Benodigheden voor 4 personen:
250 gram courgettes 250 gram aubergines 500 gram aardappelen 250 gram pommodore 750 gram gehakt 1 grote ui fijngesneden 1 klein kopje olijfolie 2 kopjes zonnebloemolie ½ eetlepel boter ¼ kopje peterselie ½ kop geraspte kaas ½ kopje wijn peper en zout
Voor de beschamelsaus: 1 liter volle melk 4½ eetlepel meel 1 ei 2 eetlepels boter ½ kopje geraspte kaas peper, zout. Naar behoefte teentje knoflook toevoegen.
De oven voorverwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie of olijfolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Daarna 10 minuten laten smoren.
De beschamelsaus maken:
Laat de boter met een ½ theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en het ei en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.
Een ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappel, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen.Weer wat geraspte kaas. De beschamelsaus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer en half uur is de Moussaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden.
Eet smakelijk !
|