GESPOT - STEENUIL
De steenuil en zijn biotoop
De steenuil voel zich in zijn nopjes in een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, waar hij de menselijke omgeving niet schuwt en mogelijk tot broeden komt in de holte van een oude muur. Ook gaten in oude knotwilgen zijn zeer geliefd en zelfs konijnenpijpen vormen nestgelegenheid. Vanaf paaltjes of andere verhogingen wordt er naar voedsel gespeurd. Veldmuizen, andere kleinere zoogdieren, in mindere mate reptielen en amfibieën, ook insecten waartoe o.a. nachtvlinders, meikevers en ook regenwormen worden gegeten. Jaagt ’s nachts en overdag, waarbij de groene snor van de getoonde vogel een sabelsprinkhaan is.
Steenuilen zijn standvogels, honkvast levend in ruige tuinen, hoogstamboomgaarden, knotbomen … zeg maar een kleinschalig landschap met veel variatie. Na de broedduur van bijna een maand vliegen tot 5 jongen vijf weken later uit. Als ze goed op hun eigen gevederde poten staan verlaten ze de ouders om een ‘nabijgelegen’ biotoop te bezetten.
Via de webcams van ‘beleef de lente’ kon je meerdere ‘kunstmatige’ nesten van verschillende vogelsoorten op de Buntblog volgen, waaronder ook de steenuil. Verspreid over een groot deel van Europa, met uitzondering van Ierland, Schotland, IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland. De wetenschappelijke naam Athene noctua, duidt op het voorkomen van deze 23cm (grootte van een spreeuw) kleine uil in Griekenland.
Er zijn nogal wat spreekwoorden en gezegden over uilen:
Uilen naar Athene brengen (= nutteloos werk doen)
Wat baten kaars en bril als den uil niet zien en wil (= je moet niemand iets leren als ie daar te dom voor is)
Als de stok stijf staat is de uil gaan vliegen (= zit je eenmaal met een erectie, dan is de wijsheid ver te zoeken)
Elke uil meent dat zijn jong een valk is (= iedereen denkt dat zijn kind het beste is )
Roger Damen
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4










