Ik ben Lin, gehuwd, moeder, oma. Mijn hobby’s en interesses zijn oa wandelen, fietsen, muziek, pc, de natuur. Dierenliefhebster met een passie voor honden.
Over mijn honden, 't groen in m'n huis en tuintje, foto's vd natuur en dieren tijdens wandelingen.
28-06-2025
Benodigdheden
Na onze beslissing om ook een pup te verwelkomen in ons gezin, naar de dierenwinkel om de nodige spulletjes voor dit toekomstig maatje.
Verzorging: Een matje om onze hond op te plaatsen zodat hij niet kan uitglijden, hondenborstel, vlooienkam, katoenen doekjes om oogjes te reinigen met gekoeld kookwater, nagelvijl of nageltang, schaar met ronde punten om de te lange haren aan de onderkant van de pootjes wat bij te knippen, efileerschaar om te lange haren aan de voetjes ietsje bij te knippen, tekentang.
Voeding: Een verhoogd eet- en drinkbakje. Er zijn in de handel eetbakken te verkrijgen speciaal voor honden met lange oren. Bij het eten & drinken hangen die dan niet in maar over het bakje heen en blijven dus proper.
Eigen plaats: Een bench, mand, kussen ofzo. Ik laat de bench wel open maar die staat in een voor de hond veilige ruimte en ik leg er een dekentje over zodat deze een fijn holletje wordt wat een veilig en knus gevoel geeft. Altijd opletten dat ons viervoeterke niet in dekens of kussens bijt.
Wandelen: Een borsttuigje en daarbij horende lijn die zacht en soepel in de hand ligt. Bij een wandeling in het donker zorg ik dat we allebei goed zichtbaar zijn. Ik kies voor mezelf alsook voor mijn viervoeter fluorescerende accessoires met retro-reflecterende banen. Indien we stappen waar weinig/geen verlichting is heb ik een lampje bij.
Auto: Een bench. In een bench moet de 'volwassen' hond zich gemakkelijk kunnen uitstrekken bij het liggen alsook zich keren van links naar rechts en eveneens zitten en staan. Hij moet er echter niet in kunnen heen en weer springen.
Spel: Enkele hondenspeeltjes zoals knuffels aan de buitenzijde zacht maar sterk langs de binnenzijde door het touwen skelet ipv pluche vulling, speeltjes, puzzel. Kauwen op een kluif vindt hij eveneens fijn en het voorkomt daarbij de aanzet van tandsteen.
Onze eerste pup kozen wij in een dierenwinkel… we wisten toen niet beter.
Daarna wel veel opgestoken over honden en ik zou nooit meer een puppy aanschaffen bij broodfokkers die niet naar ’t welzijn van het dier kijken maar zoveel mogelijk geld willen verdienen. Hier wordt niet op verantwoorde wijze gefokt, de dieren zijn nerveus, teruggetrokken, niet gezond met als gevolg veel dierenartskosten.
We zien nu uit naar betrouwbare mensen waar de honden in huiselijke kring leven, de moeder aanwezig is, de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziektes.
Ook adopteerden wij eens een bijna 3-jarig reutje in een dierenasiel. Men vroeg er eerst om het 4voeterke dat we al hadden mee te brengen om na te gaan hoe het contact zou verlopen tussen de 2 gezelschapshondjes en dit klikte vrij goed. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nogmaals een herplaatsertje bij ons een nieuwe thuis geven.
Bij de aanschaf van een nieuwe pup is het heel belangrijk dat het ras past bij ons en onze omgeving. Anders zou dat 4voeterke misschien beter af zijn bij andere hondenvrienden en wij met een ander rashondje.
We informeren ons intussen dan ook telkens heel goed over oa het karakter, lichaamsbeweging, verzorging en meer dmv boeken en websites over het gewenst ras alsook via mensen met zo’n hond.
Eveneens gaan we na wat de erfelijke aandoeningen zijn.
Ons eerste hondje kozen we in 1994 nogal impulsief en niet weloverwogen.
Later kon ik door mijn hondenpassie echter heel wat opsteken over de mens z’n beste vriend dmv boeken, magazines, websites, forums, lezingen, tentoonstellingen, gesprekken met kenners, honden gadeslaan van andere mensen in hun huis & buiten.
Zo weet ik intussen dat vooraleer een 4voeterke te verwelkomen het belangrijk is om onder andere: – Te overwegen als een hond past bij ons en we tijd genoeg hebben voor de nodige aandacht, opvoeding, activiteit, verzorging enzo. – Rekening te houden met verschillende kosten voor oa voeding, verzorging, inentingen, medikatie. – Na te gaan als één van de gezinsleden astmatisch of allergisch is voor honden. – Te zorgen voor opvang als we ergens gaan waar ons huisgenootje niet mee kan. – Het niet erg te vinden dat er meer hoeft schoongemaakt te worden vanwege ronddwalende haren en soms vuile pootjes.
Een hond hebben we tenslotte niet voor even maar voor zijn hele leven!
In december 1994 kwam een familielid op bezoek met zijn pup die hij had gekozen in een dierenwinkel. Ik vond het meteen een schattig hondje en stelde de eigenaar er wat vragen over.
Enkele dagen later polste ik bij mijn man en kinderen hoe zij het zouden vinden om ook een 4voeterke te hebben in ons gezin, ze waren allemaal enthousiast.
Zonder verder veel na te denken en met maar weinig kennis over honden haalden wij op 31 december 1994 eveneens zo’n puppy in diezelfde dierenshop.
Gelukkig paste dit reutje goed bij ons en had hij weinig gezondheidsproblemen. Later kon ik door mijn hondenpassie echter heel wat opsteken over de mens z’n beste vriend en kiezen we intussen weloverwogen een nieuwe pup.