Voorgerecht of borrelhap
Kalfskroketten of bitterballen ============================== 400 gram schenkelvlees van kalf,
circa 70 centiliter kalfsbouillon, circa 100 gram bloem,
2 eieren of alleen eiwitten,
paneermeel,
maggie aroma (flesje),
bouillonblokjes
1 kruidenbuiltje groentensoep,
1 kruidenbuiltje kippensoep,
kerrie,
1 theelepel suiker
(eventueel wat vleeskruiden )
. Koop schenkel met been maar houdt rekening met het vleesgewicht dat nodig is voor de kroketten (inclusief been een schenkel van ruim 500 gram.) Zet de gewassen schenkel met been op in 3-4 liter heet water, waaraan voldoende bouillonblokjes per liter water (zie verpakking) zijn toegevoegd en de kruidenbuiltjes.
Laat de bouillon op laag vuur 2-3 uur trekken (verwijder na 1 uur de kruidenbuiltjes). Bereidingswijze:
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in stukjes.
Doe het vlees in een pan, voeg de bloem toe en vermeng dit met het vlees.
Nu in kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon toevoegen en doorroeren tot het een dikke massa is geworden.
Deze ragout op een warmhoudplaatje verwarmen en goed blijven roeren.
Breng de ragout onderwijl op smaak met flink veel maggie-aroma uit een flesje (niet te zuinig want dit geeft juist de lekkere smaak aan de kroket) de kerrie, suiker en eventueel vleeskruiden.
Als de ragout te dik is, een beetje bouillon toevoegen tot gewenste dikte. De ragout mag niet koken (2 x "blub" = klaar!!)
Af laten koelen met de deksel op de pan of uitgespreid over een grote platte schaal.
Vorm kroketten en haal die door het paneermeel.
Klop de eieren (of alleen de eiwitten) los met 4 eetlepels water en rol de kroketten erdoor, waarna ze weer door het paneermeel gerold worden.
Teveel? Vries ze in ....
Bitterballen voor bij de borrel worden op dezelfde manier gemaakt.
|