte. Maar de waarheid is toch echt dat er geen plannen zijn om het toe te staan dat je dieselauto's zwaarder dan 3.500 kilo met een rijbewijs B te mogen besturen.
De reden voor de stap van 3.500 naar 4.250 kilo is dat deze voertuigen door hun zware accu of andere techniek vaak zwaarder zijn dan conventionele modellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de boven afgebeelde Mercedes-Benz eSprinter. De verhoging naar 4.250 kilo moet ook het gebruik van die alternatieve, emissievrije brandstoffen stimuleren. Dan is het wel zo makkelijk dat daarvoor geen ander, ‘zwaarder’ rijbewijs nodig is.
Dieselgebruikers vallen buiten de nieuwe regeling
De meeste kampeerders in Nederland en Europa rijden op diesel. Die vallen dus buiten deze nieuwe uitzondering. Daar is volgens het persbericht geen twijfel over mogelijk.
Alleen volledig elektrisch aangedreven kampeerauto's – die op dit moment nog nauwelijks verkrijgbaar zijn – zouden er mogelijk onder kunnen vallen. De EU-richtlijn noemt kampeerauto's overigens nergens expliciet.
De verruiming is trouwens vooral bedoeld voor emissievrije bedrijfswagens en hulpdiensten, niet voor recreatievoertuigen. Omdat er geen specifieke rijbewijscategorie voor kampeerders bestaat, vallen die onder de normale regels voor personen- en bedrijfswagens. Dat betekent dus dat die 4.250 kilo ook voor elektrische kampeerauto's geldt. En dat is best een uitkomst, zeker nu er een aardig aantal elektrische bestelauto’s zijn die
Verlengde Nederlandse gedoogregeling zorgt wellicht voor extra ruis
De verwarring wordt mogelijk mede gevoed door een bestaande Nederlandse regeling. We hebben hier namelijk een gedoogregeling waarmee het onder voorwaarden is toegestaan om met een B-rijbewijs elektrische bestelwagens tot 4.250 kilo te besturen. Die regeling is inmiddels meerdere malen verlengd, in afwachting van een Europese richtlijn.
Maar ook die gedoogregeling geldt, net als de richtlijn, alleen voor emissievrije voertuigen en dus niet voor dieselcampers. Toch worden beide regelingen regelmatig door elkaar gehaald in nieuwsberichten.
Geen verandering voor camperaars
Het nieuwe EU-akkoord moet overigens nog formeel worden aangenomen. Daarna krijgen de EU-lidstaten vier jaar de tijd om de regels op te nemen in hun eigen wetgeving. Tot die tijd verandert er niets.
En ook daarna geldt: alleen kampeerders met een voertuig op alternatieve brandstof kunnen profiteren van de verruiming. Voor wie een dieselkampeerauto boven de 3.500 kilo wil besturen, blijft een C1-rijbewijs gewoon noodzakelijk. Er is ook geen enkel signaal dat wijst op iets anders, de misleidende berichten in de media buiten beschouwing gelaten.
TRAXIO waarschuwt: 1 op de 4 automobilisten rijdt te lang door op winterbanden – met alle risico’s van dien.
Met de zomertijd in zicht en de temperaturen die stilaan stijgen, wil mobiliteitsfederatie TRAXIO alle automobilisten oproepen hun winterbanden zo snel mogelijk te vervangen door zomerbanden. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de bestuurders met winterbanden te laat overschakelt, wat niet alleen gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid, maar ook zorgt voor onnodige slijtage en hogere brandstofkosten.
Waarom overschakelen naar zomerbanden
Winterbanden zijn gemaakt om optimaal te presteren bij koud weer en winterse omstandigheden. Zodra de temperatuur boven de 7°C stijgt, verliezen ze een deel van hun eigenschappen en kunnen ze zelfs gevaarlijk worden.
“Het is wettelijk niet verboden in de zomer met winterbanden te rijden, maar dat heeft een serieuze impact op de veiligheid”, zegt Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO. “Bij hogere temperaturen presteren winterbanden slechter: de remafstand wordt langer en de wegligging gaat achteruit, zeker bij zwaarbeladen voertuigen en elektrische wagens. Dat kan tot gevaarlijke toestanden leiden.”
Onderzoek bevestigt dat 25% van de bestuurders met winterbanden geen actie onderneemt
De ‘Rolling Wheel’-studie van TRAXIO (uitgevoerd in de zomer van 2023 en de winter van 2023/2024) toont aan dat 19% van de voertuigen in de winter met winterbanden rijdt. In de zomer blijkt echter 5% nog steeds met winterbanden te rijden. 1 op de 4 winterbandenrijders vergeet dus tijdig te wisselen.
4 grote nadelen van rijden met winterbanden bij zomerse temperaturen:
Langere remafstand: winterbanden bieden minder grip op warme wegen, wat de remafstand verlengt.
Slechtere wegligging: minder grip, vooral bij elektrische en zwaar beladen voertuigen.
Snellere slijtage: winterbanden slijten sneller bij hogere temperaturen, wat hun levensduur verkort.
Meer verbruik: door de zachtere rubbersamenstelling verhoogt de rolweerstand en dus ook het brandstofverbruik.
Maak tijdig een afspraak voor een bandenwissel
TRAXIO roept alle automobilisten op niet te wachten tot het te laat is: “Veel mensen beseffen niet hoeveel invloed een foute bandenkeuze heeft op hun rijgedrag en veiligheid”, zegt woordvoerder Filip Rylant. “Wie nu al een afspraak maakt bij een bandenspecialist, rijdt niet alleen veiliger, maar bespaart ook op slijtage en brandstof.”
Laat de banden ook meteen nakijken
De bandenwissel is het moment om ook de profieldiepte, de bandenspanning en de algemene staat van de banden te laten controleren. Goed opgepompte en onderhouden banden zorgen voor meer veiligheid op de weg, een langere levensduur en een lager verbruik.
Conclusie: veilig en voordelig tot de herfst
Zomerbanden zijn onmisbaar voor een veilige en efficiënte rit tijdens de warmere maanden. Maak dus snel een afspraak bij uw bandenspecialist en ga de weg op met de juiste banden voor het seizoen!
(*) De ‘Rolling Wheel’-studie werd uitgevoerd tijdens de zomer van 2022 en de winter van 2023. Daarbij werden de banden van 1.000 voertuigen gecontroleerd op grote parkings en aan winkelcentra verspreid over heel België. Voor een goede representativiteit werd er rekening gehouden met de verschillen tussen provincies, automerken/autotypes, de bevolkingsdichtheid en het aandeel in het Belgische wagenpark. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van TRAXIO (Federtyre en Pneuband) en Recytyre. Een nieuwe ‘Rolling Wheel’-studie staat gepland voor de zomer van 2025.