Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen, waarvan de Cavendisch de belangrijkste voor de export van verse consumptiebananen is.
Overig gebruik:
De bladeren van de banaan worden voor dakbedekking gebruikt en uit de schijnstam worden bij de soort Musa textilis vezels gewonnen. Ook wordt in de bladeren wel voedsel klaargemaakt. In Oost-Afrika wordt de banaan veel gebruikt voor het maken van bananenbier en - wijn.
Ziekten en aantastingen :
Mede door het feit dat de bananenplant vegetatief vermeerderd wordt en er dus weinig genetische variatie is, zijn de eetbare plantagebananenplanten erg gevoelig voor aantasting door ziekten en insecten, vooral door de schimmelziekten Zwarte Sigatokaziekte ( Mycosphaerella fijiensis) en Panamaziekte ( Fusarium oxysporum f.sp. cubense). De Zwarte Sigatokaziekte wordt als een zeer grote bedreiging voor de teelt gezien. De cavendish was lange tijd weinig vatbaar voor de Panamaziekte, maar wordt nu ook weer meer aangetast.
Daarnaast zijn in de plantages door de continue teelt van bananen aaltjes ( Pratylenchys sp. en Radopholus similis) een zeer groot probleem. De black weevil ( Cosmopolites sordidus) tast vaak de plant aan.
De bloemen op de dikke, algemene bloeistengel zijn in dwarse rijen geplaatst en elke rij in de oksel van een groen of purperen schutblad. Aan de top van de bloeistengel zitten vele rijen mannelijke bloemen met vijf meeldraden. De zesde meeldraad ontbreekt vaak. Aan de voet van de bloeiwijze zitten vrouwelijke bloemen die naar de top toe vaak overgaan in tweeslachtige bloemen. Uit een langs een zijde opengespleten kelkbuis komt de tweelippige kroon tevoorschijn.
de vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. de vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien. De vruchten groeien aan trossen, die 30 -40 kilo zwaar kunnen worden. de trossen bestaan uit kammen (handen) en de kammen weer uit een aantal vingers (de losse banaan). De naam banaan is afkomstig van het Arabische begrip Banan dat vinger betekent. De vruchten van de wilde soorten bevatten weinig vruchtvlees met veel grote zwarte zaden.
De ( commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar èèn keer en sterft daarna af.
De banaan is een van de oudste geteelde gewassen in de wereld. In Boeddhistische geschriften is de banaan al in de zesde eeuw voor Christus te vinden. Er zijn aanwijzingen dat de banaan al 4000 jaar voor christus geteeld werd. De commerciële bananenproductie begon rond 1871 in Costa Rica door een Amerikaanse ingenieur.
Een banaan is een monocotyl (eenzaadlobbige) en behoort taxonomisch tot het geslacht Musa en is de grootste kruidachtige plant ter wereld. De bladeren staan in een spiraal. Het meest geteelde groepsras Cavendisch kan tot meer dan drie meter hoog worden en de soort Musa ingens zelfs tot 12 meter hoog. De plant maakt een schijnstam van over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen en daarom wordt er ook wel gesproken van een bananenboom. De schijnstam van Musa ingens kan een omvang van drie meter bereiken. De bananenplant groeit in de landen rond de evenaar. De temperatuur moet minstens 15°C zijn.
of je nu leidingwater, putwater of flessenwater drinkt, de kwaliteit is het enige wat telt. Want besmet water kan leiden tot ernstige darmstoornissen.
1. Leidingwater:
In Belgie wordt de kwaliteit van leidingwater streng gecontroleerd door de dienst toezicht Volksgezondheid. Alle watermaatschappijen zijn verplicht het water continu te analyseren op 60 parameters die door de Wereldgezondheidsorganisatie ( WGO) werden vastgelegd. Aan leidingwater wordt wel chloor toegevoegd om het drinkwater te zuiveren van onge- wenste bacteriën en virussen. Daardoor kan het leidingwater een lichte chloorsmaak hebben maar dit is volstrekt onschadelijk voor de gezondheid.
2. Putwater:
Putwater is grondwater dat via een geboorde put gewonnen wordt. de kwaliteit van dit water is kwetsbaarder omdat het kan besmet zijn met bacteriën of virussen. Het is namelijk onder- hevig aan invloeden van bacteriële of scheikundige verontreiniging door bijvoorbeeld mest- stoffen, septische tanks, dierlijke uitwerpselen, zware metalen, etc. Laat je putwater daarom eerst ontleden door een erkend laboratorium of de Vlaamse Milieu- maatschappij (VMM).
3. Bronwater:
Putwater is drinkwater dat uit een natuurlijke of ondergrondse bron wordt gewonnen. Doorgaans wordt bronwater puur gebotteld. Sinds 2003 mag bronwater in Belgie wel met behulp van ozon worden gezuiverd. De samenstelling van flessenwaters kan erg verschillen: sommigen bevatten meer of minder zouten, mineralen, calcium,etc. Controleer de samenstelling op het etiket.
Eddy Wally met ambulance weggevoerd van Gentse Feesten
21 juli 2010,
Eddy Wally is tijdens een optreden op de Gentse Feesten onwel geworden. De zanger was al een half uur aan het optreden, maar toen hij 'Chérie' inzette, geraakte hij niet verder dan de eerste twee zinnen.
Hugo Colpaert, Wally's manager, moest hem van het podium helpen. Even daarvoor had Wally zijn lange witte jas al uitgegooid omdat hij het te warm had. Twintig minuten later werd de 78-jarige zanger verzorgd door de hulpdiensten en kreeg hij een baxter toegediend.
Nadien werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de oorzaak van zijn appelflauwte zijn nog geen details bekend. Een half uur na het vertrek van de ambulance werd het wachtende publiek op het Sint-Baafsplein meegedeeld dat de charmezanger niet meer zou optreden.
Was de komkommer, maar schil ze niet. Maak de stengel bleekselderij schoon. Houd twee mooie dunne stukje met een lengte van ca. 12 cm achter als roerstaafje. Maak sap van de komkommer, bleekselderij, munt en peterselie in een sapcentrifuge of eventueel in een blender. Breng de drank op smaak met selderiezout en peper. Bewaar in de koelkast. Garneer koud met een roerstaafje van bleekselderij.
Variatietips:
Voeg 1 dl yoghurt toe aan de komkommerdrank Voeg 1 dl sour cream toe aan de komkommerdrank Vervang de bleekselderij door 1 grote tomaat Vervang de munt door dille of kervel
Dooiers met suiker kloppen tot witte massa: de mascarpone onderroeren: koekjes fijn malen en onderroeren: laatst stijfgeklopt (speedy chef) ondermengen: in de koelkast 2 uur laten opstijven.
Banana split (letterlijk: gespleten banaan) is een Amerikaansijsgerecht dat meestal als dessert wordt gegeten.
Bereiding
Men hoort het op klassieke wijze te serveren in een lange schaal, die de "boot" wordt genoemd. Een banaan wordt in de lengte doormidden gesneden en in de schaal gelegd. Hoewel er veel variaties bestaan, bestaat een traditionele banana split uit bollen vanille-, chocolade- en aardbeienroomijs die in een rij tussen de twee bananenhelften worden gedrapeerd. Vervolgens lepelt men ananassaus over het vanille-ijs, chocoladesaus over het chocolade-ijs en aardbeiensaus over het aardbeienijs. De banana split wordt gegarneerd met gehakte nootjes, slagroom en maraschinokersen.
Bereiding elders in de wereld
In Zuid-Amerika kunnen sommige ijssmaken worden vervangen door dulce de leche. In Australië bevat een banana split vaak geen ijs, maar wordt het bereid met citroensap, poedersuiker en gekleurde hagelslag; het staat bekend als "hundreds and thousands" (honderden en duizenden).
Bereiding in Nederland
In Nederland wordt een banana split meestal anders bereid. Men laat de sausen, met uitzondering van de chocoladesaus, weg en gebruikt alleen vanilleroomijs. De bananen en het ijs worden in een schaal of coupe gedaan en vervolgens overgoten met chocoladesaus en gegarneerd met slagroom en soms ook nootjes. Er bestaan echter variaties en ook hierop zijn uitzonderingen bekend.
ik wens jullie allemaal een fijne maandag voor alle bloggertjes en een prettige vakantie voor de bloggers die op reis zijn of thuis blijven dit jaar. prettige vakantie vanwege hyacinttje.