De feestdagen komen er aan,dus ietjes duurder maar gemakkelijk: Kreeft
Halve kreeft met kruidengratin ======================== 4 gekookte halve kreeften
250 gram tagliatelle 4 eetlepel walnoten 1 limoen (1/2 voor sap - 1/2 voor garnituur)
5 takjes peterselie
1/3 plantje verse koriander 1/3 plantje verse dille
1/2 plantje verse bieslook
2 teentjes knoflook
2 deciliter room
80 gram boter olijfolie
peper en zout
De dag voordien:
Laat de kreeften 1 uur ontdooien op kamertemperatuur (of 15 minuten. in de microgolfoven). Giet het vrijgekomen water weg.
Plet de walnoten in een plastic zak (door er bijvoorbeeld met deegrol over te rollen).
Snipper de teentjes knoflook fijn.
Hak de koriander, peterselie en dille fijn.
Hak het bieslook fijn en hou apart.
Pers het sap van een 1/2 limoen
Meng de stukjes walnoot met het sap van een 1/2 limoen, de fijngesnipperde knoflook, de boter, de fijngehakte koriander, peterselie en dille. Breng op smaak met peper en zout.
Giet het kruidenmengsel in een dikke laag over de kreeften. Leg de kreeften op een ovenplaat en zet koel weg.
De dag zelf:
Kook de tagliatelle (kooktijd: zie verpakking) in lichtgezouten water en giet af. Om kleven te voorkomen, sprenkelt u een scheutje olijfolie over de pasta.
Plaats de ovenschotel met de halve kreeften 25 minuten. in de voorverwarmde oven (170 °C).
Laat de room voor de helft inkoken. Kruid met peper en zout en voeg als laatste het fijngesnipperde bieslook toe. Niet meer laten koken.
Voeg de gekookte pasta bij de room om te laten warmen. Schik op elk bord een bedje pasta en een warme halve kreeft. Versier elke kreeft met een schijfje limoen.
U kan de pasta ook vervangen door stokbrood. Lepel in dat geval de ingekookte room met bieslook, peper en zout rond de kreeft.
|