Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
13-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Underdog
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je geeft opnieuw 2 foto's in. Dit is niet de bedoeling. Gelieve in de toekomst maar 1 foto ter bespreking in te geven aub. 

De foto op zich is niet slecht. Compo, belichting en scherpte zijn ok en er zit diepte in de foto. Alle liijnen lopen mooi naar achter naar eenzelfde punt en de ruimte tussen de twee brugdelen nodigt uit om verder te kijken. Spijtig van het witte torentje rechts. Dat trekt teveel de aandacht. 

Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

09-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.underdog
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo,

Welkom in deze lessenreeks mbt 'Diepte' in je foto. Eerst en vooral toch een opmerking. je gebruikte in je mail volgende titel: ' Composite t.a.v Digiwill '  DIEPTE. Mag ik vragen om in de toekomst volgende titel te gebruiken: Diepte tav. Digiwill en in de volgende lessenreeks : Portret tav. Digiwill. Ik ben nogal actief op verschilende vlakken en krijg dagelijks ongeveer 150 à 200 e-mails binnen. De 'belangrijke' krijgen automatisch een speciaal kleurtje zodat ze opvallen tussen de rest. Door de andere mails ga ik diagonaal door en die worden dan verwijderd. Het zou zonde zijn moest je zitten te wachten op de bespreking omdat ik de mail 'gemist' heb.

Wat je foto betreft: je stuurde er twee in. De eerste (kerkhoffoto) ga ik niet gebruiken omdat, ook al was de foto scherp en goed belicht, ze weinig of geen diepte had en m.i. nogal rommelig overkwam. Je tweede foto daar zit diepte in. De lijnen van de bomen en de weg lopen mooi allemaal naar achter, de diepte in en ze trekken het oog mee naar achter. Wat me stoort in deze foto is het huis links onder. Als dat werkelijk zo schuin stond durfde ik mijn auto daar niet parkeren . Ik vermoed dat het het resultaat is van een bewerking van je foto. Daar moet je op letten. Al bij al toch een redelijk goede foto ivm 'Diepte'. 

Je kan dus beginnen aan je tweede opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. 


30-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEF

Hallo,

Je hebt ineens 2 opdrachten ingegeven. Uit je beelden en je begeleidende commentaar blijkt dat je deze materie meester bent. Je mag van mij ineens door naar de volgende lessenreeks 'Portret'.

Ga eens kijken naar het blog voor de eerste opdracht:    http://blog.seniorennet.be/portret/

Grts, Digiwill






22-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmen2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Al laatste opdracht in deze reeks kan dit tellen. Dit is een geslaagde foto! Alle lijnen van de brug lopen naar achter. Het spel van licht en schaduw maakt ook lijnen die het oog mee naar achter nemen. Je vertrekt met de kant van de weg mooi in de linker onderhoek. Dat alles maakt dat dit een goede foto is geworden!

Je hebt deze lessenreeks dus volledig doorlopen en kan beginnen aan de volgende nl 'Portret'. Neem maar al eens een kijkje op het Blog en daar zie je meteen je eerste opdracht:    http://blog.seniorennet.be/portret/

Veel succes,

Digiwill


20-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omalolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je hebt het jezelf hier heel moeilijk gemaakt. Je stond in een donkere tunnel met achteraan een poort met daglicht. Een originele maar geen eenvoudige opgave om dit tot een goed einde te brengen en alles correct te belichten.  

Je onderwerp is eigenlijk achteraan, de poort met wat daar achter staat. Die is helemaal wit uitgebrand. De tunnel zelf is mooi belicht. Doordat de poort achteraan zo fel verlicht is lijkt die naar voor te komen wat het dieptegevoel verminderd. Ook de persoon die centraal vooraan mooi in silhouette staat trekt teveel de aandacht en verminderd ook het dieptegevoel. Wat wel goed is is dat alle lijnen (de randen van de tunnel en de rij lampen...) allemaal mooi naar je onderwerp achteraan lopen en diepte aan je foto geeft. 

Zoals ik al schreef was dit een zeer moeilijke foto en veel geoefende fotografen zouden het daar ook moeilijk mee hebben. Je moet eens proberen om, voor jezelf, nogmaals diezelfde foto te maken zonder persoon in de tunnel. Zorg dat je het licht achteraan buiten meet en hou qua scherpstelling rekening met de 2/3e regel. De tunnel gaat dan veel te donker zijn. Dan neem je weer dezelfde foto maar meet het licht in de tunnel. Dan krijg je terug de foto zoals die je nu had. Dan ga je de gemiddelden nemen van de belichting achteraan en de gemiddelden in de tunnel van foto 1 en foto 2 en neem je daar een foto mee. Dit gaat al een iets betere foto geven maar nog niet helemaal perfect. En dan moet je gaan experimenteren... een beetje meer licht vooraan en een beetje inder achteraan enz. Zorg er wel telkens voor dat je onderwerp achteraan scherp is (2/3e regel). Succes...

Hier dan je volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,

Digiwill


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmen2 Diepte
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een goede foto. Mooie compo van linksonder naar rechtsboven. Mooi van scherp naar onscherp en ook nog goed belicht. De poppetjes erbij maken het origineler. Hiermee toonje aan dat je goed bezig bent! Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Groeten,

Digiwill


30-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmen 2-3
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is geen eenvoudige... Wel heel origineel maar daar ligt de moeilijkheid. Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt en al bij al is het een redelijk goede  foto maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. We zijn hier om te leren hé.

Eerst en vooral heb je de 'uitgang' van de buis/korf op een sterke lijn geplaatst en dat is goed. Nadeel is dat rechts een heleboel storende elementen te zien zijn (de rode balk, de huizen...) Daar moet je op letten!

Dan is de voorste ring van de korf onscherp. De scherpte begint bij de 2e ring. Door de storende elementen en de onscherpte vooraan doe je afbreuk aan de 'diepte'.

Door iets dichter uit te kaderen vallen de voorste ring en de storende elementen weg en komt de nadruk meer op je onderwerp (kerktoren en huisjes) te liggen. In de korf liggen verschillende lijnen (de rieten stokken waar rond gevlochten is) die allemaal naar je onderwerp leiden en dat is zeer goed! Ook die lijnen worden dan geaccentueerd.

Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst. 


26-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmen2-2

Deze inzending is niet slecht maar hier zondig je wel tegen enkele regeltjes. Alle lijnen van het rand van het water en de bomen lopen mooi naar achter en komen allemaal samen. De fietsers en het steigertje links geven een meerwaarde aan je foto. Vooraan is de grote plas water die een beete veel de aandacht trekt. Het 'verdwijnpunt' achteraan ligt net niet in het midden van de foto. Dit wringt een beetje. Beter is om dit punt op een sterke lijn op sterk punt te leggen. 

Ik heb een iets andere uitsnede gemaakt. Zie je het verschil? Ook heb ik een klein beetje met de 'levels' geschoven. 

Je kan dus weeral verder naar de volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!






11-02-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmen2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo,

Hier is dan je eerste inzending in deze lessenreeks en het is direct een goede! 

Je laat mooi de weg in de onderste hoeken vertrekken, alle lijnen (rand van de weg, rand van de bomen...) lopen naar achter waar 2 mensen met een hond de aandacht vragen. Net daar waar die mensen zijn schijnt het licht iets feller. Je werkt van scherp naar onscherp en er zijn vooraan geen storende elementen aanwezig die de aandacht wegtrekken. Door al deze zaken wordt het, ivm. 'Diepte', een goede foto. Goed gedaan dus. Deze foto vraagt hier geen verdere correctie.

Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Groetjes,

Digiwill





Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!