Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
31-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer 1e inz. frame in frame
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Chessplayer,

Hartelijk welkom bij de besprekingen van diepte in je foto's.
Je start met een nieuw getrokken foto, waarvoor dank.

Je maakt het jezelf erg moeilijk, enerzijds door vanuit het licht een donkere boog te fotograferen met aan het eind daarvan een fel verlicht gebouwtje. Door dat je tegen het licht inwerkt zijn enerzijds de lichte plekken overbelicht en de donkere plaatsen té donker. Op afbeelding 2 heb ik een en ander trachten aan te passen.

Als je kijkt naar de groene lijnen van de regel van derden zie je, dat jij het klein gebouwtje precies maar dan ook exact in het midden van je foto hebt geplaatst.
Je volgde reeds de lessen bij onze meester Perman; hij leerde je aan om goed naar je compositie te kijken.
In geval van deze foto heb je dat wat verzuimd, je zag het mooi gebouwtje door de poort (frame in frame) en dacht "Knip, ik heb je"...
Kijk nu naar het derde plaatje. Ik heb je voorgrond wat langer gemaakt, de horizon schuift daarmee OP naar boven op de foto, waardoor het dakje van het gebouwtje redelijk in de richting gaat van de kruising der sterke lijnen.

Op ons blog (hier links) zie je 5 opdrachten staan.
Ik verzoek je een nieuwe foto te maken, en wel voor de eerste opdracht, dus ééntje van een weggetje, straat, bospad, als die weg maar diep doorloopt.

Veel succes, denk aan de wijze compositielessen van Perman.

Groet Cijbra

22-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 6e inz. spoor bij zonsondergang
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Met deze 6e inzending toon je eens te meer, dat het hebben van zo'n raster in je zoeker of op je lcd-scherm je geweldig goede resultaten oplevert.
Proficiat met deze prachtige tegen-de-avond-opname, met zijn schitterende avondrode gloed aan de horizon bij 'n blauwe hemel! Doeltreffend van simpelheid, less is more is hier goed van toepassing.
Het spoor vertrekt mooi links onderin en verdwijnt aan de horizon op de kruising der sterke lijnen.
Ik ga d'r géén lijntjes over plaatsen, daar is je foto te mooi voor.

Van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat!
Ik beveel je graag aan voor een nieuwe lessenreeks, te halen bij onze leraar Digiwill die jou graag alle fijne kneepjes aan wil leren.
Blijf steeds denken aan de compositie- en de gouden regels, en geniet van de vooruitgang die je boekt.

Veel plezier bij Digiwill, je was een prettige leerling.

Met vriendelijke groet, Cijbra

15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine2 3e inz. spoor
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Christine2,

Wat fijn dat je de draad weer opgepikt hebt waar je hem in februari liet liggen.
De ingezonden foto heb ik even bekeken en het eerste wat mij opviel was dat de horizon scheef lag.
Mooier is, wanneer die volledig horizontaal loopt, daar moet je altijd even goed opletten alvorens je je inzending doet.

Verder is het een aardige foto die links en rechts redelijk goed in de compositielijnen ligt.... echter de horizon komt exact op de middenlijn te liggen. Nog méér diepte in je foto bekom je wanneer de horizon op 1 van de twee sterke horizontale lijnen loopt.
Kijk je het blog nog eens eventjes door? Links bovenaan staat die verdeling van de regel van derden.... die moet je proberen in het koppetje te prenten!
Je kunt het.

Ik zie graag een foto tegemoet van een tunnel, poort of boog(doorgang). Opdracht 3 is dat, links op ons blog lees je er meer over.

Succes, groetje Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 5e inz. kerstballen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Jouw kerstballen op rij liggen er netjes bij.
De voorste bal op het kruispunt van 2 sterke lijnen.
Leuk, dat je er aan dacht een takje dennegroen er bij te leggen, zo 'n kleine inbreng, het is maar een detail, maar het maakt wel de foto áf! Goed gedaan.
Als de laatste achterste bal op rij, op de andere kruising had gelegen, wat was er dan voor een diepte-effect zichtbaar geworden vraag ik me af? ... het hád gekund...

Graag ontvang ik een laatste nieuwe inzending van je, het onderwerp op de foto is vrij te kiezen, áls er maar diepte inzit! Zet 'm op!

Groetje Cijbra



08-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 4e inz. toegangspoort
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne,

Ik ben blij dat je de keuze gemaakt hebt om nogmaals een inzending in het genre van de boog/poort (3e opdracht) te maken. Je bent gewoon erg goed bezig met het op een fotografische manier te kijken naar je omgeving en onderwerpen. Een doorzetter pur sang!

Neem nu deze poort! Je hebt ''het gat'' met de kleine autootjes in de verte uitstekend op een kruispunt van sterke lijnen gelegd, een koos voor de hogere horizontale en meest rechtse kruising.
Prima gedaan!
Dat het zulk somber weer was, en daarbij, dat het asfalt er zo strak bij lag, dáár kon jij niets aan doen!

Goed gedaan hoor!!

Graag kijk ik uit naar een nieuwe inzending van je, opdracht 4 is een leuke.... dingetjes op rij.... hmmm, met de kerst(boom/ballen/kaarsjes) in gedachten, moet dat lekker binnen kunnen lukken! Succes.

Groet Cijbra

01-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 3e inz. boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne,

Bij het maken van je prachtig scherpe foto ben je volledig de sterke lijnen uit het oog verloren.... tenzij je het ''vat'' (of een ton) als onderwerp nam.... maar daar dit tegen het gat wegvalt omdat het te klein is, 'zien' we als eerste het "gat".
Kan gebeuren, want zie, je hebt het gat van de boog exact in het middelste vakje geplaatst.
Dát is nu juist niét te bedoeling wanneer je een compositie maakt, waarin het ''gat'' het onderwerp is.
Eigenlijk is de boog zelf uiteraard het onderwerp, maar ook in dat geval, moet je rekening houden met 1 van de sterke lijnen.

Omdat wij op een westerse manier kijken, nét als dat wij lezen van links naar rechts, zo zoeken onze ogen een foto af, beginnend links bovenin lezen zij de foto naar rechts toe, met uitstapjes naar beneden.
Onze ogen blijven rusten op het sterke punt van de kruising der lijnen (waar ik de rode stippen plaatste) en daarom is het goed, het belangrijkste onderwerp juist daar te plaatsen.

Zoals je ziet, heb ik op de onderste foto wat weggetje er bij geplaatst, waardoor de horizon bij benadering 'n latje hoger komt tot bijna aan de sterke lijn. Deze bewerking geeft al een groter diepte-inzicht... vind je ook niet?

Lynne, je vertelde over gele verkeerskegels welke in de tunnel stonden, juist zulk soort objecten, op rij gefotografeerd, kúnnen het diepte effect in een foto versterken.

Je mag kiezen, ófwel maak je opdracht 3 opnieuw, een nieuwe foto maken van een tunnel, boog of een poort *waar mijn voorkeur naar uit gaat*, ófwel je gaat verder met de nieuwe opdracht nummer 4 van dingen op een rij, want ik wil het je niet al te moeilijk maken..... maar het liefst een nieuwe afdruk van opdracht 3.

Veel succes toegewenst! Je kunt het, daarvan ben ik overtuigd.
Groet Cijbra

23-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 2e inz. beekje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Deze inzending is ook alweer perfect uitgelijnd.... ik vraag mij af, of jij zo'n aantal mooie verdeelvakjes in de zoeker van je Panasonic hebt.
Je hebt goed gekeken!

Je schrijft over het onkruid wat je hebt laten staan, dat mag, dat moet zelfs... als je dat dáár zou willen verwijderen voor een foto, zou je welhaast een dagtaak hebben en blijft er geen tijd om er op uit te trekken voor de opdracht.

Er zit voldoende diepte in de foto, tóch mis ik een beetje een hekwerk of plankier, zoals in opdracht 2 vermeld. Zo iets toegevoegd aan een foto, versterkt meestal nog eens het diepte effect.
Mogelijk ook, had je de foto dichterbij het watervalletje kunnen maken, zodat dit duidelijker in beeld gebracht was, als een eyecatcher, 'n rustpunt in je foto?... maar misschien moest je dan wel erg hoge laarzen aantrekken.

Al met al een geslaagde en aantrekkelijke foto.
Graag een nieuwe inzending van dezelfde kwaliteit, ben al benieuwd! Probeer de horizon eens een lat hoger te leggen, zodat deze op de bovenste horizontale sterke lijn komt te liggen.

Opdracht 3:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
(zie links in het kader voor een voorbeeldje)

Succes! groet Cijbra

17-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 1e inz. bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne, welkom op mijn schoolbankje.... je bent momenteel de enige leerling in mijn 'klas'...

Je komt binnen met een reuze goede foto van het bospad, lang niet slecht.
Mooi scherp en goed getracht de gouden lijnen toe te passen, het is je bijna gelukt!
Écht knap voor een eerste inzending.

Je ziet aan de lijnen die ik over je foto trok, dat je duidelijk veel diepte hebt kunnen pakken. De toppen van de bomen die vrijstaan in de heldere lucht benadrukken nogmaals de diepte.
De regel van derden is goed toegepast, Perman kan trots op je zijn, want je bospad loopt over de sterke lijn.

Graag een nieuwe inzending van dit kaliber!
Opdracht 2
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug


Groet Cijbra

27-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 6e inz. herfst in het bos
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag janeolive,

Met deze fijne herfstfoto trek je jezelf over de eindstreep. Lees je nog even de aanwijzingen hiernaast (op je foto)?!
Je mag door naar de volgende cursus, proficiat.

Ik wil je wel meegeven, dat je goed moet blijven letten op de compositieregels (de gouden lijnen/regel van derden), het maakt je foto's zoveel sterker en aantrekkelijker om naar te kijken.

Veel plezier op je volgende lesbankje, succes!

Groet Cijbra


13-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 5e inz. zuilengang
Beste janeolive,

Deze inzending hád een hele goede kunnen zijn... ware het niet, dat je zeer slordig te werk bent gegaan, erg spijtig!

Zoals te zien geeft de zuilengang je voldoende dieptewerking, helemaal tot achter aan de deur en wanneer je naar rechts kijkt, over de bankjes en door de zuilen heen naar de andere gang, zie je aan de achterkant van je foto nóg meer zuilen.

Doordat ik de foto nu eerst rechtop moest plaatsen, verloor je een stuk van de deur in de diepte.
Daarna heb ik de ''invulflits'' gebruikt (dat had jij in dit geval ook kunnen doen) en daarna heb ik nog eens stevig de verscherper er over heen gehaald.
Met een lage sluitertijd van 1/60e sec. en iso op 100 lukt dat niet in zo'n donkere gang.... ik vermoed dat je volledig op automaat gewerkt hebt.

Beter was geweest je iso omhoog te gooien (bijv. op 400), de sluitertijd zou dan zichzelf aangepast hebben, want je F-getal (diafragma) stond keurig op 2,8.
Tot slot heb ik de daarna ontstane uitgebrande delen wat verdonkerd. Ik plak de plaatjes erbij....

Indien mogelijk, ga nog eens naar daar terug, zet je toestel op een stevige ondergrond of statief en volg mijn aanwijzingen als boven.
Let dan wel op dat je zuilen rechtop staan, je kunt het! Succes.

Groet Cijbra










10-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een prachtig voorbeeld
Klik op de afbeelding om de link te volgen Over de groep digitale fotografie kwam deze week een prachtige foto met heel veel dieptewerking voorbij, die ik zeer graag aan bezoekers van dit blog wens te tonen.
De foto is gemaakt door Mira2 en ze stelde "
Eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik de foto heb gespiegeld; gaf toch net dat tikkeltje meer vond ik".

Mira, hartelijk dank voor je toezegging je fraaie foto te mogen gebruiken, een perfect voorbeeld voor dieptewerking!

Groet Cijbra

29-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 4e inz. paadje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag janeolive,

Voorwaar er zit vordering in deze ingezonden foto.
Je koos opnieuw een opname in de natuur en hebt nu goed opgelet dat het uiteinde van de kijkrichting op een sterk punt ligt.
Het sterk punt waar onze ogen nu naar toegetrokken worden, vertoont een wat donker en misterieus gat in de verte. Wát ligt daarachter?
De bomenrij versterkt het dieptegevoel van deze foto, alsook het stukje afrastering en die omgevallen oude en vermolmde boomstam.
Goed gedaan hoor.

Het is kort voor 2 uur in de middag, waardoor er harde schaduwen en felle lichtvlekken ontstaan.
Mooiere tinten krijg je 's-morgens in de vroegere uren of aan het eind van de middag tegen de avond, maar dat terzijde.

Graag ontvang ik een nieuwe foto van je, gemaakt na lezing van deze bespreking. Het onderwerp ligt deze maal binnen, in huis, kerk of winkelgalerij.

Succes met het vinden van een leuk onderwerp. Hou de regel van derden goed in gedachten, dan gaat het lukken!

Groet Cijbra

21-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 3e inz. bospad langs bouwland
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag jeaneolive,

Zoals je zelf al aangaf bij deze inzending, is de foto aan de rechterzijde veel te donker door de harde schaduw en het was géén nieuw getrokken foto na lezing van de vorige bespreking.
Je trok deze mid-summer-foto (30-08) om 14.00 uur, het hete en felst gekleurde moment van de dag.... dán moet het al wel haast fout gaan.
Eén gemiste kans, want de plek is erg mooi en wanneer je vanuit een veel lager standpunt de foto genomen had om een uur of 18.00 was dit een kanjer geweest met de voren in de grond en de zon in je rug!

Op de bijlage, de bewerking van jouw foto, ik trok wat dieptelijnen, trek je zelf je conclusie?!

De foto die ik van je vraag: Nieuwe pas gemaakte foto, veel dieptelijnen (diagonalen), denk aan de regel van derden (zie hierboven links op ons blog).
Lees alsjeblieft nog eens na wat ik bij je tweede inzending schreef.
Let op! Je kunt het!

Groetje Cijbra

15-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmondus 5e inz. lijsten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Edmondus,

Met deze verrassende inzending van 4 lijsten op een rij, toon je een andere wijze van diepte benadering.

Inderdaad, als je je wang tegen de muur aan legt en naar de lijst die het meest veraf is kijkt, zie je diepte!
Ik heb trachten weer te geven, hoe de diepte in dat geval er zo een beetje zou uit komen te zien. Het linker kader -dichterbij- is het grootst, het laatste kader rechts op de foto, wordt in dat geval kleiner dan bij jouw op je foto.

Door mijn bewerking van je foto, is er wel wat onscherpte opgetreden, maar het gaat om het idee wat erachter schuilt.
De dieptewerking ontstaat door per kader met je ogen de onzichtbare lijn te volgen van voor naar achter.
Ik heb ze groen erbij getekend op de bewerking.

Mocht je in de toekomst nog meer van dit soort foto's willen maken, let er dan op, dat alles netjes rechtop staat en er geen delen van het plafond op de foto staan.
Secuur kijken en meerdere opnamen maken is aan te raden.

Een leuk voorbeeld Edmondus!
Ik meen hiermee je voldoende in kennis gesteld te hebben van de dieptewerking welke je in een foto kunt verkrijgen en verklaar je: GESLAAGD! Proficiat.
Je mag door naar het volgende bankje.

Groetje Cijbra

14-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 2e inz. bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag janeolive,

Hier alweer je 2e bespreking, ik zie aan de foto dat je goed opgelet hebt en in gedachten hebt gehouden wat ik bij je eerste inzending vertelde.
Je bospaadje loopt netjes van breeduit aan de voorkant (bij je voeten) naar smal achteraan; daar waar ik de gele ster heb geplaats, is het eind.
(bovenste foto 1)

Wanneer je nu naar de verdeling kijkt (de gele hokjes geven de regel van derden aan) zie je dat de ster bijna exact IN het midden is geplaatst.
Om een grotere dieptewerking in je foto te krijgen, dienen de diagonale lijnen NIET precies in het midden te eindigen.
(dat zijn de gele, taps toelopende strepen in de onderste foto 2) 

Ik heb als het ware een stukje uit jouw foto links onder geselecteerd, zó hád je foto er dan uit kunnen zien. Prima!

Je bent op de goede weg. Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto na lezing van dit epistel.
Succes toegewenst!

Groetje Cijbra

01-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmondus 4e inz. poort
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Edmondus,

Kijk nu hoe scherp, het is je gelukt! Je gebruikte een diafragma van 16, dit maakt dat de foto van voor tot achter scherp is.
Je bent erg goed op dreef; er zit zeer veel diepte(werking) in de foto door het slim gebruik maken van alle diagonale lijnen, van zowel het voetpad als de muren.

Je nam de foto even na 11 uur wat maakt, dat de zon hoog staat en de licht- en schaduwpartijen scherp met elkaar contrasteren.
Om die reden knipte (croppen noemt men dat ook wel) ik een stukje van de foto aan de linkerzijde weg, dat helverlichte deel.
Wat overblijft is een mooie sterke foto waar anderen ook graag een blik op zullen willen werpen.
Door het croppen is tevens de poort op de achtergrond úit het midden komen te staan. Dat geeft nog een extra stukje spanning, ook al staat dat nu niet direkt op een sterk kruispunt van lijnen.

Je hebt het buiten fotograferen nu goed onder de knie.
Graag een nieuw getrokken binnenopname.
Kijk maar eens op ons blog hieronder naar vorige opnamen die binnen gemaakt zijn om ideetjes op te doen.

Je hebt 2 weken de tijd om in te zenden, wegens mijn nazomer-vakantie.

Groetjes Cijbra

31-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.janeolive 1e inz. meer
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag jeaneolive,

Van harte welkom bij de besprekingen voor diepte.
Diepte in een foto krijg je, door diagonale lijnen zó te laten lopen, dat deze als het ware de diepte driedimensionaal weergeeft.

Jouw eerste inzending voor deze reeks toont een platte vijver of meer, de bomen aan weerzijde van het water geven geen extra dimensie voor dieptewerking.... alles blijft wat vlak.
Natuurlijk, jij staat op de wal en kijkt, door je lens, over het water, naar de overkant, die ver weg lijkt te zijn en dat ook is, maar het geeft geen diepte aan.

Bekijk nog eens de inzendingen en teksten van vorige deelnemers, daarvan kun je veel opsteken van wat eigenlijk de bedoeling is.

1) Kies 'n onderwerp, waar je veel diagonale lijnen in aantreft
2) Kies de juiste compositie (zoals geleerd bij Perman: 1/3-2/3e verdeling)
3) Kies het diepte-onderwerp centraal kijkpunt en plaats dit niet in het midden, maar liefst op 1 van de kruisingen van de sterke lijnen. Zie het schemaatje hier links bovenaan "regel van derden".

Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto van je. Ik verzoek je er géén rand of schaduw rond te plaatsen. Je mag indien nodig je foto wat ophelderen of verscherpen, maar niet bijsnijden.

Veel succes! Je hebt 2 weken de tijd voor deze opdracht.

Groetjes Cijbra

11-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmondus 3e inz. doorkijkje Begijnhof Diest
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Edmondus,

Het Begijnhof van Diest is een welgekende stadswijk waar vroeger de Begijntjes woonden.
Het staat op mijn verlanglijstje om eens te bezoeken en te fotograferen.

Je maakte bij het inzenden van je foto de opmerking, dat het je niet meevalt om de diepte scherp te krijgen.
Ik vermoed dat je scherp gesteld hebt op de ommuring in plaats van op het einde van het hof door de poort, want de muur zelf is wel scherp, de letters op het tableau zijn goed leesbaar.

Om te beginnen dus statief gebruiken, scherp stellen met selectie van het middelste AF-punt of eventueel handmatig, richt op het verst weg gelegen punt (achteraan bij de groene deur/het rode jasje van de persoon).
Veel info over scherpstelling met Life-View, een handigheidje waardoor je net als bij een pocketcamera op je schermpje mee kunt kijken; op blad 102 van je handleiding.

Vervolgens moet je de diafragma (stand AV op jouw toestel) met je instelwieltje instellen, dit moet een groter getal worden (wordt kleiner diafragma) dan het huidige F8 wat je koos om voldoende scherpte-diepte te krijgen (kies bijvoorbeeld F16) en een iso van 400 of hoger. Een kleiner diafragma wil zeggen, dat de pupil van het oog kleiner is, er valt daardoor minder licht op de sensor.

Over je foto nu, daar zit niet veel diepte effect in. Wij wéten dat als je door de poort kijkt, je een eind de diepte in kunt kijken, maar helaas komt dat in je foto niet tot uitdrukking.
Als je gekozen had voor enkel de poort te fotograferen (zonder ommuring) zoals ik met een donkere lijn heb aangegeven op de bewerkte foto, had je een groter diepte effect bereikt door de diagonale lijnen zichtbaar te maken.

Ik vraag je daar nog eens terug te gaan indien mogelijk, of een zelfde soort situatie op te zoeken en daar een foto van te maken met waardes op je toestel, zoals ik hiervoor beschreven heb.
Denk er aan dat een statief soms onontbeerlijk is!

Veel succes, je kunt het!
Groetje Cijbra

03-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmondus 2e inz. spoorrail
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Edmondus,

Dit soort foto's is al wel bijna klassiek te noemen door de dieptewerking.
Zie al die diagonalen, allen gaan naar het eindpunt in de verte op ongeveer gelijke afstand (evenredig) van elkaar. En dát maakt het door jouw compositie tot een sterke, bijna symmetrische foto.
Pas je wel op daar op die spoorbaan, je moet nog langer mee bij senniorennet hé!

Wanneer je foto's tegen het licht in neemt - zoals deze - wat ik zie aan de schaduw van de schroeven op de bilzen, krijg je vaak een witte hemel te zien. Met een fotobewerkingsprogramma is dat eventueel nog wel wat bij te werken.
Je foto vertoont weinig contrast, ik heb er iets aan toegevoegd.
Mogelijk krijg je tijdens het maken van de foto wat meer contrast, wanneer je een hoger getal voor de diafragma gekozen had. Het gebruik van een statief is dan een uitkomst, want de sluitertijd past zich aan en wordt wat trager.
Ga je de foto nog eens op dezelfde plaats maken, maar dan in de vroege ochtend of late namiddag.... dan is de zon zo een beetje links of rechts van je.

Je hebt zelfs 'de wet' van de regel van derden behoorlijk aan je laars gelapt en dat misstaat je foto helemaal niet, daardoor krijgt deze nog meer dieptewerking!

Graag ontvang ik van je een nieuw getrokken foto, van de straat, om het even welke. Denk aan het tegenlicht. Het beste is toch nog altijd, om met de zon in je rug (met de zon mee) te fotograferen.

Succes, groetje Cijbra

28-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter 5e inz. wasknijpers
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Sluiter,

Ziezo, de was is gedaan!
Je foto van de wasknijpers was een goede binnen opname. Vond je het leuk om ermee te oefenen?
Zoals je ziet, zit het ritme er goed in, evenals veel diepte(werking) en kleur.
Heb er weinig aan hoeven veranderen; de achtergrond iets kleur en struktuur gegeven en van de tafel een stukje afgezaagd, waardoor er een betere verdeling in je foto komt.
Alles wat niet mee doet, mag er af geknipt, zolang je een ruime marge rond je object[en] bewaard, want anders ontstaat er het gevoel van ''iets er in gepropt te hebben''.
Daarna de foto iets opgelicht (verhelderd) en verscherpt. Op deze manier is er een knappe foto ontstaan.

Een idee was misschien geweest, om 1 van de wasknijpers op 1 pootje te laten staan, dat dat moeilijk is begrijp ik.
Het zou het ritme even onderbreken, maar het maakt uiteindelijk de foto spannender en wat te denken van één omgevallen wasknijper, die zou nog meer spanning te weeg brengen.

Diepte in je foto aanbrengen is voor jou nu verder een koud kunstje, een kind kan de was doen.
Wat mij betreft mag je door naar Digiwill voor de bespreking van je foto's "Licht"... dat wordt een moeilijke hoor!

Groet Cijbra

21-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter 4e inz. Eemshotel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Sluiter,

Wat een mooie spotplace daar aan de delta monding van de Eems. Precies de tegenover liggende plaats van de monding van de Schelde, Noord-oost tegenover Zuid-west.

Je prachtig helderweerfoto vertoont veel diepte, zie de lijnen op je origineel.... Wanneer je naar de verdeling kijkt (de regel van derden, dunne gele lijnen), zie je dat je een beetje op 2 gedachten hinkt.... ik bedoel daarmee:
Je wil ons graag de dieptewerking tonen door de lijnen van de dijk in de voorgrond, maar ook de prachtige wolkenpartijen wil je vatten en vastleggen.
Ik geef toe, het is moeilijk om dan een keus te maken!

Kijk eens naar de bewerkingen.
a) Op de bovenste 1/3e deel aarde en de wolken overheersen nu met 2/3 deel op de foto.
b) De onderste foto precies andersom, méér dieptewerking door 2/3 deel van de aarde te tonen en slechts wat wolken.
Tevens plaatste ik het Eemshotel precies op de vertikale linkerlijn.
Deze foto geeft een krachtiger weergave van de diepte, de diagonalen lopen allen naar het kruispunt van de sterke lijnen.
Dit was een heel goede oefening!

Je mag een nieuwe inzending doen, van laten we zeggen... objecten. Bijvoorbeeld tennisballen op 1 rij, legoblokken, zandkastelen uit een emmertje, suikerklonten.... wat je maar wil!

Groet Cijbra

13-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter 3e inz. keukenaanrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag Sluiter,

Deze scherpe fijne foto toont een heerlijk opgeruimd aanrecht; met het gevraagde diepte effect. Je schreef, dat je speciaal voor het maken van de foto nog wat opgeruimd had. Dát is heel goed van je, op die manier kun je écht de nadruk op het totaalplaatje leggen. In een ander geval, was de aandacht verloren gegaan bij de vuile vaat of rommelige aanblik.
Goed opgelet!

Je hád (ik zeg niet dat het moet of persé hoeft) nog ergens een speciale blikvanger neer kunnen zetten, óf zelfs slechts de senseo werkend kunnen fotograferen, zodat de stoom van het hete water zichtbaar was geweest, dan was je foto nóg levendiger geweest.

Mooi onderwerp gekozen, goede dieptewerking.
Graag nog een foto van dit kaliber!! Jij mag kiezen ofwel binnen of buiten.

Succes en groet Cijbra


30-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmondus 1e inz. bootje te water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Edmondus, welkom bij de besprekingen voor diepte.... leuk dat je meedoet!

Je prachtige zomerse foto geeft mij een heerlijk gevoel, eindelijk is de zomer daar met al zijn groene pracht.
Er zit best wel wat diepte in je foto ook! Volg de groene strepen en je ziet netjes 2 diagonale lijnen richting een ander bootje gaan.

Eén suggestie: Ga eens terug naar daar indien mogelijk.
Kantel je toestel en neem daar een nieuwe foto zo als ongeveer de uitgeknipte versie aangeeft.
Probeer aan het eind van je diagonalen uit te komen op de bovenste horizontale sterke lijn, je krijgt dan een wallekant met waterpartij op 2/3e van je foto vooraan (onderaan) en het brugje op de 3e rij bovenaan. Mocht er nog een bootje in de verte aankomen/verdwijnen, dan is 't mooi meegenomen als dat tussen de twee diagonaal lopende lijnen aan het eind vaart.

Veel succes!

Groetje Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter 2e inz. plas met bootje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Sluiter,

Amaai, je hebt een moeilijk standpunt ingenomen bij deze foto, op zich een mooie kiek waarin de suggestie wordt gewekt van diepte, maar eigenlijk is het meer een bij benadering 1/3-2/3e compo-foto.
Kijk eens naar de gele streepjes op de eerste originele foto links; dan zie je dat de horizon nét niet op 1 van de sterke lijnen ligt....
Er is veel waterpartij op de voorgrond, uitstekend! En er valt ook van alles te bekijken, zoals de waterlelies, het jachtje, de paal met zijn glanzend spiegelbeeld.
Je hebt de fabriekspijp ook bijna op een sterke lijn geplaatst. Deze pijp is een echte blikvanger omdat die tegen de wolkenloze hemel afsteekt. Beter was geweest, die dan daadwerkelijk op de scherpe lijn te plaatsen.
Wat betreft de diepte, die wordt aangegeven door de houten paal rechtsonderin en de schaduw in het water... echter de diagonalen lopen niet ergens speciaal naar toe, een gemiste kans deze maal.
Geeft niets, volgende maal beter, oefening baart kunst!
Graag een nieuwe foto van je, zo je wenst nog eens van buiten, maar een binnenopname is ook goed.

Succes, je kunt het, want je liet het al reeds zien!
Groet Cijbra


23-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiter 1e inz. nat pak komt aan in de verte
Klik op de afbeelding om de link te volgen Leuk dat je een 1e inzending deed voor deze reeks welke gaat over het krijgen van meer diepte[werking] in een foto. Welkom.
Bij je foto schreef je dat je er een nat pak aan overhield... nounou, dan heb je er zéker wat voor over om de besprekingen te volgen.

Aangaande die foto: de 1e compositie * de horizon op een sterke lijn leggen * heb je goed in je oren geknoopt en uitgevoerd!
Ik hoefde slechts een deel van je foto weg te knippen (croppen noemt men dat), waarna er een foto overbleef met nog meer dieptewerking. Let eens op de diagonale witte lijnen welke ik trok.
Doordat al deze diagonalen eindigen op de horizon die sterk op de goudenregel/lijn van derden ligt én daarbij het zanderige pad úit het midden van de foto is geplaatst, bekom je de gewenste dieptewerking in die foto.... de donkere hemel in de verte noopt ons nu snel door te lopen, óp naar een nieuwe en graag wat interessantere foto!
Ik ben benieuwd.

Eventjes terzijde; op dezelfde dag zond je nog een aantal foto's van die dag in, dáár zaten er bij die al volledig voldeden aan "foto's met veel dieptewerking", zoals die langs het kanaal en die van het fietspad. Goed gedaan!

Groetje Cijbra

15-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webby Boy 1e inz. stadsfeestzaal Antwerpen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Webby Boy,

Van harte welkom in ''onze diepte-klas". Diepte wil zeggen, perspectief.
Door perspectief in je foto aan te brengen, krijg je de suggestie van diepte.
Nou, je foto heeft dát in overvloed en is een goede binnenkomer...
Slechts wat rechtop geplaatst (zie de schuine groene lijn bijna vertikaal over je origineel).

Graag ontvangen wij na lezing van dit comment een nieuw getrokken foto van je, als het lukt van hetzelfde kaliber.
Het is bijna zomer en wat warmer buiten, daarom graag een buitenopname.
Aan jou de keus of je die maakt in de stad of op het ''platte land''.

Groet Cijbra
 

12-05-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilla 4e inz. kerkbanken
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Tilla,

Jij gaat goed vooruit, met grote sprongen kan ik wel zeggen!
Je hebt het principe om diepte in je foto weer te geven nu te pakken!
Jouw inzending heb ik ietsje rechtop gezet en de wat overbelichte kerkbanken donkerder gemaakt door de helheid te verminderen. Daarna grofkorreligheid verwijderd en zie, wat een prachtplaat!

Dieptewerking door de banken op rij, de tegelvloer. En aan het eind van onze blik volgt een beloning! Goed gedaan!
Je ontvangt van mij ook een beloning! Je mag door naar het volgende bankje van Fotoke Willy, die je met open armen zal ontvangen.

Proficiat!

Groet Cijbra

05-05-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilla 3e inz. in het bos
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Tilla,

Deze 3e inzending van jouw hand toont al een zeer fraaie en scherpe perspektieffoto, met mooie kleuren, je doet goed je best en gaat vooruit!

Aan de hand van de groene lijnen die ik erbij plaatste kun je zien, dat het muurtje rechts onder mooi aansluit op 1 van de sterke horizontale lijnen en verder gladjes ''de diepte'' ingaat.
Daar waar ik een kruisje trok, zou een sterk verdwijnpunt voor het eind van het paadje kunnen zijn, waarmee je foto nog meer aan kracht zou winnen.

Graag ontvang ik na lezing hiervan, een nieuw getrokken binnenopname met uiteraard, véél dieptewerking. Goed zo!

groet Cijbra

14-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boske 5e inz. feestzaal
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Boske,

De feestzaal ziet er nog niet echt gezellig uit, maar wanneer deze gevuld met mensen is, komt de ambiance vaak vanzelf.
Feest is het in elk geval voor jou, want met deze prachtige dieptefoto mag jij jezelf aan gaan melden voor de volgende lessenreeks van Fotoke Willy (portret).

Je bent duidelijk met sprongen vooruit gegaan, je foto heeft alles in zich voor diepte. Zie de groene lijnen. Ik plaatste hem slechts iets rechter (zie lijn van de muur).
Mooi hoor!

Gefeliciteerd en veel plezier op je nieuwe bankje.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metallo 4e inz. paarden
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Metallo,

Naar aanleiding van je verzoek om een speciale opdracht, maakte je deze foto van de paardenhoofden op rij, waarmee je bewijst de dieptewerking in een foto goed weer te kunnen geven.
De hoofden steken net allemaal prachtig uit de boxen.
Kijk eens hoe mooi! Kennelijk zijn zij helemaal aan jou gewend, want ze zijn absoluut niet schichtig.

Volg de groene hulplijnen en je ziet mooi de diagonalen lopen.

Je bent prima geslaagd voor de opdrachten, proficiat en je mag snel door naar de volgende lessenbank van Willy.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilla 2e inz. narcissen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Tilla,

Helaas zond je een foto in welke niet optimaal van kleur en kwaliteit is. Bovendien de grote rand er rond....
Ik moest veel van je foto afknippen, maar wat over blijft, is geen geschikte voor diepteweergave.

Wanneer je een wat lager standpunt had ingenomen, wat dichterbij de narcissen en dan ongeveer een foto getrokken had welke tussen de twee groene diagonale lijnen zou vallen, dán had je vermoed ik een goede en rustige foto gemaakt met veel diepte er in.
Nu was er zeer veel overtollige ballast op je foto.

Wil je na het lezen van deze bespreking een nieuwe foto inzenden alsjeblieft, zo als hier boven beschreven en zonder kader er rond.
Doe maar rustig aan, de komende week heb ik vakantie, graag inzenden na 27 april. Bedankt op voorhand!

Je kunt het hoor!!

Groet Cijbra

07-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boske 4e inz. kathedraal
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Boske,

Je was in een prachtige kathedraal, zag al die lijnen en dacht meteen aan de invulling van je nieuwe opdracht; diepte!
Net als bij Tilla (bespr.beeld hieronder), verloor je door al die diepte-indrukken de sterke lijnen uit beeld en raakte danig in verwarring.
Dat is helemaal niet erg hoor, alleen maar menselijk! Ik kan mij voorstellen dat je weinig tijd had om de sterke uitsnede te maken, want immers elk moment kan er iemand door je beeld gaan lopen.
Je foto op zich vertoont veel diepte, ik koos een uitsnede met de prachtige zuilen aan de rechterkant.... de tegelvloer versterkt de dieptewerking.
Eigenlijk had ik de foto willen spiegelen, dan begonnen de ogen eerst te kijken bij de zuilen en vandaar dieper weg de kathedraal in, maar wegens tijdgebrek en om de waarheid niet te veel onrecht aan te doen laat ik het zo staan.

Graag ontvang ik van jou een nieuw getrokken, onversneden foto!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilla 1e inz. bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Tilla,

Welkom in ons ''klasje'' dieptewerking!
Om een betere beoordeling te kunnen geven verzoek ik je gaarne om volgende inzendingen op formaat 800 x 5**, zonder randen en niet bijgeknipt in te zenden.

Je zendt een welhaast klassieke foto van een bospaadje in.... diepte te over!
De foto is een twijfelaar, dat wil zeggen, je ziet diepte door de bomen op rij en het pad voor je, maar je weet niet precies waar voor te kiezen.

Kijk eens naar de uitsnede die ik erbij plaatste.
Om meer dieptewerking in een foto te krijgen, moet je (in gedachten) werken met de sterke lijnen (wordt genoemd de regel van derden, zie bovenaan links op dit blog).
Sommige toestellen hebben in de zoeker reeds die verdeling in beeld.
Laat overbodige delen van je foto vervallen, kies waar je voor gaat! In dit geval het bospad, omdat dit een prominente plaats kan innemen om diepte weer te geven.

Ik gaf je foto iets minder licht en wat meer contrast, waardoor de kleuren helderder naar waarheid worden.

Een goede eerste poging. Graag ontvang ik een nieuwe foto van je, gemaakt nadat je deze bespreking gelezen hebt.
Kies een vrolijk onderwerp, zoals bijvoorbeeld een lange rij bloemen.... of paaseitjes!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metallo 3e inz. broodje gezond
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Metallo,

Het water loopt me in de mond, door jouw perfekte afbeelding van het verse broodje. Goed opgemerkt!
Leuk is de verwerking van het zonlicht en de schaduwpartij, die geven precies nog eens een extra dimensie.

Ik heb je lichte deel iets donkerder gemaakt en wat meer kleur toegevoegd via contrast. Het donkere deel ietsje opgelicht en daarna de grofkorreligheid aangepakt en 1x verscherping er over heen.

Mooie foto!

Graag nog zo'n kanjer; aan jou om het onderwerp te kiezen.
Niets bijsnijden, goed observeren en ... je kunt het! Succes.

Groet Cijbra

31-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christien2 3e inz. gang
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Christien2,

Met deze fraaie diepte foto van de gang ben je een heel eind op de juiste weg om de diagonale lijnen die diepte versterken goed te gebruiken. De kleuren vind ik erg mooi bij elkaar passen...., een creatieve (binnenhuis)architekt?!

Het eind van de gang is goed in zicht, maar helaas ligt het wel exact in het midden van de foto.
Om een sterkere dieptefoto te krijgen, verplaats je het einde van de gang naar 1 van de sterke lijnen... en zie! Knap gedaan van je.
Beeldt je in dat je zoeker je scherm in 9 gelijke delen heeft verdeeld en kies zodanig je eindpunt, dat dit op een kruising van sterke lijnen komt te liggen.

Graag ontvang ik een nieuwe foto met diepte werking van jou!

Groet Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metallo 2e inz. spoor
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Metallo,

'n Prachtige opname van het spoor, de houten bilzen net zo scherp weer gegeven.... alsof ik er bij ben! De rail ligt precies op de sterke lijn, je hebt zeer goed gekeken.
Om je foto nog net wat meer kracht mee te geven, had je voor een uitsnede kunnen kiezen net boven de lantaarnpaal, zie voorbeeldje, maar ik vind hem heel goed zoals je hem maakte.

Graag een nieuwe inzending welke je ergens binnen maakte.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boske 3e inz. kinderkopjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Boske,

Een prachtig gebouw in de bijna volle lengte op de foto gezet, dit geeft zeer veel diepte. Een kleine uitsnede die ik er bij plakte, benadrukt die diepte nog eens extra.
Wanneer je vanuit het zelfde standpunt wat door de knieëen was gegaan, had ook de horizon op de sterke lijn gelegen, wat je foto nog krachtiger had gemaakt.

Graag zie ik een nieuw gemaakte inzending van je tegemoet.
Wil je eens proberen een binnenopname te maken?

Groet Cijbra

25-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radocats 4e inz. trap in huis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Radocats,

Knappe hond heb jij daar op de bovenverdieping liggen, haha, ik durf niet meer naar boven toe, hij is mij te groot.

Over jouw foto kan ik kort en bondig zijn.
Deze is perfect!

Wanneer je die foto door je oogharen bekijkt, zie je dat de foto netjes bijna volledig diagonaal in 2en is gesneden... enerzijds de leuning met de spijlen, anderzijds de treden van de trap.
Alle lijnen lopen prachtig en zeer sterk naar boven; het is al diepte wat we zien. Knap van je gezien en gedaan.

Je hebt een opdracht op uitstekende wijze vervuld en ik verklaar je hiermee voor geslaagd!
Proficiat hoor!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boske 2e inz. hond op dijk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Boske,

't Knappe hondje helaas van de achterzijde bekeken... ik zie toch liever de voorkant hoor (grapje!)... Heerlijk lange wandelingen kun je maken over dijken en wegen nabij het natuurgebied, samen met de hond en je digi.

Op zich een goed belichte knappe foto.
Je nam als uitgangspunt de hond, die precies temidden van het kruispunt van sterke lijnen staat. Prima gedaan!

Echter... ja daar komt het addertje onder het gras, nu kom je toch wel een stukje hemel te kort om de horizon ook op een sterke lijn te plaatsen. Iets door de knieen gaan en je toestel wat naar je toe kantelen, dan krijg je de hond op dezelfde spot maar wel wat meer hemel.

Er zit nog iets in je foto niet helemaal lekker, en dat is het groene graspad wat recht naar het midden van de foto loopt, het wordt te veel, te groot, te massief. Er zit wel veel perspektief, juist door die graskanten er in.

Alle begin is moeilijk.
Ik verwacht graag een nieuwe foto van je, niet bijgesneden maar zo uit je toestel, uiteraard wel verkleind.
Je mag zelf je onderwerp kiezen en probeer in gedachten te houden dat je juist UIT het midden werken moet. Jij kunt het hoor!

Groet Cijbra




24-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metallo 1e inz. de baan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Metallo,

Je bent al langer lid van de digigroep en ik zag al vele mooie foto's van jouw hand. Welkom!

Je foto... ik noem het maar even de baan, omdat ik wel weet dat het een sportveld betreft, maar helaas -onsportief als ik ben- weet ik niet bij welke sport deze baan hoort. Je zult het mij ongetwijfeld nog wel eens influisteren.

Gezien je ervaring kon het niet anders, dan al een duidelijk goede perspektief foto zijn. Krachtige foto met weinig onnodige opsmuk, sterk door de van ons weglopende lijnen.
Maar wat zie ik daar nu?? Een schaduw van een persoon, vermoedelijk ben jij dat zelf... het lijkt wel de schaduw van Batman, zie je die oortjes? (zwarte pijltjes naar toe getrokken).

Of je het bewust deed weet ik niet.
Zo ja, dan ben je er in geslaagd om ook jezelf in perspektief weer te geven.

Metallo, graag ontvang ik van jou een nieuwe getrokken foto, dus NIET uit je archief a.u.b.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobjes 5e inz. gracht met knotwilgen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Bobjes,

Je aardige perspektief-foto van de gracht, oude muur en knotwilgen op rij hebben je danig in verwarring gebracht, kennelijk had je moeite met te kiezen tussen de aandacht vestigen op de gracht... of op de knotwilgen... waardoor je de keuze eigenlijk verkeerd gemaakt hebt.
Je horizon ligt te veel in het midden, alsook het eindpunt van de waterpartij.
Beter is te kiezen voor ofwel het een, ofwel het ander.

Je origineel heb ik wat onder handen genomen, wat helderheid en kleur toegevoegd en de horizon op de sterke bovenlijn gelegd. De foto wordt al wat sterker en rustiger zie je?
Daarna heb ik je foto er nog eens bijgepakt en deze conform de regels onder handen genomen. Ik verkoos de oude muur als blikvanger te nemen...., maar had evengoed juist voor de knotwilgen kunnen gaan.

Zie je wat ik bedoel? De foto oogt veel rustiger, de aandacht gaat naar de mooie oude stenen muur, dan langs het water en uiteindelijk zie je de knotwilgen in het prachtig landschap.... waarna de ogen vanzelf weer terug rusten op de muur.

Je koos een mooi onderwerp! Je mag nog een nieuwe buitenopname inzenden. Bedenk goed wat ik hierboven schreef, met die gedachten & de regel van derden voor ogen zal het jou zeker lukken een geslaagde dieptefoto te maken.

Groet Cijbra

17-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boske 1e inz. bidkapel met weggetje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Boske,

Welkom bij de groep 'diepte'.

Je hebt al goed gekeken naar het onderwerp over dieptewerking in een foto.
Aan deze binnenkomer van jou, hoeft niets gewijzigd te worden.
Mooi van compositie, veel dieptewerking door de kapel links op de voorgrond te plaatsen en het weggetje wat de diepte in verdwijnt. Je ogen worden automatisch je foto ingetrokken.

Je keuze voor het onderwerp spreekt me ook zeer aan. Anderen denk ik ook, je wordt uitgenodigd het weggetje in te slaan, om te gaan zien wat er aan het eind van het paadje verscholen is.

Mooi gedaan!
Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto van je.

Groet Cijbra

10-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radocats 3e inz. keukenblok
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Radocats,

Mag ik hier wel even wat prive tegen je zeggen? (ik ben zoooooo verliefd op je katje).

Je wierp een blik in je schone (letterlijk en figuurlijk) keuken, heel goed gedaan van je!
Moeilijk he, een onderwerp vinden binnen in huis. Je hebt het heel goed door, je ziet duidelijk de dieptewerking in je foto wanneer je de lijnen volgt.
Slim van je is ook, dat je aan de goede kant bent gaan staan om de foto te nemen. Zo gaat onze blik van de forse voorkant links zachtjes aan met de diagonale lijnen mee tot het eind aan de rechterkant. De tegelvloer werkt ook nog eens lekker mee!

Graag ontvang ik een nieuwe inzending van je, eentje van deze kwaliteit.
Wil je proberen om daar waar onze ogen tot rust komen in je foto iets te plaatsen als eye catcher?! Ik plaatste in de bewerking voor de grap een katje in de hondenmand.... zo iets bedoel ik.

Veel succes hoor, je kunt het!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaklien 5e inz. hall
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Jaklien,

Je hebt met inzending van deze foto duidelijk het bewijs: je kunt het en wat mij betreft, ben je GESLAAGD!

Prachtige lange gang, heel veel gezellige dingen te zien. Leuk extraatje zijn de verwarmingselementen en het sterk punt ligt op exact de goede plaatst.

Ook voor jou veel plezier toegewenst in de volgende lessengroep.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yosefine 4e inz. riviertje tijdens wintersportvakantie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Yosefine,

Met inzending van deze prachtige foto kan ik niet anders zeggen dan: GESLAAGD!!
Je hebt je zeer goed van je (vrijwillige) taak gekweten.

Jouw foto straalt koude uit door het koele water en de sneeuw, maar is hartverwarmend mooi. De rivier maakt precies op het goede plekje een bocht naar eindeloze verten.

Op naar je volgende lessen zou ik zeggen. Proficiat!

Groet Cijbra

03-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobjes 4e inz. escargots
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Bobjes,

Wat een leuk idee weer van jou om deze maal de lege escargots te gebruiken voor het thema diepte.
Helaas zat er een blauwe kleurzweem in je foto; zie hoe mooi de escargots origineel van kleur zijn op de verbeterde foto.
Zweem is met een fotobewerkingsprogramma gemakkelijk te verwijderen.

Daar zie je ook de groene diagonale lijnen staan die ik trok. Er is inderdaad wel enige diepte in de foto waarneembaar, door de scherpe voor- en onscherpe schelpen op de achtergrond. Nog meer diepte had je bekomen wanneer je die achterste wat diagonaler geschikt had. Jouw compositie is heel erg mooi geslaagd, een fijne foto om naar te kijken.

Graag ontvang ik een laatste nieuw getrokken foto van je, gemaakt IN huis.
Echter deze maal niet van kleine dingetjes, maar groots, bijvoorbeeld de living, gang of slaapkamer.... wat je wenst!

Ben nieuwschierig naar je interieur, dat merk je wel (grapje hoor).

groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaklien DB 4e inz. schelpdeeltjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Jaklien,

Hier een foto die gewoonweg perfect de diepte weergeeft. Het kan niet beter durf ik bijna te zeggen. Proficiat, zeer mooi geslaagd deze opname!
Versterkend detail, zijn de nerven van het tafelblad.
 
De twee andere foto's die je apart over de groep zond waren allebei iets minder goed, de ene vanwege de mindere diepte die er getoond werd, de andere wegens de donkere hoek links boven in.

Wat me wel opviel zijn, op deze zeer goed geslaagde foto, de stofjes op de voorste schelp. Die waren op de andere foto's niet waarneembaar. Ook kleine details tellen soms zwaar mee, zoals je zelf al opmerkte... even de aandacht afgeleid of te veel gefixeerd op 1 zaak, ach, je weet het inmiddels!

Wil jij mij ook een laatste diepte foto inzenden? Graag van binnen in huis. Het interieur mag uiteraard ook van een shoppingcentre, station, kerk of waar dan ook zijn.

Ik zie uit naar je inzending,

groet Cijbra

24-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaklien DB 3e inz. schelpjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Jaklien,

Over doorzetten gesproken, daar ken jij alles van! Je wenste graag een foto met diepte in te zenden die zowel diepte alswel vervaging aan het eind van de diepte kreeg.
Dat is redelijk moeilijk te bekomen met een compact toestel zoals van jou (vaste lens, geen spiegelreflex).
Inmiddels ken je na een week van stug dooroefenen en zoeken je toestel van binnen en van buiten, dat is al een groot voordeel!

Over je foto; je legt een rijtje prachtig mooie schelpjesrestanten neer op tafel, ze glimmen ons trots tegemoet.
Je hebt het voor elkaar gekregen om met een diafragma van F3,5 een scherpe voor- en wazige achtergrond te krijgen. Zeer goed gedaan.

Wat de dieptewerking betreft, daar ben je een klein beetje je doel voorbij geschoten helaas, maar dat is je van harte vergeven! Je hebt iets te veel de ''adelaarstand'' gekozen (van boven af).

Wanneer je het toestel bijna plat op tafel zet en dan een foto neemt en de dieptelijnen van het tafelblad alsmede de schelpen volgt, zul je versteld staan van het resultaat!

Bedankt voor deze fijne inzending, graag vraag ik je een nieuwe foto van de tafel en de schelpjes, maar dan zo, dat de achterste schelp echt veel kleiner toont dan de voorste. 'k probeerde in de bewerking een beetje duidelijk te maken wat ik bedoel. (zie ook de knikkerbespreking van vandaag)

Veel succes, je kunt het! en groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radocats 2e inz. knikkers op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Radocats,

Je koos een zeer moeilijk onderwerp, de knikkers op rij. Ik weet dat uit ondervinding, want ons katje komt altijd even (of wat langer dan even) plagen wanneer ze knikkers hoort en ik weet, dat jij ook katjes in huis hebt, waaronder die prachtige Chinook.
Vast en zeker heb je met lijm je knikkers op de harde ondergrond vastgeplakt!!

Alez, geen op- of aanmerkingen, ik vind je foto gewoon perfect, zowel van kleur als knikkergebruik en compositie. De diepte is overweldigend.

Stuur je mij weer een nieuwe foto toe? Laat ons zeggen, van binnen, maar geen speeltjes.... ben benieuwd!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yosefine 3e inz. Playmobiel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Yosefine,

Heerlijk gespeeld met je speelgoedjes? Je maakte er werkelijk een heel grappig spectakel van!
De mooie diagonale lijnen van het schaakbord, het er op geplaatste leger van soldaten, dat versterkt de dieptewerking in je foto nog eens extra.
Je hebt het helemaal door!

Kom je nog met een nieuwe foto voor een laatste bespreking? Graag! Ben al weer benieuwd wat het ditmaal wordt.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobjes 3e inz. overhemd
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Bobjes,

Ben jij 's even creatief in het bedenken van oplossingen zeg?!
Een prachtig heldere, scherpe foto zond je ter bespreking diepte in.
Je geeft aan, dat er diepte in de bloes ontstond door de schaduwwerking van de kraag en het openstaande bloesdeel en dat is natuurlijk wel zo he?!
Echter, dit is niet precies de diepte waar we op doelen bij diepte, nee... we doelen echt op de verre diepte's van landschap of in onderwerpen op een rij.
Teken eens een 'plat' huis op kinderlijke wijze... trek dan een paar extra lijnen (diagonalen) en zie, zienderogen komt er diepte in de tekening. Op dezelfde wijze kun je dieptewerking in je foto's aanbrengen, door goed de diagonalen mee te laten tellen.

Graag ontvang ik een nieuwe creatieve foto van je, bedankt voor deze mooie inzending!

Groet Cijbra

17-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yosefine 2e inz. rivier met bomen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Yosefine,

Weer al zo'n knappe inzending, alles is (bijna) goed!
Had jij zulk mooi weer op 1e kerstdag, bij ons in Drenthe was het dat ook, maar koud!
Ik heb slechts een heel klein beetje de horizon recht gelegd, verder is deze foto perfect voor dieptewerking, door de kromming in de rivier waar je slim gebruik van maakte en de bomen op rij. Prachtige kleuren en mooi helder.

Graag ontvangen we weer een nieuwe inzending, maar dan wel eentje die nadat je dit gelezen hebt, maakte! Niets bijknippen he?! Doe mij er maar eentje binnen genomen, dit kan varieren van de plavuizen op de vloer tot de knikkers op tafel.
Ben benieuwd en wens je veel succes!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radocats 1e inz. spoorlijn
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Radocats, welkom bij de besprekingen voor diepte.

Je eerste inzending is een binnenkomer van jewelste. Alles is goed, veel diepte, ritme, struktuur en de kleur is perfect. Je had zeer fraai (foto)weer!
Ik gebruikte voor de meest linker paal op je foto even perspektiefcorrectie van mijn fotoprogramma, zodat ook deze paal nu wat minder scheef staat.

Ook van jou ontvang ik graag een nieuw genomen foto, je mag zelf kiezen of je die binnen of buiten maakt.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaklien DB 2e inz. de beek
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Jaklien,

Aan jouw foto valt weinig op of aan te merken. Je hebt het prima voor elkaar!

Van jou ontvang ik graag een spiksplinternieuwe binnenopname met veel dieptewerking.... dat zal jou wel gaan lukken!
Denk je aan de compositie en de vlakverdeling?

Succes en groet, Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine2 2e inz. landweg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Christine2,

Een fijne wandeling gemaakt tijdens somber weer, maar langs fijne bos- en landwegen.
Je foto heb ik heel wat bijgeknipt zoals je ziet.
De bedoeling is, dat de horizon bij foto's met dieptewerking op de eerste of tweede horizontale lijn ligt.... wanneer die zoals op jouw foto precies in het midden staat, ontbreekt er al snel de grote dieptewerking.... alhoewel dat bij jouw foto nog best mee viel, omdat er zoveel lijnen naar de diepte gaan. De overtollige hemel heb ik eveneens verwijderd, die was toch al niet zo mooi he?

Bekijk gerust nog eens de voorbeelden op ons eerste blog http://blog.seniorennet.be/diepte/ (klik op één van de linkjes aan de linkerzijde).

Wanneer je een foto maakt waarop een bankje staat is het leuk, dat het gehele objekt er op staat, zie je, ik verplaatste het voor je naar wat meer binnen de rand. Hiermee wordt je foto nog sterker!

Goed gedaan, ik verwacht een nieuw genomen foto van jou, deze maal van binnenshuis. Blijf aandacht schenken aan de compositie en sterke lijnen, dan komt alles goed!

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobjes 2e inzending kanaal
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Bobjes,

Voorheen woonden wij ook dichtbij het Kanaal (door Walcheren) en maakten wij vlak voor of na de avondmaaltijd ook graag een wandeling er langs. Je foto straalt een grote mate van rust uit, zo herkenbaar.
Je ziet, dat je de horizon reeds op de juiste plaats (1e hor. sterke lijn) lag, uitstekend! Ik heb je foto een heel klein beetje rechtop geplaatst (zie de rode paperclip, waaruit blijkt, dat alles nu goed staat).

De foto was wel iets overbelicht. Wanneer je de meting op donker onderwerp richt, krijg je dat. Beter is om een meervlaksmeting te doen (kijk in je handleiding hoe je dat uitvoert), dan krijg je een gelijkmaterige verdeling.

Mooi onderwerp, nu naar iets anders. Graag ontvang ik een BINNENopname van je, met uiteraard in gedachten de wijze lessen van Perman (compositie) en graag veel diepte(werking).

Succes, groet Cijbra

10-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yosefine 1e inz. land met bollen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Beste Yosefine, een hartelijk welkom bij de groep bespreking foto's met diepte.

Zoals je waarschijnlijk al weet, mogen landschapsfoto's waar veel luchtpartij in zit gerust van de regel afwijken, dat de horizon op de 1e of 2e sterke lijn moet rusten.
Het knappe van/in jouw foto is, dat je door die rijen 'bollen' (wat zijn het, Buxusboompjes of Chrysanten?) vanuit het standpunt te fotograferen waar jij stond, die diepte door al die lijnen (groene markering) nog eens versterkt wordt.

Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto, en zoals afgesproken, zonder bewerkingen. Verscherpen of wat ophelderen mag, bijknippen, randen toevoegen niet.

Groet Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaklien DB 1e inz. kasseienweg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Jaklien DB, welkom hier bij de bespreking van diepte in foto's.

Eindeloos lang ziet dit kasseienweggetje eruit, het gaat maar door, helemaal tot aan het eind. Prachtig om er naar te kijken, een ramp om er over heen te moeten lopen of fietsen, althans, dat zegt mijn rug!

Je hebt al gelijk de goede verhoudingen te pakken. De horizon ligt strak en sterk op de 2e lijn, en het bochtje gaat op het kruispunt van die lijn met de vertikale sterke lijn de foto uit.
Zeer goed gedaan!

Graag ontvang ik van jou een nieuw getrokken foto van dezelfde klasse.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobjes 1e inz. sneeuwlandschap
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Bobjes, welkom in de groep diepte in een foto.

Het voorkomen van kleurzweem bij sneeuwlandschappen heb je volledig onder de knie. Het is een heerlijke tijd om foto's te maken in de sneeuw, zeker als er ook nog een zalig zonnetje schijnt.

Het onderwerp wat je vast lag op de gevoelige plaat om diepte weer te geven, heb je goed gekozen. Zo'n lange rij bomen links en rechts de paaltjes, prima hoor.
Ik knipte slechts van de onderkant wat af, waardoor de horizon op de sterke lijn is komen te liggen. Je ziet de diepte toenemen!

Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto van je.

Groet Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine2 1e inz. bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Christine2, welkom bij de fotografie-dieptegroep.

Je foto dateert reeds van augustus 2008, op zich is dat geen ramp hoor voor een 1e inzending. Je had nog een lange wandeling voor de boeg, tenzij je op de fiets was?! Best een goede keuze, die bomenlaan en je stond op de juiste plaats. Goed gezien!

't Fotograferen van diepte vraagt er om, een aantal basisregels te hanteren.
1) is je gewenste onderwerp in de diepte te kiezen
2) dat UIT het midden plaatsen en
3) dat het liefst op één van de (kruispunten van de) sterke lijnen te plaatsen.
Kijk naar je foto en naar wat ik er af knipte.
Je ziet dat je foto nu als het ware veel meer diepte weergeeft en sterker is geworden.
Houdt de basisregels in gedachten, als ook de lessen compositie die je reeds doorliep en het komt allemaal goed met jou, je kunt het!

Graag ontvang ik een nieuw getrokken foto van je.

Groet Cijbra







Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!