WASBEER
Wasbeer - Procyon lotor
De wasbeer is een middelgroot roofdier dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar inmiddels als invasieve exoot stevig voet aan wal heeft gekregen ook in ons land. Hoewel ze er met hun zwarte oogmasker en geringde staart schattig uitzien, veroorzaken ze soms aanzienlijke ecologische schade en lokale overlast.
Ze zijn ongeveer zo groot als een flinke huiskat, met een lengte van 50 tot 60 centimeter en een gewicht tussen 5 en 12 kilo. Ze hebben een opvallend zwart 'boevenmasker' rond de ogen en een spitse snuit en een bossige, grijsbruine staart met duidelijke zwarte ringen.
Wasberen zijn voornamelijk nachtactieve solitaire dieren die uitstekend kunnen klimmen en zwemmen. Ze slapen overdag in boomholten, oude vossenholen, maar ook op zolders, in garages of riolen. In Wallonië (vooral de Ardennen) is de populatie geëxplodeerd: - naar schatting 50.000 tot 70.000 dieren. De paartijd is van januari tot begin februari. Na een draagtijd van 60 tot 73 dagen worden er meestal vier of vijf jongen geboren van maart tot mei, en gewoonlijk blijven de jongen bij de moeder tot in de herfst.
Tijdens een wandeling in de Ardennen zag Roger een verborgen hoekje met platgelopen gras. De nachtcamera bracht hiervoor een verklaring:- dit was de speelplaats van mama wasbeer en haar vier ‘klein mannen’. Leuk om zien, dat gestoei. Maar toen er later een das passeerde was er geen spelende jeugd meer te bespeuren. En ook van de papa wasbeer geen spoor!
Fotografie: Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje (8 min) te starten.
Klik daarna op de 2 pijltjes rechts onderaan om beeldvullend te kijken.

















