zingend straatmuziek, draaiorgel Pier 'n lala

een Vlaams draaiorgel

zingend straatmuziek, een straatzanger met een draaiorgel

ideaal voor uw familiefeesten, straatanimatie, opvrolijken van markten en pleinen,

opening van uw winkel of handelszaak, binnen of buiten

retrokleding + randanimatie... erbij, meezingers, bekende liedjes

ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"

telefoonnr. 0479/185 094

mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com

23-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nostalgie in de Kempen, Wildert

Bakkersmolen   St. Jansstraat 238   2910 Essen

 

In het gehucht Wildert niet ver van de standplaats van de vroegere standaardmolen, werd in 1980 een geheel nieuwe stenen stellingmolen opgetrokken. Alles begon met de aankoop van een twee eeuwen oude hoeve, nu de verbruikszaal aan de St. Jansstraat 184 te Essen-Wildert. De bouwvergunning werd door de gemeente Essen op 5 mei 1980 verleend aan bakker Frans Demedts, De fundering werd 4 juni 1980 gegoten en op 15 juni 1981 werden kap en wieken op de romp gemonteerd.

Bakker Demedts maalde voor het eerst op 26 januari 1982.

Met een vlucht van 26 meter bereikt het hoogste topje van het draaiende wiekenkruis nagenoeg 32 meter. Wanneer er geen wind is, gebruikt men een stoommachine als alternatief. De bakkersmolen van Wildert is heel het jaar door elke zaterdag en zondag open.

Het molendomein vormt thans een grote toeristische trekpleister. Naast de molen is er tevens een bakkerijmuseum en een groot aantal tuigen die op stoomkracht werken.

 Achter de molen is het werkend stoommachinemuseum van mei tot en met oktober is dit ieder weekeinde werkend te zien. Ook in deze periode rijdt er een trein rond de molen waarin de bezoekers tegen een heel kleine vergoeding enkele rondjes kunnen rijden.

Bakkerijmuseum en bakkerij:

In de voormalige schuur van de hoeve staat een mooie oude Engelse MARSHALL stoomlocomobiel van 1903, van 25 pk, die zorgt voor de aandrijving van de bakkerij machines. Hier gestookt door de rechterhand van de bakker, die de meeste techniek hier aanwezig beheert.

In het vertrek ernaast, de bakkerij, is een met hout gestookte bakoven gebouwd.

Hier een door de Marshall aangedreven kneedmachine.

Met de hand wordt het brood hier verder bewerkt. Eenmaal gebakken kan men de heerlijke producten ernaast in de winkel kopen.

 Molenhoeve:

En is men moe en dorstig dan kan men in de Molenhoeve een molenbiertje of iets warms gaan drinken met lekker eigengebakken brood gemaakt van eigengemalen meel. Ook kan men hier verrukkelijk dineren.

 Dit alles is het resultaat van de ondernemende bakker Frans Demedts.

In 2006 werd het hekwerk op de roeden grondig opgeknapt;

in 2007 werden de fokken en de zeilen vernieuwd.

 In mei 2008 verkocht Frans Demedts het hele molendomein aan Frank Danen en Inge Van Elsacker uit Brecht, zaakvoerders van de Molenhoeve bvba.

De huidige vrijwillige molenaar is Emiel Embregts.

"De stellingmolen is een hoge windmolen", ligt Miel Embregts uit. "Zo'n molen staat meestal in bebouwd gebied en moet hoog zijn om in de bebouwde kom voldoende windt te kunnen vangen. De wieken en de staart reiken dan ook niet tot de grond. Door het draaien van de wieken kan deze molen drie paar molenstenen in beweging brengen. De bovenste molensteen - die noemen we de loper - draait op de onderste steen -die de ligger wordt genoemd. Daartussen komt het graan dat verpulverd wordt. Alle voedingstoffen blijven zo in het product. De smaak- en geurstoffen bevatten veel voedingswaarden omdat de schil van het graan mee verwerkt wordt. We brengen het graan naar de molen, zuiveren het en gaan het dan vermalen naar meel of zeven het uit tot bloem. Die bloem wordt dan naar onze eigen bakkerij gebracht om er koekjes en brood mee te bakken."

 

Frans is afkomstig uit Vlaanderen uit een bakkersfamilie.

Als kleine jongen uit een kloosterlijke gezin werd hij gedurende de vakantie gestuurd naar zijn nonkel in de Kempen om mee te werken in de bakkerij.

Hij vond dat daar zoveel beter dan in Vlaanderen dat hij daar is blijven plakken en er zijn gezin heeft gesticht.

Zijn vader was verzot op alles wat antiek was, bijzonder in bakkerij machines. Zo heeft ook Frans een collectie stoommachines vergaard.

De restanten zijn nu nog te bezichtigen in de overgedragen molensite.

Frans maakte zijn hulp in de bakkerij zelve, dat wil zeggen hij stichtte zelf een groot gezin als hulp voor zijn bakkerij te Wildert.

Ze maakten peperkoek en speculoos voor bedrijven en andere bakkers. Ze hadden een eigen broodronde. Met die eigenaardigheid dat ze brood brachten aan bakkers die zelve de nacht niet ingingen. Frans bracht een halve commande brood dat in de ochtend werd verkocht wanneer de bakker de tweede helft zelf bereide om die in de loop van de middag ter verkopen. (Zo moest hij in de nacht niet zo vroeg opstaan om zelve te bakken.)

Banket werd in die tijd enkel maar in het weekend gemaakt.

Momenteel hebben een deel van zijn kinderen een eigen bakkerij in de omgeving.

 

Frans heeft nu in zijn oude dagen verschillende liefhebberijen die alle met nostalgie hebben te maken. Heeft hij niet een collectie heiligenbeelden die tot in de duizenden beloopt!?

Zie onderstaande foto met de ezeltjes collectie.

 

Frans heeft een innige band met ezels. In de buurt waar hij vroeger woonde houdt hij zelve een paar dieren. Hij richt ook ezels af van fokkers in de buurt.

Gedurende de jaarlijkse pompoenenstoet, heel bekend voor de gemeente Wildert, is Frans de bezieler om met een 15 tal ezels hiervan deel uit te maken. Frans zorgt dan voor ezels tuig en bijhorende wagentjes.

Zoals ik reeds vermelde alles met nostalgie en levensvreugde daarvan getuigt ook zijn liefde voor draaiorgelmuziek.

Een harde werker een optimist in lijf en nieren, enthousiast….. zonder meer een eenvoudige mens.         Dat is Frans den bakker.

Frans Demedts en vrouw Lizette   met hun ezels collectie

 


















een deelname met draaiorgels op de ezelwagentjes: nostalgie

een deelname met draaiorgels: Henri poseert

een deelname met draaiorgels op de ezelwagentjes: nostalgie


wachten op het vertrek van de pompoenstoet

een ezel mag ook eens mooi  uit de hoek komen!!


Frans met de koppigste ezel in de pompoen stoet aan de lei


Frans krijgt een verdiende attentie voor zijn puik deel in de stoet met zijn EZELSPARADE.


Categorie:retro
Tags:draaiorgel pier lala,straatzanger,draaiorgel,bakkersmolen,wildert,pompoenstoet,drehorgel,organ,orgue de barbarie,bakkersmuseum,
» Reageer (0)
22-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kermisorgels of oerdegelijke kwaliteit

Vorig jaar was dit een openbaring voor mij al eerste stopplaats op de jaarlijkse busreis van Mecha Musica.

Dit wou ik nog eens zien. Zaterdag ochtend de eerste dag van dat weekeinde was het nog rustig in de stapelplaats. Dus veel ruimte zat om op je gemak foto’s en opnames te maken van de machines/instrumenten.

Inderdaad, zoals sommige mensen opmerken, een unieke belevenis om zo’n prachtige concertstukken te aanhoren op één plaats. Iets geheel anders dan de Vlaamse dansmuziek van bij ons. Ook al wordt er geen reklame rond gemaakt, een aantal Belgen weten jaarlijks de weg hiernaar toe te vinden.

Nog weinig gezien zo’n Duits kermisorgel in België.

Een eenvoudig initiatief van De Voers’  slechts 1 WE open, op het einde van het kermis seizoen, de paardjes komen terug naar hun stal. Bekende gezichten zien elkaar weer, over hoe prachtig en krachtig ze toch klinken. Niet overdreven luidruchtig in deze hangaar. Ik heb me tot 17 uur geamuseerd met om het kwartier een ander spelend orgel met een klassiek werk. Met een pilsje of een bekertje koffie in de hand. De reacties en gedragingen van de luisteraars bewonderend. Leuk om te zien hoe de groep luisteraars zich 10 meter verplaatsen als een volgend orgel zijn stukken ten gehore brengt.

De familiegeneraties De Voer hebben sinds 1910 een collectie opgebouwd. Hebben ze samen een 15 tal kermisorgels in hun bezit ?? een rijkdom. Het is verbazend dat ook Duitsland zo’n knap vakmanschap heeft gebouwd.

De orgels werden oorspronkelijk eind van de 19 eeuw gebouwd als cilinderorgels. Compact om in de kermis attracties een plaats te vinden. Bij de afgang van de orgels en de opkomst van de electr gevormde muziek werden ze uit de kermismolens genomen en na een omvorming tot boekenorgel voorzien van een beknopt front om in een orgelwagen verder te spelen. Keurig staan de orgelkasten in de orgelwagens, de boeken dozen ingepakt tegen vochtige  weersinvloeden.





een eenvoudige aankleding, luisteraars met en pilsje of een bekertje koffie, om het kwartier een ander concertorgel aan de beurt.












 kermisorgels RUTH, of te wel de beste ooit gemaakt!!







dansende kindjes, met op de achtergrond de boekenlegger van dienst

 

 zie video hieronder deel 1 en 2


Categorie:retro
Tags:draaiorgel pier lala, kermisorgels, organ, drehorgel, kermis, kermesse, klassieke muziek
» Reageer (0)


Foto


Categorieën
  • black and white retro (3)
  • diverse (25)
  • draaiorgellinks (8)
  • draaiorgels in België (87)
  • KERST periode (7)
  • kunstig straatmuziek (7)
  • retro (16)
  • verzamelaars draaiorgels (19)
  • video's (9)

  • Foto

    Inhoud blog
  • diverse deze zomer '23
  • wat er nog komt '23
  • straatzanger Pier 'n lala
  • park en tuindagen beervelde '23
  • nieuwjaarsbijeenkomst MM 2023
  • hoeden hoofddeksels
  • Rorive Mons/Bergen
  • Logos muziekcentrum te Gent
  • les gets museum 2022
  • drehorgelfest 2022 Waldkirch
  • draaiorgels en stoomtreinen
  • drehorgels Waldkirch
  • draaiorgels Geraardsbergen
  • museum folkore Doornik
  • de creatieve campus in Hamme
  • muziek in de natuur
  • draaiorgels in Hamme
  • 'n straatzanger en 'n orgeldraaier
  • arburo's place muziek mobile
  • Vroman Robert
  • parkfeest Beervelde 2021
  • restaurateur KINT
  • gezinsbond 100 jaar
  • park van Beervelde 2021
  • parkfeesten Beervelde
  • straatorgels Gent??
  • chanterue
  • en het werd zomer 2021 ...
  • draaiorgels in Limburg
  • zomer 2021 liedekens voor Natuurpunt vzw
  • we worden ouder ...
  • muziek aan de mirabrug
  • week van de Belg. muzikant
  • promotiefilm gedurende de pandemie vzw. Mechamusica
  • de dulle griet, een hobby gedurende corona
  • de pandemie
  • luc peters draaiorgelmuseum
  • begrafenis Sus C.
  • straatzanger Sus Cavo
  • fam. koekoekx

    tel 0479/185 094


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 04/09-10/09 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 21/11-27/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 15/11-21/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 09/12-15/12 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 01/01-07/01 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 04/12-10/12 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 17/11-23/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010

    draaiorgel Pier lala
    Foto

    Welkom op mijn blog! een site over draaiorgels
    Foto

    Zoeken in blog


    Categorieën
  • black and white retro (3)
  • diverse (25)
  • draaiorgellinks (8)
  • draaiorgels in België (87)
  • KERST periode (7)
  • kunstig straatmuziek (7)
  • retro (16)
  • verzamelaars draaiorgels (19)
  • video's (9)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!