Foto
Foto
Rondvraag / Poll
Dank voor u bezoek, wie bent U?
Nierpatiënt
Getransplanteerde
Geintreseerd bezoeker
Toevallige passant
Bekijk resultaat

Foto

Het dieet is voor dialysepatiënten inderdaad zeer belangrijk.
Het is ook een zeer moeilijke materie, omdat sommige raadgevingen en adviezen contradictoir zijn.
Zo verbruiken patiënten aan dialyse veel eiwitten en zouden ze eiwitrijke voeding moeten nemen.
Hierdoor verhoogt echter het fosfor en stijgt ook de uremie(= concentratie van afvalstoffen), zodat dit feitelijk tegenaangewezen is voor een dialysedieet.
Meestal krijgt men directe en concrete adviezen gericht op de specifieke patiënt.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Zoeken in blog

Ook ik wil wel eens mijn verhaal kwijt:

Ik leefde sinds mijn jeugd al met een zeer hoge bloeddruk, maar had me altijd goed bij gevoeld.
Begin 2001 begon ik opmerkelijk te vermageren en bij elke inspanning was ik vlug vermoeid.
Onder lichte dwang van mijn dochter ging ik toch op maandag 3 okt bij de dokter voor een bloedafname.
Woensdag 5 okt kreeg ik telefoon om onmiddellijk bij de dokter te gaan en deze stuurde mij donderdag naar ASZ. De diagnose die men stelde was wel een klop op men hoofd: mijn nieren werken nog maar 10%. Had zelf al gedacht dat ik zo weinig moest plassen.
Maandag 10 okt opname in ASZ en plaatsen van een catheter. Tien dagen verbleef ik er, en kreeg er alle onderzoeken voor een mogelijke transplantatie. Ondertussen draaide ik dagelijks 5 uur per dag. Na 14 dagen draaide ik 3 maal per week aan 4 uur.
Dan kreeg ik te horen dat ik eventueel kon overschakelen naar 3 maal 's nachts aan 8 uur. Deze overschakeling kwam mij wel te goede, daar het minder vermoeiend is, en zodoende kon ik nu 6 maanden terug aan het werk. Gezien ik kok ben, vroeg dit wel wat discipline om het dieet te volgen en de vocht inname te beperken.

Twee maanden later zat ik te wachten om te worden aan gesloten op het dialyse toestel als de verpleegster me kwam zeggen dat de professor me eerst wou spreken. Na amper 7 maanden wachten hadden ze een transplant nier voor mij meldde de professor me. Dit doet je wel iets hoor en wetende dat er naast u liggen die al 3 en 4 jaar wachten. Ik was blij en voelde toch spijt voor mijn mede patiënten.

In Gent aangekomen kreeg ik nog enkele onderzoeken en dan het zwaarste vind ik, wachten op de testen van de kruisproef. (aankomst ASZ : 21.30 --------- uitslag kruisproef: 6.45 !)
Om 7.30 lag ik op de operatietafel en verbleef daarna op intensieve in een steriele kamer 3 dagen. Reeds dan voel je hoe je lichaam zuiverder aan het worden is. Daarna op mijn kamer leren al je soorten medicatie zelf te nemen. ( Mensen, wat zijn er dat wat)
Normaal zou ik reeds de 9 de dag naar huis mogen als ik die nacht bloed begin te plassen. Na verdere zorg mag ik de 14 de dag naar huis.
De revalidatie verliep vrij goed, doch na 4 maanden krijg ik hevige pijnen in de heupen. Zelfs zo dat ik krukken moet gebruiken. Onderzoek toont aan dat ik Necrose heb en de oorzaak is de inname van de cortisone (Medrol). De cortisone word afgebouwd en de pijnen verminderen ook, zodanig dat ik mijn werk terug kan opnemen.
Na enkele weken is mijn bloed uitslag niet zoals het moet en moet terug cortisone nemen. De pijnen keren terug en zoals men mij had voorspeld zou het wel eens kunnen zijn dat ik door mijn heup zak. Dat gebeurt dan ook en in ASZ verblijf ik enkele dagen en kan naar huis met de melding dat als de pijnen vermeerderen ik een prothese zal moeten laten plaatsen aan beide heupen. Zo blijf ik thuis op krukken en met 4 à 5 pijnstillers per dag.
Na enkele weken ga ik dan binnen voor de heup prothese. Alles verloopt goed en mag na 8 dagen op revalidatie. Daar krijg ik een lucsatie (heup wipt uit de kom). Hevige pijnen en opname in ASZ Blankenberge. Onder narcose plaatst men de heup terug.

Nu voorlopig ben ik terug aan het revalideren, welke moeilijk verloopt gezien die andere heup me nog veel pijn geeft. Ik kijk er nu naar uit om die andere heup ook te plaatsen, zodat die pijnen eens verdwijnen. En laat ons dan hopen dat het stopt, als was het maar voor enkele jaartjes.

Ik wens mijn dank te uiten aan alle profs, dokters, begeleiders en verplegend personeel op elke plaats waar ik geweest ben.

Ondertussen kreeg ik reeds een tweede heup, moet wel zeggen door de nieuwe operatie methode welke men nu toepast is het herstel tienmaal vlugger.
Voor info, mail me gerust.

Ook mijn medicatie is minder geworden.
Voor wie interesse heeft hier wat ik neem per dag:
4 x cellcept 500 mg/ 4 maal/dag
20 ml Fosfaatsiroop, 1maal/dag
1 mg Rapamune Co 100/ 1 maal/dag
Losec Ca 20 mg, 1maal/dag
Coversyl 4 mg, 1 maal/dag
Tenormine, 1 maal/dag
Ca.Carbonaat, 1 maal/dag
Alpha Leo, 1 maal/dag
Tildiem Retard, 1 maal/dag
Na. Bicarbonaat, 1 maal/dag
Lipitor Co 40 mg, 1 maal/dag
Ezetrol, 1 maal/dag



PERSOONLIJKE KOSTPRIJS ONGEVEER PER JAAR.

Men mag gelukkig zijn dat men door transplantatie een nieuw leven bekomen heeft.
Al hoewel het nooit meer kan zijn als voorheen.
Wel zijn er vele zaken die zwaar wegen.
Een getransplanteerde patiënt mag rekenen op een persoonlijke kost van:

Dokters kosten: tussen de 400 à 600 € per jaar
Medicatie: rond de 800 € per jaar.
Dit is wel de persoonlijke opleg.
De werkelijke kost ligt veel hoger.

Ook dialyse kost enorme bedragen.
We mogen ons als patiënt gelukkig prijzen dat er een tussenkomst is van de ziekenbonden.
Gerechten en Tips voor nierpatienten
Deze gerechten zijn zelf ontworpen en de berekening gedaan met NUBEL
Stuur gerust een vraagje
15-12-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese Kalfslapjes

Chinese Kalfslapjes

 

Benodigdheden:

80 gr kalflapje                                                                       2etl boter

1 etl kerrie                                                                             60 ml water

20 gr rijst                                                                               peper

150 gr ( te samen: witte kool, prei, sojascheuten, ui en wortel)

 

 

Bereiding:

Snij het vlees in zeer fijne en kleine stukjes.

Bak in de boter samen met de groenten tot deze glazig zijn.

Bevochtig met het water en doe er de kerrie en de peper bij.

Laat garen en binden met zetmeel.

De rijst gaar koken.

Serveer liefst in een diep bord.

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

180

33.9

11.4

155

75

847

351

349

15-12-2005 om 11:50 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-12-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde Ananasschijfje met rum

Gegrilde Ananasschijfje met rum

 

Benodigdheden:

 

2 sneden ananas schijven uit blik

1 etl bruine suiker

1 etl rum

 

 

 

Bereiding:

Snij de ananasschijven in flinter dunne plakken.

Leg ze in kring vorm op een bord.

Bestrooi met de bruine suiker en plaats onder de grill.

Als de suiker gecarameliseerd is van onder de grill halen en het kookproces stoppen door er de rum op te doen

 

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

100

0.4

0.1

5

13

137

7

78

14-12-2005 om 10:30 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schelvis met asperges en blanke botersaus.

Schelvis met asperges en blanke botersaus.

 

Benodigdheden:

100 gr schelvis of kabeljauw                                               1 aardappel

60 gr Asperges ( liefst groen)                                              2 etl boter

1 sjalot                                                                                 2 etl witte wijn

 

 

 

Bereiding:

Schil de asperges en snij in stukken van 6 cm en daarna in de lengte in plakjes en kook beetgaar.

Kook de vis gaar als ook de aardappels ( deze liefst in 2 maal)

Breng de wijn en de gehakte sjalot aan de kook en mix er de ijskoude boter onder.

( deze maal wel boter gebruiken anders geen binding)

Leg de vis op warm bord en schik er de warme asperges over.

Lepel er de saus op en serveer er de aardappel bij.

Versier met een blad platte peterselie

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

170

23.1

18.7

247.5

68

852

293

387

14-12-2005 om 10:29 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-12-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilapia met Boursin

Tilapia met Boursin

 

Benodigdheden:

100 gr Tilapia                                                          20 gr doperwten

1 etl boter                                                                 50 gr Boursin

20 gr rijst

 

 

Bereiding:

Leg de visfilet in een vuurvaste schotel.

Meng de boter en boursin en besmeer er de vis mee.

Plaats in een matige oven gedurende 10 min.

Kook ondertussen de rijst en meng er de doperwten onder.

Maak met een mokkatas een torentje van de rijst, stort op warm bord en leg er de vis voor.

Oversaus en garneer met een toefje tuinkers.

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

130

22.30

24.7

372.9

335

672.5

486

181

13-12-2005 om 17:38 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoek met kersen

Pannenkoek met kersen

 

Benodigdheden:

50 gr kersen uit blik

2 pannenkoeken ( klein)

1 etl kirsch

1 bolletje roomijs

 

Bereiding:

Bak de flensjes en hou warm.

Warm de kersen op in hun sap.

Leg de warme kersen op het bord en plaats in het midden een bol ijsroom.

Doe er de warme flensjes over.

Besprenkel met kirsch en wat bloemsuiker

 

 

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

70

9

8

253

143

314

229

121

13-12-2005 om 17:37 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde witloof blaadjes met garnaal

Gevulde witloof blaadjes met garnaal

 

Benodigdheden:

50 gr witloof                                                             1 theelepel kerrie

20 gr mandarijntjes uit blik                                       1 gekookt ei

25 gr garnalen                                                            1 broodje

1 etl room                                                                   1 etl mayonaise

 

 

Bereiding:

Maak blaadjes van het witloof.

Hak de garnalen fijn en meng er het fijn gehakt gekookt ei onder.

Meng er de room, mayonaise en kerrie onder.

Vul hier mede de blaadjes en versier met mandarijntjes.

Leg de blaadjes in stervorm op een bordje.

Serveer er een broodje bij.

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

100

7

16

370

80

195

102

95

13-12-2005 om 17:30 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-12-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel, brood, deegwaar en rijst
Aardappelen en deegwaren eiwitten Vet Natrium Calcium Kalium Fosfor Water
100 gr gr gr mg mg mg mg gr
Gebakken aardappelen 2,3 0 2 9 434 57 79
Gekookte aardappelen 2,3 0 2 9 434 57 79
Rauwe aardappelen 2 0,1 3 4 457 50 80
Kroket 4 13 300 14 484 49 214
Puree 2,7 4,1 29 9 336 58 79
               
Beschuit 12,3 5,5 400 24 259 155 7
Brood Wit 8,7 2,6 624 18 140 92 33
Pistolet 9,5 3,8 520 23 149 100 26
Sandwich 11 11 520 26 124 100 27
               
Rijst, gepeld, gekookt 3,1 0,4 3 14 17 40 68
               
Deegwaren 5 0,8 14 11 30 60 73

05-12-2005 om 11:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedingswaarden tabel van toegelaten vleessoorten
Vleessoorten eiwitten Vet Natrium Calcium Kalium Fosfor Water
100 gr gr gr mg mg mg mg gr
Rosbief 21 4 50 3 340 165 75
Biefstuk 21 4 50 3 340 165 75
Rundlever 21,1 4 96 7 325 358 70
Kalfsvlees 22,4 0,8 94 13 358 198 77
Kalfsblanket 19 0,8 90 11 300 200 72
Paardenvlees 21,1 0,9 35 13 330 190 76
Kip 19,3 2,5 164 10 276 157 70
Duif 22,7 3,1 100 15 400 400 65
Kalkoen 22,6 0,3 46 14 333 212 73
Konijn 21 10 50 10 300 200 68
Mager varkensvlees 20,6 0,6 54 7 380 212 76

05-12-2005 om 10:30 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedingswaarden tabel van toegelaten vissoorten
Vissoorten eiwitten Vet Natrium Calcium Kalium Fosfor Water
100 gr gr gr mg mg mg mg gr
Kabeljauw 16,4 0,6 67 16 380 265 81
Schelvis 18,2 0,6 98 27 357 203 81
Wijting 17,4 - 115 25 360 - 81
Tong 17,5 1,4 100 20 353 195 79
Pladijs 17,5 1,4 100 20 353 195 79
Schar 17,4 1,1 80 20 298 260 81
Forel 18,4 5,8 39 51 453 223 76
Poon 18,2 3,6 81 26 300 200 77
Rog 20,7 0,2 100 20 300 240 79
Tarbot 16,7 1,8 114 17 290 159 80
Zalm 18,4 2,9 44 15 410 210 65

05-12-2005 om 10:29 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedingswaarden tabel van groenten
GROENTEN eiwitten Vet Natrium Calcium Kalium Fosfor Water
100 gr gr gr mg mg mg mg gr
               
andijvie 1 0 29 41 287 22 96
asperges 1 0 5 20 200 60 94
aubergine 1 0 10 10 200 12 93
selder 0,5 0 150 80 400 40 95
bloemkool 2 0 8 15 250 30 93
broccoli 3 0 12 100 340 67 90
champignons 3 0 5 25 400 125 90
courgette 2 0 5 30 200 23 92
erwten 4 0 10 20 300 80 82
komkommer 0,8 0 5 14 124 24 94
paprika 1 0 5 15 200 30 93
peterselie 4 0 25 40 700 30 85
pompoen 1 0 8 20 350 20 91
prei 2 0 5 60 250 30 90
prinsessenbonen 2 0 0 40 250 50 90
radijs 1 0 25 30 210 30 95
rode kool 2 0 9 50 300 30 91
schorseneren 1 1 5 60 400 50 78
sla 1,3 0 15 39 292 40 96
snijbonen 1 0 2 40 250 30 94
spinazie 2 0 25 125 400 70 92
spruiten 4 0 3 30 382 125 86
tomaat 0,9 0 10 10 256 26 95
tuinkers 2 0 80 250 500 80 93
uien 1,1 0 10 22 180 40 87
venkel 2,4 0 86 109 494 51 86
waterkers 1,6 0,3 12 180 276 64 94
witloof 1,1 0 5 16 214 29 94
witte kool 2 0 8 30 200 30 91
wortel 1 0 60 41 290 35 91

05-12-2005 om 10:16 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedingswaarden tabel van toegestaan fruit
Fruitsoorten eiwitten Vet Natrium Calcium Kalium Fosfor Water
100 gr gr gr mg mg mg mg gr
Aardbeien 0,7 - 0 8 265 29 90
Ananas 0,6 - 0 35 121 8 88
Appel 0,3 - 1 5 114 11 83
Bessen 1 - 1 15 80 15 87
Citroen 0,5 - 6 28 143 25 90
Druif 0,9 - 0 18 195 16 85
Frambozen 1 - 1 40 170 25 86
Kersen 0 - 0 9 243 30 79
Lichee 0,9 - 0 3 224 33 80
Mandarijn 0,9 - 5 24 136 18 88
Mango 1,6 - 4 8 170 10 80
Nectarine 0,6 - 0 5 218 24 87
Peer 0,6 - 1 10 121 11 83
Perzik 0,6 - 1 7 114 - 85
Pompelmoes 0,9 - 1 28 136 15 90
Sinaasappel 1 0,1 1 48 202 23 86
Watermeloen 1,3 - 19 6 180 11 90
Fruit uit blik ( geen sap) 0,4 - 6 9 80 8 83

05-12-2005 om 10:12 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fritten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Soms heb je wel eens zin in fritten, wel nu maak ze dan op volgende manier.
Snij de frit 8 cm lang en 1cm op 1cm dik.
Was ze meerdere malen en zet ze terug onder water in de koelkast tot de dag erna.
Haal ze er voorzichtig uit en was ze nogmaals.
Kook ze nu beetgaar en giet ze af.
Leg ze op keuken papier en dep ze droog, zorg er voor dat ze niet op elkander liggen.
Laat ze geheel koud worden.
Bak ze nu af in de friteuse.
Zo ben je veel kalium kwijt in het kookwater

20-11-2005 om 09:43 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perzik met garnaal salade

Perzik met garnaal salade

 

Benodigdheden:

½ perzik                                                              1 eetlepel dieetroom

1 stronkje witloof                                                ½ theelepel kerrie

25 gr garnalen                                                      ½ eetlepel ketchup

2 eetlepels mayonaise                                          1 blad sla 

 

Bereiding:

Vul de perzik met de garnalen

Plaats op een blad sla, leg er een torentje fijn gesneden witloof bij gemengd met mayonaise.

Meng de room, ketchup en kerrie en over saus de perzik. 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

100

6

27

374

92

317

118

143

20-11-2005 om 09:05 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm en koude Champignonsalade

Warm en koude Champignonsalade

 

Benodigdheden:

1 theelepel mosterd                                                        ½ eetlepel dieetboter                                       

1 eetlepel Olie                                                                20 gr waterkers

½ eetlepel azijn                                                              50 gr champignons

peper 

 

Bereiding:

Snij de champignons in dunne plakjes en bak in dieetboter

Leg op een bord in het midden de gewassen waterkers en schik de warme champignons er rond, zo bekom je een mooi vol bord.

Maak een vinaigrette van de mosterd, olie, azijn en peper.

Giet over de lauwe champignons 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

70

2

27

52

67

307

83

77

 

20-11-2005 om 09:04 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde peer met tonijnsla

Gevulde peer met tonijnsla

 

Benodigdheden:

½ peer uit blik                                                                   ½ eetlepel ketchup

30 gr tonijn uit blik                                                           1 theelepel cognac

1 sjalot                                                                               dille

2 eetlepels mayonaise                                                        1 blad sla 

 

Bereiding:

Haal een deel van het vruchtvlees uit de peer en snij in blokjes.

Meng deze met de tonijn en de gehakte sjalot.

Vul er de peer mee.

Roer de mayonaise, ketchup en cognac onder elkander en over saus de peer.

Leg op een blad sla.

Versier met takje dille 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

70

8

17

52

68

307

83

77

20-11-2005 om 09:02 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm mayonaise mat avocado

Zalm mayonaise met avocado

 

Benodigdheden:

30 gr zalm uit blik                                              ½ avocado

1 sjalot                                                                2 eetlepels mayonaise

Citroensap                                                           muntblaadjes

Dragon                                                                1 blad sla 

 

Bereiding:

Meng de zalm met de gehakte sjalot en de mayonaise.

Schil de halve avocado en snij in dobbelsteentjes

Besprenkel met citroensap en peper van de molen.

Vul een ring of vormpje de helft met de avocado vulling.

Vul bij met de zalm

Schik op een blad sla 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

95

9

35

167

51

480

93

126

20-11-2005 om 09:01 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookboek voor nierpatiënten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kookboek  ETEN MET PLEZIER.
Is een boek uitgegeven door de Nierstichting Nederland.
Zeer informatief en goed uitgewerkte recepten.
Vele mensen vroegen me reeds hoe je dit boek kan bekomen.
Zelf heb ik contact opgenomen langs internet met het Hans Mak Instituut en kreeg een factuur opgestuurd.
Na betaling van 21€ is het boek mij toegestuurd.
Onlangs vond ik op internet de site http://www.deonlineshop.nl en langs daar zou je het ook kunnen bekomen, daar staat het voor 10€ maar denk dat daar nog verzendingskosten bij komen.

14-11-2005 om 09:48 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (18 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenlapjes met zuurkool

Kalkoenlapjes met zuurkool

 

Benodigdheden:

50 gr kalkoenblokjes

100 gr zuurkool ( natriumarm)

Peper, laurier en kruidnagel.

1 glas witte wijn.

1 glas water.

1 eetlepel dieetboter

 

Bereiding:

Doe de zuurkool los in een kom.

Meng er de kalkoenblokjes onder.

Voeg er laurier, peper en kruidnagel bij.

Bevochtig met wijn en water.

Leg er een eetlepel dieetboter op.

Druk licht aan en leg er een neteldoek of aluminiumfolie op.

Laat zachtjes sudderen. ( ong. 20 minuten)

Het moet praktisch droog zijn.

Serveer er een aardappel bij

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

140

11

11

311

73

288

117

370

03-11-2005 om 13:11 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Poon met fijne groenten in bladerdeeg

Rode Poon met fijne groentjes in bladerdeeg

 

Benodigdheden:

100 gr rode poon                                               1 vel bladerdeeg.

½ wortel                                                             ½ raap.

1 ui.                                                                    10 gr selder.

1 eetlepel dieetboter.                                         1 eetlepel muntblaadjes.

1 ei.                                                                     Peper.

 

Bereiding:

Leg de rode op het vel bladerdeeg.

Snij de groenten in fijne blokjes.

Kook ze beetgaar.

Smoor ze even in dieetboter.

Kruiden met peper.

Bestrooi met gehakte muntblaadjes.

Klop het ei los en bestrijk de randen van het bladerdeeg.

Vouw dicht en druk de randen even aan.

Bestrijk het geheel met losgeklopt ei.

Bak in een oven van 180° gedurende 12 min.

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

140

21

25

26

48

526

68

270

 

03-11-2005 om 13:10 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Paling ( rivier) in t’ groen.

 

Benodigdheden:

150 gr paling                                                              10 gr dieetmargarine

15 gr bloem                                                                20 gr munt

25 gr sjalotten                                                            10 gr dragon

25 gr spinazie                                                             30 gr basilicum

½ citroen                                                                     1 glas witte wijn

Witte peper                                                                

 

Bereiding:

De paling schoonmaken, schraap met een koffielepel het bloed van de graat.

Snij de zijgraatjes van de paling en snij in stukjes van 8 cm.

Plaats de paling onder stromend water gedurende 15 min, zodat hij wit uitslaat.

De stukjes paling in een kom doen met enkele lepels water, witte wijn en aan de kook brengen.

Hak alle kruiden en de sjalotten zeer fijn.

Doe ze bij de paling na 5 min. en kook nog ongeveer 3 à 4 min.

Paling is gaar tussen de 8 à 10 min.

Smaak af met peper en citroensap.

Meng de dieetboter met de bloem en roer onder de paling om wat te binden.

Laat nog 1 min. sudderen.

Serveer met frietjes ( zie bereiding)

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

150

36

29

302

129

883

478

218

03-11-2005 om 13:09 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Gastenboek

Druk op onderstaande knop,zeker van antwoord


Rondvraag / Poll
Dieet
Ja, ik volg strikt mijn dieet.
Neen, ik durf er op te zondigen
Mijn grootste probleem is vocht inname
Bekijk resultaat



Info
  • DIEET INFO
  • NUBEL
  • VOOR NIERPATIENTEN

  • Archief
  • Lang geleden.
  • Lange tijd hier nog geweest.
  • Foto van de dagelijkse medicatie
  • Staartvis met prei
  • Konijnrug met sinaasappelsaus
  • Frivoolslaatje met champignons en vinaigrette
  • Goulash van kippenblokjes
  • Stoofvlees op Aalsterse wijze
  • Gevulde gele paprika
  • Courgette pannetje met gehakt
  • Appeltaartje
  • Bourgondische Struisvogelblokjes
  • Roulade van avocado met krab
  • Torentjes van cake en vanille pudding
  • Perzik mousse
  • Aardappelkoekje met groenten en eistruif
  • Buideltje van preitaart
  • Toastjes met Kalkoenfilet
  • Chinese Kalfslapjes
  • Gegrilde Ananasschijfje met rum
  • Schelvis met asperges en blanke botersaus.
  • Tilapia met Boursin
  • Pannenkoek met kersen
  • Gevulde witloof blaadjes met garnaal
  • Aardappel, brood, deegwaar en rijst
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vleessoorten
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vissoorten
  • Voedingswaarden tabel van groenten
  • Voedingswaarden tabel van toegestaan fruit
  • Fritten
  • Perzik met garnaal salade
  • Warm en koude Champignonsalade
  • Gevulde peer met tonijnsla
  • Zalm mayonaise mat avocado
  • Kookboek voor nierpatiënten
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Rode Poon met fijne groenten in bladerdeeg
  • Makreel met aardappelschubben
  • Kipfilet met kerrie
  • Groenten macaroni sla
  • Paarden Stoofschotel
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Kabeljauw met asperges
  • Bladerdeegjes met peer
  • Duxelles van champignons op toast
  • Vanille Flan
  • Krab Cocktail
  • Tonijsla ( als middag of avondmaal)
  • Enkele algemene regels.
  • Berekening van een dag
  • Vislasagna
  • Pladijs filet op bedje van witloof
  • Kook tip 1
  • Suikers Niet toegelaten
  • Suikers toegelaten
  • Vetstoffen NIET toegelaten
  • Vetstoffen toegelaten
  • Dranken NIET toegelaten
  • Dranken toegelaten
  • KALIUM
  • Hoe zou er een dag kunnen uitzien
  • Groenten voorzichtig te gebruiken
  • Groenten te gebruiken
  • Kruiden te laten
  • Kruiden voorzichtig te gebruiken
  • Kruiden te gebruiken
  • Brood niet toegestaan
  • Brood toegestaan
  • Kaas niet toegestaan
  • Kaas toegestaan
  • Vissoorten niet toegestaan
  • Vissoorten toegestaan
  • Vleessoorten die NIET toegestaan zijn
  • Vleessoorten die toegestaan zijn
  • Dieët voor dialyse patiënten
  • Voorwoord

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • topchef


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!