Spaghetti met artisjokken uit Calabriƫ
2/3 van het basisrecept voor pastadeeg met ei zout 1 eetlepel olie
Voor de groentesaus: 2 citroenen 8 kleine artisjokken 1 teentje knoflook 1 bosje peterselie 100 gr pecorino (met peperkorrels) 4 eetlepels olijfolie zout, peper
Bereid het pastadeeg volgens het basisrecept en laat het, gewikkeld in plastic folie 30-40 minuten rusten. Pers de citroenen uit en giet het sap bij een liter water. Snijd de artisjokstelen van de vrucht, schil ze, verdeel ze in 3 cm lange stukken en leg die direct in het citroenwater. Verwijder de buitenste bladeren van de artisjokken en knip de harde bladpunten weg. Snijd de artisjokken in de lengte door, was ze zorgvuldig en snijd ze in de lengte in parten. Leg ook deze stukken direct in het citroenwater. Hak de knoflook en de peterselie en rasp de pecorino grof. Draai met behulp van de pastamachine spaghetti van het pastadeeg en laat de spaghetti, uitgespreid op een doek drogen. Neem de artisjokken uit het water, laat ze goed uitlekken en bak ze in de hete olie op hoog vuur 5 minuten. Blus af met 1 dl water en strooi er zout en peper over. Breng intussen ruim gezouten water met de olie aan de kook en kook de spaghetti hierin in 3-4 minuten beetgaar. Giet de pasta af en laat goed uitlekken. Schep de knoflook en de peterselie door de artisjokken en laat het geheel enkele minuten koken. Meng de spaghetti, artisjokkensaus en geraspte kaas in een warme schotel en serveer direct.
|