Kate, ten; ten Cate, ten Kaate, Kaat, ten Katen: Kat 'kade, aarden wal'; kleine boerenwoning, hut huisje'. - Lit.: C.L. TEN CATE, De familienaam ten Cate in verband met Kate,Kote, Kotte e.d. als oeroude benamingen voor een huis.
Het Blauwe boekje (Patriciaat) Sinds 1910 door de Heer D.G. van Epen.
Hierin wordt vastgelegd de genealogieën van patricische, niet-adelijke families. Deze families o.a. familie Ten Cate speelden in de Noordelijke Nederlanden een belangrijker rol dan de adel die vooral uit edelen uit de provincie bestond. Een eis is dat de familie tenminste de laatste 150 jaar onafgebroken een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de Nederlandse samenleving.
Bron: ged. Wikipedie Voor namen zie, Wikipedia Patriciaat
De havezate Bellinckhof in Almelo is omstreeks 1800 afgebroken. De Woeste was een huis bij Weerselo dat in 1760 de naam Bellinckhof kreeg nadat het recht van havezate hier na toe was verlegd. De tegenwoordige Bellinckhof in Almelo is een fabrikantenvilla die door de familie ten Cate in 1920 werd gebouwd. Bron: J.F. Holtman De Villa Bellinckhof, ontwerp van Karel Muller en J.W. Hanrath 1920 in opdracht van textielfabrikant Johannes ten Cate.
Thomas Ainsworth opende in de begin jaren van 1830 scholen om een techniek van weven te leren. Dit was een goed succes. Binnen enkele jaren hadden de weefscholen hun taak volbracht. Na zijn werk aan de Goorse school liet Thomas Ainsworth in 1836 op een kale heide precies op het kruispunt van de Regge pakhuizen voor de Handels-Maatschappij neerzetten. Met steun van de Maatschappij bouwde hij daar vervolgens een vlasspinnerij, een garensterkerij en een weverij. Nijverdal werd de naam.
In 1851 hebben de gebroeders Godfried en Hein Salomonson de hand gelegd op de fabriekspanden van de inmiddels overleden Ainsworth.
Door Koning Willem III werd het zo op prijs gesteld dat hij Godfried Salomonson toestond het predikaat "Koninklijke" voor zijn weverij te gebruiken, nog goed voordat de weverij goed en wel in bedrijf was.
Nijverdal: het centrum van deze fabrieksnederzetting wordt gedomineerd door het grote fabriekscomplex van de textielfabriek van de firma Ten Cate, die nog steeds in bedrijf is. Aan de oostzijde van het complex, aan het Hoge Dijkje staat het belangrijkste industriële bouwwerk van de fabriek: de voormalige turbinehal uit 1911. De imponerende machinehal is gebouwd in een op Duitse invloeden georiënteerde Art-nouveaustijl. Centraal in de voorgevel is een groot tegeltableau aangebracht waarin een uurwerk is aangebracht. De machines in de turbinehal (nu verdwenen) zorgden voor de aandrijving van de weverijmachines. Sinds de jaren zestig wordt het pand gebruikt als repetitieruimte voor de muziekvereniging KSW (koninklijke Stoom Weverij). Eind 2003 werd het gebouw gesloten omdat delen van het dak naar beneden kwamen. In samenwerking met Koninklijke ten Cate, de Woningstichting en de gemeente Hellendoorn is nu een restauratieplan voor de turbinehal opgesteld. De kosten zullen ca. 25.000 bedragen. Het restauratieplan wordt opgesteld door Van den Berg Adviseurs/ BOEI (nationale Maatschappij tot behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed). Het is nog niet duidelijk welke functie de Turbinehal zal krijgen in de toekomst. Een mogelijke verplaatsing van de textielfabriek speelt een grote rol in de besluitvorming. Een mogelijke nieuwe functie zou kunnen zijn de vestiging van een bezoekerscentrum voor de firma ten Cate, met daarin geïntegreerd een museum gewijd aan de lokale textielgeschiedenis
In Nijverdal legde Thomas Ainsworth in 1836 de basis voor de Koninklijke Stoom Weverij (KSW). In 1957 hebben de twee voormalig concurrenten de bestaande samenwerking omgezet in een fusie. De NV Textielfabrieken ten Cate / KSW was geboren. Na een naamswijziging in 1982 naar Koninkijke Nijverdal Ten Cate, en in 1995 naar Koninklijke Ten Cate nv, werd in 2006 de laatste stap gezet naar het huidige TenCate. Belangrijke data 1691 Verzoek aan de Staten van Overijssel mede uit naam van de familie Ten Cate 1704 Eerste officiële document firma H. ten Cate Hzn. & Co 1836 Thomas Ainsworth zet weverij op in Nijverdal 1851 De gebroeders Salomonson nemen de boedel van Ainsworth over, na zijn overlijden in 1849 1852 Godfried Salomonson mag het predikaat Koninklijk gaan voeren 1957 Fusie tussen KSW en H. ten Cate Hzn. & Co 1982 Naamswijziging naar Koninklijke Nijverdal Ten Cate nv 1991 Omzet voor het eerst boven 1 miljard gulden 1993 Notering aan de beurs 1995 Naamswijziging naar Koninklijke Ten Cate nv 2006 Brandingproject: nieuwe huisstijl en nieuwe commerciële divisiestructuur.
Lambertus ten Cate,luit. ter zee 2e kl., de jongste zoon van Isaac ten Cate en Maria Malefijt, is omgekomen bij de ramp met het fregat 'Alphen' in de haven van Curaçao op 15 september 1778.